Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2016 г. на Факултета по журналистика и масова комуникация

   
Завърши випуск 2016 г. на Факултета по журналистика и масова комуникация

Над 200 бакалаври и магистри от Факултета по журналистика и масова комуникация от випуск 2016 г. получиха дипломите си за висше образование на тържествена церемония в Аулата на Софийския университет. 139 от тях завършват с отличен успех, един е пълният отличник на випуска.

Тържеството по случай дипломирането на абсолвентите на Факултета по журналистика и масова комуникация бе открито от декана на Факултета доц. д-р Теодора Петрова. Тя честити празника на най-младите си колеги, на техните родители и близки. Доц. Петрова призова абсолвентите да аплодират своите преподаватели, които в продължение на няколко години са стояли плътно до тях и подчерта, че успехите на завършващите днес са успехи и на преподавателите.

1

От името на ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков и ректорското ръководство абсолвентите бяха приветствани от заместник-ректора на Алма матер проф. д-р Ренета Божанкова. Тя изрази радостта си, че в Аулата присъстват студентите, които през годините са събирали знания и опит в аудиториите на Софийския университет, които са се срещали с преподавателите, за да споделят очакванията си и да научат от тях как да продължат напред в професията. „Това, към което днес бих искала да призова всички вас, е напред във времето да цените името, което този университет ви дава, да продължите, да следвате най-добрите традиции както на университета, така и на професионалната общност, към която принадлежите“, каза проф. Божанкова.

5

Тя се обърна с думи на благодарност към родителите и семействата на абсолвентите, които са ги подкрепяли през годините и днес цветно и радостно споделят техния успех. Тя благодари и на преподавателите, съпътствали ги през годините и изрази убедеността си, че те ще продължат и занапред да помагат на своите възпитаници.

4

Заместник-ректорът призова абсолвентите да се присъединят към Алумни клуба на завършилите Софийския университет и да бъдат част от тази многохилядна общност напред в годините.

Проф. Божанкова обяви випуск 2016 г. на Факултета по журналистика и масова комуникация за завършил и пожела на добър час на най-младите си колеги.

7

Oт името на академичния състав на Факултета по журналистика и масова комуникация приветствие поднесе проф. д-р Веселина Вълканова.

Тя честити дипломирането на абсолвентите и им пожела успешна реализация, удовлетворяваща кариера и щастлив живот.

14

Проф. Вълканова подчерта, че завършващите са имали възможността да се възползват от богатата академична традиция на Факултета по журналистика и масова комуникация и от още по-солидната традиция на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – най-старото и престижно висше училище в Република България, институция в науката и образованието у нас: „Затова се надявам и вярвам, че вие, нашите дипломанти от випуск 2016 г., сте съумели, работейки на такъв солиден академичен терен и в подобна среда, да се възползвате от всичко това и да изградите знания, умения и най-вече нагласи за универсално и нестандартно мислене, за учене през целия живот, за социална и професионална отговорност и съпричастност“.

Проф. Вълканова пожела на абсолвентите и в бъдеще да бъдат активни, инициативни и взискателни, да запазят детския ентусиазъм, да защитават каузи. Пожела им да изпитват радост от работата си, да имат смелостта да търсят и да казват истината, да имат велики идеи и велико търпение, за да ги осъществяват.

8

От името на работодателите абсолвентите бяха приветствани от г-жа Венелина Гочева, издател на вестник „24 часа“ и управител на Mедийна група „България“. Тя пожела на абсолвентите да бъдат любопитни, да търсят истории, да търсят детайла, за да могат да се откроят сред колегите си, а когато сгрешат, да се извинят, защото именно обратното поведение е породило недоверие към професията. Венелина Гочева призова младите си колеги да бъдат добри хора, за да са и добри журналисти: „Добрата журналистика се прави от добри хора. Ще го усетите съвсем в началото и ако не ставате за тази професия, излезте бързо от нея. Тя наистина изпитва дефицит от добри хора и добри журналисти“.

В словото си г-жа Гочева отбеляза, че вече няколко поколения добре подготвени абсолвенти на Факултета по журналистика и масова комуникация, ръководят вестник „24 часа“. По думите й, випуск 2016 г. на Факултета също ще бъдат добри професионалисти. Тя ги покани да посетят редакцията на вестник „24 часа“, за да видят своите колеги, да видят потенциала на Факултета. „Повярвайте – никого не връщаме, остават само най-добрите. Успех!“, каза Венелина Гочева.

2

По време на церемонията деканът доц. Петрова обяви, че Фондация Balkan Fashion Week предоставя стаж на Станимира Панайотова, магистър и докторант от Факултета по журналистика и масова комуникация.

9

Еленица Маринова, която е пълната отличника на випуск 2016 г., поздрави колегите си и отбеляза, че с усмивка си спомня за отминалите години във Факултета. По думите й, това е мястото, където е срещнала професионализъм, приятелство и всеотдайност. На въпроса защо работи като журналист, отговаря, че това е нейното призвание. „Опознах и обикнах професията през изминалите четири години. Журналистиката – това е професията на честта и морала, както е казал проф. Веселин Димитров, човекът оставил незаличима следа в българската радио-журналистика“.

Еленица Маринова подчерта, че Факултетът по журналистика и масова комуникация й е дал необходимата основа и ценни знания, които по-късно е приложила в своята практика: „Казват, че човек трябва да помни откъде е тръгнал. Не само, че няма да забравя, но винаги с гордост ще казвам: „Аз съм възпитаник на Факултета по журналистика“.

10
11
12