Начало / Новини / Новини и събития

   
В Софийския университет се проведе заключителна конференция на Университетския комплекс по хуманитаристика “Алма Матер”

В Заседателна зала 1 се проведе заключителна конференция по проект „Университетски комплекс по хуманитаристика "Алма матер". Бяха представени резултатите от дейността на шестте научни програми, изследователските инициативи на отделни изследователски групи и резултатите от проведените конкурсни сесии за подкрепа на отделни изследователски дейности

Студентски научен семинар на специалност „Хебраистика“

В Конферентната зала на Софийския университет се състоя ежегодния научен семинар на студентите от специалност „Хебраистика“ на Историческия факултет. Тази година той е посветен на темата: „Еврейската общност в България: минало, традиция и настояще“.

Отборът на Софийския университет се класира сред най-добрите в състезанието по международно публично право „Телдърс“

Отборът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе отличен сред най-добрите университети в Европа в рамките на престижното състезание по международно публично право Telders International Law Moot Court Competition (TELDERS).

Лятно докторантско училище на тема: „Криза, конфликт интеграция: пресичащи се тематични полета и практики в социалните и хуманитарните науки“

В периода 9-16 юни 2018 г. в гр. Китен се провежда Лятно докторантско училище на тема: „Криза, конфликт интеграция: пресичащи се тематични полета и практики в социалните и хуманитарните науки“.

Изложби „Бродници - Tramp“ и „Бродници - Roamers “ от проект „АRT points“ в галерийните пространства на Българския културен институт в Будапеща

Изложбите от проекта „АRT points“ с финансовата подкрепа на Фонд „Научни изследвания“ на Софийския университет и Българския културен институт в Будапеща се състоят от две части – изложба на студенти и докторанти и изложба на ръководителя на проекта, обединени от обща тематика с изложбите от партньорските проекти на доц. д-р Анна Цоловска (Mental Vagabond и Homo simulacrum+).

С изпит по английски език и изпит по биология продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2018/2019 г.

В 9.00 часа в 243 аудитория в Ректората на Софийския университет започна изпитът по английски език, за който са подали заявления 1 277 кандидат-студенти.

С писмен изпит по журналистика и изпит по математика I продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2018/2019 г.

В аудитория 272 на Софийския университет започна писменият изпит по журналистика, за който 416 кандидати са подали заявление за явяване.

Завърши випуск 2017 г. на Юридическия факултет

В 272-ра аудитория на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 320 абсолвенти от специалност „Право“ на випуск 2017 на Юридическия факултет получиха своите дипломи. Над 80 от тях завършват с отличен успех.

Кръгла маса на тема: „Обществен престиж на професията социален работник“ се проведе в Софийския университет

В Заседателна зала 1 на Ректората се състоя кръгла маса на тема: „Обществен престиж на професията социален работник“. Събитието бе организирано Факултета по педагогика и Катедра „Социална работа“ в рамките на честването на 130-годишнината от основаването на Софийския университет.

Проф. д-р Томаш Гланц изнесе цикъл публични лекции в Алма матер

В рамките на два дни проф. д-р Томаш Гланц от Цюрихския университет изнесе публични лекции в Ректората на Софийския университет. Събитието бе организирано от Катедрата по руска литература и Катедрата по славянски литератури на Факултета по славянски филологии.

Абсолвентите от магистърска програма „Финансов мениджмънт” получиха своите дипломи за висше образование

На тържествена церемония в Заседателна зала 1 в Ректората 22-ма магистри от специалност „Финансов мениджмънт” на випуск 2017 г. на Стопанския факултет получиха своите дипломи. Един от тях е отличник. "Финансов мениджмънт " е съвместна магистърска програма на Софийския университет и Университета в Бордо.

Стартираща пресконференция по проект за изграждане на Център по компетентност

На 5 юни 2018 г. на пресконференция, проведена в Националния пресклуб БТА, бе обявено стартирането на проект за изграждане на Център по компетентност „Устойчиво оползотворяване на биоресурси и отпадъци от лечебни и ароматични растения за иновативни биоактивни продукти“, в изпълнение на договор BG05M2OP001-1.002-0012-C01.

