Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
Наблюдение в ботаническата градина - изследване различни местообитания на растенията

На 7 юли в Университетската ботаническа градина - гр. Балчик беше проведено занятие в рамките на програмата "Зелено училище" с деца в неравностойно положение от гр. Шумен на тема "Наблюдение в ботаническата градина - изследване различни местообитания на растенията".

Публична лекция на г-н Paul Maritz в Софийски университет „Св. Климент Охридски”

Президентът на софтуерния гигант VMware ще говори пред български студенти и ИТ специалисти за най-горещата тема в компютърния свят – т.нар. “cloud computing”.

Развитие на глобалните модели за функционирането на растителността и наземната биосфера в условията на климатичните промени

Първата научна работна среща “Going beyond Plant Functional Types: Next-Generation Concepts In Plant Ecological Modelling” към COST акция – ES0805 Terrabites се състоя от 22 до 25 юни в гр. Варна.

Върховният касационен съд защити правата на СУ върху Ботаническата градина в Балчик

С Определение 711 от 2 юни 2010 г. Върховният касационен съд на Република България, в състав: председател – Пламен Стоев и членове – Светлана Калинова, Здравка Първанова, Не допуска касационно обжалване на решението на Добричкия окръжен съд от 7 октомври 2009 г.

„Какво друго, освен име, трябва да оставиш, за да си осигуриш безсмъртие?”

На 7 юли от 18:00 часа в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски” ще се проведе тържество в памет на проф. Марко Семов и връчване на Националната награда за ярко присъствие в духовния живот на нацията на г-жа Гергина Тончева, директор на НГДЕК.

Благодарствено писмо

Софийски университет "Св. Климент Охридски" получи Благодарствено писмо заради оказаното съдействие в организацията и провеждането на Научнo-практическата конференция с международно участие "Диалогът между поколенията и обществените структури чрез училищната институция".

 

20 години от изборите за 7-мо Велико Народно събрание (10-17 юни 1990)

На 5 юли от 10:00 часа в Конферентната зала на Софийски университет "Св. Климент Охридски" ще се проведе Дискусионен форум на тема "20 години от изборите за 7-мо Велико Народно събрание (10-17 юни 1990)".

Традиционен юлски лекторат "Модерни направления във Физиката"

От 5 до 9 юли във Физически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски” ще се проведе Традиционният Юлски лекторат.

Николай Младенов за ролята на България в развитието на ООН

Преди 65 години американският президент Рузвелт беше казал, че войните са заразни. Основната ключова роля във външната политика на България е да направи така, че да недопусне война и конфликти на Балканите.

Настанителната кампания за студентските общежития на СУ “Св. Климент Охридски” започна

Комисията по настаняването в СУ “Св. Климент Охридски” започна своята работа.

Важно!

В търговската мрежа са пуснати кандидатстудентски документи за участие в класиране, които се различават от оригиналните по по-бледия цвят и качеството на използваната хартия.

Ценни дарения за Университетската библиотека “Св. Климент Охридски”

По време на официалното си посещение в Софийския университет “Св. Климент Охридски” от 8 до 12 юни 2010 г., във връзка с удостояването му с почетното звание “Doctor Honoris Causa”, Кардинал Рафаеле Фарина, архивист и библиотекар на Светата Римска църква, подари на Университетската библиотека изключително ценен екземпляр от факсимилното библиофилско издание на Bodmer Papyrus 24-15 (P 75).

Сотириологични предпоставки на христологичните възгледи на Теодор Мопсуестийски

В аулата на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” на 28 юни 2010 г. се проведе публична защита на докторската дисертация на асистента по Патрология Светослав Риболов на тема: „Сотириологични предпоставки на христологичните възгледи на Теодор Мопсуестийски”.

Български и норвежки студенти представиха нови туристически продукти, насочени към специализирани пазари

Под ръководството на български и норвежки преподаватели в Момчиловци са работили 10 дни девет студенти по туризъм от Софийски университет „Св. Климент Охридски” и трима от университета в гр. Согндал, Норвегия.

„Благополучие: България в Европа?”

На 1 юли от 18:30 часа в Зала 1 на Софийски университет „Св. Климент Охридски” ще се проведе публично представяне и обсъждане на колективната монография „Благополучие: България в Европа?”.

