Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
Beyond Everest

Стартира мащабен проект на Химическия факултет на Софийския университет, финансиран от 7-ма Рамкова програма на Европейския съюз

Трета международна научна конференция по спорт "Оптимизация и иновации в учебно-тренировъчния процес"

Софийски университет "Св. Климент Охридски" и Департаментът по спорт Ви канят да участвате в Международна научна конференция по спорт в Алма Матер.

Софийски университет е домакин на 61-вото общо събрание на Европейският студентски съюз

В периода 8-12 ноември 2011 България е домакин на 61-вото общо събрание на Европейският студентски съюз в лицето на Националното представителство на студентските съвети и Българския студентски съюз.

"В едно обединение от държави ценността е в запазване на самобитността"

Проф. Изабел Пиреш де Лима от Университета на Порто беше специалният гост-лектор на семинара „Дни на лузофонията”.

Война в ефира

На 11 ноември 2011 г. ще бъде отбелязана 60-годишнината от първото предаване на български език на радио “Свободна Европа”.

Български учени в чужбина

Културният център на Софийски университет „Св. Климент Охридски” ви кани на втората лекция от серията "Български учени в чужбина".

Европейски езикови политики

Вчера в Конферентната зала на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се проведе семинар на тема „Европейски езикови политики“.

Фотографията: глобален мит и локални измерения

На 11 ноември 2011 г. ще се проведе семинар на тема "Фотографията: глобален мит и локални измерения".

ИТ предизвикателството на следващото десетилетие и как да се подготвим за него

На 10 ноември, четвъртък, от 13:30 часа ще се проведе лекция на Жан-Клод Микака на тема: „Тhe IT challenges of the next decade and how to get prepared for it".

Премиера на сп. Литература - книга 6 "Съдбата на идеологиите" и книга 7 "Четене и разбиране"

Заповядайте на 10 ноември от 18.00 ч. в Нова конферентна зала на Софийски университет „Св. Климент Охридски” на премиерата на книги 6 и 7 на сп. "Литературата" - издание за литературна история и теория на Факултета по славянски филологии.

Лолита в опит да провали собственото си представление

В експерименталната зона на театър-лаборатория „@лма @лтер” – „Бял квадрат на бяло поле”, в реална среда зрителите имаха възможност да се превърнат в жертви на Лолита – педофилът, докато тя – уверена в успеха си, упорито и манипулативно опипваше клишето „провалено представление”.

Музеят: разширяване на полето

Културният център на Софийския университет Ви кани на представянето на четвъртия брой на своето електронно списание „Пирон”.

Седми конкурс по ораторско майсторство на корейски език

На 02 декември 2011 г. от 10:00 часа в Зала 1 на Центъра за Източни езици и култури ще се проведе Седми конкурс по ораторско майсторство на корейски език.

Дейността на държавна сигурност и българската православна църква по време на комунизма

Богословски факултет към Софийски университет „Св. Климент Охридски” организира академична дискусия „Дейността на държавна сигурност и българската православна църква по време на комунизма”.

Изложба „Менажерия”

Изложбата "Менажерия" е кураторски проект на проф. Богомил Николов, преподавател в Националната художествена академия, и завеждащ катедра "Метал".

Пътуване в една Италия без време

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” и катедрата по Романистика Ви канят на изложба „Пътуване в една Италия без време” с автор проф. Педро Луис Ладрон де Гевара.

Академия за ИТ Лидери

На 6 ноември от 11:00ч. във Факултета по математика и информатика заповядайте на Академия за ИТ Лидери.

Студент от ФЖМК спечели авторитетна награда в Германия

Статията The Heat-Seeking Model на студента от 3 курс Връзки с обществеността във ФЖМК Калин Калинов е номинирана и спечелила награда за най-добра разработка на бакалавър на Digital Communication Awards 2011.

