Начало / Новини / Новини и събития

   
„Психология на здравето“ - една от най-новите програми на Философския факултет

От началото на учебната 2016/2017 година Философският факултет и специалност „Психология“ предоставят още една възможност за обучение в магистърска степен.

 

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ бе домакин на дискусия с ученици и студенти на тема: „България и Германия – партньори в Европа“

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя дискусия с президентите на Федерална република Германия и Република България Йоахим Гаук и Росен Плевнелиев и ученици и студенти на тема: „България и Германия – партньори в Европа“. Събитието е организирано по повод държавното посещение на президента на Федерална република Германия Йоахим Гаук в Република България.

Випуск 1975 г. на Юридическия факултет отбеляза 40-годишнината от дипломирането си

В 272-ра аудитория на Юридическия факултет се състоя тържество по случай 40-годишнината от промоцията на випуск 1975 г. на факултета.

Софийският университет избра главен мениджър

Ректорът проф. дфн Анастас Герджиков назначи Женина Жилева за главен мениджър на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
Новата длъжност е създадена с решение на Академичния съвет от 27 януари 2016 г. като част от мерките за подобряване на управлението на Софийския университет, обещани от проф. Анастас Герджиков при кандидатирането му за ректор.

На 20 юни 2016 г. стартира приемът на документи за класиране на кандидат-студентите за учебната 2016/2017 г. в Софийския университет

На 20 юни 2016 г. в 8.30 часа стартира електронният прием на документи за класиране на кандидат-студентите за учебната 2016/2017 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. На адрес https://online.uni-sofia.bg до 17.30 ч. на 2 юли 2016 г. всички кандидат-студенти, които желаят да участват в класирането, могат да се регистрират.

Втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2016/2017 г. продължава с изпити по математика II, теология и руски език

В 9.00 часа в зала 240 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна изпитът по математика II. Радослав Митев от Пазарджик изтегли тема № 1 на изпита по математика II. 981 са кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване.

С изпити по история на България и математика I продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2016/2017 г.

Днес в 9.00 часа в 65-та аудитория на Ректората Филип Александров от гр. София изтегли двете теми, от които ще избират явилите се на изпита по история на България. От подготвените от изпитната комисия 15 теми бяха изтеглени:

“Любен Каравелов и Васил Левски начело на българското националнореволюционно движение“

и

„България в навечерието и по време на Първата балканска война (1908-1913)“.

Кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на изпита днес, са 692.

Студентски научен семинар „Религиозното многообразие между конфликта и толерантността“

В Конферентната зала на Софийския университет се проведе научен семинар на студентите от специалност „Хебраистика“ на тема: „Религиозното многообразие между конфликта и толерантността“.

Доц. д-р Стоян Шишков беше избран за декан на Биологическия факултет на Софийския университет

На общо събрание, проведено на 17 май 2016 г., доц. д-р Стоян Шишков беше избран за декан на Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Чл.-кор. проф. Красимир Данов от Факултета по химия и фармация бе удостоен с Почетния знак на Университета със синя лента

На тържествена церемония в Заседателната зала на Факултета по химия и фармация заместник-ректорът на Университета доц. Юрий Кучев връчи на чл.-кор. проф. Красимир Данов Почетния знак на Софийския университет със синя лента. Високото отличие е присъдено от Академичния съвет на Софийския университет на проф. Данов за неговата работа за издигането на авторитета на Университета и за развитието на редица математически дисциплини във Факултета по химия и фармация.

Ден на отворените врати за магистърските програми на ФКНФ

Във фоайето пред Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна Денят на отворените врати за магистърските програми на Факултета по класически и нови филологии. На 1 септември 2016 г. от 10.00 часа пред Аулата на Ректората ще се проведе и Ден втори на отворените врати на Факултета.

Най-добрите студенти на Софийския университет бяха наградени на тържествена церемония

В Аулата на Софийския университет се състоя церемония, на която бяха наградени отличените в конкурса „Студент на годината“ на Софийския университет.

