Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Софийският университет отваря врати за 4542 студенти

   
Софийският университет отваря врати за 4542 студенти

Днес в Софийски университет „Св. Климент Охридски” беше проведена пресконференция, която обедини три актуални за Университета теми – информация за Кандидат-студентска кампания 2010 за „образователно-квалификационна степен бакалавър” и „магистър след средно образование”, промени в организацията и графика на кандидат-магистърска кампания 2010/2011, информация за проекта „Подкрепа за осигуряване на подходяща и рентабилна инфраструктура на висшите училища и градските агломерации”.

Местата за учебната 2010/2011 г. в редовно обучение на бакалавърската степен в Софийския университет са 4000, а за бакалаври в задочно обучение - са 542. В магистърската степен в редовно обучение след средно образование местата са 380, а 50 са местата в задочната форма на обучение за магистри след завършено средно образование.
Местата за образователно-квалификационната степен "магистър след завършена бакалавърска степен" в редовната форма са 1308, а в задочната форма - са 368. Това са всички места за новата учебна година, утвърдени и отпуснати за Софийския университет, разказва началникът на Учебния отдел на СУ, Георги Гешев.

От 96 специалности в Софийския университет през тази година в 76 от тях се приемат кандидати с оценките от държавните зрелостни изпити. През 2009 г. в 30 специалности на СУ се приемаше с резултатите от матурите, а през 2008 г. - в 24 специалности, съобщиха от висшето училище.

Проектът на Университета “Реконструкция, модернизация, и мерки за енергийната ефективност в комплекс Ректорат на СУ” спечели 2,8 милиона лева.

Основна цел на проектното предложение е да се осигури подходяща и рентабилна образователна инфраструктура, съвместима с нарастващите изисквания на ЕС, като подобри условията за достъп на хората в неравностойно положение, модернизира библиотеките и внедри мерки за енергийна ефективност в сградата на Ректората. Развитието на библиотечните центрове е предвидено да бъде реализирано посредством модернизация на книгохранилищата на Централната библиотека на СУ “Св. Климент Охридски”, както и реконструкция, модернизация и оборудване на библиотеката “Славянски филологии”, находяща се в централния купол на Ректората.

Осигуряването на равен достъп, както и създаването на възможности за ползване на образователната услуга и от хора в неравностойно положение е чрез монтирането на рампи, както и внедряване на специална апаратура, покриваща специфичните им нужди.

За изпълнението на дейности за постигане на енергийна ефективност се прилагат мерки, водещи до намаление на енерго-потреблението и внедряване на алтернативни източници на енергия.

Голяма заслуга на проектантите е, че успяха да съчетаят традиционния облик и спецификата на паметник културата със съвременните нормативни изисквания за пространство и осветеност, равен достъп и енергийна ефективност.

При успешна реализация на проекта, пряко повлияни от повишаване качеството на образователната услуга ще са над 30 000 студенти, докторанти, преподаватели, ползватели на библиотеката и външни лица.

Коментари

Влез, за да коментираш.