Начало / Новини / Новини и събития

   
Еразъм ден в Софийския университет

Програмата „Еразъм +“ беше представена в Софийския университет. В Централното фоайе студентите имаха възможност да посетят щандове, на които получиха информация за партньорските университети.

Открита бе документалната изложба „Тадеуш Кошчушко. Цената на свободата“

В Южното крило на Ректората бе открита документалната изложба „Тадеуш Кошчушко. Цената на свободата“. Експозицията е организирана от Полския институт в София съвместно с Историческия факултет на Софийския университет. Тя може да бъде разгледана до 10 февруари 2018 г.

Ректорското ръководство и Съветът на деканите се срещнаха с министрите на образованието и науката и на финансите

Ректорското ръководство и Съветът на деканите на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се срещнаха с министрите на образованието и науката и на финансите Красимир Вълчев и Владислав Горанов. На срещата бяха обсъдени някои от исканията на Софийския университет от миналата седмица.

Академичният съвет прие документите за кандидатстудентската кампания на Софийския университет през 2018 г.

Приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия започва на 19 февруари 2018 г.

Проф. дфн Петя Янева бе удостоена с Почетния знак със синя лента на Софийския университет

На заседание на Академичния съвет на Университета ректорът проф. Анастас Герджиков връчи на проф. дфн Петя Янева Почетния знак със синя лента на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояване с високото отличие е на Факултета по класически и нови филологии.

За първи път в Алма матер бяха връчени студентските стипендии „Навридис“

В театралната зала на Софийския университет за първи път бяха връчени студентските стипендии „Навридис“. Те се присъждат за студентски постижения в областта на новогръцката филология. Първите две стипендиантки са студентките от четвърти курс специалност „Новогръцка филология“ Мелина Христова и Михаела Иванова. Стипендиите се финансират от адвокатската кантора „Евтимиос Г. Навридис и съдружници“ – Атина, Гърция.

Докторанти от Философския факултет представиха резултати от апробиране на методи за научни изследвания

Във Философския факултет на Софийския университет се проведе семинар на тема „Апробиране на елементи от научно изследване“, на който докторанти представиха резултатите от научните си изследвания, използваните от тях методи, планове за анализи и апробирани научни подходи. В семинара участваха 20 докторанти.

Театър-лаборатория „@лма-@лтер” с нов мюзикъл – подарък за малки и пораснали деца

Университетският театър „Алма Алтер“ представи най-новата си продукция, основана на едноименната приказка „Красавицата и звяра“. Младите актьори предложиха с неподправеност, топлина, истина и много, много енергия история за безкрайната любов, побеждаваща мрака.

Изложба „Думи“ на проф. Бисера Вълева

На 18 декември 2017 г. в столичната галерия „София Прес” беше открита изложбата „Думи“, живопис и рисунки, от проекта „АРТикулации – визуални хроники“. Това е завършващата експозиция на ръководителя на проекта проф. д-р Бисера Вълева, който се реализира от катедра „Визуални изкуства“ към Факултета по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, с финансовата подкрепа на Фонд „Научни изследвания“ на Университета.

Институт „Конфуций“ към Софийския университет получи наградата „Отличен институт за 2017 година“

Институтът "Конфуций" на Софийския университет е сред 25-те, на които е присъдена почетната награда "Отличен институт за годината на 2017 г." от 525 института по целия свят.

Катедра „Обща и приложна хидробиология“ отбеляза 70-годишния си юбилей с отчитане на първи етап от проект „Жива вода“

В Аулата на Ректората бе отбелязана 70-годишнината от създаването на Катедра „Обща и приложна хидробиология“ в Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. На честването бяха представени последните резултати по проект "Жива вода", разработен съвместно със "Софийска вода" АД.

Награждаване на победителите в конкурса за образователно-програмни продукти на Департамента за информация и усъвършенстване на учители

На 14 декември се проведе церемонията по награждаването на победителите в ХІIІ-то издание на Конкурса за образователно-програмни продукти, организиран от Департамента за информация и усъвършенстване на учители на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Софийският университет "Св. Климент Охридски" запазва убедително водещото си място в Рейтинговата система на висшите училища

Софийският университет “Св. Климент Охридски” заема първо място в 23 от 27 професионални направления, в които обучава студенти, в седмото поредно издание на Рейтинговата система на висшите училища в България с актуална информация от 2017 г. Алма матер е на първо място в професионалните направления “Икономика” и “Администрация и управление”. За първа година Университетът е класиран на първо място и в професионално направление „Здравни грижи“.

Завърши випуск 2017 г. на Геолого-географския факултет

В Аулата на Софийския университет се проведе тържествена церемония по повод дипломирането на випуск 2017 г. на Геолого-географския факултет. 220 бакалаври и магистри получиха своите дипломи за висше образование. Деветима от тях са с отличен успех.

