Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
Първият етап на “Изграждане и развитие на европейска студентска телевизионна мрежа” завърши успешно за АМТВ

Екипът на национална университетска телевизия „Алма матер” има удоволствието да Ви покани на пърформънс по случай успешното завършване на първия етап на проекта “Изграждане и развитие на европейска студентска телевизионна мрежа” по програма „Младежта в действие” на Европейската комисия.

Сладки ли са френските еклери колкото френските целувки?

„Ку- ку: Презареждане” – студентска работилница за изкуство посети Париж, за да намери отговора на този въпрос.

„CHATS”

Днес от 18.00 часа ще се открива изложбата на Анна Цоловска – „CHATS”.

„Основният проблем е в нормативната база”

Доц. д-р Недялка Видева – заместник ректор по учебната дейност на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, откри Информационния ден „Продължаващо обучение - учене през целия живот в Софийския университет”.

Започна годишната конференция „Европеизъм и регионализъм през "Дългия XVIII век"

В Конферентната зала на Софийски университет „Св. Климент Охридски” започна годишната конференция „Европеизъм и регионализъм през "Дългия XVIII век".

Студентският протест „Образованието – приоритет на дела, не на думи!”

На 20 октомври 2010 година на площад „Независимост” до Министерство на образованието, младежта и науката (МОМН) се проведе студентски протест срещу водената в момента държавна политика в образованието.

“Продължаващо обучение - учене през целия живот в Софийския университет”

На 25 октомври 2010 г. в Конферентната зала на Софийския университет ще се проведе Информационен ден “Продължаващо обучение - учене през целия живот в Софийския университет”.

Български младежки делегат

На 24 октомври в Аулата на Софийски университет ще се проведе благотворителен концерт и ще бъде представен първият по рода си доклад за постиженията и историята на инициативата „Български младежки делегат”.

Европеизъм и регионализъм през "Дългия XVIII век"

Годишна конференция на Българското дружество за проучване на XVIII век, организирана съвместно с Университетски изследователски семинар "XVIII век", в периода 22–23 октомври 2010 година.

Конференция „Изток-Запад: езици, култури, общества”

По повод 70-тата годишнина на проф. д.ф.н. Пенка Самсарева - катедра „Арабистика и семитология” организира конференция под надслов „Изток-Запад: езици, култури, общества”. Конференцията ще се проведе на 22 и 23 октомври в Центъра за източни езици и култури (бул. „Тодор Александов” 79).

„Един живот отдаден на литературата”

На 20 октомври 2010 г. от 17.00 чaса във фоайето на Университетската библиотека “Св. Климент Охридски” ще се открие юбилейната изложба „Един живот отдаден на литературата”, посветена на 100-годишнината от рождението на акад. Петър Динеков.

Световен ден на статистиката

Българско статистическо дружество, Факултет по математика и информатика на Софийски университет „Св. Климент Охридски” и Институт по математика и информатика към БАН организират честване на Световния ден на статистиката.

Основни журналистически принципи: истинност, точност и актуалност на информацията

Уважаеми колеги,
В днешния брой на вестник „Труд” пише, че „Преди месеци например Академическият съвет е взел решение да плати над 4000 лева за идеен архитектурен проект за преустройство на помещение. В същото време заплатите на преподаватели и служители са орязани.”.

„Сърце от светлина”

Културният център на Софийски университет „Св. Климент Охридски” Ви кани на първото си представление за сезона!

Съвременното право – проблеми и тенденции

С научно-практическа конференция в Софийския университет на тема "Съвременното право – проблеми и тенденции" списание "Съвременно право" отбеляза своята 20-годишнина.

Важно!

Уважаеми колеги,
След срещата с министър Игнатов и министър Дянков, която се състоя на 28 септември 2010 г. ректорът проф. Иван Илчев бе поел ангажимент да изпрати в три страници информация за положението, в което се намира СУ „Св. Климент Охридски”.

„Държавна сигурност - структура и основни документи”

В Конферентната зала на Софийски университет „Св. Климент Охридски” започна представяне на документалния сборник „Държавна сигурност - структура и основни документи”.

