Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Биологично разнообразие и жизнена среда

   
Биологично разнообразие и жизнена среда

Снимка: http://www.dolceta.eu

Научна конференция “Биологично разнообразие и жизнена среда” под патронажа на министъра на околната среда и водите ще бъде проведена на 24 и 25 юни в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Министър Нона Караджова ще открие работата на конференцията на 24 юни 2010 г., четвъртък, от 9,30 часа в Аулата на Университета.

Конференцията “Биологично разнообразие и жизнена среда” се провежда в рамките на националната програма от инициативи, с които Министерство на околната среда и водите отбелязва Международната година на биологичното разнообразие – 2010, обявена от Генералната асамблея на Обединените нации.

Съорганизатори са Представителството на Европейската комисия в България, Софийски университет „Св. Климент Охридски” и Българската академия на науките - Централна лаборатория по обща екология, Институт по ботаника, Институт по зоология и Национален природонаучен музей.

За участие в конференцията са поканени водещи български учени в областта на биологичното разнообразие, държавни институции, неправителствени организации, както и лектори от чужбина. Участие са заявили около 150 души. Събитието има за цел да представи приноса на българската наука за постигане на основната цел, която си поставят страните – членки на Конвенцията за биологично разнообразие – спиране загубата на биологичното разнообразие до 2010 г.

Очаква се конференцията да постави началото на дискусия по проблемите, които стоят пред изследователската общност и които трябва да бъдат преодолени, за да може българската наука адекватно да отговори на предизвикателствата пред биологичното разнообразие и да даде научните основи за формиране на обосновани и отговорни решения за неговото устойчиво управление след 2010 г., както и на участието и интеграцията на българските учени в европейското изследователско пространство.

През двата дни на конференцията, в рамките на 7 сесии и кръгла маса “Науката за биоразнообразието в България: успехи и предизвикателства” ще бъдат представени 45 научни доклада и 60 постера, обхващащи основните направления на Конвенцията по биологично разнообразие, фокусирани през приоритетите на политиката за опазване на биологичното разнообразие и преодоляване на заплахите, пред които то е изправено в резултат на човешката дейност и развитието на обществото.

Програмата съдържа:

24 юни

Сесия “Биоразнообразие, функциониране на екосистемите и екосистемни услуги” – 10,20 – 12,40 ч.

  • Сесия “Инвентаризация на биоразнообразието – успехи, подходи и проблеми” – 14,00 – 15,45 ч.
  • Постерна сесия

25 юни

Сесия “Биологични ресурси” – 9,00 – 10,15 ч.

  • Сесия “Климатични промени и биоразнообразие” – 10,15 – 11,00 ч.
  • Сесия “Инвазивни видове” – 11,00 – 12,40 ч.
  • Сесия “Опазване на биоразнообразието” – 14,00 -15,30 ч.
  • Сесия “Биоразнообразие и устойчиво развитие” – 15,45 – 16,45 ч.
  • Кръгла маса: “Науката за биоразнообразието в България: успехи и предизвикателства” – 17,00 – 18,15 ч.

Пълната програма на конференцията и резюмета на докладите и постерите са достъпни на слeднитe интернет страници:

http://www.cic.bg

http://www.ecolab.bas.bg/

Коментари

Влез, за да коментираш.