„Нашият маратон продължава”

Kатедра История на философията и Културен център на Софийски университет „Св. Кл. Охридски”, заедно с издателство Изток – Запад и Институт по средновековна философия и култура представиха новата книга на проф. Андреас Шпеер – Метафизическо мислене: крехка конвергенция.

Международна научна конференция

Катедрата по Романистика при Софийски университет „Св. Климент Охридски” организира Международна научна конференция.

Странстванията на текста: прочити, преводи и пренаписвания

Катедрата по англицистика и американистика и Българското дружество на англицистите организират научна конференция на тема “Странстванията на текста: прочити, преводи и пренаписвания”, която ще се проведе на 5 и 6 ноември в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Лекции на проф. Изабел Пиреш де Лима в СУ „Свети Климент Охридски”

Проф. Изабел Пиреш де Лима от Университета на Порту е специалният гост-лектор на семинара „Дни на лузофонията”, който се провежда ежегодно с партньорското участие на Катедрата по испанистика и португалистика на Софийския университет, Столичната библиотека и Лектората на Институт „Камойш”.

Иновациите в ежедневието – Home art

Студентски съвет на Софийски университет “Св. Климент Охридски” и Стопански факултет организират публична лекция на тема "Иновациите в ежедневието – Home art”.

Кипърска субсидия за специалност Новогръцка филология

Специалност „Новогръцка Филология“ към Катедрата по Класическа филология на Факултета по класически и нови филологии на СУ има удоволствието да оповести, че през настоящата 2011 г. за трети пореден път Министерството на просветата и културата на Република Кипър й предоставя субсидия в размер на 3500 евро.

Молекулярната кулинария и света на химията

На 3 ноември от 11:00 часа в Конферентната зала на Софийски университет ще се състои пресконференция с всички организации, обединили усилията си в популяризирането на химията в България.

„И чудото дойде…”

На 1 ноември, в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски” се събраха студенти и преподаватели, за да покажат своето безкрайно уважение и обич към своя приятел, преподавател, колега – проф. дфн Цочо Бояджиев.

Дни на академичната хуманитаристика 2011

В чест на 1 ноември – Ден на народните будители, Университетският изследователски комплекс по хуманитаристика „Алма Матер“ (Институт за докторанти и постдокторанти „Диалог Европа“) при СУ организира "Дни на академичната хуманитаристика – 2011" между 1 и 3 ноември 2011 г.

Метафизичното мислене: крехка конвергенция

Културен център на СУ „Св. Кл. Охридски”, Катедра по история на философията към Философски факултет, Издателство Изток-Запад и Институт по средновековна философия и култура Ви канят на премиера на книгата „Метафизичното мислене: крехка конвергенция” от проф. д-р Андреас Шпеер.

Конкурс за високи научни постижения на Съюза на учените в България за 2011 г.

Софийски университет с четири награди в Конкурса за високи научни постижения на Съюза на учените в България за 2011 г.

Класната стая на ХХІ век – реалност във Факултета за начална и предучилищна педагогика на Софийския Университет

Студентите от Факултета за начална и предучилищна педагогика на Софийския Университет вече се обучават в технологичните условия и изисквания на ХХІ век.

„Движение на идеите и изследванията върху Българското възраждане и история на културата”

По повод 80-годишнината от рождението на видния български историк, преподавател и общественик проф. Николай Генчев ще се проведе научна конференция на тема „Движение на идеите и изследванията върху Българското възраждане и история на културата”.

Нова услуга на Изчислителния център

Университетски изчислителен център предоставя нова услуга - достъп до всички платени On-line бази от данни не само от мрежата на СУ, но и навсякъде в Интернет.

Семинар за разпространение на резултатите от проект AFUE

В Зала 1 започна семинар за разпространение на резултатите от проект AFUE - професионализиране на подготовката на специалистите, работещи в областта на приемната грижа в България, Унгария и Румъния

Публична лекция на проф. Марика Мойсееф

Днес от 17:00 часа в Конферентната зала на Софийски университет ще се проведе публична лекция на проф. Марика Мойсееф.

