Начало / Новини / Новини и събития

   
Посланикът на Индия посети Факултета по науки за образованието и изкуствата

По покана на декана проф. дпн Милен Замфиров посланикът на Република Индия у нас Санджай Рана посети Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. На срещата, която се състоя на 18 март 2024 г., присъстваха и заместник-деканът по научната, проектна и международна дейност проф. дн Маргарита Бакрачева и специалистът по езиково обучение проф. д-р Екатерина Софрониева.

Магистри от Академията за държавно управление към президента на Република Казахстан завършиха учебния си стаж в Алма матер

38 магистри от Академията за държавно управление към президента на Република Казахстан проведоха 14-дневен учебен стаж в Софийския университет „Св. Климент Охридски. 24 от участниците са от магистърска програма „Регионално развитие”, 14 – от магистърска програма „Управление на човешки ресурси”.

Факултетът по математика и информатика бе съорганизатор на Математическия турнир "Видин-Монтана-Враца-Ботевград"

На 16 март 2024 г. се проведе математически турнир между математическите гимназии на Видин, Монтана, Враца и Ботевград. Турнирът води началото си от 1972 г. След известно прекъсване е възстановен през 2019 г. със съдействието на Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Оля Божекова, 4 курс, специалност „Славянски филологии“, спечели първо място в IX международен правописен конкурс по украински език

Оля Божекова, студентка от IV курс „Славянска филология“ (профил „Украинистика“) в Софийския университет, спечели първо място на международен конкурс по правопис в Полша.

In memoriam

На 13 март 2024 г. пред Господа се представи предстоятелят на родната ни църква Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит.

Проф. Лиу Сиумин бе отличен с Почетен знак на ректора на Софийския университет

Директорът от китайска страна на Института „Конфуций“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Лиу Сиумин бе отличен с Почетен знак на ректора на Софийския университет. Отличието, което му се присъжда за значителен принос за разгръщане на дейността на Института „Конфуций“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и постигнати значими резултати, проф. Сиумин получи от проф. Георги Вълчев.

Отворена ГИС конференция се проведе в Софийския университет

Конференция за отворени и свободни географски информационни системи (ГИС), отворени пространствени данни и отворени методи в дистанционните изследвания се проведе в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Състезателите от Софийския университет спечелиха златни и сребърни медали от студентската математическа олимпиада

От 3 до 8 март 2024 г. в Ашхабад, Туркменистан, се проведе Open Mathematical Olympiad for University Students (OMOUS). В състезанието участваха над 500 студенти от над 70 университета от 10 страни.

Ден на отворените врати в Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На 10 март 2024 г. в Централното фоайе в Ректората при голям интерес от над хиляда кандидат-студенти се проведе Денят на отворените врати в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Събитието бе организирано от Студентския съвет на Алма матер.

Международна конференция за дигитализирането на църковното културно наследство

В Конферентната зала в Ректората се провежда международна конференция за дигитализирането на църковното културно наследство. Научното събитие е организирано по програма „NARRATE Необходимост от дигитализиране на документиране на църковни културни съкровища в манастири и храмове“ на „Еразъм +“ и ще продължи до 13 март 2024 г.

 

INSAIT беше домакин на ключова европейска инициатива за изкуствен интелект

София посрещна над 40 представители на 37 водещи европейски университети и технологични компании като Thales, ST Microelectronics, Немския изследователски център за изкуствен интелект (DFKI), ETH Zürich, Сорбоната, Немския Аерокосмически център (DLR) и др.

Делегация от Стопанския факултет посети Arizona State University и сключи споразумение за сътрудничество

В края на февруари и началото на март 2024 г. делегация от Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ посети Arizona State University в САЩ, където бе договорено и официално сключено споразумение за сътрудничество между двата университета.

Изложба „Аспекти на Балканската история от XIX век в творчеството на Луи Дюпре"

В Централното фоайе в Ректората на Софийския университет бе открита изложбата „Аспекти на Балканската история от XIX век в творчеството на Луи Дюпре“. Тя е част от многостранната дейност на фондация „Солей“, насочена към съхранение на най-добрите традиции, свързани с отразяване влиянието на Международната франкофония.

In memoriam

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 8 март 2024 г. ни напусна обичаният колега и приятел проф. дпн Надежда Витанова, дългогодишен преподавател във Факултета по педагогика на Алма матер.

Българска делегация посети българската общност в Украйна

Деканът на Геолого-географския факултет проф. д-р Климент Найденов участва в българска делегация в Украйна начело със заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова, в която бяха включени столичният общински съветник Драгомир Младенов, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, заместник-генералният директор Жени Друмева, българските писатели Йордан Евтимов и Северина Маркова.

