Начало / Новини / Новини и събития

   
Успех за българския отбор на 27-та Международна олимпиада по биология

В периода 17 - 24 юли 2016 г. в град Ханой, Виетнам, се проведе 27-та Международна олимпиада по биология. В събитието участваха 253 състезатели от 66 страни. Подготовката за участието на българския отбор на Международната олимпиада по биология бе проведена от преподаватели на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в лабораториите на Биологическия факултет на Университета.

Конференцията „Обучението по България – приоритет на държавата и на българските училища в чужбина“ започна в Университета

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ за поредна година е домакин на годишната среща на Асоциацията на българските училища в чужбина. Събитието се организира от Асоциацията на българските училища в чужбина с подкрепата на Министерството на образоването и науката, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Средно и Западноевропейската митрополия, Бачковския манастир „Успение Богородично“.

Трето класиране на кандидат-студентите за учебната 2016/2017 г. в Софийския университет

Третият и последен етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2016/2017 г. беше обявен на днес. В третия етап на класиране участват потвърдилите от първия или втория етап кандидати, за които е възможно прекласиране в по-горна желана специалност, както и всички, некласирани на първите два етапа. Резултатите от третото класиране са окончателни.

В Софийския университет започна юбилейното 120-то издание на European Study Group with Industry

Факултетът по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ e домакин на 120-тото издание на European Study Group with Industry (ESGI’120). Събитието ще се проведе от 25 до 29 юли 2016 г. Форумът е организиран от Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски” в сътрудничество с Института по информационни и комуникационни технологии (ИИКТ) на БАН, Института по математика и информатика (ИМИ) на БАН и Европейския консорциум за математика в индустрията (ЕКМИ).

Международна научна конференция по сугестопедия

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се провежда международна научна конференция по сугестопедия. Събитието е организирано от Фондация „Проф. д-р Георги Лозанов и проф. д-р Евелина Гатева“ и е посветено на 90-годишнината от рождението на проф. Лозанов. Темата на конференцията, която ще се проведе от 20 до 24 юли 2016 г., е: "Безкрайните човешки възможности. Надежда за нова култура на общуване."

Факултетът по математика и информатика е домакин на курс по Анализ на оцеляването и на Седмица по моделиране на ЕКМИ

От 18 до 20 юли 2016 г. Факултетът по математика и информатика на Софийския университет е домакин на тридневен интензивен курс по Анализ на оцеляването с лектори Лаура Антолини, доцент по медицинска статистика, и Давиде Бернаскони, постдокторант, от университета Милано-Бикока, Милано, Италия.

Второ класиране на кандидат-студентите за учебната 2016/2017 г. в Софийския университет

Вторият етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2016/2017 г. беше обявен днес.

 

Проф. Соня Карабельова: Студентите по психология имат много добра реализация

За пета поредна година най-много кандидат-студенти в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ посочват психологията на първо място в предпочитанията си. Според заместник-декана на Философския факултет проф. Соня Карабельова засиленият интерес към психологията се наблюдава в последните 15-20 години не само в България, а и във висши училища по света.

Проф. дхн Стойко Факиров бе награден с вписване в Почетната книга на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На тържествена церемония в кабинета на ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков проф. дхн Стойко Факиров бе награден с вписване в Почетната книга на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Ректорът връчи на проф. Факиров и Почетен знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със синя лента, с което той е отличен през 2006 г.

Научна конференция, посветена на 25-годишнината от Конституцията на Република България, се проведе в Софийския университет

В Конферентната зала на Ректората на Софийския университет се проведе научна конференция по повод двадесет и пет години демократичен конституционализъм в България. Научният форум е организиран от Кръжока по конституционно право, Студентското общество за конституционализъм и демокрация и Катедрата по конституционноправни науки в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Първо класиране на кандидат-студентите за учебната 2016/2017 г. в Софийския университет

Първият етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ за учебната 2016/2017 г. беше обявен днес.

Тринадесет нови преподаватели започват работа в Софийския университет

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков се срещна с новите си колеги и връчи трудовите им договори. Проф. Герджиков изрази радостта си да приветства младите си колеги в най-старото и авторитетно висше училище у нас и им пожела успех в преподавателската и активна научна дейност.

