Начало / Новини / Новини и събития

   
Геолого-географският факултет с рекорден брой събития в XIV Софийски фестивал на науката

Геолого-географският факултет записа най-силното си участие в ежегодния Софийски фестивал на науката. За 2024 г. ГГФ се превърна в институционалния партньор на фестивала с най-много събития и участници. В рамките на фестивалната програма факултетът бе представен и четирите дни от демонстрационен щанд, посветен на земните богатства. През щанда преминаха стотици ученици от София и страната.

Успешно участие на Физическия факултет на Софийския фестивал на науката 2024

Науката е интересна, важна и занимателна – показаха учени, преподаватели и студенти от Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по време на Софийския фестивал на науката 2024 г.

Ден на отворените врати на Факултета по химия и фармация

Факултетът по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски" отвори вратите си за всички ученици, учители, родители, студенти, изследователи и граждани, които искаха да прекарат няколко интересни и ползотворни часа, вдъхновени от науката.

Завърши випуск 2023 г. на Факултета по журналистика и масова комуникация

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората, 100 бакалаври и магистри от випуск 2023 г. на Факултета по журналистика и масова комуникация получиха дипломите си за завършено висше образование. 39 от тях завършват с успех отличен над 5.50. Пълните отличници, които получиха значки „Отличник на Софийския университет“, са двама.

Факултетът по педагогика отбеляза патронния си празник

Факултетът по педагогика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ отбеляза Деня на светите братя Кирил и Методий и патронния си празник с редица събития.

Проф. д-р Румяна Пейчева-Форсайт и доц. д-р Силвия Върбанова от Факултета по педагогика бяха удостоени с отличия на Софийския университет

На тържествена церемония в рамките на отбелязването на Патронния празник на Факултета по педагогика – Деня на светите братя Кирил и Методий , проф. д-р Румяна Пейчева-Форсайт и доц. д-р Силвия Върбанова получиха отличия на Софийския университет. Те им бяха връчени от заместник-ректора проф. д. ик. н. Соня Милева.

С инвестиция от българската технологична компания EGT бе реновирана аудитория 420 в Стопанския факултет

На 10 май 2024 беше официално открита реновираната аудитория 420 „Акад. проф. д-р Никола Попов“ в Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Инвестицията е на българската технологична компания Euro Games Technology (EGT), която е сред световните лидери в гейминг индустрията.

INSAIT обявява магистърски стипендии за общо 250 000 лева за даровити студенти от ФМИ на Софийския университет

Институтът INSAIT отпуска четвърт милион лева за стипендии на изявени студенти от магистърската програма "Логика и алгоритми" във Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Сумата е осигурена от дарения и включва пет стипендии на стойност 50 000 лева всяка за период от 18 месеца. Стипендиите насърчават изявени младежи, които да намерят развитие в България в областта на информационните технологии и изкуствения интелект.

Отборите на ФМИ спечелиха призовите места в XXXVI Републиканска студентска олимпиада по програмиране

От 10 до 12 май 2024 г. в гр. Шумен се проведе тридесет и шестата Републиканска студентска олимпиада по програмиране, чийто домакин бе Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“.

Изложбата „Истории“ в Българския културен институт – Рим

Проф. Лаура Димитрова и проф. Стефан Алтъков, хонорувани преподаватели към катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата, представят авторската си изложба „Истории“ в Българския културен институт в Рим през май 2024 година.

Философският факултет към Софийския университет – представен в поредицата на Телевизия „Алма Матер““ – „УниверситетЪт“

Проф. Соня Карабельова – декан на Философския факултет - гостува на второто издание на най-новата поредица на университетската телевизия „Алма Матер“ – „УниверситетЪТ“ и представя един от най-популярните факултети на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Министърът на вътрешните работи се срещна със студенти и преподаватели от катедра „Регионално развитие“

На 9 май 2024 г., Деня на Европа, в Конферентната зала в Ректората министърът на вътрешните работи Калин Стоянов се срещна със студенти и преподаватели от катедра „Регионално развитие“ на Геолого-географския факултет на Софийския университет.

Български географски фестивал се проведе в Бургас

На 27 и 28 април 2024 г. Бургас бе домакин на деветото издание на Българския географски фестивал – най-голямото събитие, популяризиращо науките за Земята в България. Ежегодното културно-образователно събитие е посветено на познанието за Земята, геопространствените технологии и опазването на околната среда.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 06 май 2024 г. ни напусна проф. дхн Румяна Георгиева Джингова-Костадинова, дългогодишен преподавател и неуморим изследовател – професор по Аналитична химия на Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Поклонението пред проф. Джингова ще се състои на 10 май 2024 г. в 13.00 ч. в ритуалната зала на Гробищен парк „Централни софийски гробища“.