Премиера на книгата „Погледи към книгоиздаването“

Истински празнична беше атмосферата на премиерата на книгата „Погледи към книгоиздаването“ в препълнената Конферентна зала на Софийския университет. С това свое издание Факултетът по журналистика и масова комуникация отбелязва 20-годишнината на специалността „Книгоиздаване“.

11 отличили се преподаватели от Факултета по химия и фармация получиха награди от Академичния съвет

На Общото събрание на Факултета по химия и фармация бяха връчени награди на преподаватели, отличени за усилията им за популяризиране на химията сред учениците и активната им работа за подготовката на участниците в Международните олимпиади по химия и Международната Менделеевска олимпиада по химия от 2000 година досега.

Център за компетентност търси иновативни решения за водата, енергията и отпадъците в кръговата икономика

Проектът за изграждане и развитие на Център за компетентност „Чисти технологии за устойчива околна среда – води, отпадъци, енергия за кръгова икономика“ проведе първата си пресконференция в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на 5 юни 2018 г.

Първокурсници от Юридическия факултет участваха в учебен римски съдебен процес в рамките на традиционния Кръжок по римско право

В 272 аудитория на Алма матер се проведе последната за семестъра сбирка на Кръжока по римско право в Юридическия факултет. Студенти от I курс пресъздадоха римски съдебен казус, следвайки римско-правната традиция в провеждането на съдебни процеси.

Форум на кариерното развитие във Факултета по математика и информатика

За девета поредна година във Факултета по математика и информатика се провежда Форум на кариерното развитие. В рамките на два дни (5 и 6 юни) студенти от всички факултети на Софийския университет, както и от други висши училища, ще могат да се срещнат с представителите на 68 фирми и бъдещи работодатели.

„Купонясвай с кауза“ събра над 2 300 лева за Дневен център „Дъга“

На 1 юни 2018 г. в зала „Яйцето“ в Ректората на Алма матер се проведе благотворителното събитие „Купонясвай с кауза!“, за което инициаторите от Студентския съвет на Софийския университет бяха подготвили атрактивна програма с разнообразни настолни игри, изпълнения на звезди като Дидо от Д2 и Поли Генова, dj сетове и много танци до късно вечерта.

Лятна школа в Института за полимерни изследвания „Макс Планк“

От 28 до 31 май 2018 г. в Института за полимерни изследвания „Макс Планк“ в Майнц, Германия, се проведе четвъртата лятна школа, организирана в рамките на проекта Materials Networking. В нея участваха 19 учени от Факултета по химия и фармация на Софийския университет, както и голям брой учени от организацията-домакин, която е един от партньорите в проекта.

Партньорите по проект HEI PLADI се събраха на работна среща в София

Университетските ботанически градини бяха домакин на седмата и последна среща по проекта HEI PLADI по програма „Еразъм+“. На срещата партньорите от Малта и Каляри, Италия, информираха за практическите обучения, проведени през последните месеци и представиха анализ на оценката от студентите за практическите занимания.

Представяне на новата магистърска програма „Социална работа с бежанци и мигранти“

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе представена новата магистърска програма „Социална работа с бежанци и мигранти“ на Факултета по педагогика.

Обучителен семинар „Приобщаващо образование: педагогически модели за ефективно индивидуализирано обучение“

От 31 май до 2 юни 2018 г. в Университетския център „Бачиново“ се проведе докторантски обучителен семинар на тема „Приобщаващо образование: педагогически модели за ефективно и индивидуализирано обучение“, реализиран в рамките на проект BG05M2OP001-2.009.0013 „Докторантски център „Св. Климент Охридски“ (ДокЦент).

Софийският университет обявява конкурс за финансиране на полярни научни изследвания – 2018 г.

Във връзка с изпълнението на Националната програма за полярни изследвания 2017-2021, приета с Решение № 718 от 29.08.2016 г. на Министерския съвет, Националният център за полярни изследвания към Софийския университет обявява конкурс за финансиране на полярни научни изследвания – 2018 г.