Стартира съвместен проект на Биологическия факултет на Софийския университет и „Софийска вода“ АД

В Аулата на Биологическия факултет беше поставено официално начало на двугодишен проект „Жива вода“. В рамките на проекта, който се осъществява с финансовата подкрепа на „Софийска вода“ АД, част от „Веолия“, екип от водещи специалисти в областта на водите от катедрата “Обща и приложна хидробиология“ на Биологическия факултет ще проведе мащабно проучване на биоразнообразието, екологичното състояние и качеството на водата в река Искър.

Студенти от Юридическия факултет на Софийския университет спечелиха международно състезание по медиация и преговори

Отборът на Софийския университет „Св. Климент Охридски” победи в състезанието по медиация и преговори на Виенския център по международен търговски арбираж (VIAC) на 02.07.2016 г. Нашият отбор се нареди пред отбори от цял свят, избрани след продължителна селекция.

Първа работна среща по проект Big Picnic се проведе в Солун

На срещата присъстваха представители от 19 университети, институти и ботанически градини, партньори в проекта

Конференция на тема: „Какво да правим с мултикултурността? В очакване на нови парадигми в интеркултурната комуникация“

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет започна годишната конференция на SIRETAR – България на тема: „Какво да правим с мултикултурността? В очакване на нови парадигми в интеркултурната комуникация“. Събитието се провежда с подкрепата на Сдружение с нестопанска цел „Етнотолеранс“ и списание „Реторика и комуникации“.

 

В Софийския университет се проведе съвместна конференция на Министерството на образованието и науката и Факултета по педагогика

В Конферентната зала на Университета се проведе Националната конференция по Мярка VI, т. 64 от Националната програма „Развитие на педагогическите специалисти“ на тема: „Подготовка на педагогически кадри във висшите училища и сравнителен анализ на системата за поддържаща квалификация и кариерно развитие в Република България, Европейския съюз и други страни – резултати от национално изследване“.

Проф. д-р Анастасия Бънкова бе удостоена с Почетния знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със синя лента

На заседание на Академичния съвет на Софийския университет проф. д-р Анастасия Бънкова бе удостоена с Почетния знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със синя лента. Високото отличие бе връчено от ректора проф. дфн Анастас Герджиков за цялостния й принос за развитието на Стопанския факултет и Софийския университет и във връзка с нейна годишнина.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и „Експириън България“ ЕАД сключиха договор за сътрудничество

Договорът за сътрудничество бе подписан от ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков, доц. д-р Теодор Седларски, декан на Стопанския факултет, и Мая Миланова, изпълнителен директор на „Експириън“ за България.

Институт „Конфуций“ към Софийския университет отбеляза своя 10-годишен юбилей

В Големия салон в сградата на БАН се проведе тържествено честване на 10-годишнината от основаването на Институт „Конфуций“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

IN MEMORIAM

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 24 юни 2016 г. ни напусна проф. д-р Ангелина Минчева, d.h.c., дългогодишен член на Катедрата по кирилометодиевистика, забележителен учен и преподавател, учител на цяло поколение старобългаристи, наш любим колега и приятел.

Поклонението ще се извърши на 28.06.2016 г. от 11.30 ч. в храм „Св. София”.

С изпити по френски език и по география приключва втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2016/2017 г.

Днес в 9.00 часа започна изпитът по френски език в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В аудитория 255 на Ректората Александра Еленкова от София изтегли вариант № 3. Кандидат-студентите, които се явяват на изпит днес, са 54.

В Софийския университет бе представена книгата на Ивайло Знеполски „Как се променят нещата. От инциденти до голямото събитие. Истории с философи и историци“

В Конферентната зала на Софийския университет бе представена книгата на Ивайло Знеполски „Как се променят нещата. От инциденти до голямото събитие. Истории с философи и историци“. Изданието е посветено на важен момент от интелектуалната история на страната и на Софийския университет в периода 1956-1989 г.

