Начало / Новини / Новини и събития

   
Изложба с фотографии и детски рисунки от войната в Украйна бе представена в Софийския университет

В Софийския университет бе открита изложбата „Солидарни с Украйна! Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки“, посветена на две години от началото на руската агресия срещу Украйна и десет години от началото на същинската война. Организатори на събитието са Софийският форум за сигурност, Посолството на Украйна в България и Съюзът на офицерите от резерва „Атлантик“.

С над 1 млн. лева INSAIT стартира стипендиантската програма EXPLORER за талантливи български кандидат-студенти

Финансовите средства са дарени от технологичния сектор и ще осигуряват четиригодишни стипендии от 72 000 лв. на човек за най-изявените ни младежи в областта на математиката и информатиката.

Сдружение „Пи Ем Ай – България Чаптър“ финансира лицензиран достъп до учебното съдържание на PMI Project Management Ready™ за Стопанския факултет

Поредно успешно партньорство утвърди лидерската позиция на Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в партньорството му с бизнеса. Сдружение „Пи Ем Ай – България Чаптър“ предостави достъп до учебното съдържание на PMI Project Management Ready™ за студентите от факултета. През изминалия зимен семестър тази сертификационна програма бе предложена в избираем курс за магистърските програми на факултета, а в момента преподавателският екип подготвят адаптацията ѝ към бакалавърските програми.

Мониторинг на медийната среда за демократична комуникация в Европа: да посрещнем предизвикателствата на изборната година

На 15 февруари 2024 г. в Брюксел бе проведена заключителната конференция на MediaDelCom - тригодишен (2021-2024) изследователски проект, финансиран от програмата на Европейския съюз за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“ и координиран от университета в Тарту, Естония.

Стартира конкурсът за Наградата на Столична община за най-добър млад учен на Софийския университет за 2024 г.

Конкурсът за Наградата на Столична община за най-добър млад учен на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се провежда за шестнадесета поредна година. Предложенията за носител на Наградата се приемат до края на месец юли 2024 г.

Започва Деветият конкурс за Голямата награда за научна и изследователска дейност "Софийски университет "Св. Климент Охридски"

Голямата награда за научна и изследователска дейност “Софийски университет "Св. Климент Охридски” е учредена с решение на Академичния съвет от 24 септември 2008 г., протокол №14 и има за цел да материализира и потвърди признанието от страна на Софийския университет „Св. Климент Охридски” към видни български учени, допринесли за увеличаване престижа на науката и за издигане нивото на научните изследвания в България.

Философският факултет с дискусия с европейския комисар по правосъдието Дидие Рейндерс в Ректората на Софийския университет

Комисар Рейндерс срещна ентусиазма на младите и техните въпроси по актуални теми пред ЕС и България.

Първа среща на партньорите-участници в проект „Дигитален учител 4.0“

На 1 и 2 февруари 2024 г. в Атина, Гърция, се проведе първата среща на участниците в проекта „Дигитален учител 4.0: Овластяване на учители и образователни специалисти в областта на медийната грамотност в класните стаи на Европа“ (TEACHER 4.0 DIGITAL). Проектът е водеща инициатива, насочена към справяне с дезинформацията и насърчаване на цифровата грамотност чрез образование и обучение в училищата на Европа.

Международен семинар „Богомилството на Изток и Запад“

В Конферентната зала в Ректората се проведе стартов международен семинар „Богомилството на Изток и Запад“. С него официално се откриват дейностите по научноизследователския проект „Богомилството в историята и в наши дни“, разработен от екип към Центъра за изследване на религиите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в партньорство с Института за исторически изследвания при Българската академия на науките (БАН).

Завършиха бакалаврите от випуск 2023 г. на Факултета по науки за образованието и изкуствата

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет 408 бакалаври на Факултета по науки за образованието и изкуствата получиха дипломите си за завършено висше образование. Eдин от тях е пълен отличник, а 69 са с отличен успех. В рамките на тържеството проф. д-р Катерина Караджова бе удостоена с Почетния знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със синя лента.

Проф. д-р Катерина Караджова бе удостоена с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

На тържествена церемония в Аулата в Ректората на Софийския университет проф. д-р Катерина Караджова бе удостоена с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента от ректора на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев. Проф. Караджова получи отличието за цялостната си преподавателска и научноизследователска дейност. Събитието се състоя в рамките на тържественото връчване на дипломите за завършено висше образование на бакалаврите от випуск 2023 г. на Факултета.

НГДЕК отбеляза патронния си празник

Софийският университет бе домакин на тържественото отбелязване на 1155 години Успение Кирилово – патронния празник на Националната гимназия за древни езици и култури „Константин-Кирил Философ“. В Аулата в Ректората се проведе тържествен концерт, а в Централното фоайе в Ректората е изложена експозиция от рисунки и репродукции на икони от ученици на гимназията и ателие „Изкуство“ към НГДЕК.

