Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
Проф. Николай Денков получи „Питагор"

На тържествена церемония проф. Николай Денков от Софийски университет "Св. Климент Охридски" получи голямата награда за наука "Питагор".

"След известно експериментиране и оптимизиране на критичните точки в модула, се получиха добри резултати”

Младен Стойчев, възпитаник на Софийски университет "Св. Климент Охридски", спечели конкурса по програмиране на bgmaps.com.

Презареждане

Дебатът "Студентски град - една година по-късно" започна със знаковото за студентските движения в България предаване "Куку Презареждане".

Културен ден

С три културни събития започва месец февруари в Софийски университет "Св. Климент Охридски".

"Амбициозен проект - дано успеят!"

"Амбициозен проект - дано успеят!" възкликнал един от рецензентите на проекта за Университетска лаборатория по атомно-силова микроскопия преди година. Днес - лабораторията вече е факт.

Възраждане на литературните дебати

С един поглед "отвън" гл. ас. д-р Жана Борянова въведе гостите на Конферентната зала на Софийски университет "Св. Климент Охридски" в петата книжка на списание "Литературата" - "Списанието само по себе си дава един от най-добрите примери за интердисциплинарния подход."

Математика и Теология в Софийски университет "Св. Климент Охридски"

С изпити по Математика и Теология кандидат студентите ще проверят знанията си и ще изпитат късмета си в амбицията да станат част от първото българско висше училище, което в момента е най-големият и модерен учебен научноизследователски център в България.

Софийски университет "Св. Климент Охридски" - домакин на "Граждански контрол"

Или - студентските движения като основа на гражданското общество

Тържествено отбелязване на празника на висшите богословски школи - свети Трима светители

На 30 януари Богословският факултет тържествено ще чества празника на висшите православни богословски школи, светите Трима светители, забележителните богослови и колоси на духа - св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст.

Отворено писмо до вестник „Монитор” - Право на отговор

По повод публикация, излязла във вестник "Монитор" на 22 януари 2010 г. със заглавие "Скандал с дискриминация за общежития в СУ"

"Хората, с които живях"

Автор проф. дин Дойно Дойнов, редактор Тодор Ташев, художник Кънчо Кънчев

Среща на ръководителите на олимпийските отбори

На 27 януари от 10:00 часа в Конферентната зала на Софийски университет "Св. Климент Охридски" ще се осъществи среща на ръководителите на олимпийските отбори на България по математика, информатика, физика, биология, химия, лингвистика и астрономия. Срещата е във връзка с "Програмата за финансиране на олимпийските отбори" на Американската фондация за България.

Новото ръководство на Студентски съвет на Софийски университет „Св. Климент Охридски” - в пълен състав

На проведеното на 18.01.2010 г. Общо събрание на Студентски съвет бяха избрани заместник-председателите на Съвета, председателите на отделните комисии и членовете на Секретариата.

В основата на европейското образование са стандартите

В Конферентната зала на Софийски университет проф. Андрю Браун сподели своя опит като декан на Докторантското училище към Лондонския университет, институция, с която Софийски университет "Св. Климент Охридски" си партнира от дълги години.

"История на българите в Мизия"

"Приятелите на Австрийската библиотека знаят, че в сбирката на библиотеката българският и немският са равноправни" тези думи на проф. дфн Емилия Стайчева въвеждат в атмосферата на петъчната вечер в Зала 1 на Софийски университет "Св. Климент Охридски".

Тема за размисъл в почивните дни – „Глобализация и бедност”

Икономисти, евродепутати, министри, заместник министри и студенти се събраха в най-старата аула в България – аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, за да чуят лекцията на проф. Франсоа Боргиньон и да дискутират поставената тема „Глобализация и бедност”.

„Единство между българите в България и българите по света”

„Голо Бърдо е област в Източна Албания и западната част на Република Македония югозападно от град Дебър, населена основно от хора с българско и македонско национално съзнание - общо около 10 000 души българоговорящи, предимно мюсюлмани (около 90%) и малко християни”

"Национална и организационни култури"

На 13 януари от 18:00 часа в Зала 1 на Ректората пред препълнена аудитория доц. д-р Цветан Давидков - председател на Общото събрание на Софийски университет "Св. Климент Охридски", представи книгата си "Национална и организационни култури".

"България не трябва да избързва с присъединяването си към еврозоната"

Голям интерес сред преподаватели, студенти и испаноговорящи предизвика лекцията на испанския посланик Н. Пр. Хорхе Фуентес в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Част от гостите в Зала 1 на Ректората останаха на крака, за да чуят думите на дипломата.

