Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Фотоизложбата „Следи от миналото”

   
Фотоизложбата „Следи от миналото”

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” Ви кани на фотоизложбата „Следи от миналото”.

Фотоизложбата се организира от Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев” съвместно с Културния център на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Тя представя снимков и документален материал, събран по време на работа по проект, финансиран от Фонд „Научни изследвания” към Министерство на образованието, науката и младежта. Научният екип е под ръководството на проф. д.и.н. Христо Матанов и в него участват д-р Мария Полимирова, д-р Елена Костова и Калина Минчева.
Фотоизложбата показва част от съхраненото до днес културно наследство от периода на османското владичество в някои от балканските градове, спадащи към териториите на Кюстендилски и Софийски санджак, като: Кюстендил, Щип, Струмица, Кратово, Самоков, Дупница и София. Представени са характерни елементи от градската архитектура и култура на Балканите в периода ХV–ХІХ в. – мостове, кули, бани, безистени, чаршии, както и редица култови постройки – църкви, джамии и синагоги, свидетелстващи за продължителното съвместно съжителство на различни конфесии в общото градско пространство.
Успоредно със съвременния снимков материал, заснет през последните три години, в изложбата са включени и стари фотографии от края на ХІХ и началото на ХХ в. Показани са някои непубликувани досега фотоси от архива на проф. Асен Василиев, съхраняван в ЦСВП „Проф. Иван Дуйчев”, стари снимки от архива на Историческия музей в Самоков и др.
Фотоматериалът е съпроводен и с откъси от описания на градовете, дадени от различни пътешественици, преминали през Балканите в периода ХVІ–ХІХ в.

Откриване 19 май, 18.30

Галерия „Алма матер” на СУ „Св. Климент Охридски”, Ректорат, Северно крило

Изложбата ще остане в Университета до края на месец май.

 

 

 

Коментари

Влез, за да коментираш.