Начало / Новини / Новини и събития

   
Партньорите по проект HEI PLADI се събраха на работна среща в София

Университетските ботанически градини бяха домакин на седмата и последна среща по проекта HEI PLADI по програма „Еразъм+“. На срещата партньорите от Малта и Каляри, Италия, информираха за практическите обучения, проведени през последните месеци и представиха анализ на оценката от студентите за практическите занимания.

Представяне на новата магистърска програма „Социална работа с бежанци и мигранти“

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе представена новата магистърска програма „Социална работа с бежанци и мигранти“ на Факултета по педагогика.

Обучителен семинар „Приобщаващо образование: педагогически модели за ефективно индивидуализирано обучение“

От 31 май до 2 юни 2018 г. в Университетския център „Бачиново“ се проведе докторантски обучителен семинар на тема „Приобщаващо образование: педагогически модели за ефективно и индивидуализирано обучение“, реализиран в рамките на проект BG05M2OP001-2.009.0013 „Докторантски център „Св. Климент Охридски“ (ДокЦент).

Софийският университет обявява конкурс за финансиране на полярни научни изследвания – 2018 г.

Във връзка с изпълнението на Националната програма за полярни изследвания 2017-2021, приета с Решение № 718 от 29.08.2016 г. на Министерския съвет, Националният център за полярни изследвания към Софийския университет обявява конкурс за финансиране на полярни научни изследвания – 2018 г.

С изпити по италиански език и философия и социални науки продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет

В 14.00 часа в 291 аудитория на Ректората започна изпитът по италиански език. В присъствието на заместник-ректора на Алма матер проф. Ренета Божанкова, декана на Факултета по класически и нови филологии проф. Мадлен Данова и председателя на изпитната комисия доц. Дария Карапеткова кандидат-студент изтегли тема № 1, по която ще работят 23-та, подали заявления за явяване на изпита.

С изпит по български език и литература продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2018/2019 г.

Днес в 9.00 часа в аудитория 224 в Ректората на Алма матер бе дадено началото на конкурсния изпит по български език и литература. Кандидатите, заявили явяване на изпита, са 1581.

Завърши випуск 2017 г. на Факултета по журналистика и масова комуникация

190 бакалаври и 118 магистри от випуск 2017 г. на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ завършиха висшето си образование. Те получиха дипломите си на тържествена церемония в Аулата в Ректората. 87 са абсолвентите, които имат отличен успех, а един е пълен отличник.

Празници на световни туристически дестинации – Куба

В театралната зала в Ректората бе изигран истински спектакъл, представящ Куба като туристическа дестинация. Събитието бе част от Празници на световните туристически дестинации, организиран ежегодно от студентите от ІV курс на специалност „Туризъм” и техните преподаватели от Катедра „География на туризма” на Геолого-географския факултет на Алма матер.

„Дни на лузофонията“ във Факултета по класически и нови филологии

Във Факултета по класически и нови филологии се проведоха „Дни на лузофонията“, част от традиционните Майски дни на културата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Университетското издателство на Пролетния панаир на книгата

Университетското издателство „Св. Климент Охридски“ участва със свой щанд на Пролетния панаир на книгата с около 100 от най-новите си заглавия. Издателството можете да намерите на щанд А5 в шатра А до 3 юни 2018 г. от 10:00 до 20:00 ч.

V Международна конференция на катедра „Европеистика“ и „Жан Моне – Център за високи постижения“

В Дома на Европа в София започна двудневната V Международна конференция на катедра „Европеистика“ и „Жан Моне – Център за високи постижения“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Темата на настоящото издание на форума е „Съединението прави силата“, фокусирайки се върху българското ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз. Конференцията се осъществява със съдействието на програма „Еразъм+“ – Подпрограма „Жан Моне“ и на Фондация „Ханс Зайдел“.

Изложба на книги, дарени на катедрите по руски език и руска литература на Факултета по славянски филологии

В 124-та аудитория бе открита изложба на книги, дарени на катедрите по руски език и руска литература от Дома на руската емиграция „А. Солженицин“. Дарението се състои от 300 тома художествена, учебна и научна литература.

