Начало / Новини / Новини и събития

   
В Софийския университет се проведе международна среща по проект за електронното дистанционно обучение TeSLA

Центърът за електронно обучение към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе домакин на международна среща по проект на Рамкова програма „Хоризонт 2020“ (Програма за научни изследвания и иновации) – ICT-2015-20 (Technologies for better human learning and teaching, Innovation Action).

Шестима български ученици ще се борят за злато в най-голямото световно състезание по ИТ

Сдружението на завършилите Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ организира за поредна година участието на българския национален отбор по ИТ в най-голямото световно ученическо състезание, в което през тази година участват повече от 700 000 младежи и девойки до 21 години от над 130 държави.

Дни на отворените врати във Факултета по химия и фармация на Софийския университет

Във Факултета по химия и фармация на Софийския университет започнаха ежегодните Дни на отворените врати. Традиционно те се провеждат в рамките на два дни, през които се представят специалностите, изучавани във Факултета, а желаещите могат да посетят различните лаборатории във факултета и да надникнат в любопитни свят на химическата наука и фармацията.

Кръгла маса на тема: „Арабската пролет – седем години след началото“

В Конферентната зала на Софийския университет Геолого-географският факултет организира кръгла маса на тема: „Арабската пролет – седем години след началото“. Събитието се проведе в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Световен ден на Астрономията в Обсерваторията на Софийския университет

За трети път катедра „Астрономия“ към Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” отбеляза Световния ден на астрономията. Въпреки лошото време, в пролетния ден на астрономията 29 април 2017 г., стотици граждани посетиха астрономическата обсерватория в парк „Борисова градина“.

Отборът на Софийския университет спечели най-голямото студентско състезание по право на Европейския съюз в Централна и Източна Европа

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ бе домакин на най-голямото студентско състезание по право на Европейския съюз в Централна и Източна Европа Central and Eastern Europe Moot Court Competition. Финалът на състезанието бе в 272-ра аудитория в Ректората и се проведе в две части – писмена предварителна част (written submissions) и устна (oral pleadings). Първото място бе завоювано от отбора на Алма матер в състав Златина Гаджева, Мариела Богданова, Ана Петрова и Александър Лешев. Треньори на отбора бяха Стиляна Иванова и Цветелина Байрактарова.

Кариерен форум „Златната ябълка на успеха“

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна кариерният форум „Златната ябълка на успеха“. На събитието, което ще продължи през целия ден, студентите ще могат да разговарят с бъдещи работодатели и да получат съвет от експерти, за да се представят най-добре при кандидатстване за работа.

Специалност "Публична администрация" отбелязва своята 20-годишнина

Специалност „Публична администрация“ към Философския факултет отбелязва своя 20-годишен юбилей с конференция на тема: "Международният трансфер на административни модели и инструменти: възможности, ограничения и рискове". Научният форум ще продължи от 26 до 28 април 2017 г. и в него ще участват изследователи от България, Германия, Франция, Белгия, Русия, Украйна, Гърция, Литва и Полша.

Предприемачи от Силициевата долина гостуваха на Софийския университет

В Ректората на Софийския университет се проведе дискусия с участието на предприемачи от Силициевата долина и Tech Valley. Норман Винарски, Майкъл Марвин, Джейми Уилямс, Лари Бийл, Богомил Балански, Дафина Тончева и Васил Терзиев изнесоха лекции и участваха в дискусия за инвестициите, предприемачеството, стартиращите компании и образованието.

Майстори от различни страни демонстрираха стари техники за изработване на дантела

В двора на Ректората се проведе демонстрация на стари техники за изработване на дантела. Събитието се организира от магистърската програма „Интерпретативна антропология“ към Факултета по славянски филологии съвместно с Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН и СедянкаТа.

Фотографска изложба на Красимира Василева гостува в Софийския университет

В Галерия „Алма матер“ бе открита фотографската изложба „Съдба“ на Красимира Василева. Събитието е организирано от Културния център на Софийския университет. Изложбата може да бъде разгледана до 11 май 2017 г.

Факултетът по славянски филологии организира научен форум на тема: "Надмощие и приспособяване"

В Ректората на Софийския университет започна традиционният форум на Факултета по славянски филологии. Темата на тазгодишното издание, в което участват повече от 160 изследователи от България и чужбина, е "Надмощие и приспособяване". Литературоведските четения на конференцията са посветени на 80-годишнината на проф. Никола Георгиев.

