Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Международна научна конференция Technology and East-West relations

   
Международна научна конференция  Technology and East-West relations

Снимка: http://www.esf.org

На 17-20 юни 2010 СУ “Св. Кл. Охридски” ще бъде домакин на заключителната конференция на EUROCORES програмата Inventing Europe на Европейската научна фондация, която същевременно ще бъде и четвърта поредна конференция на международната академична мрежа Tensions of Europe.

Темата на конференцията, чийто работен език ще бъде английският, е Technology and East-West relations: Transfers, parallel histories, and the European laboratory. Целта и на двете групи учени е да се изследва взаимодействието между технологичната промяна и европейската история. Вместо фокусиране върху националните истории, те насочват вниманието си към транснационалното развитие на технологията, което е определяло и създавало (и продължава да определя и създава) Европа.

Основната тема на конференцията предполага разглеждане на процесите на циркулация на технологията между Източна и Западна Европа и тяхното приспособяване към съответните условия като изходен пункт за разглеждане на противоречивия процес на европеизация. Например по време на Студената война Европа е една от основните лаборатории за експерименти с идеологически и политически режими, които дълбоко повлияват върху традиционните пътища на знанието и технологичния трасфер в континента. Историята на Студената война е разказвана предимно като история на дисконтинуитет и фрагментация. Това, което участниците в конференцията предлагат, е да се обърне внимание и на примерите за успешно сътрудничество или за “скрити континуитети” в областта на вътрешноевропейския технологичен трансфер през XX век. Фокусът е върху периода след Втората световна война, но всъщност има и участници, които разглеждат практиките на обмен и приспособяване на идеи, знания, умения и хора от средата на XIX век насетне, т.е. един период, когато все още термините Източна и Западна Европа не съществуват.

В конференцията участват повече от 150 учени от Австрия, Белгия, България, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Испания, Италия, Канада, Литва, Норвегия, Полша, Португалия, Русия, САЩ, Сърбия, Турция, Украйна, Унгария, Финландия, Франция, Холандия, Хърватска, Чехия и Швеция. За повече информация: http://www.conference2010sofia.com/.

Коментари

Влез, за да коментираш.