Посланикът на Япония у нас Н. Пр. Хисаши Мичигами изнесе лекция на тема „Преоткриване на Япония“

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ японският посланик Н. Пр. Хисаши Мичигами изнесе лекция на тема: “Преоткриване на Япония“. Официален повод за лекцията бяха трите годишнини, които България и Япония отбелязват тази година: 115 години от началото на официалните контакти (1909 г.), 85 години от установяването на дипломатически отношения (1939 г.) и 65 години от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Япония (1959 г.).

Завършиха магистрите от випуск 2023 г. на Факултета по науки за образованието и изкуствата

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората на Софийския университет, магистрите от випуск 2023 г. на Факултета по науки за образованието и изкуствата получиха дипломите си за завършено висше образование. От 570 абсолвенти от 19 магистърски програми, 38 са пълни отличници.

Изследователи от Биологическия факултет запознаха Петър Манджуков с изследванията в създадения с негово дарение учебен център

На 6 март 2024 г. на посещение в Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе Петър Манджуков – председател на Фондация „Петър Манджуков“. Един от най-големите дарители на Биологическия факултет се запозна с процеса на обучение на студентите и развитието на научно-изследователски проекти в Учебния център по молекулярна генетика и функционална геномика (УЦМГФГ) към Катедра „Генетика“.

Публична лекция на Светлана Тихановская на тема: ,,Съпротивата на беларуската опозиция срещу войната в Украйна и режима в Беларус“

В Аулата на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя публична лекция на Светлана Тихановская на тема: ,,Съпротивата на беларуската опозиция срещу войната в Украйна и режима в Беларус“.

Софийският университет и Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ подписаха споразумение за сътрудничество

Ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев и изпълнителният директор на ИА „Главна инспекция по труда“ инж. Екатерина Асенова подписаха споразумение за сътрудничество. На срещата присъства и заместник-ректорът по кариерно развитие, алумни, връзки с работодателите и бизнеса проф. д.ик.н. Соня Милева-Божанова.

Магистри от Академията за държавно управление към президента на Република Казахстан ще проведат учебен стаж в Алма матер

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет официално бяха посрещнати 38 магистри от Академията за държавно управление към президента на Република Казахстан. Те са в България за провеждането на 14-дневен учебен стаж в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Победителят в първия хакатон на Американската търговска камара в България е комплексно решение с изкуствен интелект в помощ на хора с аутизъм

Приключи първият съвместен хакатон на Американската търговска камара в България (АТК) в партньорство с Техническия университиет София и Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, с който се надграждат предишни общи инициативи. Победителят в първото издание на AmCham Bulgaira Hackathon е Отбор „RAMAC” на IBM България с проекта „Проект AI Lifeline“, който предлага решение за помощ на хора с аутизъм.

INSAIT стартира BgGPT – достъпен изкуствен интелект на български език

Чат приложението може да се ползва безплатно на адрес https://chat.bggpt.ai

Започна кандидатстудентската кампания на Софийския университет за учебната 2024/2025 година

На 5 март 2024 г. от 8.30 ч. започна приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет. Крайният срок е в 17.00 часа на 1 април 2024 г. за първата кандидатстудентска сесия и в 17.00 часа на 3 юни 2024 г. за втората кандидатстудентска сесия.

Отборът на Юридическия факултет победи в регионален кръг на състезание по права на човека

В периода 23-26 февруари 2024 г. в гр. Дъблин, Ирландия, се проведе един от регионалните кръгове на международното състезание по права на човека – Helga Pedersen Moot Court Competition. В него взеха участие отбори от цяла Европа, които се състезаваха за достигане на финалните кръгове на състезанието, които ще се проведат през месец май 2024 г. в гр. Страсбург, Франция.

Софийският университет сключи споразумение за сътрудничество с Националната агенция по приходите

На 26 февруари 2024 г. Юридическият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ подписа споразумение за сътрудничество с Националната агенция по приходите.

В Юридическия факултет на Софийския университет бе създадена Правна клиника по данъчно право

Със съдействието на Националната агенция по приходите, Ernst & Young Bulgaria, Rödl & Partner Bulgaria, Адвокатско дружество "Савов и партньори" и „Таксакта“ ООД в Юридическия факултет бе създадена Правна клиника по данъчно право, която към настоящия момент набира участници.