„Психология на здравето“ - една от най-новите програми на Философския факултет

От началото на учебната 2016/2017 година Философският факултет и специалност „Психология“ предоставят още една възможност за обучение в магистърска степен.

 

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ бе домакин на дискусия с ученици и студенти на тема: „България и Германия – партньори в Европа“

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя дискусия с президентите на Федерална република Германия и Република България Йоахим Гаук и Росен Плевнелиев и ученици и студенти на тема: „България и Германия – партньори в Европа“. Събитието е организирано по повод държавното посещение на президента на Федерална република Германия Йоахим Гаук в Република България.

Випуск 1975 г. на Юридическия факултет отбеляза 40-годишнината от дипломирането си

В 272-ра аудитория на Юридическия факултет се състоя тържество по случай 40-годишнината от промоцията на випуск 1975 г. на факултета.

Софийският университет избра главен мениджър

Ректорът проф. дфн Анастас Герджиков назначи Женина Жилева за главен мениджър на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
Новата длъжност е създадена с решение на Академичния съвет от 27 януари 2016 г. като част от мерките за подобряване на управлението на Софийския университет, обещани от проф. Анастас Герджиков при кандидатирането му за ректор.

На 20 юни 2016 г. стартира приемът на документи за класиране на кандидат-студентите за учебната 2016/2017 г. в Софийския университет

На 20 юни 2016 г. в 8.30 часа стартира електронният прием на документи за класиране на кандидат-студентите за учебната 2016/2017 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. На адрес https://online.uni-sofia.bg до 17.30 ч. на 2 юли 2016 г. всички кандидат-студенти, които желаят да участват в класирането, могат да се регистрират.

Втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2016/2017 г. продължава с изпити по математика II, теология и руски език

В 9.00 часа в зала 240 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна изпитът по математика II. Радослав Митев от Пазарджик изтегли тема № 1 на изпита по математика II. 981 са кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване.

С изпити по история на България и математика I продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2016/2017 г.

Днес в 9.00 часа в 65-та аудитория на Ректората Филип Александров от гр. София изтегли двете теми, от които ще избират явилите се на изпита по история на България. От подготвените от изпитната комисия 15 теми бяха изтеглени:

“Любен Каравелов и Васил Левски начело на българското националнореволюционно движение“

и

„България в навечерието и по време на Първата балканска война (1908-1913)“.

Кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на изпита днес, са 692.

Студентски научен семинар „Религиозното многообразие между конфликта и толерантността“

В Конферентната зала на Софийския университет се проведе научен семинар на студентите от специалност „Хебраистика“ на тема: „Религиозното многообразие между конфликта и толерантността“.

Доц. д-р Стоян Шишков беше избран за декан на Биологическия факултет на Софийския университет

На общо събрание, проведено на 17 май 2016 г., доц. д-р Стоян Шишков беше избран за декан на Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Чл.-кор. проф. Красимир Данов от Факултета по химия и фармация бе удостоен с Почетния знак на Университета със синя лента

На тържествена церемония в Заседателната зала на Факултета по химия и фармация заместник-ректорът на Университета доц. Юрий Кучев връчи на чл.-кор. проф. Красимир Данов Почетния знак на Софийския университет със синя лента. Високото отличие е присъдено от Академичния съвет на Софийския университет на проф. Данов за неговата работа за издигането на авторитета на Университета и за развитието на редица математически дисциплини във Факултета по химия и фармация.

Ден на отворените врати за магистърските програми на ФКНФ

Във фоайето пред Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна Денят на отворените врати за магистърските програми на Факултета по класически и нови филологии. На 1 септември 2016 г. от 10.00 часа пред Аулата на Ректората ще се проведе и Ден втори на отворените врати на Факултета.

Най-добрите студенти на Софийския университет бяха наградени на тържествена церемония

В Аулата на Софийския университет се състоя церемония, на която бяха наградени отличените в конкурса „Студент на годината“ на Софийския университет.

Владислав Харалампиев от Факултета по математика и информатика е студент на годината на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бяха наградени отличените в конкурса „Студент на годината“ на Софийския университет.

