Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Юбилейно честване на Атанас Ванчев дьо Траси

   
Юбилейно честване на Атанас Ванчев дьо Траси

Снимка: http://images20.snimka.bg

Софийски университет „Св. Климент Охридски” Ви кани на 19 май от 18:00 часа в Аулата на Ректората на Юбилейно честване на Атанас Ванчев дьо Траси.

Тази година се навършват 70 години от рождението на Атанас Ванчев дьо Траси, доктор хонорис кауза на ВТУ Св. св. Кирил и Методий, носител на почетния знак на СВУБИТ и почетен гражданин на Хасково.

Кой всъщност е Атанас Ванчев ?

Роден 1940 г. в град Хасково. През 1965 г. е завършил френска филология в Софийския университет "Св. св. Климент Охридски", като успоредно с първата специалност овладява руски, старогръцки и латински. През 1966 г. се установява в Париж и продължава образованието си в Сорбоната (френска литература, старогръцка, латинска поезия и философия), защитава магистърска степен с труда си "Поетика и метафизика в творчеството на Достоевски" и докторат на тема "Символика на светлината в поезията на Пол Верлен". Задълбочено изучава английска и италианска поезия. Прониква дълбоко в културата на арабския свят до такава степен, че превежда арабска поезия на френски език и пише трудове по исторически и културни проблеми на арабистиката.

От 1973 г. е основател и председател на руския клуб "Пушкин" в Париж, с 1500 редовни члена. В него многократно гостуват Вл. Висоцки, Булат Охуджава, Юлиан Симеонов и мн. др.

В превод от Атанас Ванчев на френски език излизат сборници със стихове на Пастернак и Ахматова, на Нормак Ходжис (от Великобритания) и четири арабски поети.

През 1980 г. Атанас Ванчев основава в Париж дружеството "Иван Вазов" на българите живеещи в чужбина и като председател на това дружество организира многобройни изяви на български дейци на културата: концерти, множество изложби на талантливи художници, творчески срещи и др.

През 1981 г. съдейства за основаването на българска православна църква в Париж, а кметът на Париж Жак Ширак предоставя сграда за българската църква и е изпратен български свещеник. Името на Атанас Ванчев дьо Траси е известно в България преди всичко с неговите преводи на френски език на едни от най-значимите класици, каквито са Христо Ботев и Н. Вапцаров.

Талантът и майсторството на дьо Траси са оценени по достойнство във Франция. Той е носител на „Златната роза” на френската поезия; награда на Френската Академия; наградата "Стендал" на Министерството на външните работи; наградата за поезия на XVI район на Париж; наградата на културния институт "Солензара"; носител е на "Сребърният орден за поезия на името на Франсуа Коне" 2001 г.

Негов е превода на творчеството на академик Георги Джагаров, който получи наградата на Френската Академия. Негов е превода на Димитър Методиев, който получи наградата на културния институт "Солензара", както и на Радко Радков е два пъти носител на същата награда. Превел е Иван Тодоров, Николай Колев и много др.

И всичко това се осъществява на фона на една интензивна поетическа дейност, в резултат на която той публикува 28 сборника с авторска поезия на френски език.

Атанас Ванчев дьо Траси е дарител на четири картини от руски класици на Националната Художествена Галерия, на 30 безценни книги на Националната Библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, а един от най-старите Корани в света е дарен от него на музея в гр. Хасково.

Едно по-обстойно запознаване с богатото и разнообразно творчество и дело на Атанас Ванчев дьо Траси ще ни позволи да се уверим, че авторът има несъмнен принос за утвърждаване и популяризиране на българската литература и култура не само във Франция, но и в Европа и по света, и за развитието на Френско-Българските културни отношения.

Коментари

Влез, за да коментираш.