Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
Биоразнообразие

В Университетска Ботаническата градина – Балчик започна аранжирането на открито на колекцията от едроразмерни кактуси.

40 години Институт за Космически Изследвания

На 23 април 2010 г. предстои следващата лекция от образователната програма “Space challenge 2010”, на тема „40 години Институт за Космически Изследвания”. Специален гост ще бъде проф. Петър Гецов.

Университетът: на фокус

Софийски университет „Св. Климент Охридски” обявява конкурс за фотография на тема "Университетът: на фокус".

Софийски университет „Св. Климент Охридски” с четирима отличени студенти на Националния конкурс за есе на тема „NATO’s New Strategic Concept the Way Ahead”

На 12 април 2010 г. – на официална церемония в Министерство на външните работи на Република България, студенти получиха сертификати за успешното си представяне на Националния конкурс за есе на тема „NATO’s New Strategic Concept the Way Ahead”.

"Скала от песъчинки"

В галерия Алма Матер на Софийски университет “Св. Климент Охридски” беше открита изложба от фотографии на Христо Славов, озаглавена “Скала от песъчинки”.

“Кризата изисква системна промяна”

Стопански факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски" и Българска Стопанска Камара организират Кръгла маса на тема “Кризата изисква системна промяна”

Софийски университет "Св. Климент Охридски" с първо място на 22-рата Републиканска олимпиада по програмиране

Софийски университет "Св. Климент Охридски" спечели първото място на 22-рата Републиканска студентска олимпиада по програмиране, която се проведе в Русенския университет.

Проф. Джоу Цифън в Софийски университет „Св. Климент Охридски”

Проф. Джоу Цифън – президент на Пекинския университет и проф. дин Иван Илчев – ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски” обсъдиха възможностите за сътрудничество между двата университета.

Геолого-географски факултет отбеляза Деня на земята с тържествено раздаване на дипломи и конференция на тема „Глобални промени”

По традиция Промоцията по раздаване на дипломи на Геолого-географски факултет съвпада с патронния празник на факултета – Денят на земята. Тази година – в един ден се състоят тържествено раздаване на дипломите и конференция на тема „Глобални промени”.

Награда от ЮНЕСКО за проф. Анна Милтенова-Паржимиес

Проф. Анна Милтенова-Паржимиес е наградена от ЮНЕСКО за приноса й в развитието и разпространението на арабската култура в Полша.

ВАЖНО!

В изпълнение на решението на Факултетния съвет на Юридически факултет от 14.04.2010 г. и поради неизпълнение на задължението от страна на вестник „Труд” за публикуване на право на отговор на публикациите насочени срещу катедра „Международно право и международни отношения”, публикуваме изпратеното до главния редактор на вестника писмо от проф. Тенчо Колев, декан на Юридически факултет.

Италианска класика

Поради големия интерес конференцията, организирана от специалност „Италианска филология”, се проведе в Аулата.

Втора изпитна сесия - Философия и социални науки, Физика, Изобразително изкуство, Музика, Теология и География на България

Тази неделя – 18 април, ще се проведат кандидатстудентските изпити по Философия и социални науки, Физика, Рисуване по натура, Музикален инструмент или пеене, Теология и География на България от Втората изпитна сесия.

Космическите науки и техните приложения

Космическите науки и техните приложения са тема на утрешната лекция по програмата за космически науки „Космически Предизвикателства 2010”.

Християнски клуб ли е ЕС? Или пък религиозната идентичност няма значение?

Голям интерес сред студентите предизвика дискусията за членството на Турция в Европейския съюз – Зала 2 се оказа малка, за да побере всички, които проявиха желание да вземат участие.

Ден на Виртуалната култура

Магистърска програма „Виртуална култура” и Философски факултет при Софийски университет „Св. Климент Охридски” организират Ден на Виртуалната култура.

Конференция и конкурс за детска рисунка по повод Деня на Земята

По повод Деня на Земята, Геолого-географски факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски” организира научна конференция, а Университетските ботанически градини обявяват конкурс на тема "Багри на Земята".

„България: райони, области, общини“

На 16 април в клуб-ресторант „Яйцето“ от 17:30 часа ще се проведе представяне на енциклопедията „България: райони, области, общини“, под редакцията на Антон Попов и Петър Славейков.