Гл. ас. д-р Радея Гешева от ФКНФ е лауреат на Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ в Хасково

Гл. ас. д-р Радея Гешева бе удостоена със званието „Лауреат“ и статуетка „Пегас“ в жанр „Литературна критика и литературна история“ на „Южна пролет“ 2024 г. за дебютната ѝ монография „Енигми и парадигми при някои италиански писателки от XX век“ (Парадигма, 2023) на Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ в Хасково 2024 г.

Изложба на картини от вълна с автор Веска Цицелкова

На 30 април 2024 г. в Централното фоайе в Ректората клуб „Креации“ към Учебно-научната лаборатория „проф. д-р Петър Нойков“ към Факултета по педагогика, с ръководител проф. дпн Яна Мерджанова организира и откри изложба на картини от вълна с автор Веска Цицелкова. Събитието бе открито от проф. Соня Милева - зам.-ректор на Софийския университет“ и доц. д-р Ваня Божилова - декан на факултета.

Отборът на Софийския университет завоюва първо място на най-голямото състезание по международно частно право - „Pax Moot Court“

Отборът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ завоюва първо място на най-голямото състезание по международно частно право – „Pax Moot Court”, провело се в периода 24-26 април 2024 г. в Любляна, Словения.

Завърши проектът CultHera, посветен на гражданската ангажираност и културно и историческото наследство в градска и крайградска среда

В края на април 2024 г. завърши проектът „CultHera: Гражданска ангажираност и културно и историческото наследство в градска и крайградска среда – европейски контекст, перспективи и добри практики“ (2021-1-RO01-KA220-HED-000031987, https://culthera.eu/), осъществяван в рамките на програма „Еразъм +“. Негова основна цел бе популяризирането и използването на културното наследство от световно значение в рамките на университетските преподавания.

Кариерният център на Факултета по педагогика представи възможностите за обучение в Алма матер пред ученици от 19 СУ „Елин Пелин“

На 29 април 2024 г. Кариерният център на Факултета по педагогика беше инициатор и организатор на представяне възможностите за обучение в Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ пред ученици от XI клас на 19 СУ „Елин Пелин“.

Залите и пространствата във ФНОИ са напълно обозначени с брайлови табели

На 30 април 2024 г. Факултетът по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет "Свети Климент Охридски" направи официално представяне и откриване на брайловите табели, с които целият факултет е обозначен. Брайловите табели са произведени и дарени на ФНОИ от Института по информационни и комуникационни технологии към Българската академия на науките (ИИКТ-БАН) със специалното участие и подкрепа на заместник-директора му доц. Николай Стоименов и неговия екип.

Ученици от Английската гимназия в Перник бяха гости на Факултета по педагогика

На 29 април 2024 г. ученици от 11 клас на Езикова гимназия с преподаване на чужди езици “Симеон Радев” в гр. Перник с ръководител г-жа Мария Стоянова бяха на гости на Факултета по педагогика. София Георгиева, кариерният консултант към Факултета по педагогика и Пламена Петрова от Факултетния студентски съвет, 4 курс, специалност "Педагогика" им представиха възможностите за кандидатстване и обучение в университета. Те имаха възможност да разгледат Аулата и една от емблематичните аудитории – 65, 3 ет., Южно крило.

Отлично представяне на българските ученици на 58-та Международна Менделеева олимпиада по химия

Най-добрите ни гимназисти по химия, класирали се на първите четири места на Националната олимпиада по химия и опазване на околната среда, направиха блестящо представяне на Международната Менделеева олимпиада по химия и спечелиха пълен комплект медали. Българите се конкурираха със 151 състезатели от 26 държави и заслужено завоюваха 3 медала – 1 златен, 1 сребърен и 1 бронзов, както и почетна грамота.

Проектът SUMMIT бе представен на конференцията EuroClio

Доц. д-р Николина Цветкова, преподавател в Софийския университет и установен изследовател по проекта SUMMIT в научна група „Европейски ценности и социални предизвикателства“, представи текущи резултати от сравнително изследване по проекта на международната конференция EuroClio. Конференцията, предназначена за преподаватели по история, отбеляза 30-то си издание между 25-27 април 2024 г. в София под наслов „(Be)longing: Confronting our Memories“.

Представяне на сборник с изследвания в чест на проф. дфн Цветан Теофанов

На 15 април 2024 г. в Заседателна зала 1 („Проф. Емил Боев“) на Центъра за източни езици и култури (ЦИЕК) Катедра „Арабистика и семитология“ съвместно с издателство „Изток-Запад“ представи сборника „Арабската книжовност и Коранът. Изследвания в чест на проф. дфн Цветан Теофанов“ (София: Изток-Запад, 2023).

Интерсът към музиката и новите технологии събра десетки във Филиала на Софийския университет в Бургас

Денят на отговорените врати на специалност „Музикални медийни технологии и тонрежисура“ във Филиала в Бургас на Софийския университет събра кандидат-студенти от различни градове и държави, обединени от интерeса към музиката и съвременните мултимедийни технологии.

