Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / 100-годишина от установяването на дипломатически отношения между България и Испания

   
100-годишина от установяването на дипломатически отношения между България и Испания

Проф. Иван Илчев – ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, откри честването на 100-годишината от установяването на дипломатически отношения между България и Испания през 1910 год.

Прекъснати през 1946 година, те са възобновени през 1970 год. на равнище Консулско и търговско представителство, а от 27 януари 1977 г. дипломатическите отношения са издигнати на ниво Посолство.

Едва след началото на демократичните промени в България отношенията между двете страни започват да се развиват интензивно и да се изпълват с истинско съдържание. България получи голяма подкрепа от испанската страна при започване на преговорите за присъединяване към Европейския съюз.

С цялата си културна дейност, Посолството на Испания и Отделът по образователните въпроси, както и Институтът „Сервантес” в София допринасят за популяризиране на испанския език и култура и оказват неоценима помощ на българските испанисти.

Специалността „Испанска филология” към ФКНФ на СУ „Климент Охридски” – основното звено в България, занимаващо се с научно-преподавателска и изследователска дейност, получава постоянна подкрепа от испанска страна – лектори, стипендии за преподаватели и студенти, книги, учебни помагала. Испаноезичният център и Испанската библиотека „Еухенио Косериу” в Софийския университет, изградени изцяло от Испания, значително допринасят за работата на филологическата ни специалност.

От 1990 год. Катедрата по испанистика и португалистика на Софийския университет традиционно отбелязва, съвместно с Посолството на Испания, съответната годишнина от установяването на дипломатически отношения между Република България и Кралство Испания.

 

Коментари

Влез, за да коментираш.