Студенти от Юридическия факултет спечелиха второ място и допълнителни награди от европейския кръг на състезанието по космическо право „Манфред Лахс“

От 21 до 24 май 2018 г. в Лисабон се проведе европейският кръг на международното състезание по космическо право „Манфред Лахс“. Отборът на Юридическия факултет на Алма матер, който участва за първа година в състезанието, завоюва второ място и бе отличен с две допълнителни награди - „Най-добри писмени защити“ и „Най-добър оратор на състезанието“.

78 успешно защитили докторанти на Софийския университет получиха своите дипломи

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя тържествената церемония, на която успешно защитилите докторанти от всички факултети на най-старото българско висше училище получиха дипломите си от ректора проф. дфн Анастас Герджиков. Успешно защитилите докторанти за периода 1 ноември 2017 г. – 30 април 2018 г. са 78.

Студентите на Софийския университет все още имат възможност да се включат в проекта „Студентски практики“

Проект „Студентски практики“ приключва в края на месец август 2018 г. Към момента Софийският университет „Св. Климент Охридски“ разполага само със 100 свободни места за провеждане на студентски практики.

Студенти на Алма матер спечелиха Националната студентска олимпиада по математика за 2018 г.

От 18 до 20 май 2018 г. в Юндола се проведе Националната студентска олимпиада по математика за 2018 г. За пореден път студентите от Факултета по математика и информатика на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се представиха отлично, за което свидетелстват постигнатите резултати.

Проф. дин Дмитрий Поливянний бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата на Университета проф. дин Дмитрий Поливянний от Ивановския държавен университет бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Полско-българска научна конференция „Правата на детето в исторически и съвременен контекст“

В Конферентната зала на Софийския университет се провежда полско-българската научна конференция „Правата на детето в исторически и съвременен контекст“. Научният форум е организиран от Полския институт в София, Факултета по педагогика и Държавната агенция за закрила на детето и се провежда в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

С изпити по немски език и по испански език започна втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2018/2019 г.

Днес в 9.00 часа в аудитория 272 на Ректората започна кандидатстудентският изпит по немски език. Кандидат-студент изтегли вариант № 2. Кандидатите, заявили явяване на изпита, са 107.

Излъчиха победителите в състезанието по български език „Пазим езика си“

Президентът на България Румен Радев уважи събитието и пожела на учениците да се грижат за красотата на родната реч

Софийският университет бе отличен с наградата „Златно перо“

На официална церемония в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май бяха връчени престижните отличия „Златно перо“ за принос към българската култура и изкуство.

Проф. Анастас Герджиков: „Нека заедно се погрижим България да има духовно бъдеще! Нека заедно сътворим ново духовно възраждане!“

С академично тържество в Аулата на Софийския университет най-старото висше училище в България, което тази година чества своята 130-годишнина, отбеляза Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май.

Студентите на Алма матер завоюваха второ място на Националната универсиада 2018

Националната универсиада София 2018 се проведе в Националната спортна академия „Васил Левски“. В комплексното класиране студентите от Алма матер заеха второто място от 24 участващи висши училища.

Среща на международните партньори по Проект „Евразия – развитие на нови програми по европеистика във висши учебни заведения в Азия“

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ бе домакин на първата обща среща на чуждестранните партньори по проекта „Евразия развитие на нови програми по европеистика във висши учебни заведения в Азия“, финансиран по програма „Еразъм+“, „КД2 – Създаване на капацитет в областта на висшето образование“.

Петима нови преподаватели започват работа в Софийския университет

Ректорът на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков връчи трудовите договори на младите си колеги.

Университетската библиотека представя изложба, посветена на акад. Михаил Арнаудов

Във фоайето на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ бе открита изложбата „Историкът на Алма матер“ в чест на акад. Михаил Арнаудов. Експозицията проследява неговата забележителна академична и социална дейност – виден обществен деец, преподавател, изследовател, а в периода 1935-1936 г. и ректор на Софийския университет.