Владислав Харалампиев от Факултета по математика и информатика е студент на годината на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бяха наградени отличените в конкурса „Студент на годината“ на Софийския университет.

Национален форум "Инвестиране в децата - перспектива за бъдещето"

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ бе домакин на Националния форум "Инвестиране в децата - перспектива за бъдещето". Събитието бе организирано от Факултета по начална и предучилищна педагогика съвместно с Българския национален комитет за предучилищно образование - ОМЕП.

Абсолвентите от магистърска програма „Финансов мениджмънт” получиха своите дипломи за висше образование

В Заседателна зала 1 на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 14 магистри от специалност „Финансов мениджмънт” на випуск 2015 на Стопанския факултет получиха своите дипломи.

Втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2016/2017 г. продължава с изпити по английски език, италиански език и философия и социални науки

В 09.00 часа в зала 243 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна изпитът по английски език. 1313 кандидат-студенти са подали заявления за явяване. Йордан Бонев от Хасково изтегли вариант №3, по който ще работят кандидат-студентите днес.

Втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2016/2017 г. продължава с изпити по журналистика (писмен) и химия

В 09.00 часа в зала 272 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна изпитът по журналистика. 429 кандидат-студенти са подали заявления за явяване. Петя Банкова от София изтегли темата „Мечтата Европа”, по която ще пишат кандидат-студентите днес. Бяха изтеглени две контролни теми: „Живот в мрежата” и „Болен здрав носи”.

Абсолвентите от специалност „Право“ на Юридическия факултет получиха своите дипломи за висше образование

В 272-ра аудитория на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 350 абсолвенти от специалност „Право“ на випуск 2015 на Юридическия факултет получиха своите дипломи. Над 50 са завършилите с отличен успех, а един е пълен отличник.

В Софийския университет се проведе конференция "Превенция на насилието в ежедневието"

Събитието беше организирано от Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с подкрепата на Френския културен институт в София и се проведе под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев.

Председателят на парламента на Косово се срещна със студенти от Софийския университет

Председателят на Народното събрание на Косово Кадри Весели се срещна със студенти, които изучават албански език и албанска литература в рамките на специалност „Балканистика“ във Факултета по славянски филологии.

Катедра „Атомна физика“ във Физическия факултет отбеляза своя 70-годишен юбилей

В 205-та аудитория „Проф. Цветан Бончев“ във Физическия факултет на Софийския университет се проведе научна сесия, посветена на 70-годишнината от основаването на Катедра „Атомна физика“.

Празници на световни туристически дестинации – Китай

Студенти от IV курс от специалност „Туризъм“ на Геолого-географския факултет на Софийския университет и техните преподаватели доц. Вера Николова и гл. ас. д-р Атанас Казаков представиха Народна република Китай в рамките на Празниците на избрани световни туристически дестинации.

Премиера на книгата „Испания, Балканите и българите (XVIII – XIX)

В Заседателна зала 2 на Ректората беше представена книгата „Испания, Балканите и българите (XVIIIXIX)“ с автори проф. д-р Красимира Табакова и доц. д-р Надя Манолова-Николова от Историческия факултет на Софийския университет. На събитието присъстваха консулът на кралство Испания в България Хайме Ермида, както и други членове на испанското посолство и образователния отдел към него в София.

Специалисти от Университетските ботанически градини участваха в работна среща по проект HEI PLADI

Партньорите по проект „Иновации във висшето образование в областта на растителното разнообразие: гъвкави образователни пътеки за развиващ се пазар на труда” HEI PLADI се събраха на работна среща в Средиземноморския агрономически институт в Ханя, Гърция.

Проф. Мариано Мемоли бе удостоен с Почетния знак на Софийския университет със синя лента

Директорът на Националната антарктическа служба на Република Аржентина проф. Мариано Мемоли бе удостоен с Почетен знак на Софийския университет със синя лента. Предложението за удостояването с високото отличие е на Националния център за Полярни изследвания към Софийския университет.