Софийският университет бе съорганизатор и домакин на концерти от XI Международен фестивал „Среща на студентските хорове“

От 23 до 26 април 2024 г. се проведе единадесетото издание на Международния фестивал „Среща на студентските хорове“. Музикалното събитие бе организирано от Американския университет в България, а Софийският университет беше съорганизатор на фестивала и домакин на два от концертите. По традиция концертите се провеждат в Благоевград и в София.

„УниверситетЪТ“ – най-новият проект на „Алма Матер“ ТВ

От април 2024 г. университетската телевизия „Алма Матер“ съвместно с група студенти от специалност „Връзки с обществеността“ във Факултета по журналистика и масова комуникация стартира производството и излъчването на най-новия си проект – телевизионната поредица „УниверситетЪТ“.

In memoriam

Софийският университет с дълбоко прискърбие съобщава, че на 25 април 2024 г. внезапно ни напусна проф. д.ф.н. Иван Кънчев – доайен на испанистиката в България.

Поклонението ще се състои на 1 май 2024 г. от 12.30 ч. в храм „Преображение Господне“ – гр. София, жк. Лозенец, ул. „Ралица“ №2 (зад НДК).

Завърши випуск 2023 г. на Факултета по класически и нови филологии

239 бакалаври и магистри от випуск 2023 г. получиха дипломите си за завършено висше образование. С отличен успех завършват 97 абсолвенти, а пълните отличници са петима. Дипломите бяха връчени на две церемонии за отделните специалности.

Факултетът по журналистика и масова комуникация бе домакин на информационна среща на „Школа БТА“

На 24 април 2024 г. в Аула Магна на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе информационна среща за летни стажове в Българската телеграфна агенция. Д-р Гавраил Гавраилов от „Школа БТА“ представи условията за провеждане на студентските стажове, ангажираността по отдели, перспективите за кариерно развитие и въвеждането на новите технологии в работата на журналистите.

22 научни групи представиха дейността си по проект SUMMIT на Софийския университет

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе първата годишна конференция по проекта SUMMIT (Sofia University Marking Momentum for Innovation and Technological Transfer), финансиран от ЕС NextGenerationEU по Националния план за възстановяване и устойчивост, компонент „Иновативна България“, Инвестиция 1 „Програма за ускоряване на икономическото възстановяване и трансформация чрез наука и иновации“.

Директорът на GATE e в топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България

Директорът на института GATE към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Силвия Илиева е в топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България. Ежегодният индекс на Career Show отличава личностите, които имат значителен принос за развитието на ИТ индустрията в България и служат за пример за добри практики и висок професионализъм.

Кариерна среща във Факултета по журналистика и масова комуникация

На 23 април 2024 г. във Факултета по журналистика и масова комуникация на среща със студенти беше представена международната конференция "Green Transition Forum 4.0".

Първа годишна конференция на проект SUMMIT на Софийския университет

В Аулата в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна първата годишна конференция по проекта SUMMIT (Sofia University Marking Momentum for Innovation and Technological Transfer) на Софийския университет по покана „Създаване на мрежа от изследователски висши училища в България“, финансирана от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Изложба на преподаватели, докторанти и студенти от университета на Силезия в Катовице

От 17 до 27 април 2024 г. галерия „Алма Матер“ представя изложбата „(Не)видими градове“ с произведения на преподаватели, докторанти и студенти от Института за изящни изкуства в Чешин, който е част от Университета на Силезия в Катовице (Полша). Тя е част от партньорски инициативи между Института за изящни изкуства в Чешин и катедра „Визуални изкуства“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата в Софийския университет, стартирали в рамките на проекта Transform4Europe.

Завърши випуск 2023 г. на специалност „Международни отношения“

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората на Софийския университет, 51 бакалаври и магистри от випуск 2023 г. на специалност „Международни отношения“ и 25 абсолвенти от магистърските програми „Международна сигурност“, „Международни бизнес отношения“ и „Защита на основните права“ на Юридическия факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. 15 от тях завършват с отличен успех.

Боян Жечев се класира като победител в XIX национално състезание по компютърни мрежи за ученици през 2024 г.

Деветнадесетото национално състезание по компютърни мрежи в България за ученици от 8 до 12 клас се проведе в периода 19-21 април 2024 година. Събитието е традиционно организирано от Министерството на образованието и науката, Софийския университет „Св. Климент Охридски" - Факултет по математика и информатика и Сиско академията към Алма матер.

С голям успех премина Пролетният ден на отворените врати 2024 на Физическия факултет на Софийския университет

От тайните на черните дупки до търсенето на нови светове в Космоса и от българския принос в компютърната индустрия до предизвикателствата и обещанията на 6G технологията – това бяха част от многото интересни теми, които представиха учени от Физическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ в рамките на Пролетния ден на отворените врати, който се проведе на 20 април 2024 г.