Среща на директорите на Европейските ботанически градини се проведе в Университетската ботаническа градина в Балчик

Европейският консорциум на ботаническите градини проведе своята редовна среща в Университетската ботаническа градина в Балчик. На срещата присъстваха директорите на почти всички ботанически градини в Европа. Участието на Ботаническите градини към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в Консорциума е най-високата атестация за високото ниво на тяхната работа.

Приключва първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2017/2018 година

Днес в 9.00 часа в 272-ра аудитория на Ректората на Софийския университет Фатме Капсозова от гр. Троян изтегли темата, по която ще пишат явилите се на изпита по биология: „Ензими – свойства, механизъм на ензимното действие. Фактори, оказващи влияние върху ензимната активност“. Радостина Божева от гр. Смолян изтегли вариант № 1 на тестa.

Започна Седмицата на китайското кино

Стартира Седмицата на китайското кино, която се организира за трети пореден път от Институт "Конфуций" към Софийския университет съвместно с Дома на киното. В програмата са предвидени шест игрални и документални филма, образци на китайското киноизкуство. Входът е свободен срещу безплатен билет от касата на Дом на киното. Всички филми са с български субтитри.

Докторантска конференция по политически науки се проведе в Софийския университет

Университетът бе домакин на съвместна докторантска конференция по политически науки на тема „България и Европейският съюз десет години по късно – какво (не)постигнахме?“. Събитието бе организирано за втора поредна година от катедрите „Европеистика“ и „Политология“ към Философския факултет, с подкрепата на Фондация за свободата „Фридрих Науман“.

Университетската библиотека "Св. Климент Охридски" е домакин на изложбата "110 години от рождението на проф. Иван Дуйчев"

Изложбата, посветена на 110 години от рождението на проф. Иван Дуйчев, се организира от Университетската библиотека "Св. Климент Охридски", съвместно с Центъра за славяно-византийски проучвания "Иван Дуйчев". Тя може да бъде разгледана до 29 април 2017 г.

Театрално образование „Без граници“

Студентите от театър-лаборатория „Алма Алтер“ и Студентският съвет към Софийския университет организираха кръгла маса по проекта „24 часа социален експеримент „Без граници“. Проектът се осъществява по Програмата за подкрепа на студентски иновации на Институт "Отворено общество" - София и Фондация "Микрофонд".

 

Софийският университет е домакин на българо-японски научен семинар

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се провежда съвместен българо-японски научен семинар на тема: „Наука, технологии и иновации за общество на бъдещето“. Събитието е организирано от Министерството на образованието и науката и посолството на Япония в България.

Абсолвентите от специалност „Международни отношения“ получиха дипломите си за завършено висше образование

На официална церемония 97 бакалаври и магистри, възпитаници на Юридическия факултет, получиха дипломите си за завършено висше образование. 25 са студентите, които завършват с отличен успех, а пълните отличници са трима.

Тринадесето национално състезание по компютърни мрежи за ученици 2017 г.

Тринадесетото национално състезание по компютърни мрежи за ученици се състоя на 8 и 9 април 2017 г. Събитието се организира съвместно от Министерство на образованието и науката и Факултета по математика и информатика към Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

С изпити по журналистика и химия продължава първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2017/2018 г.

В 272-ра аудитория на Софийския университет „Св. Климент Охридски” започна писменият изпит по журналистика. Кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на изпита днес, са 427.

Абсолвентите на Биологическия факултет получиха дипломите си за висше образование

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет бяха връчени дипломите на випуск 2016 г. на Биологическия факултет. Сред завършващите 242 бакалаври и магистри има един първенец на випуска. 23-ма са отличниците, от които седем пълни.

Празници на световни туристически дестинации – Гърция

Студенти от IV курс от специалност „Туризъм“ на Геолого-географския факултет на Софийския университет и техните преподаватели доц. Вера Николова и гл. ас. д-р Атанас Казаков представиха Република Гърция в рамките на традиционните Празници на избрани световни туристически дестинации.