„Пътувайте в чужбина, учете и се върнете!”

Още с влизането си в Зала 1 в Ректората на СУ „Св. Климент Охридски” Н. Пр. Стефано Бенацо започна своя „урок” по дипломация. Посланикът на Италия седна сред студентите – не за да им покаже предимствата на дипломатическата кариера, а за да им предаде опита си, който – изрично подчерта – е различен за всяка точка по света.

Четвърти национален литературен конкурс за стихотворение и разказ

Фондация "Св, Климент Охридски" обявява четвърти национален конкурс за стихотворение и разказ. За наградите могат да кандидатстват студенти с българско гражданство, обучаващи се у нас и в чужбина.

Софийски университет „Св. Климент Охридски” - деен участник в обществено-политическите дебати

Ако попитате произволен студент от Софийския университет – кое е събитието на седмицата, със сигурност ще ви отговори, че това е лекцията на д-р Симеон Дянков на тема „България след финансовата криза”.

На вниманието на кандидат-студентите!

Новата кандидатстудентска кампания за СУ започва още в началото на м. януари 2010 г. с прием на документи за явяване на кандидатстудентските изпити, разпределени в три сесии, съгласно приложения график.

ДЕКЛАРАЦИЯ

на Академическия съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” относно Законопроекта за развитие на академичния състав в Република България и свързаните с него проблеми

Дипломи на Випуск 2009 на Геолого-географски факултет

В последния ден на седмицата преди Коледната ваканция, Геолого-географският факултет тържествено връчи дипломите за завършено висше образование на своите възпитаници.

Важно

Уважаеми колеги, представяме Ви отговора на обръщението изпратено до Ректора на Софийския университет "Свети Климент Охридски" относно размера на стипендиите по успех за зимния семестър на 2009/2010 г.

Писмо до студентите

Коледна културна програма

За първи път в СУ, в навечерието на Коледа, академичната общественост има възможност да се наслади на Коледна културна програма, организирана с голямото желание настроението преди празниците да стане наистина празнично. Това е първата изява на новия Културен център на СУ с директор доц. Александър Кьосев.

Изложба на Стефан Алтъков и Буян Филчев

На 15 декември новата галерия „Алма матер” стана домакин на втората художествена изява в двете си изложбени зали в Северното крило на СУ, откъм ул.”Шипка”. Поканени да представят своите картини бяха изявените художници и преподаватели в катедра „Педагогика на изкуствата” към ФНПП - проф. Стефан Алтъков и проф. Буян Филчев.

Любим преподавател на студентите за 2009 г.

Българският студентски портал www.diploma.bg обяви резултатите от конкурса за най-любим университетски преподавател. За голяма радост и чест на Алма матер проф. Симеон Хаджикосев – ръководител на Катедра по теория на литературата, спечели убедително пред другите български академични преподаватели и събра най-много почитатели.

Солидарността няма граница

С тези думи акад. Петър Кендеров – президент на Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий” откри церемонията по връчването на 100 стипендии „Нели и Робърт Гипсън” за студенти с ниски материални възможности, учещи в български висши учебни заведения.

Ден на Електронното обучение

На 11 декември в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” проф. дмн Недю Попиванов - Зам.-ректор на СУ, откри първия по рода си Ден на Електронното обучение в Алма матер.

Стратегията за развитието на електронното и дистанционното обучение в СУ

Празник на Философския факултет

Веднага след Студентския празник, Философският факултет на Алма матер отново имаше сериозен повод за празнуване. На 10 декември, с вълнуваща тържествена церемония, абсолвентите от Випуск 2009 г. получиха своите университетски дипломи.

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

Уважаеми колеги,

заради преминаване към новата мрежа в Ректората и преаранжиране на главния възел в телефонната централа, на 9 декември след 10.00 часа ще бъде нарушена свързаността към Интернет.

Симпозиум "Немският романтизъм – пътеводни образи и проекти"

На 4 декемви, в 9.30 часа в Зала 1 на Ректората започна симпозиумът на тема: "Немският романтизъм – пътеводни образи и проекти", организиран от Kатедрата по германистика и скандинавистика и Литературно сдружение "Гьоте в България".

Стипендии на Фондация "Еврика"

Фондация "Еврика" връчи в навечерието на студентския празник своите стипендии на тържествена церемония. Удостоени бяха 43 учащи във висшите училища в България, като 26 от тях са от Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Британският съвет дари книги на Библиотеката по англицистика и американистика

На 1 декември Британският съвет дари своите библиотечни материали на Библиотеката по англицистика и американистика към СУ „Св. Климент Охридски”.

