Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Doctor Honoris Causa

   
Doctor Honoris Causa

На предстоящата конференция „Съвременната библиотека – център за информация и знания” ще се проведе тържествената церемония по присъждане званието Doctor Honoris Causa на СУ на кардинал Рафаеле Фарина, Архивист и Библиотекар на Католическата Църква.

Рафаеле Фарина е роден на 24 септември 1933 г. в Буоналберго, Италия. Монах от ордена на Отците Салезиани (1954). Завършва теология и
църковна история в престижния Грегориански университет. След три годишна специализация в Германия започва да преподава Църковна история в Богословския факултет в Торино, където е декан на Факултета (1972-1974) и ректор (1977-1983). През 1983 г. е избран за секретар на
Папския комитет за исторически науки, длъжност и за под-секретар на Папския съвет за Култура. През 1997 г. е назначен за префект на Ватиканската Апостолическа Библиотека. Посвещава научната си дейност на събирането, изучаването и публикуването на многобройни редки текстове, които се намират във Ватиканската библиотека, на множество публикации в областта на библиотечните науки и църковната история. През 2006 г. е назначен за Архивист и Библиотекар на Светата Католическа Църква и е ръкоположен за епископ, а през 2007 г. е издигнат в сан кардинал от папа Бенедикт XVI. Кардинал Фарина е член на Папската Академия на Науките. Владее немски, испански, японски и френски език.

Наградата се присъжда по предложение на Факултетния съвет на Философски факултет и с решение на Академическия съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Дава се за активната дейност на кардинал Фарина за подпомагане на българската наука, на изследователската дейност и на учени от Софийския университет във Ватиканската библиотека, както и за предоставяне на условия за издаването на особено ценни за българската наука и култура ръкописи.

Предложението за награждаването бе подкрепено и от ЦСВП “Иван Дуйчев” и от Народната библиотека “Св.св. Кирил и Методий”.