Лекция на министъра на външните работи – г-н Николай Младенов

Клуб за Обединените нации в Софийски университет „Св. Климент Охридски” организира лекция на министъра на външните работи – г-н Николай Младенов.

Пресконференция на Национална университетска телевизия „Алма матер”

Национална университетска телевизия „Алма матер” любезно ви кани на пресконференция в понеделник 28 юни от 10 часа в пресцентъра на БТА, където студентските екипи ще представят своите нови инициативи.

От понеделник се приемат документи за участие в класиране и кандидатстване с оценка от държавен зрелостен изпит

От 28 юни до 9 юли (без неделните дни) в сградата на Ректората, в Информационно-рекламен център на Софийски университет „Св. Климент Охридски” ще се подават документите за участие в класиране.

Кандидатстудентски изпит по Журналистика

Кандидат-студентите за трите специалности на Факултета по журналистика и масова комуникация - Журналистика, Връзки с обществеността и Книгоиздаване – ще положат писмен изпит по журналистика тази неделя – 27 юни от 14:00 часа.

Дават стипендии "За жени в науката"

Две стипендии по програмата "За жените в науката" ще бъдат предоставени на жени до 35-годишна възраст, занимаващи се с научноизследователска дейност в областта на естествените науки.

„Алма Матер – Класик ФМ” ON AIR и в следващите 15 години

На сайта на Съвета за електронни медии на Република България, с Решение № 295, срокът на индивидуалната лицензия на радио „Алма Матер – Класик ФМ” беше удължен на 15 години.

Биологично разнообразие и жизнена среда

Научна конференция “Биологично разнообразие и жизнена среда” под патронажа на министъра на околната среда и водите ще бъде проведена на 24 и 25 юни в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Студенти от СУ представят страната ни на европейско състезание за млади предприемачи

Студенти от СУ „Св. Климент Охридски“ ще представят страната ни на европейско състезание за млади предприемачи. Това съобщи вчера Саша Безуханова, председател на борда на директорите на „Джуниър ачийвмънт – България“, организацията - домакин на инициативата.

Глобализацията през погледа на един българин в Ню Йорк

Центърът за междукултурна комуникация и медиация ви кани на Споделено пътешествие.

Поглед на изток

Делегация от високопоставени индонезийски представители е на официално посещение в Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Днес се навършват 148 години от рождението на проф. Иван Шишманов

На 22 юни 1862 г. е роден проф. Иван Шишманов, български литературовед, фоклорист и министър на просвещението. Шишманов е един от основателите на Висшето училище в София (днес Софийски университет, 1888г. ).

„Диалог Европа” с три събития за седмицата

В началото на сесията „Диалог Европа” организира три събития, чийто център са Лисабонският договор, правата на човека и сигурността в рамките на Европейския съюз.

Благодарствено писмо

Националният център по трансфузионна хематология изрази сърдечни благодарности за съдействието на Софийски университет "Св. Климент Охридски" в oрганизирането на кампанията за кръводаряване в Университета.

„Да живее ЮФ!”

С пламенно слово проф. д-р Тенчо Колев – декан на Юридически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, изпрати Випуск 2010.

География на България

Тази неделя – 20 юни от 09:00 часа в Ректората на Софийски университет „Св. Климент Охридски” ще се проведе кандидатстудентският изпит по География на България.

„Да изобретим Европа”

Учени от цял свят се събраха в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски” за заключителната конференция по програмата „Да изобретим Европа” на Европейската научна фондация.

Студентски съвет на СУ “Св. Климент Охридски” осъжда проявите на насилие под каквато и да е форма над млади хора!

На 06 юни 2010 г. група млади хора изразяващи свободно своето мнение и позиции бяха нападнати от група агресивно настроени младежи. Студентски съвет на СУ грубо осъжда тази проява на посегателство над основното човешко право – “Право на свобода на мирни събрания и сдружения”.

Отворено писмо

В отворено писмо от 15 юни 2010 г., Ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" - проф. Иван Илчев, отговори на загрижеността, проявена от страна на народните представители от 41-о Народно събрание, които в заседанието от 28 май 2010 г. проявиха интерес към финансовото състояние на Университета.

СУ отваря свръхмодерна аудитория по модел на Харвард за 200 хил. долара

Свръхмодерна аудитория по модел на Харвардския университет ще бъде направена в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ до есента.