Жозе Мануел Барозу: „Можем да бъдем патриоти и да обичаме собствената си страна и същевременно да защитаваме общите идеи и общото гражданство на Европа”

В Аулата на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ председателят на Европейската комисия в периода 2004 – 2014 г. Жозе Мануел Барозу изнесе публична лекция на тема: „Дигитални граждани на Европа и света“.

Изложба, посветена на 90-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между Република България и Арабска Република Египет, беше открита в Ректората

В Централното фоайе в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе открита изложбата Views form Egypt. На церемонията присъстваха заместник-ректорът на Университета доц. д-р Георги Вълчев, посланикът на Египет г-жа Манал Йехия Ел Шинауи, посланици и гости. Изложбата може да бъде разгледана до 10 юни 2016 г.

Национален форум „Средното образование през погледа на университетските преподаватели от областта на педагогиката и педагогиката на обучението по ...: предизвикателство или необходимост"

На 3 юни 2016 г. в Конферентната зала в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе Национален форум „Средното образование през погледа на университетските преподаватели от областта на педагогиката и педагогиката на обучението по ...: предизвикателство или необходимост". Форумът бе осъществен с патронажа на г-жа Меглена Кунева - вицепремиер по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката.

Софийският университет бе домакин на Шестата национална конференция по електронно обучение във висшите училища

Конференцията се проведе на 3 и 4 юни 2016 г. в гр. Китен и бе организирана от Центъра за електронно обучение на Софийския университет в съорганизаторство с Националния център по дистанционно обучение (НЦДО) и Българския виртуален университет.

Росен Плевнелиев: До края на 2018 г. трябва да бъде постигнат пълен консенсус по Националната програма за развитие на България до 2030 г.

По покана на Студентския съвет на Софийския университет и Студентския клуб на политолога държавният глава участва в дискусия в Софийския университет.

Йохей Сасакава бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата на Университета ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков удостои председателя на Фондация „Ниппон“ Йохей Сасакава с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Университетската ботаническа градина в Балчик бе домакин на VI Международен хоров фестивал „Черноморски звуци“

За шеста поредна година Ботаническата градина в Балчик посрещна гости и приятели на музикалното изкуство.

Отборът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ завоюва авторитетното второ място в корпоративната щафета Postbank Business Run

Форматът е един от най-престижните по своето естество у нас. Организаторите Спортен Клуб „Бегач“ и Пощенска банка дадоха възможност за четвърти пореден път на желаещите да премерят сили, като същевременно вземат участие в най-големия тиймбилдинг в България.

 

Втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2016/2017 г. продължава с изпити по български език и литература и биология

В 9.00 часа в зала 65 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна изпитът по български език и литература. 951 кандидат-студенти са подали заявления за явяване на изпита днес.

"Шангри-ла - намереният хоризонт". Кадри от Югозападен Китай“

В Галерия „Алма матер“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе открита фотографската изложба на Александра Ангелова "Шангри-ла - намереният хоризонт". Кадри от Югозападен Китай“. Фотографиите, включени в изложбата, са заснети през 2014 г. по време на едномесечно пътуване в провинциите Съчуан и Юннан. Изложбата може да бъде разгледана до 30 юни 2016 г.

Студентските стипендии ще бъдат повишени през следващата учебна година

На среща между представители на Студентския съвет на Софийския университет, на Националното представителство на студентските съвети, на Министерството на образованието и науката и на Министерството на финансите бе постигнато съгласие за увеличение на парите, отделяни от държавния бюджет за студентски стипендии.

В Университетската библиотека бе открита изложбата „Спасени книги“

По повод 30-годишния юбилей на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ в Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ бе открита изложбата „Спасени книги. С почит към дарителите и реставраторите, допринесли за съхранението на писменото слово”.