Вторият български космонавт изнесе лекция пред студенти-юристи

На 2 декември 2009 г. от 8.00 ч. в аудитория 255 на Ректората българският космонавт проф. д-р Александър Александров (Бригаден Генерал и Герой на Република България и СССР) изнесе лекция пред студентите юристи в рамките на избираемата дисциплина „Международно въздушно и космическо право”.

Университетската библиотека отбеляза 100-годишнината от рождението на Димитър Димов

Снощи в Университетската библиотека “Св. Климент Охридски” се състоя премиерата на новата книга на проф. Димитър Веселинов “Френската лексика в романа “Тютюн”.

Проф. Марко Минков – 100 г. от рождението му

В последния ден на Климентовите дни се състоя тържествена сесия на тема: "Проф. Марко Минков: световно име в англицистиката". Тя е посветена на 100-годишнината от рождението му и бе организирана от катедра "Англицистика и американистика" при Факултета по класически и нови филологии.

Проф. Марко Семов – Академично тържество посветено на 70 години от рождението му

Вечерта на 26 ноември, Аулата на СУ се препълни с видни общественици, учени от БАН, народни представители от НС, университетски преподаватели и студенти. Всички те бяха дошли да почетат личността, творчеството и културното наследство, което остави след себе си проф. Марко Семов.

Н.Пр. Джефри Кийтинг, изнесе лекция в СУ

На 26 ноември 2009 г., Посланикът на Република Ирландия Н.Пр. г-н Джефри Кийтинг изнесе лекция пред членовете на Постоянния семинар по международно право и право на Европейския съюз към Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”

Спортист на годината

„Най-отговорната ни задача е физическото развитие и подобряването на здравословното състояние на студентите” - с тези думи гл.ас. д-р Анжелина Янева – ръководител на Департамента по спорт при Софийския университет “Св. Климент Охридски” откри тържеството по награждаване на десетте най-добри студенти-спортисти и преподаватели-треньори за 2009 г.

Доктор хонорис кауза на Химическия факултет

На 26 ноември се състоя тържествена церемония по връчването на почетното звание Доктор хонорис кауза на химическите науки на проф. д-р Михаел Шпителер. Високото отличие му бе поднесено от Зам.-ректора на Алма матер проф. дхн Иван Петков.

25 ноември – Патронен празник на Софийския университет

И тази година академичната традиция на Софийския университет да почете своя патрон Свети Климент Охридски започна с тържествено шествие до паметника на Първоучителя. След поднасянето на венци и цветя, академичното шествие промени обичайния си маршрут и вместо през Централния вход на СУ влезе през входа от към ул. „Шипка”, за да открие там Новата изложбена зала „Алма матер”.

Софийският университет "Свети Климент Охридски" с две награди

В навечерието на Патронния празник за втора поредна година Софийският университет "Свети Климент Охридски" бе обявен за Университет на годината в направления "Хуманитарни науки" и "Право".

Тодор Боров – и книгознанието е наука!

В наситените Климентови дни бе представена и уникалната книга за Тодор Боров (псевдоним на Тодор Цветанов Тодоров) - виден български библиограф.

Празник на Богословски факултет

По инициатива на деканското ръководство, бе връчено най-високото университетско научно отличие Доктор хонорис кауза на проф. Йоанис Тарнанидис – бивш Декан на Богословския университет в Солун. В Аулата на Софийския университет се състоя и тържествено връчване на дипломите на абсолвентите от Випуск 2009г. на Богословски факултет.

Публична лекция на г-н Томас Визер

Катедра Европеистика към Философски факултет бе домакин на един от най-известните европейски финансисти, г-н Томас Визер – председател на Икономическия и финансов комитет към Съвета на ЕС и Генерален директор на „Икономическа политика и финансови пазари” в Министерството на финансите на Австрия.

Лекция на Илияна Йотова "Актуални проблеми на регионалната политика на ЕС"

Депутатът в Европейския парламент Илияна Йотова изнесе лекция пред студенти от магистърските програми Регионално развитие и регионално управление и Управление на човешките ресурси в СУ "Климент Охридски".

Проф. Хауърд Гарднър - Доктор хонорис кауза на СУ

На 20 ноември в Аулата на университета се състоя тържествената церемония по присъждане на почетната научна степен Доктор хонорис кауза на проф. Хауърд Гарднър.