Завърши випуск 2016 г. на Факултета по класически и нови филологии

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 244 бакалаври и магистри от Факултета по класически и нови филологии получиха дипломите си за завършено висше образование. 88 от тях с отличен успех, а пълните отличници са трима.

Среща-разговор с номинираната за „Икар“ д-р Петя Йосифова

Студенти от „Авторски театър“ към Софийския университет, НАТФИЗ и Нов български университет организираха среща-разговор с автора на номинираната за награда „Икар“ книга „Човекът – актьор в театъра на Йежи Гротовски“ д-р Петя Йосифова.

Първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2017/2018 г. продължава с изпити по български език и литература и математика I

В 9.00 часа в зала 224 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна изпитът по български език и литература. Кандидат-студентите, подали заявление за явяване, са 1443.

Дипломите, издадени от Софийския университет през 2009 година, са валидни

Във връзка с репортаж, излъчен на 1 април 2017 г. в обедната емисия на новините на Нова телевизия отдел „Информация и връзки с обществеността“ на Софийския университет е упълномощен да заяви следното:

Срокът за кандидатстване по стипендиантската програма „За жените в науката“ се удължава до 30 април 2017 г.

В Конферентната зала на Софийския университет се състоя публична презентация на Националната стипендиантска програма на L'ORÉAL и ЮНЕСКО „За жените в науката“. През 2017 г. се провежда седмото издание на програмата, в което партньори отново са Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Националната комисия за ЮНЕСКО в България. Кандидатурите ще се оценяват от експертно жури, състоящо се от водещи специалисти от Университета. Срокът за участие се удължава до 30 април 2017 г.

Библиотека „Начална и предучилищна педагогика“ отбеляза 30 години от присъединяването й към структурата на Университетската библиотека

С редица събития библиотека „Начална и предучилищна педагогика“ отбеляза 30-годишнината от присъединяването й към структурата на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ и отбелязването на международния ден на детската книга - 2 април.

Биологическият факултет и „Софийска вода” организираха Седмица на опазването на водата в „Музейко“

Ученици от различни училища изследваха тайните на водния свят. Те се включиха в специална научно-изследователска инициатива „Седмица на водата” по случай Международния ден на водата, организирана от Катедра „Обща и приложна хидробиология“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и „Софийска вода“ АД в детския научен център „Музейко“.

Завърши випуск 2016 на Факултета по славянски филологии

203-ма бакалаври и магистри от випуск 2016 г. на Факултета по славянски филологии към Софийския университет получиха дипломите си за завършено висше образование. Завършилите с отличен успех са 72, а пълните отличници са 10.

Инициативата „София – европейска столица на спорта“ бе представена в Софийския университет

В Аулата на Университета председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков и екипът на София 2018 представиха инициативата „София – европейска столица на спорта“ пред студентите и академичната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Лятна школа за учители по природни науки 2017 г.

IBM България се включва като официален партньор на катедрите „Астрономия“ и „Метеорология и геофизика“ на Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” в Лятната школа за учители по природни науки 2017 г.

Университетският театър „Алма Алтер“ организира 24-часов социален експеримент „Без граници“

По случай Международния ден на театъра Университетският театър „Алма Алтер“ организира 24-часов социален експеримент „Без граници“. Проектът е иницииран от студентите, играещи в театъра и колегите им от Студентския съвет на Софийския университет, с подкрепата на Театър-студио „4хС“ и Театър-лаборатория „Алма Алтер“. Проектът е финансиран от Програмата за подкрепа на студентски иновации на Институт "Отворено общество" - София и Фондация "Микрофонд".

Шестима нови преподаватели започват работа в Софийския университет

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков се срещна със своите нови колеги и връчи трудовите им договори. Той пожела на всички много професионални успехи и удовлетворение.

С изпит по история на България и география продължава първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2017/2018 г.

В 9.00 часа в 65-та аудитория в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна изпитът по история на България. Димитър Иванов от гр. София изтегли двете теми, от които ще избират явилите се на изпита по история на България.

Софийският университет e домакин на Третата годишна конференция на Асоциацията на балканските университети

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ e домакин на Третата годишна конференция на Асоциацията на балканските университети. В организацията, създадена през 2008 година, членуват 59 висши училища от всички страни на Балканския полуостров. Проф. Иван Илчев, ректор на Софийския университет в периода 2007-2015 година, през 2016 г. пое за една година председателството на Асоциацията.