С изпити по италиански език и философия и социални науки продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет

В 14.00 часа в 291 аудитория на Ректората започна изпитът по италиански език. В присъствието на заместник-ректора на Алма матер проф. Ренета Божанкова, декана на Факултета по класически и нови филологии проф. Мадлен Данова и председателя на изпитната комисия доц. Дария Карапеткова кандидат-студент изтегли тема № 1, по която ще работят 23-та, подали заявления за явяване на изпита.

С изпит по български език и литература продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2018/2019 г.

Днес в 9.00 часа в аудитория 224 в Ректората на Алма матер бе дадено началото на конкурсния изпит по български език и литература. Кандидатите, заявили явяване на изпита, са 1581.

Завърши випуск 2017 г. на Факултета по журналистика и масова комуникация

190 бакалаври и 118 магистри от випуск 2017 г. на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ завършиха висшето си образование. Те получиха дипломите си на тържествена церемония в Аулата в Ректората. 87 са абсолвентите, които имат отличен успех, а един е пълен отличник.

Празници на световни туристически дестинации – Куба

В театралната зала в Ректората бе изигран истински спектакъл, представящ Куба като туристическа дестинация. Събитието бе част от Празници на световните туристически дестинации, организиран ежегодно от студентите от ІV курс на специалност „Туризъм” и техните преподаватели от Катедра „География на туризма” на Геолого-географския факултет на Алма матер.

„Дни на лузофонията“ във Факултета по класически и нови филологии

Във Факултета по класически и нови филологии се проведоха „Дни на лузофонията“, част от традиционните Майски дни на културата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Университетското издателство на Пролетния панаир на книгата

Университетското издателство „Св. Климент Охридски“ участва със свой щанд на Пролетния панаир на книгата с около 100 от най-новите си заглавия. Издателството можете да намерите на щанд А5 в шатра А до 3 юни 2018 г. от 10:00 до 20:00 ч.

V Международна конференция на катедра „Европеистика“ и „Жан Моне – Център за високи постижения“

В Дома на Европа в София започна двудневната V Международна конференция на катедра „Европеистика“ и „Жан Моне – Център за високи постижения“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Темата на настоящото издание на форума е „Съединението прави силата“, фокусирайки се върху българското ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз. Конференцията се осъществява със съдействието на програма „Еразъм+“ – Подпрограма „Жан Моне“ и на Фондация „Ханс Зайдел“.

Изложба на книги, дарени на катедрите по руски език и руска литература на Факултета по славянски филологии

В 124-та аудитория бе открита изложба на книги, дарени на катедрите по руски език и руска литература от Дома на руската емиграция „А. Солженицин“. Дарението се състои от 300 тома художествена, учебна и научна литература.

Студенти от Юридическия факултет спечелиха второ място и допълнителни награди от европейския кръг на състезанието по космическо право „Манфред Лахс“

От 21 до 24 май 2018 г. в Лисабон се проведе европейският кръг на международното състезание по космическо право „Манфред Лахс“. Отборът на Юридическия факултет на Алма матер, който участва за първа година в състезанието, завоюва второ място и бе отличен с две допълнителни награди - „Най-добри писмени защити“ и „Най-добър оратор на състезанието“.

78 успешно защитили докторанти на Софийския университет получиха своите дипломи

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя тържествената церемония, на която успешно защитилите докторанти от всички факултети на най-старото българско висше училище получиха дипломите си от ректора проф. дфн Анастас Герджиков. Успешно защитилите докторанти за периода 1 ноември 2017 г. – 30 април 2018 г. са 78.

Студентите на Софийския университет все още имат възможност да се включат в проекта „Студентски практики“

Проект „Студентски практики“ приключва в края на месец август 2018 г. Към момента Софийският университет „Св. Климент Охридски“ разполага само със 100 свободни места за провеждане на студентски практики.

Студенти на Алма матер спечелиха Националната студентска олимпиада по математика за 2018 г.