Завърши випуск 2017 г. на Стопанския факултет

На тържествена церемония близо сто бакалаври, възпитаници на Стопанския факултет на Софийския университет, получиха дипломите си за завършено висше образование. От тях осем са с отличен успех. Бяха връчени и дипломите на студентите от специалностите с френски език.

Проф. Герхард Паулус бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата на Университета проф. Герхард Паулус от Университета „Фридрих Шилер“ в Йена бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

„Ние младите, ние Европа“ - студентска конференция на Катедра "Европеистика"

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе осмата студентска научна конференция на тема: wE the yoUth - „Ние младите, ние Европа“, организирана от студентите от випуск „Уилям Шекспир“ на катедра „Европеистика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, „Жан Моне Център за високи постижения“, програмата Еразъм+ и с подкрепата на фондация „Ханс Зайдел“.

Дипломира се випуск 2017 г. на Историческия факултет

На официална церемония в Аулата на Ректората бяха отбелязани два тържествени за Историческия факултет повода – връчване на дипломите на 240 магистри и бакалаври, от които осем пълни отличници, и удостояване с Почетния знак със синя лента на Софийския университет на доц. д-р Веселин Тепавичаров от Катедра „Етнология“ към факултета.

Тринадесети празник на японската култура "Бункасай"

Празникът на японската култура "Бункасай" тази година премина под мотото „Периодът Едо - Любовта и Мечът”. Той бе под патронажа на посолството на република Япония у нас, провежда се за тринадесета поредна година и е в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Музейната експозиция за история на радиото в България към Софийския университет вече носи името на проф. Веселин Димитров

Музейната експозиция за историята на радиото в България към Софийския университет „Св. Климент Охридски”, който се намира във Факултета по журналистика и масова комуникация, официално бе наименувана на нейния създател - проф. д-р Веселин Димитров.

Представяне на сборник, посветен на мисионерското и просветителско дело на светите братя Кирил и Методий и св. Климент Охридски

В залата на Етнографския музей при Института за етнология и фолклористика към БАН се състоя официалното представяне на сборника „Благовестие и мисия. Мисионерско и просветителско дело на светите братя Кирил и Методий и свети Климент Охридски“.

Международен ден на студентите

В централното фоайе на Ректората на Алма матер беше отбелязан Международният ден на студентите с весело и цветно представяне на културата, обичаите и традиционната кухня, характерни за държавите на чуждестранните възпитаници на Софийския университет.

Проф. Екатерина Титянова от Медицинския факултет на Софийския университет получи Голямата награда „Питагор“

Проф. Славка Чолакова, проф. Георги Вайсилов, проф. Тодор Танев и Даниела Донева също са сред лауреатите на наградите „Питагор“. Проф. Петя Осенова получи наградата на Кларивейт Аналитикс за 2018 г.

Петнадесета научна конференция на нехабилитираните преподаватели и докторанти във Факултета по класически и нови филологии

За петнадесета поредна година Факултетът по класически и нови филологии на Алма матер провежда традиционната конференция на нехабилитираните си преподаватели и докторанти. В тазгодишното издание на научния форум ще вземат участие над 40 млади изследователи.

Катедра "Библиотекознание, научна информация и културна политика" отбеляза своята 65-годишнина

В Аулата на Софийския университет Катедра "Библиотекознание, научна информация и културна политика" на Философския факултет отбеляза 65-та годишнина от своето създаване с юбилейна научна сесия. Събитието се провежда в рамките на традиционните Майски дни на културата на Алма матер.

Камен Донев в Софийския университет “Св. Климент Охридски“

Известният артист Камен Донев бе гост на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по покана на Факултета по класически и нови филологии и Магистърската програма „Семиотика, език и реклама“.

Среща на Европейския консорциум на ботаническите градини в Синтра, Португалия и EUROGARD VIII

На 6 май 2018 г. в Синтра, Португалия се проведе редовната среща на директорите на Европейските ботанически градини. Дискутирани бяха теми, свързани с базата данни на ботаническите градини; плана за действие на ботаническите градини в Европейския съюз; предстоящи действия във връзка с прилагане и развитие на основните цели на Глобалната стратегия за опазване на биоразнообразието и др.

