Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Ценни дарения за Университетската библиотека “Св. Климент Охридски”

   
Ценни дарения за Университетската библиотека “Св. Климент Охридски”

По време на официалното си посещение в Софийския университет “Св. Климент Охридски” от 8 до 12 юни 2010 г., във връзка с удостояването му с почетното звание “Doctor Honoris Causa”, Кардинал Рафаеле Фарина, архивист и библиотекар на Светата Римска църква, подари на Университетската библиотека изключително ценен екземпляр от факсимилното библиофилско издание на Bodmer Papyrus 24-15 (P 75).

Факсимилното издание принадлежи към серията Codicus e vaticanis selecti, Series maior и представя част от кодекса “Rap. Bodmer 14-15”, който съдържа евангелски текстове от Лука и Йоан. Изданието е придружено от коментар на кардинал Фарина и представяне на ръкописа от Sever J. Voicu, изпълняващ длъжността “scriptor graecus” на Апостолическата бибилиотека. Факсимилето на ръкописа и придружаващите текстове (оформени в самостоятелен том) са поставени в специален футляр-кутия, изработени от светло-бежово кадифе. Върху горния капак със златни букви под герба на Ватикана е изписано: UN VENERABILE TESTIMONE DEI VANGELI SECONDO LUCA E SECONDO GIOVANNI: IL PAPIRO BODMER 14-15 (P 75). A VENERABLE WITNESS OF THE GOSPELS ACCORDING TO LUKE AND ACCORDING TO JOHN: THE BODMER PAPYRUS 14-15 (P 75).

Двата факсимилни листа от ръкописа са затворени в отделен футляр, покрит със стъкло. На дъното на кутията под подвързания с червено том с текстове лежи официалният документ, придружаващ изданието, подписан от префекта на Ватикана Mons. Cesare Pasini. Документът удостоверява, че подареният на Университетската библиотека екземпляр е № 474. Изданието е реализирано в тираж 550 номерирани екземпляра и не се разпространява в търговската мрежа. Факсимилното издание на самия ръкопис и специалните футляри са изработени от издателство “Testimonio Companus” в Мадрид, а томът със съпътстващите текстове е отпечатан от печатницата на Ватикана.

Втората ценна книга е специално библиофилско издание «Apocalipsis cum Figuris” на гравюрите на Албрехт Дюрер (1471-1528), дар за библиотеката от известния славист - професор Норберт Рандов във връзка с удостояването му с почетното звание - “Doctor Honoris Causa” на СУ “Св. Климент Охридски”. Книгата съдържа 15 гравюри на Апокалипсиса, които са отпечатани върху специална ръчно изработена хартия. Подвързията е изработена от картон, обвит с ръчна кремава хартия и съпътстващ текст на английски език, отпечатан върху стандартна хартия с двуцветен печат в червено и черно. Екземплярът, подарен на Университетската библиотека, е особено любопитен, тъй като не съдържа традиционната библиографска информация – липсва пагинация; данни за съставител; издателство; печатница и година на издаване. По всяка вероятност се касае за специално изработен уникален екземпляр.

Коментари

Влез, за да коментираш.