Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Демокрация и справедливост – гледни точки

   
Демокрация и справедливост – гледни точки

Снимка: http://www.unisa.edu.au

На 1 юни в Конферентната зала на Софийски университет „Св. Климент Охридски” ще бъдат представени книгата на Майкъл Уолзър - "Сфери на справедливостта" и "Възможна ли е демокрацията тук?" на Роналд Дуоркин.

Майкъл Уолзър (1935) е социално-политически и морален теоретик с огромно световно признание, професор в принстънския Institute for Advanced Studies. Тази книга е неговото основно произведение – в нея е разгърнато специфичното му разбиране за „комплексното равенство”, което представлява една от ключовите съвременни теории за разпределителната справедливост.

Роналд Дуоркин е правен теоретик, философ на правото и политически философ, един от най-добре известните съвременни представители на англо-американската традиция. Роден 1931 година, образован в Харвард и Оксфордския университет (като стипендиант на наградите Роудс). Един от възпитаниците на Х.Л.А. Харт, а по-късно и негов заместник в длъжността му на Оксфордски професор по юриспруденция. В края на деветдесетте прекъсва активната си професорска роля в Оксфорд, но продължава в съвместената от по-рано роля в Нюйоркския Университет, и поема нова (и по подразбиране по-задочна) функция към Юнивърсити Колидж, Лондон. Пътува активно и чете лекции в различни точки на света, но все още прекарва по-голяма част от времето си споделено между Великобритания и САЩ.

Коментари

Влез, за да коментираш.