Начало / Новини / Новини и събития / Институт „Конфуций” към Софийския университет отбеляза китайската Нова година

   
Институт „Конфуций” към Софийския университет отбеляза китайската Нова година

Традиционният пролетен празник Нова година по Лунния календар бе отбелязан за поредна година в Институт „Конфуций“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Според китайската традиция 2018 е година на Жълтото куче и официално започва на 16 февруари.

Официални гости на тържеството бяха Атанас Кръстин, секретар по външна политика на президента на Република България, г-жа У Сяоин, съветник в посолството на Китайска народна република в Република България, проф. Ренета Божанкова, заместник-ректор на Алма матер, проф. Мадлен Данова, декан на Факултета по класически и нови филологии, проф. Теодора Петрова, декан на Факултета по журналистика и масова комуникация, проф. Александър Федотов, директор на Центъра за източни езици и култури към Софийския университет и почетен директор на Институт „Конфуций“ – София, г-жа Чън Ин, завеждащ отдел „Образование“ към посолството на Китайска народна република в България, Ангел Орбецов, директор на Дирекция „Азия, Австралия и Океания“ към Министерството на външните работи, Ивац Вадайчев, секретар в същата дирекция, Валентин Катранджиев, експерт в Дипломатическия институт на Министерството на външните работи, г-жа Снежана Тодорова, председател на Съюза на българските журналисти, студенти, ученици и гости.

1

Директорът на Институт „Конфуций“ към Софийския университет от българска страна г-жа Аксиния Колева изрази огромната си радост, че залата е препълнена с близки и приятели. От името на Института тя поздрави всички с добре дошли и припомни, че от древни времена китайската Нова година е главният и най-продължителен празник в Поднебесната. Първият ден на празника винаги се пада на второто новолуние след зимното слънцестоене.

Всяка година в Китай се символизира с комбинация, която се повтаря веднъж на 60 години. Тази комбинация представлява едно от 12-те зодиакални животни с определен цвят, който съответства на една от петте стихии – Вода, Земя, Метал, Огън, Дърво. Тотемното животно Жълто куче, принадлежащо към стихия Земя, символизира северозападното направление и управлява отрязък от време, носещ названието Единадесетата стража – времето от 19.00 до 21.00 часа, което се свързва със заслужена почивка, тишина край домашното огнище и спокойни размисли за бъдещето.

3

Символиката на жълтото куче ни кара да вярваме, че цялата 2018 г. ще премине за човечеството в състояние на умиротворение и покой, а жълтият цвят, който се асоциира с енергията на слънцето, ще ни зарежда с позитивност, бодрост и добро настроение“, подчерта г-жа Колева и добави, че заслужената почивка се полага, само когато е свършена добре работата и са изпълнени задачите.

Тя обърна внимание, че през 2017 г. Институт „Конфуций“ към Софийския университет е изпълнил успешно своите задачи. В съответствие с инициативата „Един пояс, един път“ екипът на Института вижда своята роля в популяризиране и разясняване сред обществото на целите и задачите на тази инициатива. Търсейки пътища и нови методи, екипът на Института се стреми да изнесе своята дейност сред обществото, а организираните открити лекции през изминалата година показват, че българите са любопитни към информацията за съвременен Китай и неговото развитие, богатото историческо минало и дълбока културна традиция.

Аксиния Колева припомни успешно проведената през 2017 г. Четвърта международна научна конференция „Пътят на коприната“ и Седмица на Институт „Конфуций“ - София.

13

През изминалата година е създадена още една стая „Институт „Конфуций“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград, а Американският университет също е открил преподаване на китайски език. Проведени са общо 78 културни събития, расте броят на курсистите, особено в детските курсове, изтъкна Аксиния Колева и подчерта, че зад тези цифри стои постоянната работа на екипа на Института, към който отправи искрената си благодарност.

Тя подчерта още, че усилията са достойно оценени от Канцеларията за световно разпространение на китайски език Ханбан и на 12-я световен конгрес на Институтите „Конфуций“, състоял се през декември 2017 г., Институт „Конфуций“ към Софийския университет е удостоен с високата награда "Отличен институт за годината на 2017 г.".

В края на приветствието си Аксиния Колева благодари на всички, които винаги са ги подкрепяли и пожела здраве, лично щастие, успех и много радост през годината на Жълтото куче.

2

Тържеството продължи с празничен концерт на ученици от столичните училища с изучаване на китайски език - 51 СУ „Елисавета Багряна“, 18 СУ „Уилиям Гладстон“, Частно училище „Евлоги и Христо Георгиеви“, 138 СУ „Проф. Васил Златарски“, 101 СУ „Бачо Киро“, Българо-китайски образователен център „Панда”. Зрителите се насладиха на изпълнения на китайски песни, традиционни китайски танци, богата международна танцова програма, модно дефиле на традиционни китайски носии, поетичен рецитал, изпълнение на музикални фрагменти на китайския традиционен инструмент гуджън, както и на изпълнения на солистите от Софийската опера Петя Цонева и Феодор Катранов.

Празникът завърши с награждаване на победителите в ученическия конкурс за есе на тема “Аз обичам Китай“, организиран от Институт „Конфуций“ – София.

6
7
5
8
9
10
11
12