Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / „Да изобретим Европа”

   
„Да изобретим Европа”

Учени от цял свят се събраха в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски” за заключителната конференция по програмата „Да изобретим Европа” на Европейската научна фондация.

Доц. д-р Тодор Попнеделев – заместник декан НИД и международна дейност на Исторически факултет, официално откри събитието, изказвайки своята увереност, че именно технологиите ще ни помогнат да стигнем онова към което се стремим – напредването на Европа, на Света – към едно по-добро бъдеще за тези, които идват след нас.

Конференцията има за цел да представи резултатите от програмите и проучванията на Европейската научна фондация, но също така и да даде възможност да се проведе една широка дискусия.

Основната тема на конференцията предполага разглеждане на процесите на циркулация на технологията между Източна и Западна Европа и тяхното приспособяване към съответните условия като изходен пункт за разглеждане на противоречивия процес на европеизация. Например по време на Студената война Европа е една от основните лаборатории за експерименти с идеологически и политически режими, които дълбоко повлияват върху традиционните пътища на знанието и технологичния трансфер в континента. Историята на Студената война е разказвана предимно като история на дисконтинуитет и фрагментация. Това, което участниците в конференцията предлагат, е да се обърне внимание и на примерите за успешно сътрудничество или за “скрити континуитети” в областта на вътрешноевропейския технологичен трансфер през XX век. Фокусът е върху периода след Втората световна война, но всъщност има и участници, които разглеждат практиките на обмен и приспособяване на идеи, знания, умения и хора от средата на XIX век насетне, т.е. един период, когато все още термините Източна и Западна Европа не съществуват.

В конференцията участват повече от 150 учени от Австрия, Белгия, България, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Испания, Италия, Канада, Литва, Норвегия, Полша, Португалия, Русия, САЩ, Сърбия, Турция, Украйна, Унгария, Финландия, Франция, Холандия, Хърватска, Чехия и Швеция.

Коментари

Влез, за да коментираш.