Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Лекция на Н.Пр. г-жа Данаи-Магдалини Куманаку в Софийски университет „Св. Климент Охридски”

   
Лекция на Н.Пр. г-жа Данаи-Магдалини Куманаку в Софийски университет „Св. Климент Охридски”

Н.Пр. г-жа Данаи-Магдалини Куманаку - посланик на Гърция в България, изнесе лекция за двустранните отношения между България и Гърция в условията на пълноправното членство на България в Европейския съюз.

Студентите имаха възможност да се запознаят с една по-различна гледна точка, която не биха могли да открият в българските медии и да зададат своите въпроси на дипломат от ранга на Н.Пр. г-жа Куманаку.

Проф. Иван Илчев – ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, прие Н.Пр. г-жа Данаи-Магдалини Куманаку непосредствено преди лекцията и в последствие не само остана да чуе изложението й, но и живо се включи в дискусията.

В предварителния разговор беше обсъдено сътрудничество в областта на висшето образование, обмена на студенти и възможностите за съвместна научна дейност на Балканите и в частност между България и Гърция, както и какво е участието на правителствените институции и как те могат да подпомогнат развитието в тези области.

По време на лекцията акцент беше поставен върху двустранните отношения между България и Гърция в условията на пълноправното членство на България в Европейския съюз и какво се е променило след 1 януари 2007 година. В последвалата дискусия на преден план беше поставена позицията на Гърция по отношение на членството на Турция в Европейския съюз, беше засегната и темата за наименованието на Република Македония (или Бившата югославска република Македония).

Из изложението на Н.Пр. г-жа Данаи-Магдалини Куманаку в сайта на Гръцкото посолство в България, на което беше базирана и лекцията проведена в Софийски университет „Св. Климент Охридски” на 8 юни в 40 аудитория от 15:00 часа:

Дипломатическите отношения между Гърция и България, които датират от 1880 г., се характеризират днес с високото си равнище, което представлява пример за страните от по-широкия регион. Отличителна черта на новата действителност е продължителната и дейна подкрепа, която Гърция оказа за националната цел на България - приобщаването й към Европейския съюз на 1 януари 2007 г. Тази подкрепа, изразена за първи път по-време на Европейския Съвет в Тесалоники през 2003 г., бе овенчана в символичен смисъл на 2 ноември 2005 г. с решението на страната ни да ратифицира Договора за присъединяване на България в ЕС, като по този начин се нарежда измежду първите страни-членки на съюза, ратифицирали договора.

В изпълнение на гръцко-българския договор от 1995 г. за отваряне на три нови гранични пункта, в присъствието на Президентите на двете страни - г-н К. Папулиас и г-н Г. Първанов, на 9 декември 2005 г. бе открит нов гранично-пропусквателен пункт в местността Ексохи - Драма, преминаващ през тунела на "Гръцко-Българска дружба". Същевременно с бързи ритми се придвижва процедурата по разработване на съответни изследвания и изграждане на инфраструктурни проекти за отваряне на граничния пункт Нимфеа - Маказа и Ехинос - Рудозем. Подписана е и нова двустранна спогодба за отваряне на гранични пунктове и магистрала между Кипринос и Ивайловград.

Декларацията за приятелство, добросъседство и сътрудничество, която бе подписана от Министър-председателите на двете държави по време на официалната визита на гръцкия премиер г-н К. Караманлис в София (13-14 април 2006 г.), постави основите на ново сътрудничество между Гърция и България, в рамките на европейските и евроатлантически институции. Съгласуваното поощряване на политика от общ интерес в тази нова среда, както и разпространението на европейските идеи и ценности в по-широкия регион, са гарант за мира, развитието и европейската ориентация на западните Балкани.

В същия текст двете страни заявяват своето желание да разширят и задълбочат сътрудничеството си в областта на енергетиката, управление на води и справяне с природни бедствия. Същевременно е изложено общото решение за разширяване и задълбочаване на сътрудничеството във воената област и областта на сигурността.

Официалното посещение на Президента на Републиката г-н Каролос Папулиас на 12-14/2/2007 г., както и това на Председателя на Парламента на Гърците - г-жа Анна Бенаки - на 24-28/2/2007, потвърдиха на най-високо държавно и парламентарно ниво, съответно, отличното ниво на двустранните отношения. Не е случайно, че лично Президентът характеризира настоящия период като "златен век".

Гърция от години е един от най-значимите търговски партньори на България. Общият обем на гръцко-българската търговия към 2006 год. надмина 1,829 млд. евро и отбеляза ръст от 28% в сравнение с 2005 г. Преките чужду инвестиции от гръцки капитали отбелязват още по-активно присъствие на българския пазар, а Гърция заема трето място измежду страните, инвестирали в България. Значително е и количеството валута, което гърците, посещаващи България, влагат в българската икономика, особено след като се вземе предвид, че те са на първо място сред чуждестранните туристи в България. Впрочем, десетките хиляди българи, които намират работа в Гърция, също подпомагат в значителна степен българската икономика с паричните си преводи.

В частност, що се отнася до сектора на услугите, Гърция заема първо място в банковия отрасъл и притежава значително участие в сферата на телекомуникациите, рекламните услуги, консултанските услуги, туризма и др. Нараства и гръцкият интерес към пазара на недвижимото имущесто и строителните проекти, основно държавни с обществено финансиране, но и частни.

Присъединяването на България в ЕС на 01.01.2007 г. със сигурност ще даде още по-голям тласък на развитието на гръцките предприятия на българския пазар, що се отнася до търговията и инвестициите. След пълното утвърждаване и прилагане на европейското право ще бъдат отстранени и последните пречки за функционирането им на българския пазар.

Също така в сферата на енергетиката важен момент бе подписването на 12 април 2005 г. на политическия меморандум за сътрудничество между Гърция, България и Русия за изграждане на петролопровода Бургас - Александруполис, както и подписването на 15 март 2007 г. в Атина на тристранната Междудържавна спогодба, в присъствието на министър-председателя г-н К. Караманлис, на Президента В. Путин и на българския министър-председател С. Станишев, като по този начин бе отварена нова страница на сътрудничество между трите страни в този отрасъл, като ги приобщава към световната енергийна карта. На този етап продължават преговорите между фирмите от трите страни за съставяне на консорциум, който ще осъществи споменатия проект.

Гърция и България поддържат многообразни културни отношения, които се допълват от различни програми за културен и образователен обмен, посещения, срещи и др.

Всичко това представлява само една бегла препратка към многобройните политически, икономически и културни отношения и връзки между двете страни. Същевременно то показва и причините, поради които гръцко-българското сътрудничество се оценява изключително високо не само на двустранно, но и на по-широко многостранно ниво.

Коментари

Влез, за да коментираш.