Шегата като поглед към сериозното показва изложба в галерия „Алма Матер“

От 13 февруари до 1 март 2024 г. галерия „Алма Матер“ представя изложбата „Имена и закачки“ на Хараламби Паницидис. Експозицията включва пластични произведения, създадени предимно в последните няколко години.

За първи път от 39 години български учени публикуват на водеща конференция за изкуствен интелект и статистика

Студентка и ученичка в 12-ти клас, участвали в програмите на INSAIT, са двама от авторите на статията.

Българският език в държавните институции и в публичното пространство

От началото на 2024 година в Софийския университет започва изпълнението на научен проект, финасиран от Фонд „Научни изследвания“ на Министерството на образованието и науката.

Отбелязване на Световния ден на гръцкия език в Софийския университет

На 9 февруари 2024 г. в Конферентната зала на Ректората специалност „Новогръцка филология“ при Факултета по класически и нови филологии съвместно с посолството на Република Гърция в София и посолството на Република Кипър в София отбелязаха Световния ден на гръцкия език.

Стопанският факултет и Физическият факултет на Софийския университет посрещнаха финална Акредитационна мисия на МААЕ

В седмицата 5 – 9 февруари 2024 г. Стопанският факултет и Физическият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ посрещнаха финалната акредитационна мисия на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ – IAEA) във връзка с новосъздадената магистърска програма на английски език “Nuclear Technologies, Management, and Innovations”. За новата програма, която стартира официално на 25 март т.г., вече подадоха документи 21 кандидати.

Проф. Лаура Димитрова и проф. Стефан Алтъков представят изложбата „Истории“ в Съюза на българските художници

Изложбата „Истории“ на преподавателите от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата проф. Лаура Димитрова и проф. Стефан Алтъков е представена в Съюза на българските художници на ул. „Шипка“ 6 в зала 1А.

Проф. Мари Врина - Николов бе удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония, проведена в Аулата в Ректората, проф. Мари Врина - Николов бе удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за изключителните й заслуги към славистиката, българистиката и превода. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Факултета по славянски филологии.

В Софийския университет бяха наградени участниците в българския отбор, победител в Международния турнир на младите математици

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя официалното награждаване на българския отбор, който спечели първо място и Grand First Prize на Международния турнир на младите математици 2023 г. ITYM 2023.

Инсталиране на течен хроматограф-масспектрометър за нуждите на група „Растителни паразити“ по проект SUMMIT

Между 29 и 31 януари 2024 г. в лабораторията на групата „Растителни паразити“ по проекта SUMMIT с ръководител доц. дбн Любен Загорчев от Биологическия факултет беше инсталирана течно хроматографска uHPLC система с масспектрометричен детектор (Shimadzu LCMS 2050).

Завърши випуск 2023 година на Факултета по математика и информатика

В 272-ра аудитория в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе тържествена церемония, на която 361 бакалаври и магистри от випуск 2023 г. на Факултета по математика и информатика получиха дипломите си за завършено висше образование. 50 абсолвенти са с отличен успех, а пълните отличници са 17.

In memoriam

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че почина доц. д-р Татяна Янакиева, дългогодишен преподавател и ръководител на Катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика“ във Философския факултет на Алма матер.

Опелото ще се състои на 4 февруари 2024 г. от 14.00 ч. в църквата „Св. София“.

Научна конференция „Леност и скука в българската литература“

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет започна научната конференция „Леност и скука в българската литература“. Тя се провежда в хибриден формат в рамките на два дни. Организатори на събитието са доц. д-р Надежда Стоянова, д-р Владимир Игнатов и д-р Мария Русева от Катедрата по българска литература на Факултета по славянски филологии.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 29 януари 2024 г. на 75-годишна възраст ни напусна доц. д-р Георги Мавров, дългогодишен преподавател в катедра „Археология“ на Исторически факултет.

Ректорът на Софийския университет и ръководството на Историческия факултет се срещнаха с посланика на Държавата Израел

На 31 януари 2024 г. ректорът на Софийският университет "Св. Климент Охридски" проф. д-р Георги Вълчев се срещна с посланика на Държавата Израел Н.Пр. Йосиф Леви Сфари. На срещата присъстваха още заместник-посланикът г-жа Наама Леви и г-н Рони Голдберг аташе по културните въпроси, деканът на Историческия факултет проф. д-р Мира Маркова и ръководителят на специалност "Хебраистика" доц. д-р Румяна Маринова- Христиди.

Академичният съвет прие документите за кандидатстудентската кампания на Софийския университет през 2024 г.

