Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
Кръгла маса "Кариерно развитие в медиите"

Ако искате да работите в областта на медиите, но не знаете от къде да започнете? Какви документи са ви нужни? Какви умения се търсят? Как да се свържете с хората, които набират персонал в тази област? Заповядайте на 4-ти юни от 17:00 часа в зала 13 на ФЖМК.

Sofia Design Week

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски" и Sofia Design Week 2012 oт 1 до 16 юни Ви канят на изложбите Жлеб и шпилка и Стая на финландския дизайн.

Премиера на "Зеленодиво" на фестивала "Черната кутия"

Университетският театър "@лма @лтер" с премиера на спектакъла "Зеленодиво" на пловдивска сцена в рамките на фестивала "Черната кутия"

Работна среща между Министерство на културата и Софийски университет "Св. Климент Охридски"

На 30 май 2012 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя съвместна работна среща между представители на Министерство на културата и Софийски университет "Св. Климент Охридски".

Съвременни предизвикателства пред науката

В Конферентната зала тази сутрин започна научната конференция „Съвременни предизвикателства пред науката".

120 години съхранение на геоложкото познание

Музеят по минералогия, петрология и полезни изкопаеми към Геолого-географски факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски” навърши 120 години.

Прилагане на ниско-температурни плазми за нуждите на древните археологически обекти

Физически факултет към Софийски университет „Св. Климент Охридски” организира семинар на тема „Прилагане на ниско-температурни плазми за нуждите на древните археологически обекти”.

 

Практики на относителността

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” Ви кани на: Практики на относителността, Мултимедиен пърформънс, който ще се проведе на 30 май, сряда, 19:00 часа, Театрална зала на СУ.

Корейско-български форум за политики 2012

Посолството на Република Корея в София със съдействието на Корейската фондация и Софийския университет „Св. Климент Охридски” организира “Корейско-български форум за политики 2012” на 30 май 2012 (сряда) от 09.00 ч в Зала 1 на СУ.

Ще оцелее ли книгата?

Уважаеми колеги,

Заповядайте заедно да обсъдим възможностите, предизвикателствата и перспективите пред европейското книгоиздаване.

Спортен празник на Софийски университет "Св. Климент Охридски"

Спортният празник "За купата на Ректора“ е посветен на дните на българската писменост – 24 май, чествани от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Честит 24 май – Ден на славянската писменост, българската просвета и култура!

С тържествено честване Академичната общност посрещна Деня на славянската писменост, българската просвета и култура.

Ден на славянската писменост, българската просвета и култура

Уважаеми колеги,

Заповядайте на Тържественото честване на 24 май - "Ден на славянската писменост, българската просвета и култура".

Възможности за сътрудничество в областта на тропическата биология

На официално посещение в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ беше посланикът на Индонезия - Н. Пр. Бунян Саптомо.

Изложба „Биоразнообразието в България”

В Северното крило на Ректората беше открита изложба по повод 22 май – Световният ден на биоразнообразието.

Споразумение за сътрудничество с Университета Минзъ

Г-н Чен Ли - Президент на университета Минзъ–Китай и проф. дин Иван Илчев - Ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, подписаха Споразумение за сътрудничество.

Китайски езиков мост

На 21 май в Центъра за източни езици и култури към Софийски университет „Св. Климент Охридски” се проведе 11- то издание на състезанието Китайски езиков мост.

Градините на бившата лятна резиденция в град Балчик - автентичност и история

През 2011/12 г. екипът на Университетски ботанически градини извърши проучване на автентичността на градините в бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария в град Балчик.

Политикът и журналистът – езикови портрети

На 23 май 2012 г. от 10:00 ч. в Пресцентъра на БТА преподаватели и студенти от Факултета по славянски филологии на СУ "Св. Климент Охридски” ще обобщят своите наблюдения върху речта на българските политици и журналисти.

“Европейският съюз – съвременно развитие и бъдещи перспективи”

На 23 май от 9.30 ч. в Конферентната зала на Ректората – Северно крило, се открива студентската конференция “Европейският съюз – съвременно развитие и бъдещи перспективи”.

Еврика!

Официално беше открита изложбата на Центъра за трансфер на технологии при Научноизследователския сектор на СУ „Св. Климент Охридски“ за популяризиране на научно-приложния потенциал на Университета.

Представяне на Магистърска програма „Конферентен превод”

На 22 май 2012 г. Школата по Конферентен превод към Факултета по класически и нови филологии на СУ „Св. Климент Охридски” организира представяне на Магистърска програма „Конферентен превод”.

Заповед на Ректора на СУ "Св. Климент Охридски" от 18 май 2012 г. за пропускателния режим в УБГ - Балчик

Уважаеми колеги,

предоставяме на Вашето внимание заповед на Ректора на Софийски университет "Свети Климент Охридски" за пропускателният режим в Университетската ботаническа градина - Балчик.

Учредиха сдружение на името на проф. д-р Веселин Димитров

Сдружение, носещо името на дългогодишния декан на ФЖМК, проф. д-р Веселин Димитров, учредиха негови бивши студенти и колеги.

Отново "Журналистика в една калория" - студентски фестивал

На 22 май от 11:00 чaса в зала 43 на Факултета по журналистика и масова комуникация започва студентският фестивал "Журналистика в една калория", организиран от катедра "Радио и телевизия".