С изпит по химия завършва първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2024/2025 г.

В 9.00 ч. в аудитория 272 в Ректората на Софийския университет започна конкурсният изпит по химия, за участие в който са подали заявления 660 кандидат-студенти.

„Празник на химията“ във Факултета по химия и фармация на Алма матер

Във Факултета по химия и фармация на Софийския университет се проведе „Празник на химията“. Организатори на събитието, което е част от традиционните Майски дни на културата в Софийския университет "Св. Климент Охридски", са Факултетът по химия и фармация, Съюзът на химиците в България, Федерацията на научно-техническите съюзи - София и РУО-София.

Кариерен форум във Факултета по журналистика и масова комуникация

Във Факултета по журналистика и масова комуникация се състоя кариерен форум, ориентиран към студентите, с представяне на възможностите за кариерно развитие в компании, занимаващи се с медийни изследвания - A Data Pro, Commetric, InsightsHQ, NineStars, pressrelations, Ruepoint - членове на световната индустриална асоциация AMEC International (International Association for Measurement and Evaluation of Communication).

"Нощ на Андриян Асенов" в Театър-лаборатория "Алма Алтер"

На 16 април 2024 г. в Театър-лаборатория "Алма Алтер" се проведе "Нощ на Андриян Асенов", пилотното издание на срещите-представления с актьорите от театъра на Софийския университет. Форматът е по идея на директора на театъра и баща на българския авангарден театър Николай Георгиев.

Стопанският факултет и Филиалът на Софийския университет в Бургас провеждат съвместен кариерен форум

На 17 и 18 април 2024 г. във фоайето на Културен дом НХК се провежда Кариерен Форум 8.0. – С поглед в бъдещето. За втора поредна година традициите на Стопанския факултет в областта на кариерното ориентиране се пренасят в Бургас като съвместна инициатива с Филиала на Университета. Професионалната гимназията по компютърно програмиране и иновации (ПГКПИ), която е третото афилиирано към Софийския университет училище, е основен партньор на събитието.

Водещи специалисти от Софийския университет участват в уъркшоп по международния проект „Прометей“

„Прометей“ е нов проект в областта на дигиталната епиграфика, в който Софийският университет представя България в партньорство с академични и културни институции от региона като Археологическия музей на Република Северна Македония в Скопие, Института по Балканистика в Белград, Белградския университет и Университета „Св. св. Кирил и Методий“ в Скопие.

Футболният отбор на Софийския университет е шампион по футзал за 2024 г.

За първи път в своята история футболният отбор на Софийския университет „Св. Климент Охридски” е национален университетски шампион по футзал. Това е поредно голямо постижение не само за футбола, но и за спортната история в Алма матер.

Кръгла маса в памет на Хавиер Мариас

На 15 април2024 г. в Конферентната зала в Ректората се състоя кръгла маса в памет на испанския писател Хавиер Мариас (1951-2022), организирана от Катедрата по испанистика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Институт „Сервантес“ – София. Хавиер Мариас, смятан от мнозина за най-добрия съвременен испански писател, е автор на 16 романа, десетина сборника с разкази, есета и статии и на редица преводи от английски език.

Стажантска педагогическа практика на студенти от Богословския факултет на Софийския университет

За академичната 2023/2024 година съгласно сключения договор за провеждане на педагогическа практика на студентите от Богословския факултет със 150 ОУ „Цар Симеон Първи“ учебните занятия се провеждат в часовете по религия с ученици от I до IV клас. От текущата учебна година базов учител по религия е Елена Дюлгерова, която обучава 120 ученици, разпределени в 6 групи.

Откриване на обновеното „Яйце“ в Ректората на Софийския университет

Официално бе открито обновеното „Яйце“ в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Емблематичното място е реновирано от Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“ и се превърна в модерен конферентно-изследователски център. В рамките на събитието се проведе и демонстрация на Лабораторията за консервация и реставрация на книжовни паметници, оборудвана с модерна техника, нямаща аналог у нас.

Изложба „Царствени ботаници“ беше открита в Университетска ботаническа градина – Балчик

В Университетската ботаническа градина - Балчик беше открита изложбата „Царствените ботаници“, посветена на 130-годишнината от рождението на цар Борис III Обединител.

Испанският изследовател Мануел Хосе Карпинтеро гостува на Софийския университет

Признатият като един от 50-те най-велики учени в света за миналата година от престижния „Клуб на изследователите“ в Ню Йорк (The Explorers Club) Мануел Хосе Карпинтеро заедно с двама колеги преподаватели и шестима ученици по програмата ERASMUS посети музея по палеонтология към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Българския антарктически институт.