Започва третото издание на Академията за ИТ лидери

С началото на новата учебна година започва и третото издание на Академията за ИТ лидери. Пожелаваме на всички студенти, преподаватели и лектори в академията успешна академична година!

Честване на 200-годишнината от Независимостта на Аржентина, Чили, Колумбия, Мексико и Венецуела

На 19 октомври от 18:00 часа в Аулата на Софийски университет ще се проведе тържествено честване на 200-годишнината от Независимостта на Аржентина, Чили, Колумбия, Мексико и Венецуела.

Искания на Студентски съвет и поети ангажименти от страна на Ректорското ръководство

Уважаеми колеги,
На 13 октомври 2010 г. бе проведена среща между Студентски съвет, Ректорското ръководство и началниците на отдели в администрацията, на която бяха обсъдени повдигнатите от Студентски съвет въпроси.

Бъди в час!

На 18 октомври стартира Националната АНТИСПИН кампания на територията на Софийски университет "Св. Климент Охридски", под надслов "Бъди в час! Направи си безплатен тест за ХИВ".

Успешно участие на студенти от специалност „Библиотечно-информационни науки” при Философски факултет в международни форуми

За поредна година студенти и преподаватели от Катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика” станаха част от едно утвърдило се във времето ползотворно сътрудничество на европейско ниво - в 18-то по ред международно студентско лятно училище (ISSS) на тема Cross-media, cross-national, cross-cultural: e-publishing across borders.

Отворена лекция на Пол Клементс в Софийски университет

На 18 октомври в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски” от 19:00 часа Пол Клементс, лектор и експерт по софтуерни архитектури в Института по софтуерно инженерство на Университет Карнеги Мелън, САЩ, ще изнесе лекция на тема Продуктови линии 2.0.

Обмен на добри практики в социалната работа с деца и семейства

Имаме удоволствието да Ви поканим да присъствате на международна работна среща в рамките на проект „Обмен на добри практики в социалната работа с деца и семейства”, на която ще бъдат представен опита в тази област в нашата страна.

Дарение

На 11 октомври 2010 г. чрез Алфа Банк беше преведена от името на Министерството на просветата и културата на Република Кипър по сметка на Софийски университет "Св. Климент Охридски" сумата от 3000 евро.

Конкурс за избор на българския отбор за състезанието по международно публично право

ТЕЛДЪРС е най-престижното състезание по международно право в Европа.

Силата на средствата за убеждение и любов и анти-любов са темите през тази седмица

Софийски университет „Св. Климент Охридски”, Философски факултет и Катедра Реторика ви канят на публични лекции на професорите Лучия и Гуалдиеро Калболи.

Важно!

Уважаеми колеги,

По повод изнесените публикации в медиите през последните дни относно предстоящо затваряне на Софийски университет “Св. Климент Охридски” ви уведомяваме, че подобна неприятна възможност бе залегнала в антикризисните мерки, приети от академическия съвет и публикувани на уеб сайта на университета.

Общо събрание на Студентски дипломатически клуб

На 13 октомври 2010г. Студентски дипломатически клуб ще проведе своето годишно Общо събрание.

Важно!

В изказване на министър Сергей Игнатов от 7.10.2010 г. публикувано в news.bg се твърди, че проф. дин Иван Илчев не се е свързал с него, нито с министър Симеон Дянков и не може да се говори за развитие по ситуацията със Софийски университет.

Започна международната конференция „Власт и влияние в Югоизточна Европа, XVI-XIX век”

Проф. дин Иван Илчев – ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, постави началото на международната конференция „Власт и влияние в Югоизточна Европа, XVI-XIX век”.

„Смях с превалявания“

На какво се смее източният човек? Това ни показва една книга, събрала творби от Палестина до Япония, преведени за първи път на български език.

По-съвременна, мултимедийна и функционална зала Мусала на ФМИ посрещна студенти 2010/2011

Учебната година за ФМИ започна с още по-добре оборудвана аудитория - монтиран втори прожектор, втори екран и компютъризирана катедра с touch screen монитор и nettop PC. Всичко в залата вече може да се управлява дистанционно - от външните щори до мултимедийното оборудване.