На заседание на Академичния съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, проведено на 31 януари 2024 г., бяха приети документите за кандидатстудентската кампания през 2024 г. – правилник, балообразуване за специалностите и график за провеждане на двете кандидатстудентски сесии.

Проф. Владимир Димитров и проф. Милена Попова бяха удостоени с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

На заседание на Академичния съвет проф. Милена Попова от Факултета по класически и нови филологии и проф. д-р Владимир Димитров от Факултета по математика и информатика бяха удостоени с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента. Те получиха отличията си от ректора проф. д-р Георги Вълчев.

14 студенти от Софийския университет бяха отличени със стипендии на Фондация „Еврика“ 2023/24

На тържествена церемония в София бяха връчени удостоверенията на стипендиантите на Фондация „Еврика“ за учебната 2023-2024 г. Сред отличените са четиринадесет студенти от различни факултети на Софийския университет. 43 ученици и студенти с изявени способности получиха сертификатите си от вицепрезидента Илияна Йотова. За своите постижения студентите на Алма матер получиха и подаръци, връчени от заместник-ректора проф. д-р Мадлен Данова.

Софийският университет е домакин на изложбата „Моите будители“

В Централното фоайе на Софийския университет бе открита изложбата „Моите будители“, която представя олимпийските отбори по природни науки и техните ръководители. Проектът е насочен към успехите на млади хора, които мечтаят за открития и академични постижения, и за ръководители, които вдъхновяват за нови върхове в науката. Всички те са малка, но значима част от съвременните будители на България.

Представяне на резултати от национално проучване на тема „Мениджмънт и лидерство“

В Заседателна зала 1 в Ректората се проведе кръгла маса за представяне и обсъждане на резултатите от националното проучване на тема „Мениджмънт и лидерство“, проведено в рамките на национална програма „Продължаваща квалификация на педагогическите специалисти“. Изследването е реализирано от екип на Факултета по педагогика по поръчка на Министерство на образованието и науката като част от мониторинга на националната програма.

Фотоизложба „Стъпки в миналото“

От 23 януари до 9 февруари 2024 г. галерия „Алма Матер“ представя изложбата „Стъпки в миналото“ на фотографката Славка Чипева. Експозицията обединява две документални по дух фотосерии – „Портрети“ и „Изгубени надежди“.

Обучение по проекта “Многостепенен подход към повишаване капацитета на професионалисти, работещи с жени и деца“

На 19 януари 2024 г. в Заседателна зала 2 в Ректората на Софийския университет се проведе обучение, посветено на превенцията на сексуалната експлоатация и тормоз в услуги и програми със социална и хуманитарна насоченост, в институции и звена, работещи с деца и младежи или развиващи обучителна дейност. Лекцията и обучението бяха подготвени от доц. д-р Донка Петрова от Философския факултет на Алма матер и координатор на проекта „Многостепенен подход към повишаване капацитета на професионалисти, работещи с жени и деца“, осъществяван от Фондация „Асоциация Анимус“ в партньорство и с подкрепата на УНИЦЕФ – България.

Фотоизложба за миналото и настоящето на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ гостува в Бургас

Филиалът на Софийския университет в Бургас е домакин на фотоизложба, представяща живота на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“. Двадесет табла дават възможност за съпоставка на запечатаните през обективите на двама фотографи в два исторически периода места и „срещи“. Център на съвременното изкуство и библиотека – Бургас с подкрепата на Община Бургас е домакин на експозицията, която може да бъде разгледана до края на януари 2024 г.

Историческият факултет проведе обучение на 65 учители по история и география във Филиала на Софийския университет в Бургас

Деканът на Историческия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ проф. д-р Мира Маркова, заместник-деканите проф. д-р Ивайла Попова, доц. д-р Милена Петкова и доц. д-р Алексей Кальонски и ръководителите на катедрите в Историческия факултет се срещнаха в Община Бургас с кмета на града Димитър Николов, заместник-кмета по образование, социални дейности и младежки политики Михаил Ненов и председателя на Общинския съвет адв. Михаил Хаджиянев, както и с ръководителя на Филиала на Софийския университет в гр. Бургас проф. Теодор Седларски.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 21 януари 2024 г. на 99-годишна възраст ни напусна българският историк и доайен на медиевистиката в България проф. Петър Христов Петров.

Поклонението ще бъде на 24 януари 2024 г. от 12.00 часа в Ритуалната зала на Гробищен парк "Св. Архангел Михаил" в Бояна.

Софийският университет стартира поредица от разговори за европейските ценности и социалните предизвикателства

Conversation Series е новаторски за България формат на академична дискусия със световнопризнати учени от сферата на социалните науки.