От 18 до 20 май 2018 г. в Юндола се проведе Националната студентска олимпиада по математика за 2018 г. За пореден път студентите от Факултета по математика и информатика на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се представиха отлично, за което свидетелстват постигнатите резултати.

Проф. дин Дмитрий Поливянний бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата на Университета проф. дин Дмитрий Поливянний от Ивановския държавен университет бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Полско-българска научна конференция „Правата на детето в исторически и съвременен контекст“

В Конферентната зала на Софийския университет се провежда полско-българската научна конференция „Правата на детето в исторически и съвременен контекст“. Научният форум е организиран от Полския институт в София, Факултета по педагогика и Държавната агенция за закрила на детето и се провежда в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

С изпити по немски език и по испански език започна втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2018/2019 г.

Днес в 9.00 часа в аудитория 272 на Ректората започна кандидатстудентският изпит по немски език. Кандидат-студент изтегли вариант № 2. Кандидатите, заявили явяване на изпита, са 107.

Излъчиха победителите в състезанието по български език „Пазим езика си“

Президентът на България Румен Радев уважи събитието и пожела на учениците да се грижат за красотата на родната реч

Софийският университет бе отличен с наградата „Златно перо“

На официална церемония в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май бяха връчени престижните отличия „Златно перо“ за принос към българската култура и изкуство.

Проф. Анастас Герджиков: „Нека заедно се погрижим България да има духовно бъдеще! Нека заедно сътворим ново духовно възраждане!“

С академично тържество в Аулата на Софийския университет най-старото висше училище в България, което тази година чества своята 130-годишнина, отбеляза Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май.

Студентите на Алма матер завоюваха второ място на Националната универсиада 2018

Националната универсиада София 2018 се проведе в Националната спортна академия „Васил Левски“. В комплексното класиране студентите от Алма матер заеха второто място от 24 участващи висши училища.

Среща на международните партньори по Проект „Евразия – развитие на нови програми по европеистика във висши учебни заведения в Азия“

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ бе домакин на първата обща среща на чуждестранните партньори по проекта „Евразия развитие на нови програми по европеистика във висши учебни заведения в Азия“, финансиран по програма „Еразъм+“, „КД2 – Създаване на капацитет в областта на висшето образование“.

Петима нови преподаватели започват работа в Софийския университет

Ректорът на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков връчи трудовите договори на младите си колеги.

Университетската библиотека представя изложба, посветена на акад. Михаил Арнаудов

Във фоайето на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ бе открита изложбата „Историкът на Алма матер“ в чест на акад. Михаил Арнаудов. Експозицията проследява неговата забележителна академична и социална дейност – виден обществен деец, преподавател, изследовател, а в периода 1935-1936 г. и ректор на Софийския университет.

Завърши випуск 2017 г. на Стопанския факултет

На тържествена церемония близо сто бакалаври, възпитаници на Стопанския факултет на Софийския университет, получиха дипломите си за завършено висше образование. От тях осем са с отличен успех. Бяха връчени и дипломите на студентите от специалностите с френски език.

Проф. Герхард Паулус бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата на Университета проф. Герхард Паулус от Университета „Фридрих Шилер“ в Йена бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

„Ние младите, ние Европа“ - студентска конференция на Катедра "Европеистика"

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе осмата студентска научна конференция на тема: wE the yoUth - „Ние младите, ние Европа“, организирана от студентите от випуск „Уилям Шекспир“ на катедра „Европеистика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, „Жан Моне Център за високи постижения“, програмата Еразъм+ и с подкрепата на фондация „Ханс Зайдел“.

Дипломира се випуск 2017 г. на Историческия факултет

На официална церемония в Аулата на Ректората бяха отбелязани два тържествени за Историческия факултет повода – връчване на дипломите на 240 магистри и бакалаври, от които осем пълни отличници, и удостояване с Почетния знак със синя лента на Софийския университет на доц. д-р Веселин Тепавичаров от Катедра „Етнология“ към факултета.