Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
Арабската пролет и съвременните войни: предизвикателства пред международното право

За втора поредна година "Сдружение за международни състезания по право" с подкрепата на Фондация "Америка за България" организира семинар по актуални въпроси на междунордното публично право в рамките на българските кръгове за финала на Philip C. Jessup Moot Court Competition.

Премиера на книгата „Ранно езиково развитие (От първите звукови последователности до многословни изказвания)”

Премиера на книгата „Ранно езиково развитие (От първите звукови последователности до многословни изказвания)” с автор Юлияна Стоянова се организира на 23 февруари 2012 г. от 18:00 часа в Конферентната зала на Ректората.

Доктор хонорис кауза

На 22 февруари от 11:00 часа в Аулата на Софийски университет ще се проведе официална церемония по връчването на Доктор хонорис кауза на проф. д.н. Георг Гертнер.

Лекция на архиепископа на Чешката православна църква в София

Днес, 20.02.2012 г. от 14.00 часа в Аулата на Богословския факултет публична лекция ще прочете Архиепископ Христофор, митрополит на Прага и предстоятел на Правослaвната църква в Чехия и Словакия.

Изложба и лекция за реставрацията: Италианското превъзходство

На 20 февруари 2012 г., от 18.00 ч., Италианският културен институт в София, съвместно с Катедра „Археология” на Исторически Факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, ще открие изложба, посветена на изкуството на реставрацията.

Phrontisterium classicum

Заповядайте на поредната сбирка на интердисциплинарния семинар Phrontisterium classicum, която ще се проведе на 20 февруари
от 17:00 часа. в 176 аудитория.

Факултет по химия и фармация

Днес, 16.02.2012 г., Народното събрание с 85 гласа „за”, 1 „против” и 10 „въздържал се”, преобразува Химическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски” във Факултет по химия и фармация.

Скръбна вест

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 15 февруари 2012 г. почина проф. дфн Иван Йорданов Славов.

Скръбна вест

На 13 февруари 2012 г. внезапно почина доцент д-р Лилия Методиева–Рождественска, ръководител на магистърската програма по реторика във Философски факултет на Софийски университет.

Резилиансът

В препълнената Конферентна зала започна публична лекция на тема "Резилиансът".

Официално посещение на г-жа Агнес Хва Юуе Чен в Софийски университет

По време на първото посещение в България на г-жа Агнес Хва Юуе Чен, ръководител на Представителното бюро на Тайпе в Атина, се осъществи официална среща между нея и Ректора на Софийски университет – проф. дин Иван Илчев.

Проф. дхн Борис Гълъбов в списание Journal of Molecular Structure

Авторитетното международно списание в областта на химическите науки Journal of Molecular Structure (Elsevier Science) посвети своя 1009 том на проф. дхн Борис Гълъбов от Химическия факултет на СУ, по случай неговата 70-та годишнина и в признание на приносите и заслугите му в теоретичната химия.

Изложба „От архива на Атанас Керетчиев – Даракуля“

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски“ Ви кани на документалната фотографска изложба „От архива на Атанас Керетчиев – Даракуля“.

Burma VJ

Културният център на „Св. Климент Охридски“ и „Палимпсест“ Ви канят на прожекцията на документалния филм: Burma VJ.

Държавна сигурност и образованието 1944 – 1989

В Зала 1 на Ректората беше представен VII сборник от поредицата „Из архивите на ДС“ – „Държавна сигурност и образованието 1944 – 1989“.

Двустранните отношения между България и Норвегия

Университетски комплекс по хуманитаристика "Алма матер" (Институт за докторанти и постдокторанти "Диалог Европа") Ви кани на първата за 2012 г. проява на своя Трансатлантически семинар.

Диалог и сътрудничество в образованието

Философски факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски" и Британското общество за насърчаване на критическата философия организират регионална международна конференция за Югоизточна Европа на тема: Диалог и сътрудничество в образованието.

Човек трябва да бъде равен на себе си

На 14 януари се проведе протест срещу добива на шистов газ в България. Както винаги, Театър – Лаборатория “Алма Алтер” достойно защити своята гражданска позиция по артистичен начин, присъщ на нас, на нашето мислене, на нашето усещане за живота и света.

Левият поглед върху Прехода

Вчера в Конферентната зала на Софийски университет „Св. Климент Охридски” бе представен третият том “Изследвания по история на социализма в България. Преходът”.

Фондация “Св. Климент Охридски” обявява шести национален литературен конкурс за стихотворение и разказ

За наградите могат да кандидатстват студенти с българско гражданство, обучаващи се у нас и в чужбина.

Албания: позната и непозната

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” Ви кани на изложбата: "Албания: позната и непозната" ("L’Albanie: connue et inconnue").

Една книга за необичайността на бъдещето

На 1 февруари 2012 г. от 19.00 часа в Театралната зала на СУ „Св. Климент Охридски” 11 години след дебюта ще бъде представена втората книга на ВБВ.

Представяне на сборник за прехода

Центърът за исторически и политологически изследвания (ЦИПИ) на Националния политически институт “Димитър Благоев” има удоволствието да Ви покани на представянето на том трети “Изследвания по история на социализма в България. Преходът”.

Св. Три светители

На 30 януари в Богословски факултет ще се чества празникът Св. Три светители.