Научна конференция „Културно-историческото наследство на Странджа в условията на миграции и демографски отлив“

В Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се проведе конференция, посветена на първите резултати от реализацията на проекта „Комплексни и иновативни методи за диагностика и изследване на материалното и нематериално културно наследство на Централна и Източна Странджа в условията на миграции и демографски отлив“. Проектът е финансиран от Фонд „Научни изследвания“ при Министерството на образованието и науката на Република България (ДН № 10/16 от 21. 12. 2016 г.).

Специалността „Руска филология“ получи дарение от Московския културно-делови център “Дом на Москва в София“

Специалността „Руска филология“ във Факултета по славянски филологии получи от Московския културно-делови център с подкрепата на посолството на Руската федерация у нас дарение, предназначено за подобряване на техническата база в аудиториите, в които се обучават студентите от специалността и факултета.

Представен бе новият брой на списание „Philologia/Филология“

В Софийския университет бе представен първият брой на възстановеното издание на Факултета по класически и нови филологии „Philologia/Филология“. Така с книжка 31 се продължи една традиция, която бе спряна повече 20 години.

Двадесет и двама студенти на Софийския университет получиха стипендии от Фондация „Еврика”

В Националния политехнически музей се проведе официалната церемония за връчване на сертификатите за стипендии на Фондация „Еврика” за учебната 2017/2018 г. на студенти и ученици с изявени способности в науката и техниката. Стипендии са присъдени на 55 ученици и студенти. 22-ма от тях са за възпитаници на Алма матер. За четвърти път се присъдиха специални стипендии „Хуауей ИКТ“, за което фондацията е получила дарение от „Хуауей Технолоджис България“ ЕООД.

Пета поредна победа за отбора на Софийския университет на състезанието Techrun

Шампионатът TechRun е с благотворителна кауза и събира представители на технологичната и финансовата сфери в България. Techrun e инициатива на СК „Бегач“ и Questers и подкрепя благотворителна кауза на фондация „Заедно в час“ и Khan Academy.

Дипломира се петият випуск на Медицинския факултет на Софийския университет

Абсолвентите от юбилейния пети випуск 2017 г. на Медицинския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. 94 са студентите, които завършиха специалностите „Медицина“, „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“ и „Медицинска сестра“, от тях двама са пълни отличници. Церемонията за връчването на дипломите се проведе в Аулата в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Във Факултета по химия и фармация се проведоха школа и семинар по проекта Materials Networking

В рамките на проекта Materials Networking, финансиран по програмата Хоризонт 2020, във Факултета по химия и фармация на Софийския университет се проведоха втора школа "Компютърно моделиране на материали" и семинар “Иновации и комерсиализация на научни резултати”.

Алма матер е инициатор на проект за подобряване качеството на живот на гражданите в България

Проектът GATE ще подобри качеството на живот на гражданите в България с помощта на шведска експертиза. Проектът е инициатива на Факултета по математика и информатика към Софийския университет "Св. Кл. Охридски" и се изпълнява в сътрудничество с Факултета по физика и Научноизследователския център на Алма матер, в партньорство с Техническия университет „Чалмърс” и „Индустриални Технологии Чалмърс”, Швеция.

Представяне на дигиталната библиотека „Боян Пенев”

По повод 135-годишнината от рождението на проф. Боян Пенев в Библиотека „Филологии“ на Софийския университет бе представена дигиталната библиотека „Проф. Боян Пенев”. Към този момент библиотеката включва 3194 дигитализирани заглавия на 2887 автори – книги на български, немски, полски, руски, сръбски и хърватски, украински, френски, чешки и словашки език.

Студенти от Юридическия факултет спечелиха Националното студентско състезание на Софийската адвокатска колегия

Студенти от Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” спечелиха призови места в Националното студентско състезание за есеистични разработки на тема „Адвокатурата – гарант за защита на правата”.

Изложба, посветена на 125-годишнината от основаването на Юридическия факултет на Софийския университет

В рамките на Климентовите дни Университетската библиотека представя изложбата „Трудове на преподаватели от Юридическия факултет", посветена на 125-годишнината от основаването на факултета. Експозицията e изложена във фоайето на Централната университетска библиотека и може да бъде разгледана до края на 2017 г.

Ежегодна среща на студенти от Геолого-географския факултет и туристическия бизнес

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе традиционната среща между представители на туристическата индустрия в България и студентите от трeти курс на специалност „Туризъм” към Геолого-географския факултет. Събитието е свързано с осигуряването на производствен стаж и бъдещи кариери в туристическата индустрия на България.