Академичен колоквиум "Диалози - есен 2010"

От 6 октомври 2010 г. започва серия от публични лекции на водещи международни експерти в областта на хуманитаристиката и историята на модерността, организирана съвместно от Исторически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски” и Институт за докторантски и пост-докторантски изследвания „Диалог Европа”.

Власт и влияние в Югоизточна Европа през XVI–XIX в.

На 8 октомври от 09:30 часа в Конферентната зала на Софийски университет „Св. Климент Охридски” предстои откриване на международна научна конференция на тема "Власт и влияние в Югоизточна Европа през XVI–XIX в."

Публична лекция на г-н Михал Мартин, министър на външните работи на Ирландия

На 07 октомври 2010 г. публична лекция на тема „Ирландия и бъдещето на обединена Европа след Лисабонския договор” ще изнесе г-н Михал Мартин, Министър на външните работи на Ирландия.

"От Слънцето до Земята : дали хората са се появили благодарение на неутрината?“

Вчера започна работно съвещание на научната колаборация MICE в Банкя Палас хотел, организирано от Катедра "Атомна физика". Съвещанието ще продължи до 8 октомври.

Аквариум

Културен център на Софийски университет „Св. Климент Охридски” и Софийска градска художествена галерия представят "Аквариум", творби от фонд „Съвременно изкуство” на Софийска градска художествена галерия.

ОТКРИВАНЕ НА НОВАТА АКАДЕМИЧНА 2010/2011 ГОДИНА

Уважаеми колеги,

имаме удоволствието да Ви поканим на официалното откриване на новата академична 2010/2011 година на 1 октомври 2010 г. от 10.00 часа в Аулата на Ректората на Софийски университет "Свети Климент Охридски"!

Важно - 70 % от редовните студенти ще имат проблеми с НАП

Има голяма вероятност студентите, които тази година са първокурсници, да се окажат на една крачка от прекъсването на здравноосигурителните им права, посочват от НАП.

Японска градина в София

В края на своя мандат посланикът на Япония Н. Пр. Цунехару Такеда постави началото на едно различно сътрудничество между посолството на Япония и Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

International Students of History Association

На 23-29.09.2010 г. в Софийски университет „Св. Климент Охридски” ще се проведе ежегодният есенен семинар на асоциацията на студентите по история – International Students of History Association.

Софийски университет „Св. Климент Охридски” и „Топлофикация София” ЕАД продължават преговорите

На 20.09.2010 г. се проведе среща между представители на Софийския университет „Св. Климент Охридски” - ректорът проф. дин Иван Илчев, зам. ректорът проф. дхн Иван Петков, главният финансист Елена Петрова, главният счетоводител Адриан Маринчев и „Топлофикация София” ЕАД, представлявана от изпълнителния й директор г-н Петко Милевски.

Езикът на медийния преход

Книгата "Думите на медийния преход" е речник, описващ основни понятия, които навлязоха в медийните практики през последните десет години и станаха модерни за употреба. Проектът за създаване на речника се осъществява от екип изследователи от Великотърновския и Софийския университет.

IT координационен център в СУ "Св. Климент Охридски"

Днес в 14:30 ч. в Зала № 1 на Ректората беше подписан международният договор за създаване на IT координационен център в Софийски университет "Св. Климент Охридски".

Наръчник за тези, които искат да влияят

Днес в 14:00 часа в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски” се проведе лекция на тема България и ЕС: релевантните заглавия.

Из тъмните коридори на Софийския университет...

Една тайна беше разбулена! Една мистерия от тъмните коридори на Софийския университет!

Открито писмо

Уважаеми колеги, предоставяме на вашето внимание открито писмо от ректора на Софийски университет - проф. дин Иван Илчев.

България и ЕС: релевантните заглавия

Докторантски и постдокторантски институт "Диалог Европа", заедно с Посолството на Кралство Холандия и Националната асоциация на общинските чиновници в България най-любезно Ви канят на публичната лекция на проф. д-р Ринус ван Шенделен.

"Силата е в колективната дейност"

С тези думи проф. дмн Недю Попиванов откри Центъра за симулация, бизнес процеси и 3D визуализация във Факултета по математика и информатика на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.