Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Заседание на Академическия съвет

   
Заседание на Академическия съвет

Вчера на безпрецедентно заседание на Академическия съвет на Софийски университет „Свети Климент Охридски” присъстваха г-н Бойко Борисов, министър-председател на Република България и г-н Сергей Игнатов – министър на образованието, младежта и науката.

На срещата с членове на Академическия съвет бяха обсъдени проблемите, които в последните седмици бяха на дневен ред за Софийски университет.

- Промяна в нормативната уредба (ЗВО) – даване на възможност на държавните висши училища за обучение на студенти в платена форма на обучение при наличие на свободен образователен капацитет.

- Промяна в нормативната уредба относно обучението на студенти от страните членки на ЕС и ЕИП, което да даде възможност те да се обучават срещу заплащане без да е необходимо участието им в конкурсни изпити, провеждани от висшите училища

- Промяна в методологията за определяне на броя на приеманите студенти и докторанти за обучение във висшите училища и научните организации при запазване на размера на издръжката

- Обсъждане на възможност за уреждане на проблемите с Ботаническата градина в Балчик.

- Обсъждане на възможностите за намаляване на разходите и оптимизация на дейността през следващите 6 месеца.

- Задвижване на процедура за съвместен Българо-корейски IT координационен център

- Промяна в начина на акредитация на висшите училища и реално обвързване на оценката с финансирането.

- Комисия под ръководството на министър-председателя да разработи програма за развитие на образованието и науката в дългосрочен план;

- Да бъде направено необходимото за осигуряване на средствата за наука с оглед стратегията „Европа 2020”;

- Възможност за целево осигуряване на средства за поддържане на 9-те сгради паметници на културата, стопанисвани от СУ;

- Използване на възможностите на Закона за стимулиране на научните изследвания за изграждане на технологични паркове – връзка на науката с бизнеса.

- Подобряване на комуникацията между Софийския университет „Свети Климент Охридски” и Министерство на образованието, младежта и науката.

Коментари

Влез, за да коментираш.