Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
Благодарност

Уважаеми колеги,
Благодаря ви, че бяхме заедно, за да изразим позицията си за необходимостта от подкрепа на качествено висше образование и качествена наука у нас.

„Допирни точки между математиката и когнитивната лингвистика”

Софийски университет „Св. Климент Охридски” Ви кани на тържествена церемония по присъждане на почетното звание DOCTOR HONORIS CAUSA на проф. Жан-Пиер Декле.

„По каналния ред”

Културният център на СУ “Св. Климент Охридски” отново Ви кани на представлението “По каналния ред” от Жан-Клод Кариер със Захари Бахаров и Руси Чанев.

Защитата на съединението

На 17 ноември от 09:30 часа ще се проведе международна научна конференция посветена на 125 години от сръбско-българската война – 1885 г.

Публична лекция на американския посланик

На 16 ноември 2010 г. от 15:30 часа в Аулата на Софийски университет "Св. Климент Охридски" ще се проведе публична лекция на Н. Пр. г-н Джеймс Уорлик на тема "The New Importance of Multi-Lateral Diplomacy".

Протест за европейско образование и наука в България

В мълчаливо съгласие започна официалната пресконференция в БТА.

Държавни политики за подкрепа на качествено висше образование и качествена университетска наука

Със сирени и призив "Инвестиции, не икономии" започна дискусията на тема “Държавни политики за подкрепа на качествено висше образование и качествена университетска наука”.

Kръглата маса, посветена на книгата „Експертите на прехода”, се отменя

Културният център на Софийския университет съобщава, че поради непредвидено отсъствие на авторката Достена Лаверн, кръглата маса, посветена на обсъждане книгата „Експертите на прехода”, се отменя.

Научна конференция „Апокрифи и канонични книги”

Катедрата по Кирилометодиевистика Ви кани на научна конференция „Апокрифи и канонични книги”, посветена на юбилея на проф. Донка Петканова.

Лекция на тема "Беломорска България или Северна Гърция"

Заповядайте на лекцията "Беломорска България или Северна Гърция", организирана от дискусионен клуб "280" на 16 ноември 2010 г.

Държавни политики за подкрепа на качествено висше образование и качествена университетска наука

Уважаеми колеги,
На 15 ноември от 9:30 часа в 272 аудитория на Ректората ще се състои среща на академичната общност с Председателя на Народното събрание – г-жа Цецка Цачева и Председателя на комисията по образование, науката и въпросите на децата, младежта и спорта – г-н Огнян Стоичков, на тема: “Държавни политики за подкрепа на качествено висше образование и качествена университетска наука”.

Решение на Правителството на Република България

Правителството на Република България излезе с решение да подкрепи националния образователен и научен център Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Подготовка на социалните педагози – компетенции и реализация

По повод празника на Софийския университет – 25 ноември и в рамките на традиционните “Климентови дни” Ви каним да вземете участие в кръглата маса, организирана от катедра “Социална педагогика и социално дело” при ФНПП на тема “Подготовка на социалните педагози – компетенции и реализация”.

Кръгла маса: "Експерти на прехода", книгата на Достена Лаверн

Културният център на Софийски университет "Св. Климент Охридски" организира кръгла маса за обсъждане на книгата на Достена Леверн „Експертите на прехода. Българските think thanks и мрежите за глобално влияние”, изд. Изток-Запад, София, 2010 – както и проблематиката, независимо от книгата.

Какъв да стана? С какво да се захвана?

Какво и къде работят дипломираните по социология от Софийски университет „Св. Климент Охридски” след 1989 година? Този въпрос провокира екип от преподаватели, докторанти и студенти да проведат социологическо изследване, резултатите от което са представени в книгата.

Дискусия на тема „Защо протестираме?”

Нека се информираме, за да бъдем дейни.

Кръгла маса на тема "Подкрепа на учителите за формиране на потребителска култура у учениците"

Събитието се организира от Факултета по педагогика на СУ „Св. Климент Охридски” като партньор на Европейската асоциация за университетско учене през целия живот (EUCEN) и е свързано с изпълнението на Проект „DOLCETA”, иницииран и финансиран от Европейската комисия.

Конференция върху Литургическото богословие в България

Днес и утре в Богословския факултет на Софийски университет ще се проведе научна конференция на тема: „Литургическото богословие в България: история, съвременно състояние и перспективи”.

Втора научно-практическа конференция по социална работа

Софийски университет „Св. Климент Охридски” и Факултетът по педагогика Ви канят на Втора научно-практическа конференция по социална работа с международно участие.

Първи сблъсъци на тежки йони на CMS

На 8 ноември, в 11:20:56 часа, контролният център на LHC декларира сблъскване на стабилни снопове от тежки йони.

Публична лекция на посланика на Република Южна Корея – Н.Пр. Чън Бихо

Заповядайте на публична лекция на посланика на Република Южна Корея – Н.Пр. Чън Бихо по повод конкурса за студентска разработка на тема „Корея в моите очи. Южнокорейският модел на напредък.”

С какво искате да се занимавате след като завършите?

Кариерният център на Философски факултет Ви кани на представяне на инициативата „Заедно в час”.

Илка Зафирова с „Дневникът на Шърли Голдфарб”

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” представя Илка Зафирова с „Дневникът на Шърли Голдфарб”.

Конкурс на тема "Корея в моите очи. Южнокорейският модел на напредък”

Софийски университет „Св. Климент Охридски”, Катедрата по Публична администрация при Философски факултет и Посолството на Република Корея в България обявяват конкурс за студентска разработка на тема: „Корея в моите очи. Южнокорейският модел на напредък.”

