Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Културният център на Софийски университет ви кани на: Театрална серия “Актьорът представя себе си”

   
Културният център на Софийски университет ви кани на: Театрална серия “Актьорът представя себе си”

Снимка: http://hapcheto.com

Снежина Петрова е известна на българската публика като една от големите, сложни и дълбоки съвременни актриси, получила много награди за роли в някои от най-интересните и рискови постановки на Явор Гърдев, Стоян Камбарев, Десислава Шпатова, Галин Стоев.

Участието и е определяло успеха на филми на Георги Дюлгеров, Рада Москова, Явор Гърдев.

Но този път тя няма да играе, а ще чете. И ще представи себе си.

… и една нобелистка.

На 28 април от 19.00 в Театралната зала на Софийски университет „Св. Климент Охридски” Снежина Петрова ще прочете откъси от отличения с Нобелова награда за литература роман “Пианистката” на Елфриде Йелинек.

Безмилостното произведение на австрийската писателка изследва взаимоотношенията майка-дъщеря, невидимо навлизайки в социални, естетически и психологически бездни. Това не е лесен текст - неговите острота и неприкритост провокират оставката на един от членовете на Шведската академия. Йелинек е известна със своята активна гражданска позиция, в това число сблъсъка й с Георг Хайдер – лидер на крайната десница в родната й Австрия.

Ето, в аванс, един откъс от романа:

“Ерика не е хубава. Ако искаше да бъде хубава майката веднага би й забранила това.
Напразно Ерика протяга ръце към съдбата. Но тя не прави пианистка от нея. Ерика пада на земята като стърготина талаш. Тя не разбира какво става, защото отдавна се смята за толкова добра колкото великите.
Тогава при един важен заключителен концерт на музикалната академия тя се проваля напълно...”

На пианото ще акомпанира младата композиторка Мира Искърова.

Коментари

Влез, за да коментираш.