Национален форум "Инвестиране в децата - перспектива за бъдещето"

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ бе домакин на Националния форум "Инвестиране в децата - перспектива за бъдещето". Събитието бе организирано от Факултета по начална и предучилищна педагогика съвместно с Българския национален комитет за предучилищно образование - ОМЕП.

Абсолвентите от магистърска програма „Финансов мениджмънт” получиха своите дипломи за висше образование

В Заседателна зала 1 на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 14 магистри от специалност „Финансов мениджмънт” на випуск 2015 на Стопанския факултет получиха своите дипломи.

Втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2016/2017 г. продължава с изпити по английски език, италиански език и философия и социални науки

В 09.00 часа в зала 243 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна изпитът по английски език. 1313 кандидат-студенти са подали заявления за явяване. Йордан Бонев от Хасково изтегли вариант №3, по който ще работят кандидат-студентите днес.

Втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2016/2017 г. продължава с изпити по журналистика (писмен) и химия

В 09.00 часа в зала 272 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна изпитът по журналистика. 429 кандидат-студенти са подали заявления за явяване. Петя Банкова от София изтегли темата „Мечтата Европа”, по която ще пишат кандидат-студентите днес. Бяха изтеглени две контролни теми: „Живот в мрежата” и „Болен здрав носи”.

Абсолвентите от специалност „Право“ на Юридическия факултет получиха своите дипломи за висше образование

В 272-ра аудитория на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 350 абсолвенти от специалност „Право“ на випуск 2015 на Юридическия факултет получиха своите дипломи. Над 50 са завършилите с отличен успех, а един е пълен отличник.

В Софийския университет се проведе конференция "Превенция на насилието в ежедневието"

Събитието беше организирано от Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с подкрепата на Френския културен институт в София и се проведе под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев.

Председателят на парламента на Косово се срещна със студенти от Софийския университет

Председателят на Народното събрание на Косово Кадри Весели се срещна със студенти, които изучават албански език и албанска литература в рамките на специалност „Балканистика“ във Факултета по славянски филологии.

Катедра „Атомна физика“ във Физическия факултет отбеляза своя 70-годишен юбилей

В 205-та аудитория „Проф. Цветан Бончев“ във Физическия факултет на Софийския университет се проведе научна сесия, посветена на 70-годишнината от основаването на Катедра „Атомна физика“.

Празници на световни туристически дестинации – Китай

Студенти от IV курс от специалност „Туризъм“ на Геолого-географския факултет на Софийския университет и техните преподаватели доц. Вера Николова и гл. ас. д-р Атанас Казаков представиха Народна република Китай в рамките на Празниците на избрани световни туристически дестинации.

Премиера на книгата „Испания, Балканите и българите (XVIII – XIX)

В Заседателна зала 2 на Ректората беше представена книгата „Испания, Балканите и българите (XVIIIXIX)“ с автори проф. д-р Красимира Табакова и доц. д-р Надя Манолова-Николова от Историческия факултет на Софийския университет. На събитието присъстваха консулът на кралство Испания в България Хайме Ермида, както и други членове на испанското посолство и образователния отдел към него в София.

Специалисти от Университетските ботанически градини участваха в работна среща по проект HEI PLADI

Партньорите по проект „Иновации във висшето образование в областта на растителното разнообразие: гъвкави образователни пътеки за развиващ се пазар на труда” HEI PLADI се събраха на работна среща в Средиземноморския агрономически институт в Ханя, Гърция.

Проф. Мариано Мемоли бе удостоен с Почетния знак на Софийския университет със синя лента

Директорът на Националната антарктическа служба на Република Аржентина проф. Мариано Мемоли бе удостоен с Почетен знак на Софийския университет със синя лента. Предложението за удостояването с високото отличие е на Националния център за Полярни изследвания към Софийския университет.

Жозе Мануел Барозу: „Можем да бъдем патриоти и да обичаме собствената си страна и същевременно да защитаваме общите идеи и общото гражданство на Европа”

В Аулата на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ председателят на Европейската комисия в периода 2004 – 2014 г. Жозе Мануел Барозу изнесе публична лекция на тема: „Дигитални граждани на Европа и света“.