Настъпва Годината на Водния Дракон

На 27 януари 2012 година от 16.30 часа в Зала 1 (трети етаж) на ЦИЕК, бул. „Тодор Александров” 79, София ще се състои лекция „Въведение в китайската калиграфия”

Кандидатстудентската кампания 2012/2013

Днес, 26 януари 2012 г., в Информационно-рекламния център на Софийски университет "Св. Климент Охридски" се проведе пресконференция по повод Кандидатстудентската кампания за учебната 2012/2013 година.

Благодарствен лист

Академическият съвет на Софийски университет "Св. Климент Охридски" награди проф. дбн Добрина Темнискова с благодарствен лист.

СУ „Св. Кл. Охридски“ няма да вдига студентските такси

Академическият съвет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ взе единодушно решение да не се възползва от възможността, предвидена в Закона за държавния бюджет – да бъдат увеличавани студентските такси по предложение на деканските ръководства.

Сътрудничество между магистърската програма "Преводач - редактор" във Факултета по славянски филологии и БМГД

В официално писмо Българската мрежа на Глобалния договор на ООН изрази одобрението си от квалификацията и професионализма на студентите, които учат в магистърската програма "Преводач - редактор" във Факултета по славянски филологии с ръководител доц. д-р Амелия Личева.

Христо Илиев от Катедра „Квантова електроника” спечели конкурс за докторанти

След оспорвана конкуренция и тристепенна процедура на подбор, Карол излъчи победител в конкурса за докторанти, това е Христо Илиев, докторант към Катедра „Квантова електроника”, Софийски университет „Св. Климент Охридски”, Физически факултет.

Почетен знак на Президента на Република България

Доц. д-р Емил Прокопов беше удостоен с Почетен знак на Президента на Република България.

СКРЪБНА ВЕСТ

На 20 януари 2012 година ни напусна нашият учител и колега проф. д-р Георги Германов (1926-2012).

 

Вълшебната флейта

На 23 януари от 17:00 часа в Конферентната зала на Ректората ще бъде прожектиран филмът на Ингмар Бергман "Вълшебната флейта".

Списание „Военна История“

Уважаеми колеги,

Предстои издаването на онлайн списание „Военна История“, предлагаме на вашето внимание неговата своеобразна програма.

Знанията за Европейския съюз в училище

На 20 януари 2012 г. от 15.00 ч. в Конферентната зала, Факултетът по педагогика организира семинар на тема: „Знанията за Европейския съюз в училище”.

Завръщане

Уважаеми колеги,

Заповядайте на изложбата живопис "Завръщане" в памет на Елка Янкулова, преподавател по генетика във Факултета по математика и информатика.

До Канада и назад

Катедрата по англицистика и американистика организира две публични лекции в днешния ден, темите са "Канадския арктически опит" и "Аспекти на американо-канадските отношения".

Изложба портрети на Ангел Панайотов (1927-2008)

На 16 януари 2012 г. от 18:00 ч. в галерия Алма Матер на Софийски университет „ Св. Климент Охридски“ се проведе изложба на картините на Ангел Панайотов.

При мамута: учени, поети, музиканти, роботи – срещи около човешкото

Културният център на Софийски университет "Св. Климент Охридски" Ви кани на форума: „При мамута: учени, поети, музиканти, роботи – срещи около човешкото“.

Как да започнем работа в институциите на ЕС?

"Как да започнем работа в институциите на ЕС?" отговора на този въпрос ще се опитат да Ви дадат колегите от Студентски клуб на политолога.

Клуб "Военна История"

Заповядайте на предстоящата среща на Клуб "Военна История" на 17 януари от 18 часа в 83 аудитория на Ректората.

Виктор Тотев и неговите неформални изображения

Културният център на Софийски университет „Св. Климент Охридски” Ви кани на "Изложба - живопис" на Виктор Тотев.

Семинар на тема: „Тънкостите в създаването на CV и мотивационно писмо“

На 12 януари в 11:00 часа в Информационно-рекламния център на СУ „Св. Климент Охридски“ се проведе семинарът „Тънкостите в създаването на CV и мотивационно писмо“.

Сума на теологията на Тома от Аквино

На 16 януари 2012 г. издателство „Изток – Запад” и Катедра История на философията към Софийски университет „Св. Климент Охридски” ще представят третата част от колосалното произведение Сума на теологията на Тома от Аквино.

Изложба портрети - Ангел Панайотов (1927 - 2008)

Културният център на Софийски университет „Св. Климент Охридски” Ви кани на Изложба портрети - Ангел Панайотов (1927 - 2008).

Цикъл от лекции на д-р Бартош Авианович

Уважаеми колеги,
заповядайте на цикъла от лекции, които ще изнесе д-р Бартош Авианович от университета "Николай Коперник" в Торун, Полша от 16 до 20 януари, в рамките на семинара Phrontisterium Classicum.

Глобалната криза и България – социално-икономически и демографски проблеми и хуманитарни аспекти

В момента в Зала 1 на Софийски университет се провежда научно-теоретична конференция „Глобалната криза и България – социално-икономически и демографски проблеми и хуманитарни аспекти“.

Възможности на познанието

На 13 януари от 11:00 часа в 41 аудитория на Ректората ще се проведе публична лекция на тема "Възприемане на другите умове"

ВАЖНО!

Уважаеми колеги,

Радостни сме да ви съобщим, че на днешното заседание на Министерския съвет бе подкрепено решението да бъде преобразуван Химическият факултет на СУ "Св. Климент Охридски" във Факултет по химия и фармация.

Пътеводител на новодошлите студенти в София

„Пътеводител на новодошлите студенти в София” е проект, финансиран от Столичен общински съвет, чрез програма на Постоянната комисия за децата, младежта, спорта и туризма.