Начало / Новини / Новини и събития / Проф. Павел Павлович бе удостоен с престижната награда за книга на годината в Иран

   
Проф. Павел Павлович бе удостоен с престижната награда за книга на годината в Иран

На тържествена церемония в Техеран проф. дфн Павел Павлович, ръководител на Катедра „Арабистика и семитология“ във Факултета по класически и нови филологии на Алма матер, получи престижната награда за книга на 2017 г. в Ислямска Република Иран. Наградата му бе връчена от президента на Иран д-р Хасан Рухани.

На церемонията присъстваха също министърът на културата на Иран Сайед Аббас Салехи, секретар на организацията „Книга на годината в Ислямска Република Иран“, както и много гости, сред които г-н Христо Полендаков, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Иран, и г-н Живко Кънчев, първи секретар на Посолството на Република България в Иран.

Проф. Павлович е награден за монографията си The Formation of the Islamic Understanding of Kalāla in the Second Century AH (718–816 CE). Between Scripture and Canon, публикувана през 2016 г. в академично издателство Brill, Leiden, в която разглежда развитието на мюсюлманското право и представите за свещеното писание в исляма през периода VII–VIII в. сл. Хр.

Наградата за книга на годината се присъжда ежегодно от двадесет и пет години насам на автори на значими монографии с принос за ислямознанието и науките за Иран.

Hassan Rouhani and P.Pavlovitch.Iran