Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Премиера на книгата „Ранно езиково развитие (От първите звукови последователности до многословни изказвания)”

   
Премиера на книгата „Ранно езиково развитие (От първите звукови последователности до многословни изказвания)”

Премиера на книгата „Ранно езиково развитие (От първите звукови последователности до многословни изказвания)” с автор Юлияна Стоянова се организира на 23 февруари 2012 г. от 18:00 часа в Конферентната зала на Ректората.

За книгата ще говори проф. Енчо Герганов.

Авторката на книгата, доц. дфн Юлияна Стоянова, преподава в Катедрата по български език към Факултета по славянски филологии на СУ „Св. Климент Охридски”. Монографията е посветена на овладяването на звуковата страна на езика в ранната детска възраст: от първите осмислени звукосъчетания до многословните изказвания, които децата са в състояние да произнасят към края на втората година от живота си. Акцентът е върху взаимовръзката на фонетичното езиково равнище с лексикалното и морфосинтактичното. Отчитането на универсалните аспекти в езиковото развитие се откроява на фона на спецификата на българския език и българската социокултурна среда, в която се отглеждат и развиват изследваните деца.
Книгата предоставя полезна информация за всички, които работят в областта на лингвистиката, психолингвистиката, логопедията, детската психология и педагогиката и които се интересуват от ранното детско езиково развитие. Въпреки че тясно специализираната лингвистична и психолингвистична терминология не е спестена, този труд може също така да служи като учебно четиво за студенти от бакалавърски, магистърски и докторски програми, които имат отношение към онтогенезата на езика.

Коментари

Влез, за да коментираш.