Завърши випуск 2017 г. на Философския факултет

213 бакалаври и магистри от випуск 2017 г. на Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ получиха дипломите си за завършено висше образование. Трима от абсолвентите са с пълен отличен успех. Церемонията по връчване на дипломите се проведе в Аулата на Софийския университет.

IN MEMORIAM

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 15 май 2018 г. на 82-годишна възраст почина проф. Иван Боянов Иванов, един от най-бележитите български учени със световна известност и дългогодишен преподавател във Факултета по химия и фармация.

Поклонението ще се състои в събота, 19 май, от 12.30 ч. в Гробищен парк, Бояна.

Ден на кариерата за възпитаниците на Физическия факултет

За трети път във Физически факултет се проведе Ден на кариерата, инициатива на факултетния Кариерен център. Участваха близо 30 работодатели от различни браншове, които в рамките на целия ден имаха възможност да представят дейността си и да запознаят студентите с предлаганите от тях позиции за специализирани кадри с компетенциите на възпитаниците на Физическия факултет.

Международна научна конференция „Балканите в европейската интеграция – минало, настояще, бъдеще“

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е домакин на международната научна конференция „Балканите в европейската интеграция – минало, настояще, бъдеще“. В двудневния форум участват учени от България и други европейски страни, които ще проследят историческите връзки между Западните Балкани и Европа, интеграционните процеси в Европейския Югоизток като феномен на миналото и тяхната перспектива с оглед на бъдещото цялостно включване на региона в Европейския съюз.

Софийският университет за поредна година се включи в Софийския фестивал на науката

Третокурсникът от Факултета по химия и фармация Борис Яначков е победител в конкурса за млади учени "Лаборатория за слава FameLab 2018" и ще представи България на международните финали в Челтнъм, Обединеното кралство.

Женският баскетболен отбор на Софийския университет спечели сребърен медал от Националната универсиада 2018

Нашите баскетболистки се представиха отлично, достигайки до финалната надпревара в тазгодишната Национална универсиада, организирана от Асоциацията за университетски спорт „Академик“. Състезанията се проведоха на 11 и 12 май 2018 в спортния комплекс на УНСС в София.

Отбор на Алма матер спечели първото национално състезание за студенти по право за решаване на наказателноправни казуси

В периода 11-13 май 2018 г. Юридическият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организира първото по рода си национално състезание за студенти по право за решаване на наказателноправни казуси.

Прием на студенти в специалност „Медицина“ в Софийския университет през учебната 2018/2019 година

За учебната 2018/2019 година Софийският университет ще приема студенти в специалност „Медицина“ съгласно Меморандума за сътрудничество между Софийския университет и Медицинския университет – София и на основание Закона за висше образование, Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалностите „Медицина“ и „Дентална медицина“ за образователно-квалификационна степен „магистър“.

Университетската библиотека „Св. Климент Охридски” представи четвъртото разширяване на електронната научно-изследователска библиотека “Зограф”

На 11 май, в деня на светите братя Кирил и Методий, в който се чества и професионалния празник на библиотекарите, в Софийския университет бе представено четвъртото разширяване на Зографската електронна научно-изследователска библиотека.

Студентски теоретичен семинар „130 години университетска педагогика“

В Алма матер започна традиционният Студентски теоретичен семинар, организиран от Катедра „История на педагогиката и управление на образованието“ към Факултета по педагогика. Той се провежда за 11-ти път и е част от Майските дни на културата на Софийския университет. Тази година темата на семинара е „130 години университетска педагогика“.

Ана Петрова от Юридическия факултет е студент на годината на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата на най-старото българско висше училище бяха наградени отличените в конкурса „Студент на годината“ на Софийския университет. Той се организира за трета поредна година от Студентския съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и тази година е посветен и на 130-годишнината от основаването на Алма матер. За втора година бе отличен и най-добрият докторант.