Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Студентски съвет на СУ “Св. Климент Охридски” осъжда проявите на насилие под каквато и да е форма над млади хора!

   
Студентски съвет на СУ “Св. Климент Охридски” осъжда проявите на насилие под каквато и да е форма над млади хора!

На 06 юни 2010 г. група млади хора изразяващи свободно своето мнение и позиции бяха нападнати от група агресивно настроени младежи. Студентски съвет на СУ грубо осъжда тази проява на посегателство над основното човешко право – “Право на свобода на мирни събрания и сдружения”.

Ние се присъединяваме към декларацията изпратена ни от граждани участвали в протеста пред Бусманци.

Декларация срещу надигащия се нео-нацизъм и мотивирано насилие над млади хора в България

На 06.06.2010 в София маскирани нападатели въоръжени с метални пръти, боксове и ножове извършиха брутална атака над четирима младежи, пътуващите в трамвай 20, за да участват в мирен протест срещу незаконното задържане на чужденци в Специалния дом за временно настаняване на чужденци в Бусманци. В следствие на побоя четиримата младежи на възраст между 17 и 25 години бяха нанесени сериозни наранявания, като двамата най-тежко пострадали са ученик на 17 години, претърпял серия операции на лявата ръка и 25 годишния студент от Исторически факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”– Борис Боев със сериозни травми по главата. Остро се противопоставяме на опитите за банализиране на случилото се, които го представят в публичното пространство като сблъсък на враждуващи радикални младежки банди. Приравняването на насилници и жертви в този случай на откровено насилие според нас е напълно неадекватно – докато маскираните нападатели са хора със сериозни криминални досиета, вината на техните жертви очевидно е само това, че имат ясна и мирно изразявана политическа и гражданска позиция.

Смятаме, че провеждането на атаката непосредствено преди протеста пред дома в Бусманци, както и внимателното й планиране и организация, говорят за добре обмислена провокация, чиято цел е да провери границите на търпимостта към расистки, ксенофобски, хомофобски, нео- фашистки и нео-нацистки действия в днешното българско общество. Това е първият пример за мотивирано насилие от страна на расистки, ксенофобски, антисемитски, нео-фашистки и нео-нацистки групи в България. През последните години станахме свидетели на нарастващ брой нападения над мирни граждани - заради външността им, сексуалната им ориентация, цвета на кожата им, етническата им принадлежност или политическите им възгледи. Станахме свидетели на нападения и поругаване на религиозни храмове, гробища, училища. Хулигани свободно демонстрират и показват символите си. Открито участват в международни неонацистки сдружения и организират неонацистки събирания в България. Настоящият случай е кулминацията на една алармираща тенденция. Не можем да си позволим такъв тип провокации срещу свободата на изразяване и сдружаване да остане и този път безнаказана. Смятаме, че бруталното нападение в неделя е пример за засилването на ксенофобията, неофашизма и националсоциализма – идеологии, които не могат да бъдат толерирани от нито едно демократично общество. Действия като тези в неделя са проблем не само за непосредствените жертви и пострадали. Това е проблем за всички демократично мислещи хора в България. Опитите за сплашване и ограничаване на правото на изразяване чрез терор и насилие са грубо предизвикателство пред принципите на демокрацията в България. Ако днес се опитват да запушват устите на активисти или да „изчистят“ града си от етнически, расово, религиозно или сексуално „неправилните“, утре жертвата ще е детето ви, което просто е изразило „неправилно“ мнение. Надигането на нео- нацизма е проблем, който трябва да бъде разпознат като такъв и адекватно адресиран, а не да минава в графа „хулигански прояви“. Бездействието, апатията и скриването от проблема не го решава. Трябва обществото ни да разпознае този проблем и ясно да го адресира. Мълчанието срещу фашисткото насилие е това, което прави това насилие възможно. Затова, ние, групата граждани участвали в протеста пред Бусманци, независимо от различните ни политически убеждения, заставаме твърдо в защита на четиримата, станали жертви на политическо насилие, и против надигащия се в България расизъм, ксенофобия и нео-нацизъм.

Настояваме за издирване и задържане на всички участвали в побоя и за незабавни и категорични резултати в разследването на полицията. Ще следим и чрез граждански действия ще направим всичко възможно за това на всички задържани да бъдат повдигнати адекватни обвинения и те този път реално да понесат отговорност за извършеното, след като в множеството предишни случаи на побои известните на полицията криминалнопроявени бяха освобождавани, въпреки многото доказателства срещу тях.

Ще продължим с всички усилия да алармираме обществото за опасността, която представляват крайните нео-нацистки идеологии и ще настояваме институциите да предприемат всички нужни действия, за да предотвратят разрастването на неонацисткото насилие.

Призоваваме всички граждани, граждански групи, неправителствени организации, медии и институции и всички, които желаят истински свободно, демократично и толерантно общество в България, да се присъединят към нашите искания.

Групата граждани участвали в протеста пред Бусманци

Коментари

Влез, за да коментираш.