Дискусионен семинар на тема: „Лингвистиката и медицината – заедно за Човека“

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет се провежда работна среща, посветена на допирните точки между медицината и лингвистиката, през/чрез които може да се разработи система от упражнения за възстановяване на речевите способности при пациенти, загубили речевите си умения след тежки онкологични заболявания, след инсулт и други.

Започнаха Дните на визуалната наука

В зала „Арена София“ започна инициативата „Дни на визуалната наука“. Организатор на събитието е Центърът за визуална наука „Калейдоскоп“ към Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Дни на визуалната наука ще се проведат в периода 29 февруари - 2 март 2024 г. Прожекциите са безплатни, необходимо e да бъда направена предварителна резервация в сайта на инициативата.

Открит бе новият стол на Физическия факултет

Във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, сграда Б, ет.1, официално бе открит нов стол, който ще работи за студенти, преподаватели и служители от факултетите и институтите в Кампус "Лозенец".

Студенти и преподаватели от Философския факултет гостуваха на Българската телеграфна агенция

Студенти и преподаватели от специалностите „Публични информационни системи“ и „Библиотечно-информационни науки“ на Катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика“ към Философския факултет гостуваха на Българската телеграфна агенция в рамките на Деня на отворените врати на 22 февруари 2024 г. Те бяха специално посрещнати от ръководството на БТА в лицето на заместник-генералния директор Евгения Друмева и ръководители на дирекции, отдели и проекти в мултимедийния център зала „Максим“.

В Софийския университет се проведе традиционната работилница за мартеници

За поредна година студентите от специалност „Етнология и културна антропология“ съвместно с Академично етноложко сдружение – Софийски университет и Катедра „Етнология“ на Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проведоха Мартенска работилница в Ректората на Алма матер. В рамките на събитието студенти от различни специалности се забавляваха заедно в изработването на традиционни мартеници.

Софийският университет и Националният университет на Патагония обсъдиха възможности за сътрудничество

На път към България от българската база на остров Ливингстън в Антарктида Ръководителят на 32-рата българска антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев и група от експедицията посетиха най-големия град на провинция Чубут в Патагония – Комодоро Ривадавия. Те пътуваха с българския военен научноизследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий”. Проф. Христо Пимпирев предаде писма с предложения за партньорство на аржентинския град от името ректора на Софийския университет “Св. Климент Охридски” проф. д-р Георги Вълчев и на кмета на Бургас Димитър Николов. В града живеят около 2 000 потомци на преселили се преди век българи.

Ден на отворените врати на специалност „Новогръцка филология“ се проведе в Софийския университет

На 24 февруари 2024 г. във фоайето пред 65-а аудитория в Ректората се проведе Ден на отворените врати на специалност „Новогръцка филология“ към Факултета по класически и нови филологии. Организатори бяха студентите от 3-ти и 4-ти курс, които разказаха за учебното съдържание на специалността, за перспективите за професионална реализация и поведоха гостите на своеобразно пътешествие из традициите и съвремието на Гърция и Кипър.

В Софийския университет се проведе публично събитие под надслов: "Българският жестов език не е за изпускане"

В Аулата на Софийския университет се състоя публично събитие под надслов: "Българският жестов език не е за изпускане", организирано от Deaf.bg, „Фулбрайт България“, Софийския университет и Университета „Галодет“ в САЩ.

Резултати по проект представи доц. д-р. Мирена Пацева на научен форум в САЩ

Доц. д-р Мирена Пацева от Факултета по славянски филологии на Софийския университет представи резултати по проекта „Прозодични аспекти на българския език в съпоставителен план с други езици с лексикално ударение“(№ КП-06-Н40/11 от 12.12.2019 към Фонд „Научни изследвания“ на Министерството на науката и образованието) на годишната конференция на Американската асоциация на преподавателите по славянски и източноевропейски езици (AATSEEL).

Студенти от Софийския университет се срещнаха с изпълнителния директор на Европейския орган по труда Козмин Боянджиу

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ студенти от Юридическия факултет на Алма матер се срещнаха с изпълнителния директор на Европейския орган по труда Козмин Боянджиу. Събитието е част от официалното посещение на Козмин Боянджиу в България. В срещата участваха министърът на труда и социалната политика д-р Иванка Шалапатова и председателят на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ инж. Екатерина Асенова.