„Спомени и размисли за Петър Динеков. 100 години от рождението му”

Университетска библиотека „Св. Климент Охридски” и академично издателство „Проф. Марин Дринов” Ви канят на премиерата на книгата „Спомени и размисли за Петър Динеков 100 години от рождението му”.

Презентация на Системата за управление на студентска информация

На 9 ноември – вторник, в Зала 1 на Ректората от 11:00 часа ще се проведе презентация на Системата за управление на студентска информация – пред студенти.

Отчет на Студентски съвет за академичната 2009-2010 година

Студентски съвет на СУ „Св. Климент Охридски” представя своя отчет за дейност за изминалата академична година.

Форум за стратегии в науката

На 8 ноември от 10.00 ч. в Конферентната зала на Ректората, Софийският университет „Св. Климент Охридски” организира научна конференция Форум за стратегии в науката.

Марка „Софийски университет”

Уважаеми колеги,
Докато държавата и медиите водят дебат, за да решат „проблемите” на Софийски университет “Св. Климент Охридски”, броени дни след Деня на народните будители и само три седмици преди Патронния празник на Университета, рейтинговата система за висшите училища в България е публично достъпна.

Перспективи пред българо-хондураските отношения

Имаме удоволствието да Ви поканим на публична лекция на тема „Перспективи пред българо-хондураските отношения”, организирана от Студентски дипломатически клуб.

Имаме гореща новина!

Вчера на 4 ноември 2010 г., за първи път на Балканския полуостров е реализиран Магнитооптичен капан.

Workshop “Модели на мислене на бъдещето”

В рамките на серията инициативи на Културния център на Софийски университет - „Културна история на съвременността” ще се проведе Workshop “Модели на мислене на бъдещето”

Еко-премиера

14 млади писатели, 3-ма прохождащи художници и пет нови фиданки преживяха първата си премиера в Празничната гора на Екопарк Варна и в Арт салона на Радио Варна.

България на Национален модел на Обединените Нации

За втора поредна година „Асоциация на студентите по социология в Софийския университет” (АСССУ) стартира проекта „България на Национален модел на Обединените Нации (NMUN) 2010-2012”.

Нови източници за изследване на „Възродителния процес”

Исторически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски” организира научна конференция на тема „Нови източници за изследване на „Възродителния процес”.

Следдипломен курс по фотография

Факултетът по журналистика и масови комуникации представя следдипломен курс по фотография.

Иновациите – среща на наука и бизнес в столичния град

През изминалата седмица в Интер Експо Център в София се проведе осмото поредно издание на Европейски ден на предприемача като вече традиционна съвместна инициатива на Столична община и СУ „Св. Климент Охридски”.

Изложба „Градът”

Културният център на СУ “Св. Климент Охридски” представя „Градът” – изложба на Студентите от Следдипломния курс по фотография към ФЖМК за учебната 2009/2010.

Дискусия на тема "Клиринговите къщи"

От 18:00 часа в Конферентната зала на Софийски университет ще се проведе дискусия на тема "Клиринговите къщи", организирана от Студентски клуб на политолога.

„Честит тревожен празник, колеги! Да живее България!”

С тези думи академичната общност на Софийски университет „Св. Климент Охридски" посрещна Деня на народните будители.

"България е държава на духа"

България е държава на духа и в България образованието и науката винаги са били приоритет - напомни проф. дин Иван Илчев - ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Декларация

На своя среща със студенти в УНСС на 28 октомври министърът на финансите Симеон Дянков обясни тежкото финансово състояние на университетите с лошото им управление.

Отзвук

Преподавателският и административен състав на Департамента за информация и усъвършенстване на учители изрази подкрепата си към протеста.

30 години Катедра Етнология

Катедра Етнология отбелязва своята 30 годишнина с международна конференция на тема „Университетски изследвания и преподавания по етнология и антропология”.

“Философия, богословие и медицина. Немезий, епископ Емески, за природата на човека”

Богословски факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски” има удоволствието да ви покани на публична лекция на проф. Филип ван дер Айк от “Хумболдт” – Университет, Берлин.

Официална позиция

Късно снощи Студентски съвет на Софийски университет "Св. Климент Охридски" публикува Официалната си позиция относно протеста, организиран на 28 октомври.

Университетски изследвания и преподавания по етнология и антропология

От 29 до 31 октомври ще се проведе международна конференция на тема „Университетски изследвания и преподавания по етнология и антропология”.

“Бъдещето на френския език: образователни и професионални цели”

Международна конференция, организирана от Франкофонският регионален център за Централна и Източна Европа ФРЕЦЦИЕ/ CREFECO, структура на Международната организация на Франкофонията, съвместно с Факултета по класически и нови филологии на СУ „Св. Кл. Охридски“.

"Западна Германия-Отечество мое"

Актьорът Филип Трифонов, незабравим като „момчето, което си отива”, както и с ролята си в „Оркестър без име” и много други в киното и театъра, този път ще дойде в театралната зала на Софийския университет, за да представи спектакъла си „Западна Германия-Отечество мое”.

Дни на протест

На 28 октомври 2010 г. ще се проведе общостудентско протестно шествие, което ще започне в 10:00 часа пред главния вход на НДК и ще продължи по бул. Витоша, до Министерски съвет, където ще бъде връчена декларация с исканията на студентите.