Начало / Новини

   

Новини и събития

Новият сезон на галерия „Алма матер“ бе открит с изложбата „Вертикала & Хоризонтала“

На 24 януари 2023 г. новият сезон на галерия „Алма матер“ в Ректората бе открит с изложбата „Вертикала & Хоризонтала“. Експозицията е по кураторски проект на проф. дн Лаура Димитрова, ръководител на Катедра „Визуални изкуства“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет.

Академичният съвет прие документите за кандидатстудентската кампания на Софийския университет през 2023 г.

На заседание на Академичния съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, проведено на 25 януари 2023 г., бяха приети документите за кандидатстудентската кампания през 2023 г. – Правилник, балообразуване за специалностите и график за провеждане на двете кандидатстудентски сесии.

Софийският университет участва в Изложението на българските университети и колежи в Казанлък

За четвърта поредна година Младежкият общински съвет в град Казанлък организира Изложение на университетите и колежите в България. То се провежда в Младежкия дом в града. Софийският университет участва със свой щанд на изложението.

Софийският университет и Икономическият и социален съвет сключиха меморандум за сътрудничество

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков и председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова подписаха меморандум за сътрудничество. На събитието присъстваха и Смилена Костова – главен секретар на Икономическия и социален съвет, и Николай Павлов – директор на Дирекция „Икономически и социални въпроси“.

Институтът GATE организира седмица от събития „Обединени срещу дезинформацията“

Последната седмица на януари 2023 г. ще премине под мотото „Обединени срещу дезинформацията“ и ще бъде посветена на събития, организирани от институт „Големи данни в полза на интелигентно общество“ – GATE към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Събитията са част от ангажираността на GATE за използване на технологиите и големите данни в области, където те са особено необходими и полезни на обществото.

Христо Венев от INSAIT и Софийския университет с първи международен успех в областта на квантовото програмиране

Христо Венев, най-успешният български олимпиец в сферата на информатиката и изследовател в докторантската програма на INSAIT - Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към Софийския университет “Св. Климент Охридски”, спечели 3-то място на най-престижния форум в света за млади изследователи в сферата на програмните езици - ACM POPL SRC, проведен тази седмица в Бостън, САЩ.

Представяне на книгата на проф. дин Йордан Пеев "Дом на исляма: вяра, общество, събития"

В зала "Проф. Емил Боев" на Центъра за източни езици и култури към Софийския университет бе представена книгата на проф. дин Йордан Пеев "Дом на исляма: вяра, общество, събития". Събитието бе организирано от Катедра "Арабистика и семитология" към Факултета по класически и нови филологии, Центъра за изследване на религиите към Алма матер и издателство „Изток-Запад“. То бе уважено от колеги и ученици на проф. Пеев, както и от студенти от различни специалности в Центъра за източни езици и култури и други факултети на Софийския университет.

Самостоятелната онлайн изложба „Транс -Позиции“ на доц. д-р Снежина Бисерова

В рамките на проекта „Графичната образност – нова реалност“ бе представена самостоятелната онлайн изложба на доц. Снежина Бисерова от Факултета по науки за образованието и изкуствата, автор и ръководител на проекта. Той е финансиран от Фонд „Научни изследвания“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Студентският дипломатически клуб отбеляза 28 години от учредяването си

На празнично събитие в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Студентският дипломатически клуб към Юридическия факултет на Алма матер отбеляза своята 28-годишнина.

За седма поредна година Софийският университет получи наградата на „24 часа“ за най-добро висше училище в България

За седма поредна година на официална церемония, организирана от вестник „24 часа“, бяха връчени Академичните оскари, с които се отличават българските университети според рейтинга на висшите училища. Софийският университет бе удостоен с отличието за университет с най-много първи места по професионални направления, в които обучава студенти. Алма матер получи и наградата „Бизнес Хонорис кауза“.