Театър-лаборатория "@лма @лтер" се завръща с три награди и номинация от Международния фестивал "ROMATEATROFESTIVAL" в Рим

От 4 до 12 юни в Рим се състоя осмото издание на Международния театрален фестивал „ROMATEATROFESTIVAL”, който представлява среща на европейските театрални академии.

Международна научна конференция Technology and East-West relations

На 17-20 юни 2010 СУ “Св. Кл. Охридски” ще бъде домакин на заключителната конференция на EUROCORES програмата Inventing Europe на Европейската научна фондация, която същевременно ще бъде и четвърта поредна конференция на международната академична мрежа Tensions of Europe.

Софийският университет отваря врати за 4542 студенти

Днес в Софийски университет „Св. Климент Охридски” беше проведена пресконференция, която обедини три актуални за Университета теми – информация за Кандидат-студентска кампания 2010 за „образователно-квалификационна степен бакалавър” и „магистър след средно образование”, промени в организацията и графика на кандидат-магистърска кампания 2010/2011, информация за проекта „Подкрепа за осигуряване на подходяща и рентабилна инфраструктура на висшите училища и градските агломерации”.

Семинар за творчеството на Бйорнстерне Бйорнсон

В 9:30 часа в Конферентната зала на Софийски университет „Св. Климент Охридски” започна семинар за творчеството на Бйорнстерне Бйорнсон, организиран от специалност Скандинавистика.

Българо-индийски форум по информационни и комуникационни технологии

На 14 и 15 юни 2010 г. в София ще се проведе Четвъртата сесия на българо-индийския форум по информационни и комуникационни технологии.

Doctor Honoris Causa

На тържествена церемония в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски” проф. Норберт Рандов беше удостоен с почетното звание на Софийски университет „Св. Климент Охридски” – Doctor Honoris Causa.

Kонцерт на хора на Копенхагенския университет

По случай датския национален празник, Посолство на Кралство Дания в София има удоволствието да покани ценителите на хоровото изкуство на концерт на хора на Копенхагенския университет.

Културният център на СУ “Св. Климент Охридски” ви кани на фотоизложбата “5500 км из САЩ с кола”

Един журналист, два фотоапарата, една кола… и 5500 километра по пътищата на Щатите, от Запад на Изток.

"Супервизия и актуални проблеми в подготовката на социални работници"

На 11 юни Факултетът по педагогика организира семинар на тема "Супервизия и актуални проблеми в подготовката на социални работници"

Ватиканска Апостолическа Библиотека и Софийски университет „Св. Климент Охридски” подписаха рамково споразумение

Префектът на Ватиканска Апостолическа Библиотека, Кардинал Рафаеле Фарина и Ректора на СУ „Св. Климент Охридски”, проф. дин Иван Илчев, подписаха Рамков договор за сътрудничество в областта на палеославистичните изследвания и тяхното популяризиране в Италия, България и трети страни.

Ивайло Христов спечели отличието за 2010 година на Джуниър Ачийвмънт България

Ивайло Христов, съосновател на българо-датската компания за приложения за социални мрежи Комфо, получи награда за най-добър млад предприемач на 2010 година от Джуниър Ачийвмънт.

„В книгите е една голяма част от истината за света”

Започна двадесетият национален форум по проблемите на библиотечно информационната дейност. Организатори на събитието са Катедра “Библиотекознание, научна информация и културна политика” при Философски факултет на Университета и Българската библиотечно-информационна асоциация.

Важно!!!

При предложението на сумата за годишната такса за обучение по специалност „Медицина” в постановлението за определяне на размера на таксите за обучение за учебната 2010/2011 г. е допусната техническа грешка.

Лекция на Н.Пр. г-жа Данаи-Магдалини Куманаку в Софийски университет „Св. Климент Охридски”

Н.Пр. г-жа Данаи-Магдалини Куманаку - посланик на Гърция в България, изнесе лекция за двустранните отношения между България и Гърция в условията на пълноправното членство на България в Европейския съюз.

Doctor Honoris Causa

На предстоящата конференция „Съвременната библиотека – център за информация и знания” ще се проведе тържествената церемония по присъждане званието Doctor Honoris Causa на СУ на кардинал Рафаеле Фарина, Архивист и Библиотекар на Католическата Църква.

Международна година на биологичното разнообразие и Световен ден на околната среда

Зелената седмица на Европа (30 май- 2 юни) беше отбелязана от Университетска ботаническа градина – Балчик.