Изложба и конференция, посветени на културното наследство на Старинен град Несебър бяха представени в Алма матер

На 23 февруари 2024 г. в Централното фоайе на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше открита изложбата „Старинен Несебър – синергия на нематериално, материално и подводно културно наследство“. Изложбата е финансирана по проект “CultUrEn – културното наследство като фактор за постигане на устойчива градска среда” на фонд „Научни изследвания“ към МОН. Изложбата, която вече бе представена в Несебър и в Бургас, може да бъде разгледана в Софийския университет до 7 март 2024 г.

FEBA Alumni Club и Стопанският факултет получиха дарение в размер на 1 000 000 лв. за месечни стипендии за студенти и ученици

В края на календарната 2023 г. Сдружението на завършилите Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" (FEBA Alumni Club) и Стопанският факултет получиха дарение в размер на 1 000 000 лв. за стипендии за месечна издръжка на студенти и ученици през следващите 10 години.

Най-добрите математици се събират в Бургас за престижната студентска олимпиада по математика

Бургас ще бъде домакин на Националната студентска олимпиада по математика (НСОМ 2024). Престижното състезание се очаква да събере повече от 150 участници.

Международен семинар, посветен на проучването и реставрацията на подвързиите на средновековни ръкописи

Центърът за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ бе домакин на международен семинар, посветен на проучването и реставрацията на подвързиите на средновековни ръкописи. Семинарът се проведе със съдействието на Фондация „Балканско наследство“, а лектор бе д-р Николаос Сарис, старши реставратор в Националната библиотека на Гърция в Атина.

Позиция на Академичния съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Академичният съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на 20 февруари 2024 г. прие с единодушие позиция във връзка с планираната от Министерския съвет реформа в сферата на висшето образование, касаеща отпадането на студентските такси.

Проф. Георги Вълчев: „Освобождението е дело, възможно само за свободните духом хора“

С възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски в София на 19 февруари 2024 г. бе почетена паметта на Апостола на свободата.

Слово на церемонията по повод 151-годишнината от гибелта на Левски произнесе ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. д-р Георги Вълчев.

Изложба с фотографии и детски рисунки от войната в Украйна бе представена в Софийския университет

В Софийския университет бе открита изложбата „Солидарни с Украйна! Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки“, посветена на две години от началото на руската агресия срещу Украйна и десет години от началото на същинската война. Организатори на събитието са Софийският форум за сигурност, Посолството на Украйна в България и Съюзът на офицерите от резерва „Атлантик“.

С над 1 млн. лева INSAIT стартира стипендиантската програма EXPLORER за талантливи български кандидат-студенти

Финансовите средства са дарени от технологичния сектор и ще осигуряват четиригодишни стипендии от 72 000 лв. на човек за най-изявените ни младежи в областта на математиката и информатиката.

Сдружение „Пи Ем Ай – България Чаптър“ финансира лицензиран достъп до учебното съдържание на PMI Project Management Ready™ за Стопанския факултет

Поредно успешно партньорство утвърди лидерската позиция на Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в партньорството му с бизнеса. Сдружение „Пи Ем Ай – България Чаптър“ предостави достъп до учебното съдържание на PMI Project Management Ready™ за студентите от факултета. През изминалия зимен семестър тази сертификационна програма бе предложена в избираем курс за магистърските програми на факултета, а в момента преподавателският екип подготвят адаптацията ѝ към бакалавърските програми.

Мониторинг на медийната среда за демократична комуникация в Европа: да посрещнем предизвикателствата на изборната година

На 15 февруари 2024 г. в Брюксел бе проведена заключителната конференция на MediaDelCom - тригодишен (2021-2024) изследователски проект, финансиран от програмата на Европейския съюз за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“ и координиран от университета в Тарту, Естония.

Стартира конкурсът за Наградата на Столична община за най-добър млад учен на Софийския университет за 2024 г.

Конкурсът за Наградата на Столична община за най-добър млад учен на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се провежда за шестнадесета поредна година. Предложенията за носител на Наградата се приемат до края на месец юли 2024 г.

Започва Деветият конкурс за Голямата награда за научна и изследователска дейност "Софийски университет "Св. Климент Охридски"

Голямата награда за научна и изследователска дейност “Софийски университет "Св. Климент Охридски” е учредена с решение на Академичния съвет от 24 септември 2008 г., протокол №14 и има за цел да материализира и потвърди признанието от страна на Софийския университет „Св. Климент Охридски” към видни български учени, допринесли за увеличаване престижа на науката и за издигане нивото на научните изследвания в България.

Философският факултет с дискусия с европейския комисар по правосъдието Дидие Рейндерс в Ректората на Софийския университет

Комисар Рейндерс срещна ентусиазма на младите и техните въпроси по актуални теми пред ЕС и България.