Центърът за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ отбелязва своята 30-годишнина

В Аулата на Софийския университет Св. Климент Охридски“ започна международна научна конференция „Културни мостове. Минало и съвремие“, посветена на 30-годишнината от създаването на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ (ЦСВП), който е самостоятелно научно звено в структурата на Алма Матер. Конференцията се организира съвместно с Академия „Амброзиана“ и Класа по славистика.

Във Факултета по математика и информатика на Софийския университет бе открита обновена учебна зала

Във Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, с подкрепата на VMware България беше открита изцяло реновирана компютърна зала, в която студенти от различни специалности ще могат да развиват своите знания и умения. С тази инициатива VMware България и Факултетът по математика и информатика на Софийския университет затвърждават своето дългогодишно партньорство за по-качествено и практически ориентирано образование за студентите.

Изложба „Готическа приказка“ бе открита в Софийския университет

В Централното фоайе на Ректората на Софийския университет бе открита изложба-живопис на тема „Готическа приказка“. Авторката Ани Милошова е студентка в четвърти курс, специалност „Туризъм“ в Геолого-географския факултет на Университета. Изложбата може да бъде разгледана до 3 юни 2016 г.

Университетската ботаническа градина в София и Музеят по палеонтология на Университета отвориха врати за най-малките в Деня на детето

За трета поредна година Университетската ботаническа градина в София и Музеят по палеонтология и исторична геология на Софийския университет участват в инициативата Детски панаир по повод Международния ден на детето.

Форум на кариерното развитие във Факултета по математика и информатика на Софийския университет

Във Факултета по математика и информатика на Софийския университет започна Форум на кариерното развитие. Двудневното събитие е под мотото "Знам и искам да го докажа". Организатор е Кариерният център към ФМИ, а генерални спонсори са САП Лабс България и Ви Ем Уейр.

Випуск 2015 на Факултета по журналистика и масова комуникация получи дипломите си за завършено висше образование

В Аулата на Софийския университет се проведе тържествена церемония по повод дипломирането на випуск 2015 на Факултета по журналистика и масова комуникация. 120 бакалаври и 67 магистри получиха своите дипломи. Отличниците са 31. Един от абсолвентите завършва с пълно отличие.

Първи Форум на кариерното развитие в Стопанския факултет на Софийския университет

В двора на Стопанския факултет на Софийския университет започна първият Форум на кариерното развитие. Той се организира от новосъздадения Кариерен център на Факултета в партньорство с клуб "Спектър".

Екип от Физическия факултет участва в създаването на Черноморски център за мониторинг и прогноза

Екип от Катедра „Метеорология и геофизика“ при Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ участва в създаването на Черноморски център за мониторинг и прогноза (BS-MFC). Това е проект към морската компонента на Програма „Коперник“ на Европейската комисия, който действа от 1 април 2016 г.

Проф. Донка Минкова бе удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет проф. Донка Минкова от Калифорнийския университет в Лос Анжелис бе удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Празници на световни туристически дестинации – Молдова

Студенти от IV курс от специалност „Туризъм“ на Геолого-географския факултет на Софийския университет и техните преподаватели доц. Вера Николова и гл. ас. д-р Атанас Казаков представиха Република Молдова в рамките на Празниците на избрани световни туристически дестинации.

Нов брой на изданието „Лист: Ботанически градини“

Списанието „Лист: Ботанически наблюдател”, което е издание на Университетските ботанически градини и Балканския екологичен център, излиза едновременно на два езика.

Изследователи от Университета участваха в кръгла маса, посветена на примерите за успешни иновации

В сградата на Българската търговско-промишлена палата се проведе кръгла маса на тема: „Примери за успешни иновации в изследователските университети у нас – Софийски университет „Св. Климент Охридски”, Технически университет - гр. София и Химико-технологичен и металургичен университет - гр.София”.

Успешно защитилите докторанти на Софийския университет получиха своите дипломи

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ успешно защитилите докторанти от всички факултети на най-старото висше училище у нас получиха дипломите си от ректора проф. дфн Анастас Герджиков.