Приносът на българския юдаизъм за европейската култура

Центърът за еврейски изследвания при Философски факултет в сътрудничество с Испанския културен център „Сервантес” организират лекция и дискусия на тема „Приносът на българския юдаизъм за европейската култура”

"Живи Места"

Софийски университет „Св. Климент Охридски” и Университетски клуб за екология и устойчиво развитие „UNECO” организират презентация на мрежата от еко центрове по съвместната инициатива.

Бъди силен, дари кръв!

Софийски университет ‘Св. Климент Охридски” се включва в кампанията на Български червен кръст, Национален център по трансфузионна хематология и Министерство на здравеопазването – „Бъди силен, дари кръв!”

Университетския театър-лаборатория “@лма @лтер” с награда на международния фистивал Setkani\Encounter 2010 в Бърно, Чехия

На 20-тия международен фестивал на театралните академии Setkani\Encounter 2010 в гр. Бърно, Чехия, студентката Зорница Антонова, бе отличена от журито с награда за най-добра актриса, най-експресивни движения и сценично присъствие в представлението „Орфей”, което групата на театър-лаборатория „@лма @лтер” представи пред публиката на фестивала.

„Аз съм се родил с музиката в мен. Нас могат да ни разделят само чрез операция.”

Асоциация на студентите по социология и Културен център към Софийски университет „Св. Климент Охридски” имат удоволствието да ви поканят на студентска филмова прожекция, посветена на джаз музиката.

„Страхувам се повече от вестниците, отколкото от сто хиляди щитове“

На 14 април 2010г. от 18:00 часа в Зала 1 на Софийски университет „Св. Климент Охридски” ще се проведе премиера на книгата на Магарита Чутуркова – „Свободата на словото и нейните граници”.

„Пишете с настроение и желание да се видим отново!”

Габриел Руменов Желев от София изтегли Вариант № 3 на кандидатстудентския изпит по Химия в Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Териториално разширение и централизация на България през първата половина на ІХ век

В 09:00 тази сутрин започна предварителният кандидатстудентски изпит по История на България.

Шесто национално състезание за ученици по компютърни мрежи

Шестото национално състезание за ученици по компютърни мрежи, организирано от Факултета по математика и информатика на Софийски университет „Св. Климент Охридски”,съвместно с Министерството на образованието, младежта и науката и Българската асоциация на мрежовите академии, се проведе на най-високо ниво и завърши много успешно.

„Спомени за един посланик”

В любимото кътче на Н. Пр. Хосе Кодерк, посланик на Кралство Испания в Република България (1997 – 2001) - Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски” –приятели и множество познати се събраха да почетат паметта му на представянето на книгата на Светозар Филипов - „Спомени за един посланик”.

История и книжнина

От 17:30 в Зала 1 на Софийски университет "Св. Климент Охридски" бяха представени книгите „Владетели и книги. Участието на южнославянския владетел в производството и употребата на книги през Средновековието (ІХ-ХV в.): рецепцията на византийския модел”, „Романът “Антихрист” на Емилиян Станев в контекста на средновековната християнска култура” и „Младостта на цар Симеон”, те са част от поредицата „История и книжнина”.

Теодора Георгиева достойно представи СУ в Националния конкурс за студентско научно творчество

Проф. д-р Васил Янков – ректор на Бургаски свободен университет, поздрави Софийски университет „Св. Климент Охридски” за достойното представяне в Националния конкурс за студентско научно творчество.

„@лма @лтер” вдъхновява публиката на фестивала „Тест” в Загреб

Посланикът на Република България в Република Хърватия - д-р Иван Сираков, изрази своята благодарност във връзка с представянето на Университетския театър „@лма @лтер” на фестивала „Тест” в Загреб.

Космически предизвикателства 2010

В рамките на научната и образователната програма на Институт „Диалог Европа” за летния семестър на учебната 2009/2010 г. ще се проведе специализиран лекторат за студенти, докторанти и преподаватели в Софийски университет „Св. Климент Охридски” на тема „Космически предизвикателства 2010”.

150-години от Великденската акция

На 3 април се навършиха 150-години от Великденската акция – преди 150 години по време на тържествената великденска служба в българския храм „Свети Стефан” в Цариград митрополит Иларион Макариополски не споменава името на вселенския гръцки патриарх и на негово място казва "всякое епископство правосланых", което се произнася само от предстоятеля на автокефална църква. Така Иларион Макариополски символично отхвърля властта на патриаршията над българското папство.