Лекция на Дейвид Макмилан в Софийски университет

Заповядайте на 1-ви ноември в Аулата на Софийски университет "Св. Климент Охридски" на среща-лекция на Дейвид Макмилан, вицепрезидент, Client Services Procurement, IBM.

CAREER.UNI-SOFIA.BG е вече факт

Стартира най-голямата университетска платформа за кариерно развитие – сайтът на Кариерния център на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Студентски крос

На 28 октомври от 10:00 часа Департаментът по спорт към Софийския университет „Св. Климент Охридски" организира лекоатлетически крос, който ще се проведе в Борисовата градина.

Франкофонският център предлага безплатни бази данни и научни статии

Уважаеми колеги,

Франкофонският център предлага възможности за ползване на научни бази данни, както и за поръчка на научни статии и дисертации.

Тържествена церемония по удостояването с почетния знак DOCTOR HONORIS CAUSA на проф. Стюарт Бари Купър

Уважаеми колеги,

На 27 октомври от 11:00 часа в Аулата на Софийски университет ще се проведе тържествена церемония по удостояването с почетния знак DOCTOR HONORIS CAUSA на проф. Стюарт Купър.

„Религия и търговия в Арабия: Джеда – пристанищният град на Мека през ХІХ и ХХ в.“

Центърът за изследване на религиите и Катедра „Арабистика и семитология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ Ви канят на публична лекция на тема „Религия и търговия в Арабия: Джеда – пристанищният град на Мека през ХІХ и ХХ в.“ на Улрике Фрайтаг.

Практическо приложение и професионална насоченост на френския език

В Софийски университет "Св. Климент Охридски" ще се проведе международен семинар за практическото приложение и професионална насоченост на френския език.

С благодарности

Студентката от СУ „Св. Кл. Охридски”, специалност „Биология”, Нели Неделчева, допринесе с активно участие, личен пример и подкрепа на дейностите по проект „Слушайте детето – подобряване на превенцията и достъпа до услуги на деца и подрастващи, експериментиращи и употребяващи наркотични вещества”.

Дълго ще се говори за Орфей в италианските театрални среди

След втората вечер на италианския университетски театрален фестивал “UNIVERSO TEATRO” никой посетил представлението на „Орфей или връщай се в ада, човеко” няма да е същият, ще е друг или всъщност ще бъде повече себе си.

"Е-отпадък - отпадък е!"

Електронните отпадъци, опасностите, които те крият и отговорното рециклиране - заповядайте на презентация-дискусия-прожекция от 18:00 часа на 26 октомври в Зала 2 на Ректората.

Психологична и психотерапевтична работа с деца със специални образователни потребности

На 25 октомври от 09:00 часа ще се проведе семинар на тема „Психологична и психотерапевтична работа с деца със специални образователни потребности – практики и перспективи”.

Да ви е сладко

На 21 октомври започна първият по рода си семинар по Безопасност на храненето. Инициатор и домакин на семинара е Съвместният геномен център. Семинарът се проведе в Биологически Факултет.

Тържествена церемония по удостояването с почетния знак DOCTOR HONORIS CAUSA на проф. Роланд Марти

На 25 октомври от 11:00 часа в Аулата на Софийски университет ще се проведе тържествена церемония по удостояването с почетния знак DOCTOR HONORIS CAUSA на проф. Роланд Марти.

Вечер на индийската поезия

Съюзът на българските писатели и катедра „Реторика” към Софийски университет „Св. Климент Охридски” организират Вечер на индийската поезия.

Официално посещение на делегация от "Университета на големия регион"

Делегация от Консорциума “Университет на големия регион” , съставена от ректори и президенти на университетите-членове в Консорциума, ще посети София от 23 до 25 октомври 2011 г., за да се срещне с българските си партньори.

„Нощ в операта”

На 22 октомври под патронажа на ректора на Софийски университет - проф. дин Иван Илчев, ще имате възможност да чуете „Нощ в операта”.