Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
Корейският посланик Чън Би-Хо дари 20 традиционни носии на студенти от Софийския университет

Посланикът на Република Корея д-р Чън Би-Хо безвъзмездно предостави 20 традиционни корейски костюма на студентите специалност „Кореистика” от Факултета по класически и нови филологии към Софийски университет „Св. Климент Охридски”, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Докторантски изследвания в новия брой на "Списание на Софийски университет за електронно обучение”

Публикуван е брой 4 на "Списание на Софийски университет за електронно обучение” (Sofia University E-Learning Journal - SUELJ). Броят представя докторантски изследвания.

Присъждане на наградите "Еврика" за 2010 година

Вчера в Софийска градска художествена галерия се проведе тържественото награждаване на лауреатите на Фондация "Еврика" за 2010 г. за постижения в науката и за най-добър млад мениджър, изобретател и фермер

Премиера на 3 брой на списание „Пирон”

"Лични градове: 17 Софии и един Париж" е заглавието на дългоочаквания нов брой на списание "Пирон".

За жените в науката

В Конферентната зала на Ректората официално бяха връчени стипендиите по програмата на ЛОРЕАЛ България, Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО и Софийски университет - "За жените в науката".

"Академичен омнибус" потегля във ФЖМК

Първият по рода си "Академичен омнибус" потегля във ФЖМК по инициатива на катедра "Комуникация и връзки с обществеността".

Университетско сътрудничество за регионално развитие

Започна третата международна конференция по проект „Университетско сътрудничество за регионално развитие” UNICREDS, осъществяван чрез програма INTERREG IVC на ЕС.

Церемония по връчване на наградите "Еврика"

На 19 януари от 19:00 часа в Софийска градска художествена галерия ще се проведе XXI-то ежегодно издание на наградите „Еврика”. Ще бъдат наградени отличилите се в четири категории „Постижения в Науката”, „Млад Изобретател”, “Млад Мениджър” и „Млад Фермер”.

Еволюцията на кибер-престъпленията и мерки за противодействие в България

Академия за ИТ Лидери ви кани на среща с топ специалистите в борбата с информационни престъпления в България. Елате, чуйте и попитайте Явор Коев за българската държавна политика и стратегия за борба с кибер-престъпността. Разберете от Албена Спасова академичната и юридическата страна на кибер престъпленията.

За по-силна Европа след икономическата криза

На 13 януари от 16:00 часа ще се проведе он-лайн дискусия "За по-силна Европа след икономическата криза" с участието на българските евродепутати Андрей Ковачев, Илиана Иванова и Кристиан Вигенин.

Факултетът по математика и информатика беше домакин на конкурс по програмиране

На 11 януари се проведе награждаването на победителите във втори кръг от частния национален конкурс по програмиране на PC Magazine Bulgaria и Мусала Софт в партньорство с Американска Фондация за България (АФБ).

Церемония за връчване на сертификати по руски език и представяне на Царь-книга – Лицевой летописный свод

Софийски университет „Св. Климент Охридски”, Факултет по славянски филологии и център за руски език „Акад. В.В.Виноградов” имат удоволствието да ви поканят на Церемония за връчване на сертификати по руски език и представяне на Царь-книга – Лицевой летописный свод.

Buskers play in

На 13 януари 2011 г. от 19:00 часа в Южното крило на Ректората за пръв път у нас ще се проведе спектакъл за насърчаване на талантливи улични артисти.

Политическите партии в България

Студентски клуб на политолога има удоволствието да ви покани на дискусия на тема "Политическите партии в България".

Дунав идва в София

Културният център към Софийски университет "Св. Климент Охридски" ви кани на откриване на изложбата "Дунав идва в София".

Младежи "Екип Европа" - 2011

Представителството на Европейската комисия в България организира конкурс за участие в Младежи "Екип Европа" - 2011 (Team Europe Junior - 2011), посветен на Европейската година на доброволчеството 2011.

През януари предстои

В началото на новата година академическият живот в Софийски университет „Св. Климент Охридски” представя на вашето внимание разнообразие от събития.

Студентите от СУ “Св. Климент Охридски” с два приза от “Студент на годината 2010″

На церемония, като на Oскари приключи Националният приз „Студент на годината”, който се провежда за четвърта година под мотото – „В подкрепа на висшите училища по изкуствата”.

Детско коледно тържество

Театър @лма @лтер кани децата на преподавателите и служителите на Софийски университет "Св. Климент Охридски" на една алтернативна коледна пиеса.

Коледен концерт

Културният център на СУ „св. Климент Охридски” има удоволствието да Ви покани на Коледен концерт на 22-ри декември 2010 г..

Три лекции върху идеологията

Културният център на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и Институтът за критически социални изследвания (ИКСИ) към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” Ви канят на три лекции върху идеологията

Публична лекция на проф. Сам Потоликио

Студентски Съвет на СУ "Св. Климент Охридски" и Студентски Дипломатически Клуб при ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" имат удоволствието да Ви поканят на публична лекция на проф. Сам Потоликио, преподавател по политика и религия от Georgetown University.

Тържествено връчване на стипендиите на Международна фондация "Св.Св. Кирил и Методий"

На 21 декември от 11:00 часа в Централното фоайе на Ректората ще се проведе тържествената церемония по връчването на стипендии за първокурсници от Международна фондация "Св.Св. Кирил и Методий".

Официалното откриване на обновения Център за Франкофонски Ресурси

Филип Отие, Посланик на Франция в България и проф. дин Иван Илчев, Ректор на Софийски университет "Св Климент Охридски" имат честта да Ви поканят на официалното откриване на обновения Център за Франкофонски Ресурси - вторник 21 декември 2010 г. от 18:00 часа.