"Софийски университет е донор на много от университетите в страната"

Н. Пр. Джеймс Уорлик – посланик на САЩ в Република България и проф. дин Иван Илчев се срещнаха, за да обсъдят възможностите за сътрудничеството между Посолството на САЩ и Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

История и Химия – Втора изпитна сесия

На 11 април 2010 г. в Софийски университет „Св. Климент Охридски” ще се проведат кандидатстудентските изпити по История и Химия – от 09:00 и 14:00 часа.

Езикът и социалният опит

Катедра по Български език на Софийски университет „Св. Климент Охридски” и Международно социолингвистично дружество – София организират Десета конференция по социолингвистика на тема „Езикът и социалният опит”.

Диджей Гутурм Андреасен и съвременната музика в световен мащаб

Съвместна инициатива на специалност Скандинавистика и посолството на Кралство Норвегия в София.

„Страсти по Матея“

За четвърта поредна година пълната четири часова партитура на "Страсти по Матея" от Йохан Себастиан Бах звуча в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски” на Разпети петък - по време на Страстната седмица преди Възкресение Христово.

„Отражения”

На 7 април в галерия Алма Матер се открива изложбата на Надежда Благоева „Отражения”. Надежда Благоева е възпитаник на Софийския университет от две специалности: Изобразително изкуство и Английска филология.

Д-р Чън Би-хо и проф. дин Иван Илчев - за развитието на образованието, науката и новите технологии

Негово превъзходителство д-р Чън Би-хо – новият посланик на Република Корея и проф. дин Иван Илчев – ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, обсъдиха съвместните инициативи в областта на образованието, науката и новите технологии.

„Историците се смеят. Българската история в кандидат-студентски „бисери”

На 1 април – Денят на шегата, от 17:00 часа в Конферентната зала на Софийски университет „Св. Климент Охридски” ще се проведе представяне на книгата на доц. д-р Искра Баева – „Историците се смеят. Българската история в кандидат-студентски „бисери”.

Чували ли сте някога звуците на нещо толкова мълчаливо като една книга?

На 31 март от 19.00 в Театралната зала на Софийския университет (вход откъм бул. “Цар Освободител”) имате тази възможност.

Старт на Големия Адронен Колайдер в ЦЕРН - 30 март 2010

Европейкият Център за Ядрени Изследвания (ЦЕРН) обяви 30 март като ден в който ще бъдат направени първите опити за осъществяване на сблъсъци на ускорителя LHC при енергия в системата на център на масите 7 TeV.

Достъп до служебната информация на сайта на СУ

Информацията на сайта на СУ е два вида: публична и служебна. Служебната информация е предназначена само за студенти, преподаватели и служители на университета.

Какво може да прави човек преди Великден?

Академично етноложко сдружение Ви кани да се присъедините в боядисването на яйца. Кога? На 29 и 30 март! Къде? Фоайе, етаж втори, Ректорат на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

"Много информация не означава много комуникация"

Проф. дин Иван Илчев – ректор на Софийски университет “Св. Климент Охридски”, приветства големия френски социолог и журналист Доминик Волтон и постави начало на неговата лекция на тема "Свобода и нови медии", обръщайки се към студентите с думите - “Не се страхувайте, посегнете към информацията, която ви обгръща навсякъде”.

Виртуализация и въздействието й върху ИТ решенията

Гост-лектор на IT Leaders Academy е Пол Бътъруърт от Microsoft.

„Законът за ГМО и неговото приложение в България”

„Законът за ГМО и неговото приложение в България” е темата на Граждански контрол за месец март, организиран от Софийски университет „Св. Климент Охридски”, СБЖ, Клубът на парламентарните журналисти и НС „Гражданско обшество”.

“Културата наред с икономиката са най-мощните инструменти на външната политика”

Проф. дфн Анастас Герджиков - заместник-ректор по акредитация и следакредитационен контрол на Софийски университет “Св. Климент Охридски”, откри Втората регионална конференция по лузитанистика за Централна и Източна Европа с прочутата фраза на Фернанду Песоа “Моята родина е Португалският език”.

Магистри от ФМИ на СУ - първенци в националното състезание по компютърни мрежи за студенти

На 24 март 2010 г. се проведе първото национално състезание по компютърни мрежи за студенти в България NetRiders 2010. Победител стана Йордан Темелков, следван от Георги Иванов и Кръстин Кръстев.