Докторантът по квантова информатика в Софийския университет Иво Михов спечели докторантската стипендия на фондация „Карол Знание“

Докторантът Иво Михов от Центъра за квантови технологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ спечели годишната докторантска стипендия на фондация „Карол Знание“ в размер на 10 000 лв. Той бе отличен за презентацията му „Един квантов феномен – много нови възможности за квантовите технологии и спектроскопия“.

Стопанският факултет и Физическият факултет представиха нова ядрена магистратура в АЕЦ „Козлодуй“

На 12 януари 2024 г. екип от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ представи новата магистърска програма на английски език „Nuclear Technologies, Management, and Innovations” пред ръководството на АЕЦ „Козлодуй“, както и пред мениджъри и служители на дружеството и на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ на площадката на централата.

Представяне на тема: „Демографски рискове и предизвикателства пред България“. Принос към Доклада „ (не?)победими пандемии“

В Конферентната зала в Ректората доц. д-р Георги Бърдаров представи доклада си „Походи за ограничаване на демографските рискове и предизвикателства пред България чрез подобряване на здравния статус, качеството и продължителността на живота на населението в активна възраст“.

Софийският университет награди за проявена гражданска доблест трима свои бивши студенти

В 23-та аудитория в Ректората на Софийския университет се проведе церемония, на която с Почетен знак на ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за проявена гражданска доблест и заслуги към демокрацията и свободата и за проявената от тях позиция по време на Пражките събития от 1968 година бяха удостоени Александър Димитров, Едуард Генов /посмъртно/ и Валентин Радев /посмъртно/.

Студентският дипломатически клуб отбеляза 29 години от създаването си

В Аулата в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе тържество, с което Студентският дипломатически клуб отбеляза 29-ия си рожден ден. Празникът бе уважен от ректора на Алма матер проф. д-р Георги Вълчев, заместник-председателя на Народното събрание Кристиан Вигенин, министъра на туризма Зарица Динкова, изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов, посланиците на САЩ, Австрия, Италия, Унгария и Хърватия, бившия посланик на България в САЩ Елена Поптодорова, преподаватели, специалисти в областта на международните отношения, бивши и настоящи членове на клуба, студенти.

Стартира националният конкурс за най-добър младежки стартъп 2024 г.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е партньор на третото издание на конкурса „Най-добър младежки стартъп в България 2024”. Конкурсът се организира от Фонда на фондовете и Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и е под патронажа на министъра на иновациите и растежа и ректора на Софийския университет. Конкурсът цели да повиши предприемаческата култура на младите хора в България и е част от инициативите в подписания през 2022 г. Меморандум за сътрудничество между Софийския университет и Фонда на фондовете.

Мелиса Рамадан от специалност "Тюркология" спечели трето място в международния конкурс за есе в Азербайджан

Мелиса Рамадан, студентка от четвърти курс, специалност "Тюркология" към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет завоюва трето място в международния конкурс за есе в Азербайджан.

INSAIT представи първия отворен изкуствен интелект на български език BgGPT

На 15 януари 2024 г. Институтът INSAIT към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ представи официално BgGPT - първия отворен голям езиков модел с изкуствен интелект от последно поколение, създаден за българската държава, потребители, публични и частни организации. В събитието участваха министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и ректорът на Софийския университет “Св. Климент Охридски” проф. Георги Вълчев.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 14 януари 2024 г. ни напусна доц. Цветан Игнатов, дългогодишен преподавател в Стопанския факултет на Алма матер.

За осма поредна година Софийският университет получи наградата на „24 часа“ за най-добро висше училище в България

На официална церемония, организирана от вестник „24 часа“, бяха връчени Академичните оскари, с които се отличават българските университети според мястото им в Рейтинговата система на висшите училища в България. За осма поредна година Софийският университет бе удостоен с отличието за университет с най-много първи места в професионални направления, в които обучава студенти.

Обявени са стипендиантите на Фондация „Александрос С. Онасис” за академичната 2023/2024 г.

Катедрата по класическа филология към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет обяви стипендиантите на Фондация „А. С. Онасис“ (Onassis Foundation) за академичната 2023/2024 г.

ДИУУ връчи свидетелствата на завършилите Първа професионална квалификационна степен

В Заседателна зала 1 в Ректората се проведе тържествена церемония, на която бяха връчени свидетелствата на отлично защитили 45 учители от цялата страна, завършили най-високата Първа професионална квалификационна степен в Департамента за информация и усъвършенстване на учители към Софийския университет.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава за кончината на доц. Димитър Димитров, протопсалт на Българската православна църква, дългогодишен преподавател в Богословския факултет. Радетел за съхраняването и популяризирането на автентичната българска православна църковна музика. Изтъкнат хоров диригент и музикален общественик.

Опелото ще бъде отслужено на 14 януари 2024 г. в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ от 12:00 ч.