Петнадесет студенти на Алма матер получиха стипендия „Нели и Робърт Гипсън“

В театралната зала на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се състоя тържествената церемония по връчването на стипендиите "Нели и Робърт Гипсън". Всяка академична година Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“ в сътрудничество с Американската фондация за България със седалище в Ню Йорк връчва стипендии на студенти с високи академични постижения, чиито семейства имат ниски материални възможности.

В Софийския университет бе представена книгата на проф. Христо Пимпирев „Антарктида – Студеният юг“

В Аулата на Софийския университет бе представена новата книга на проф. Христо Пимпирев „Антарктида – Студеният юг“. В рамките на събитието бе отбелязан и Международния ден на Антарктида – 1 декември, когато е подписан Антарктическия договор.

Изложба "Съвременни румънски художници-франкофони в София"

В Галерия „Алма матер“ в Софийския университет бе открита изложбата "Съвременни румънски художници-франкофони в София", организирана от международната организация на франкофонията, посолството на Румъния в България, сдружение „Солей дьо л’Eст“, Катедра „Романистика“ при Факултета по класически и нови филологии и Културния център на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Експозицията може да бъде разгледана до 18 декември 2017 г.

Д-р Жулиета Борин от Факултета по класически и нови филологии стана Кавалер на Националния орден на Академичните палми

На 1 декември 2017 г. посланикът на Франция у нас Ерик Льобедел връчи отличителните знаци на Кавалер на Националния орден на Академичните палми на д-р Жулиета Величкова-Борин, инспектор по учебната дейност, преподавател във Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и съ-ръководител на Франкофонския център за академично качество към Университета.

Във Факултета по химия и фармация се проведе IX научна сесия и Вечер на химията

В рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет във Факултета по химия и фармация се проведе IX Научна сесия, посветена на патронния празник на Алма матер. Събитието бе открито от декана на Факултета акад. Петър Кралчевски. Д-р Христо Факиров предостави на филиална библиотека „Химия“ изследването “Fundamentals of Polymer Science for Engineers” на издателство Wiley-VCH с автор проф. Стойко Факиров.

Специалност "Китаистика" отбелязва 25-годишния си юбилей

Специалност „Китаистика“ към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организира двудневна международна научна конференция на тема „Актуални проблеми в съвременната китаистика и изтокознание“, посветена на 25-годишнината на специалността.

Годишно Общо събрание на Софийския университет

На 29 ноември 2017 г. се проведе годишното Общо събрание на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Заседанието беше свикано от председателя на Общото събрание проф. Тинко Тинчев на основание чл. 28, ал. 1 от Закона за висшето образование и чл. 12, ал. 1 от Правилника за устройството и дейността на Софийския университет по решение на Академичния съвет, прието на 25 октомври 2017 г.

Международна конференция „Суифт днес: наследството му от Просвещението до съвременната политика“

В Аулата на Софийския университет бе открита международната конференция „Суифт днес: наследството му от Просвещението до съвременната политика“, която е посветена на 350-тата годишнина от рождението на Джонатан Суифт. Събитието се провежда в рамките на традиционните Климентови дни на Университета, а негов организатор e Катедра „Англицистика и американистика“ към Факултета по класически и нови филологии с любезната подкрепа на Посолството на Ирландия в България и Фондация „Университетска англицистика и американистика“.

Ботаническите градини на Софийския университет бяха удостоени с награда за стратегически принос на европейските проекти Plancafe и BigPicnic

На 29-ти ноември 2017 година се проведе четвъртата Национална конференция „Достъп до добра храна“, организирана от фондация „Българска месна традиция“ в партньорство с „Евро-Ток България“, част от „Евро-Ток Интернационал“, официален консултант на Европейската комисия в областта на храните.

Юбилейна изложба "120 години филиална библиотека „История“ и 25 години филиална библиотека „Археология" бе открита в Алма матер

В Южното крило на Ректората бе експонирана изложба, посветена на 120-годишнината на филиалната библиотека „История“ и 25-годишнината на филиалната библиотека „Археология“. Изложените постери разказват за пътя им от семинарни сбирки до едни от най-модерните филиални библиотеки с богат специализиран фонд в системата на Университетската библиотека. Изложбата може да бъде разгледана до 22 декември 2017 г.

Заключителна конференция по проект „Духовността на София в историческата памет“

В Аулата на Софийския университет се проведе заключителната конференция „Духовността на София в историческата памет“ по едноименния проект на „ Мозайка“ ЕООД, подкрепен и съфинансиран от Столична община, Програма „Култура”. Партньори по проекта са Софийският университет „Св. Климент Охридски”, Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин Кирил Философ”, 48 ОУ – София, Центърът за образователни инициативи.