БТА представи в Софийския университет изложбата „60 години България в ЮНЕСКО”

Трийсет и едно пана с около 150 снимки от архива на Българската телеграфна агенция, проследяващи 60-годишната история на България в Организацията на обединените нации за образование, наука и култура, са изложени в Централното фоайе на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Експозицията може да бъде разгледана до 26 март 2017 г.

25 бакалаври и магистри от Стопанския факултет получиха своите френски дипломи и български дипломи за завършено висше образование

В Заседателна зала 1 в Ректората се проведе церемония по връчване на българските и на френските дипломи от магистърската програма „Финансов мениджмънт“ и на френските дипломи Лисанс по икономически науки и управление от Университета Лил 1.

Доц. д-р Галина Русева-Соколова бе отличена от Индийския съвет за културно сътрудничество

На 20 март 2017 г. на тържествена церемония в Министерството на външните работи на Индия в Ню Делхи щатският министър на външните работи на Индия В.К. Синх връчи отличието distinguished alumni на Индийския съвет за културно сътрудничество на доц. д-р Галина Русева-Соколова от Факултета по класически и нови филологии.

Ректорът на Софийския университет се срещна с генералния директор на ЦЕРН

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков се срещна с генералния директор на Европейския център за ядрени изследвания – ЦЕРН проф. Фабиола Джианоти. Проф. Фабиола Джианоти е на посещение в България по покана на министъра на образованието и науката проф. Николай Денков.

Честване на 90-годишнината от рождението на Габриел Гарсия Маркес – всемирния колумбиец

Софийският университет отбелязва с поредица събития 90-годишнината от рождението на световноизвестния колумбийски писател и Нобелов лауреат за литература (1982) Габриел Гарсия Маркес. Честването се организира от Катедра „Испанистика и португалистика“ към Факултета по класически и нови филологии, Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“, Културния център на Университета, Посолството на Колумбия във Варшава и Института „Сервантес“ – София.

В Университета се проведе лекция, посветена на индианците от Големите северноамерикански равнини

В Конферентната зала на Софийския университет журналистът Любомир Кюмюрджиев изнесе лекция на тема "Свещените кръгове. Индианците от Големите северноамерикански равнини". Лекцията бе посветена на традиционната култура на различни индиански племена. Събитието бе организирано от Катедра „Етнология“ на Историческия факултет на Университета.

София Филм Фест отново гостува на Софийския университет

От 21 до 29 март 2017 г. в Софийския университет ще бъдат представени пет филма от 21-то издание на София Филм Фест. За пета поредна година София Филм Фест успешно партнира с Културния център на Университета. Селекцията включва най-желаните фестивални заглавия от Великобритания, Франция, Финландия, Италия и Германия.

Отборът на Алма матер се класира сред 16-те най-добри университета в света на най-старото състезание по право на Европейския съюз

За първи път от 8 години Юридическият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” участва със свой отбор на най-старото и престижно състезание по право на Европейския съюз – European Law Moot Court. Състезанието е организирано под патронажа и със съдействието на Съда на Европейския съюз, който е и домакин на финала.

Кръгла маса на тема "Република България и Република Азербайджан: 25 години приятелско партньорство и сътрудничество"

Центърът за азербайджански език и култура към Софийския университет съвместно със Софийския форум за културна и научна дипломация и Славянския университет в Баку организираха кръгла маса, посветена на 25-годишното партньорство и сътрудничество между България и Азербайджан.

В Софийския университет се проведе форум на тема: „Истории на успеха в социалната работа”

Факултетът по педагогика на Софийския университет организира форум на тема: „Истории на успеха в социалната работа”. Той е посветен на Международния ден на социалната работа – 21 март, 20-годишнината на специалност „Социални дейности“ и 10 години от създаването на Катедра „Социална работа” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Hова лаборатория по високопроизводителни изчисления беше открита в „София Тех Парк“

Високопроизводителните изчисления представляват съсредоточаване на изчислителни ресурси за постигане на изчислителна мощ за решаване на научни, инженерни и свързани с бизнеса и обществото проблеми. Това е и основната дейност в Лабораторията.