Работилница за традиционни български сурвачки

Академично Етноложко Сдружение и Катeдра Етнология, СУ "Св. Климент Охридски", Ви канят на 20 декември от 10:00 часа във фоайето на Исторически факултет на Работилница за традиционни български сурвачки.

Премиера на Списание Littera et Lingua

На 16 декември 2010 г. от 17 ч. в Зала 1 на Ректората на Софийския университет се проведе информационна среща и премиера на Списание Littera et Lingua и електронната среда на Факултета по славянски филологии.

Избори за Студентски съвет 2011

Студентски съвет обявява избори за попълване свободните квоти на студенти и докторанти в общото събрание на Софийски университет "Св. Климент Охридски".

Коледни пожелания

Уважаеми колеги,

В духа на предстоящите празници Ви предлагаме възможността да поздравите своите колеги и приятели от информационните платформи на Университета.

Благодарствено писмо

Доц. д-р А. Андреев изказа сърдечната си благодарност за отзивчивостта, с която Софийски унвиерситет се включи в подготовката и провеждането на акцията за кръводаряване.

Научна сесия по случай 100 години от рождението на Любомир Огнянов-Ризор

Софийски университет „Св. Климент Охридски”, Катедра по германистика и скандинавистика и Съюзът на преводачите в България Ви канят на Научна сесия по случай 100 години от рождението на Любомир Огнянов-Ризор.

Фак № или личност... Какво съм аз?

Знаем, че имаш мнение. Знаем, че ако нямаш, можеш да си изградиш такова. Каним те на дебат за целта и смисъла на твоето образование. Доволни ли сме от случващото се? А може ли да бъде по-добре?

Книгата във виртуалния свят

Семинар "Книгата във виртуалния свят" се проведе на 14 декември 2010 г. във Факултета по журналистика и масова комуникация.

„Ролята и значимостта на националния магистрат за защита на правовата държава и правата на човека"

Българско юридическо дружество със съдействието на Бней Брит Интернешънъл, Лигата Против Поругаване и Юридическият факултет на СУ „Св. Климент Охридски" Ви канят на Международна конференция на тема „Ролята и значимостта на националния магистрат за защита на правовата държава и правата на човека"

Европейски романтизъм

Културният център на СУ “Св. Климент Охридски” и издателство „Aлтера” Ви канят на вечер на: „Европейския романтизъм”

25 години Факултет по педагогика

Вчера официално беше представена третата авторска изложба фотографии на Владислав Господинов „Алма матер и педагогическото образование в България – 25 години Факултет по педагогика”.

Съвременните политически партии - упадък или адаптация?

Предрешена ли е съдбата на съвременните политически партии? На какво са обречени те - на неспирен възход или на неизбежен упадък? Може ли да съществува стабилна и трайна демокрация без политическите партии?

Европейската служба за борба с измамите – мисия, функции и принос за законността в правната система на ЕС

Катедрата по международно право и международни отношения на Юридически факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски" организира публична лекция на Г-н Кристиан дьо Бофор, референт на Европейската служба за борба с измамите (OLAF) за България.

Методологически, теоретични, нормативни и практически аспекти на електронното обучение в България

На 14 декември в Аулата на Ректората ще се проведе Национален научен семинар, организиран от Интегралният център за изследване, създаване и поддържане на качествено електронно учене при Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

"Културна вечер на Судан"

Асоциация за развитие на арабо-български инициативи и сътрудничество „АРАБИС", съвместно с Посолството на Република Судан в България Ви кани да присъствате на "Културна вечерна Судан".

Скръбна вест

С дълбока скръб съобщаваме, че на 8 декември 2010 г. почина ПРОФ. ДФН КИРИЛ НЕШЕВ.

Юбилеен фотоалманах – 25 години Факултет по педагогика

Културният център на СУ "Св. Климент Охридски" има удоволствието да Ви покани на откриване на фотографска изложба на Владислав Господинов „Алма матер и педагогическото образование в България. Юбилеен фотоалманах – 25 години Факултет по педагогика”.

Първата шоудаун зала в България

Софийски университет "Св. Климент Охридски" и спортен клуб за интеграция "Витоша" Ви канят на откриването на първата шоудаун зала в България.

Източна Европа през ХХ век

На 13 декември 2010 г. от 17:30 ч. в Конферентната зала на Ректората на СУ “Св. Климент Охридски” ще бъде представена книгата на Искра Баева “Източна Европа през ХХ век. Идеи, конфликти, митове”.

Алма матер и педагогическото образование в България

През академичната 2010/2011 г. Факултетът по педагогика, заложен в друг вариант при създаването на Алма матер, навършва 25 години от своето актуално обособяване.

Бракове по любов

За осма поредна година, по случай 8-ми декември, Театър-лаборатория “Алма Алтер” организира Бракове по любов.

Честит празник!

Уважаеми колеги,
8 декември е денят, в който Българската православна църква по стар стил е отбелязвала паметта на Светите Седмочисленици.

Форум-дискусия: “България-Европа-Арабският Изток. Работилница за Идеи"

На 10 декември от 17.30 часа АРАБИС организира Форум-дискусия: “България-Европа-Арабският Изток. Работилница за Идеи".

Конференция „Проблеми на автономията в биоетиката”

Катедрата по логика, етика и естетика има удоволствието да ви покани на конференцията „Проблеми на автономията в биоетиката”.

Геонауки 2010

Софийски университет „Св. Климент Охридски” и Българското геологическо дружество организират научна конференция с международно участие „Геонауки 2010”.

Стипендии

Уважаеми колеги, вече има класация за държавните стипендии на Софийски университет “Св. Климент Охридски” за зимния семестър на учебната 2010/2011г.