Как изглеждат българските творци в очите на френските студенти?

Два екипа на Студентската телевизия на България “Алма матер” ще прекарат една седмица в края на месец май в Оксфорд, Великобритания.

На какви изобретения можем да се натъкнем из коридорите на Университета?

Центърът за трансфер на технологии при Научноизследователския сектор на СУ „Св. Климент Охридски“ организира изложба за популяризиране на научно-приложния потенциал на Университета.

Представяне на книгата "Императорски конституции, издадени в Сердика"

Университетското издателство "Св. Климент Охридски" и Юридическият факултет на СУ организират представяне на книгата "De constitutionibus principum Serdicae datis/ Императорски конституции, издадени в Сердика".

Международна научна конференция "Римско и съвременно публично право"

През 2012 г. се навършват 120 години от създаването на Юридическия факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски”.

Програма „Космически поредизвикателства“

Днес и утре имате възможността да посетите лeкциите на Кип Стрингфелоу от НАСА, които са част от програмата „Космически поредизвикателства“.

Декларация от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, относно ситуацията в Балчик

Уважаеми колеги,

На вашето внимание - декларацията от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, относно ситуацията в Балчик.

Отворено писмо на Декана на Биологическия факултет до министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов

Уважаеми колеги,
на вашето внимание предоставяме Отвореното писмо от Декана на Биологическия факултет до министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов.

"Подобно неуместно изказване уронва престижа на цялото правителство"

Уважаеми колеги,
На вашето внимание предлагаме позицията на Академическия съвет на СУ "Св. Кл. Охридски" по повод изказването на министъра на културата - Вежди Рашидов, под формата на писмо до министър-председателя на Република България - г-н Бойко Борисов.

Фантастичното през Античността

Катедра Класическа филология и издателство Проектория Ви канят на премиера на книгата „Фантастичното през античността“ от доц. д-р Николай Гочев, преподавател по гръцка античност във Факултета по класически и нови филологии.

Запознайте се с FASTER

Уважаеми колеги,

Имаме удоволствието да Ви поканим на представянето на проекта FASTER, което ще се състои днес от 18.00 часа в Зала 1 на Ректората на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Интеркултурни измерения на социалните практики

На 18 май от 09:30 часа в Зала 1 на Софийски университет "Св. Климент Охридски" ще се проведат конференция и среща-дискусия на тема "Интеркултурни измерения на социалните практики".

Рашидов: СУ са градинари в Балчик, нямат права

"Комплексът в Балчик е на Министерство на културата. Подкрепям гражданите на Балчик, че не може някой устно да се разпорежда дали хората могат да влизат, кои могат и кои не могат да влизат и това не е в техния приоритет.

Академичният хор на Богословски факултет с участие в Москва

От 18 май до 27 май 2012 г. Академичният хор на Богословския факултет към СУ „Св. Климент Охридски” ще се включи в честванията на Св. св. Кирил и Методий в гр. Москва.

Студентка от Софийски университет взе голямата наградата на конкурса „Море”

19-годишната студентка Българска филология в Софийски университет пише едва от 4 години.

Отборите на Софийски университет отново начело в олимпиада по програмиране

През изминалата седмица в Бургаския свободен университет се проведе XXIV Републиканска Студентска Олимпиада по Програмиране. В състезанието участваха 12 български университета с общо 23 отбора.

Празник на Философски факултет

На 17 май от 10.00 ч. в Аулата на Софийски университет се открива Празника на Философски факултет.

Образованието не служи, за да стане гражданинът държавен чиновник

В Аулата на Ректората започна тържественото отбелязване на сто и петдесет годишнината от рождението на проф. д-р Иван Шишманов.

Отворено писмо до жителите на община Балчик

Уважаеми колеги,

на вашето внимание предлагаме Отвореното писмо на Ректора на Софийски университет "Св. Климент Охридски" към жителите на община Балчик.

Сто и петдесет години от рождението на проф. д-р Иван Шишманов

Ректорът на СУ „Св. Климент Охридски” проф. дин Иван Илчев и председателят на БАН академик Никола Съботинов най-учтиво Ви канят на съвместното тържествено честване на сто и петдесетата годишнина от рождението на видния български учен, преподавател и общественик - проф. д-р Иван Шишманов.

Дефицитите и приоритетите на гражданското образование в училище

На 15 май от 09:00 часа в Конферентната зала на Ректората ще се проведе публичен дебат върху дефицитите и приоритетите на гражданското образование в училище.

Публична лекция във Философски факултет

На 15 май ще се проведе публична лекция на проф. д-р Пиер Вагнер (Сорбоната, Париж 1).

Не мислиш ли, че е време да хванеш живота си в ръце?

Центърът за кариерно развитие към Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Студентски съвет и jobs.bg организират CEO@university.

Честит празник! Факултет по Педагогика

За седма поредна година Факултетът по педагогика към Софийски университет „Св. Климент Охридски” отбелязва своя официален празник.

Вторият закон на термодинамиката

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски" и „София: Поетики/ Седмици на четенето” Ви канят на форума "При Мамута IV. Учени, поети, музиканти, роботи – срещи около човешкото".

До къде ще стигне тази приказка?

Преди броени минути приключи лекцията на г-н Любчо Георгиевски - министър-председател на Република Македония (1998-2002 г.) в Аулата на Софийски университет.