Завърши випуск 2017 на Философския факултет

В Аулата се проведе тържествена церемония по повод дипломирането на випуск 2017 г. на Философския факултет. 265 бакалаври и 161 магистри получиха своите дипломи за висше образование. Трима от бакалаврите и тринадесет от магистрите завършват с отличен успех.

Студенти от Биологическия факултет на Софийския университет и от Медицинския университет в София завоюваха второ място на най-престижното състезание по синтетична биология в света

Отбор студенти от Биологическия факултет на Софийския университет в състав Габриела Виячева, четвърти курс, Стиляна Панова, четвърти курс, Калина Кукова, трети курс, Илка Цветкова, магистър, и Десислава Попова (завършила) от специалност „Молекулярна биология“, и трима студенти от Медицинския университет в София - Петър Бонев, пети курс, Диян Ганев, четвърти курс, и Борян Спасов, четвърти курс на специалност „Медицина“, завоюваха сребърен медал в най-престижното студентско състезание по синтетична биология в света iGEM, което се проведе от 9 до 13 ноември 2017 г. в Бостън. В тазгодишното състезание участваха 310 отбора от 44 страни.

Изложба на тема „Китай – познат и непознат“ бе открита в Софийския университет

В Централното фоайе на Ректората бе открита изложба на тема „Китай – познат и непознат“, посветена на 25-годишнината от създаването на специалност „Китаистика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В изложбата са представени фотографии на преподаватели и възпитаници на специалността, отразяващи техния поглед към китайската култура и цивилизация, общество и бит, историческо и природно наследство. Експозицията може да бъде разгледана до 2 декември 2017 г.

На работна среща в Белгия бяха обсъдени предстоящите дейности по проекта Big Picnic

Третата работна среща по проект Big Picnic се състоя в Ботаническата градина Мейсе, Белгия, и продължи три дни.

Проф. д-р Красимира Средкова и проф. д-р Емил Мингов бяха удостоени Почетен знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с огърлица

Проф. д-р Красимира Средкова и проф. д-р Емил Мингов, дългогодишни преподаватели в Катедрата по трудово и осигурително право на Юридическия факултет, бяха удостоени с най-високото отличие на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ - Почетен знак с огърлица.

Студенти и преподаватели от Физическия факултет участваха в скрининг на зрението в две столични училища

Студенти и преподаватели от специалност "Оптометрия" към Катедра "Оптика и спектроскопия" на Физическия факултет на Софийския университет участваха в училищен скрининг на зрението в Спортното училище „Ген. Владимир Стойчев“ и в 20-то средно училище в София. Инициативата се провежда с подкрепата на Българския съюз на оптометристите.

В Биологическия факултет се проведе първи младежки семинар по генетика

Събитието бе организирано от Секция „Генетика“ към Съюза на учените в България със съдействието на Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Института по физиология на растенията и генетика на БАН и Агробиоинститута към Селскостопанска академия.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ отбеляза патронния си празник с академично тържество

Празникът започна с празнична утреня и божествена св. Литургия в параклиса на Богословския факултет, отслужена и възглавена от Негово високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан с участието на Негово преосвещенство архимандрит Пахомий, рекор на Софийската духовна семинария, и литийно шествие до паметника на св. Климент Охридски. Академичната общност на Софийския университет поднесе цветя на паметника на своя патрон.

Богословският факултет изпрати деветдесетия си юбилеен випуск

На тържествена церемония в Аулата в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 76 бакалаври и магистри от юбилейния 90-ти випуск на Богословския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. Петнадесет от тях завършват с отличен успех.

В Биологическия факултет се проведоха публични лекции на тема "Отвори очи за кръговата икономика"

В Аулата на Биологическия факултет на Софийския университет се проведе сесия за популяризиране на кръговата икономика в България. Инициативата включва серия от публични лекции на тема "Отвори очи за кръговата икономика". Събитието е организирано от Посолството на Нидерландия в България и Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Катедра „Стопанско управление“ отбеляза 25+ години от създаването си с кръгла маса

В зала 420 на Стопанския факултет се проведе тържествено отбелязване на 25+ години от създаването на Катедра „Стопанско управление“. Катедра „Управление и организация” е създадена през 80-те години на миналия век в рамките на Свободния факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. След възстановяването на Стопанския факултет в структурата на Университета, тя се прехвърля към него вече с ново име – Катедра „Стопанско управление“. Днес тя е основно структурно звено на Стопанския факултет.

Изложба „Виенски дневници“ в галерия „Алма Матер“

Изложба „Виенски дневници“ на студенти и докторанти от катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по начална и предучилищна педагогика беше открита в галерия „Алма Матер“. Експозицията може да бъде разгледана до 2 декември 2017 г.