Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Професия новинар – вчера, днес, утре

   
Професия новинар – вчера, днес, утре

Снимка: http://www.gifted.uconn.edu

На 27 май 2010 г. от 13 часа, в рамките на традиционните Майски дни на СУ „Св. Климент Охридски”, във Факултета по журналистика и масова комуникация, по инициатива на катедра „История и теория на журналистиката” се проведе кръгла маса на тема „Професия новинар – вчера, днес, утре”.

Дискусията води проф. дфн Милко Петров, включиха се преподаватели, журналисти, студенти. Една своеобразна среща на теорията с практиката, в която бяха обсъдени днешните и бъдещите проблеми на професията, припомниха се имена и заслуги в други не по-малко бурни времена, като се преповториха уроци за ценностите, уменията и правилата. Представени бяха и задачите на новия изследователски проект, свързан с нужните за анализиране на ситуацията емпирични проучвания.

Защо беше нужен този разговор? Защото медиите в България (преса, телевизия и радио, онлайн) са подложени на влошаващи се рамкови условия за изпълнение на журналистическите задачи. Нужни са мерки за регулиране на концентрацията на собствеността в медиите и за осветляване на частните интереси, защитавани чрез властта на медиите. Нужна е защита на качествения журналистически труд. Никоя демокрация не може да си позволи да няма сериозни вестници, а тенденцията в света е такава. Още по-малко може да си го позволи младата демокрация на България със своето незряло гражданско общество, с непросветената за пазарните процеси и за промените в света масова аудитория.

Коментари

Влез, за да коментираш.