Начало / Новини / Новини и събития / Институт „Конфуций“ към Софийския университет получи наградата „Отличен институт за 2017 година“

   
Институт „Конфуций“ към Софийския университет получи наградата „Отличен институт за 2017 година“

Институтът "Конфуций" на Софийския университет е сред 25-те, на които е присъдена почетната награда "Отличен институт за годината на 2017 г." от 525 института по целия свят.

На 12 и 13 декември 2017 г. в Международния конгресен център на град Си'ан, столица на китайската провинция Шаанси, се проведе 12 Конгрес на Институти „Конфуций“. Основната тема на Конгреса тази година беше задълбочаване на сътрудничеството и иновационното развитие за изграждане на общност с единна съдба на човечеството. В Конгреса участваха около 2 500 души – ректори на университети и директори на Институти „Конфуций“ от 140 страни и региони.

В българската делегация, ръководена от заместник-ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. Георги Вълчев, участваха членът на Управителния съвет и почетен директор на Институт „Конфуций“ - София проф. Александър Федотов, както и двамата директори на Института Аксиния Колева и проф. Гъ.

 

4

В 146 страни по света до момента са изградени 525 институти „Конфуций“ и 1 113 Класни стаи „Конфуций“. Сред тях в 53 страни по маршрута на „Един пояс, един път“ съществуват 140 институти „Конфуций“ и 136 Класни стаи „Конфуций“.

Осъзнавайки своята роля в процеса на интеграция на България в инициативата „Един пояс, един път“ и платформата „16+1“, през 2017 г. Институт „Конфуций“ – София положи изключителни усилия за създаване на нови форми в разширяване рамките на преподаване на китайски език и култура сред българската общественост. За цялата 2017 година са проведени 10 488 учебни часа по китайски език с 2 625 обучаващи се; проведени са 78 културни събития, посетени от 25 000 души. През годината успешно беше проведена Четвъртата международна конференция „Пътят на коприната“ („Един пояс, един път“) и Седмица на Институт „Конфуций“, посветена на инициативата „Eдин пояс, един път“.

 

2

Главното управление на институтите „Конфуций“ в Пекин (Ханбан) високо оцени работата на Институт „Конфуций“ в София и го отличи с почетната награда „Отличен институт за 2017 г.“. Вицепремиерът на Държавния съвет на Китайската народна република и председател на Управителния съвет на Институт „Конфуций“ г-жа Лиу Йендун връчи наградата на ръководителя на българската делегация доц. Георги Вълчев. Високата награда получиха още 24 институти Конфуций в света.

 

1

Г-жа Лиу Йендун изнесе приветствено слово в рамките на официалното откриване на Конгреса. Тя подчерта, че в рамките на инициативата „Един пояс, един път“, издигната от председателя на КНР Си Дзинпин преди няколко години, институтите „Конфуций“ непрекъснато повишават своята роля в задълбочаване на културното и цивилизационно сътрудничество между народите в света, превръщайки се в позитивен и мощен посредник за изграждане на общност с единна съдба на човечеството.

Делегатите обсъдиха резултатите от работата си и споделиха мнения за развитието на институтите „Конфуций“ в Ректорските форуми и Форумите на директорите на институти.

 

111 (1)