Начало / Новини / Новини и събития

   
Шести конкурс за Голямата награда за научна и изследователска дейност "Софийски университет "Св. Климент Охридски"

Конкурсът за Голямата награда за научна и изследователска дейност “Софийски университет "Св. Климент Охридски” ще се проведе за шести път. Наградата е учредена с решение на Академичния съвет от 24 септември 2008 г., протокол №14 и има за цел да материализира и потвърди признанието от страна на Софийския университет „Св. Климент Охридски” към видни български учени, допринесли за увеличаване престижа на науката и за издигане нивото на научните изследвания в България. Наградата е признание и за международния престиж на българската наука, за приложимостта на резултатите от научното изследване и популяризацията на науката и нейните достижения.

С изпити по математика II и по химия продължава първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2018/2019 г.

В 9.00 ч. в зала 272 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна изпитът по математика II. Любомир Ценков от София изтегли тема № 1, по която ще работят 1 133 кандидати, подали заявления за явяване на изпита.

Проф. Кун Ленартс бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“

В Аулата се проведе тържествена церемония, на която председателят на Съда на Европейския съюз проф. д-р Кун Ленартс бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването на световно признатия юрист в областта на европейското право и сравнителното конституционно право с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Юридическия факултет.

Завърши випуск 2017 на международната магистърска програма „Право на ЕС“

В Аулата на Алма матер 38 абсолвенти от випуск 2017 г. на международната програма „Право на ЕС“ получиха своите дипломи. Събитието бе предшествано от церемонията по удостояване с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на проф. д-р Кун Ленартс.

Публична дискусия „Бъдещето на труда – WORK 4.0“

В 292-ра аудитория в Ректората се проведе публична дискусия „Бъдещето на труда – WORK 4.0“. В събитието, организирано от КНСБ и Софийския университет, взеха участие президентът на КНСБ Пламен Димитров, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и ректорът на Алма Матер проф. Анастас Герджиков. На експертно ниво КНСБ бе представен и от доц. Лиляна Вълчева от Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ и Любослав Костов, икономически анализатор към синдикалния Институт за изследвания. Сред присъстващите бяха университетски и училищни преподаватели, студенти и журналисти.

Завърши випуск 2017 на Биологическия факултет

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет 251 бакалаври и магистри, възпитаници на Биологическия факултет на Алма матер, получиха дипломите си за висше образование. 27 от тях завършват с отличен успех.

Проф. Франк Оберклайд изнесе лекция за значението на ранното детско развитие

В препълнената Аула на Софийския университет проф. Франк Оберклайд изнесе лекция на тема: „Ранното детство – от раждането до постъпването в училище, в контекста на човешкото развитие: научни доказателства, значение и възможности“. Събитието бе организирано от Представителството на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) в България и Алма матер. Проф. Франк Оберклайд е изследовател и педиатър, директор на Центъра за общностна грижа за детско здраве към Кралската детска болница в Мелбърн, Австралия.

"Фотоувеличение" – изложба на Иван Захариев

В Галерия „Алма Матер“ в Ректората на Софийския университет бе открита изложба с архивни фотографии от Голямото поетическо четене, състояло се на 5 декември 1989 г. в 65-та аудитория. Експозицията е организирана от Културния център на Софийския университет и може да бъде разгледана до 4 април 2018 г.

Премиера на книгата „Всичко да става за поука“

В Софийския университет се състоя премиерата на книгата „Всичко да става за поука“ на проф. Тодор Шопов и доц. Екатерина Софрониева. Изданието беше представено от директора на Университетското издателство „Св. Климент Охридски“ проф. Валери Стефанов и от проф. Димитър Веселинов, ръководител на Катедра "Методика на чуждоезиковото обучение" във Факултета по класически и нови филологии.

Ден на социалния работник в Алма матер

По случай Световния ден на социалния работник в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе традиционна среща на академичната общност с успешно реализирали се в практиката възпитаници на специалност „Социални дейности“. Събитието бе на тема „Пътища на професионализма в социалната работа“.

Официално откриване на реновираната Библиотека за френскоезична литература в Алма матер

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе открита реновираната Библиотека за френскоезична литература. Библиотеката съществува в рамките на Алма матер от 1963 г., а след продължил две години ремонт, вече е обединена с фонда на библиотеката към Центъра за академично качество.

Програма на София Филм Фест 2018 в Софийския университет

Международният филмов фестивал София Филм Фест и тази година ще гостува в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, подбирайки десет от най-добрите заглавия от фестивалната си програма, които ще бъдат представени в театралната зала на Университета в периода 20 – 29 март 2018 год. Прожекциите се провеждат със съдействието на университетския Културен център.

Първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2018/2019 г. започна с изпити по български език и литература и физика

В 9.00 часа в зала 242 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна изпитът по български език и литература. Кандидат-студентите, подали заявление за явяване, са 1548. Председател на изпитната комисия е проф. Милена Кирова.

Софийският университет и Кипърският университет подновиха Споразумението за сътрудничество между двете академични институции

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков и проф. Константинос Христофидес, ректор на Кипърския университет, подписаха Споразумение за сътрудничество между двете академични институции в посока подобряването на нивото на висшето образование и научните изследвания посредством динамичен междууниверситетски диалог.

Кръгла маса на тема „Представяне на цитатната активност на българските учени“

В Конферентната зала в Ректората се проведе кръгла маса на тема „Представяне на цитатната активност на българските учени“. Събитието е по проект „Проектиране и разработване на прототип на информационна система „Указател за цитируемост на публикации от български автори (обществени науки)“, финансиран от Фонд „Научни изследвания“ (2017; договор № ДН 15/1 от 11.12.2017 г.).

Фотоизложба "Хората до животните в Софийския зоопарк"

В Биологическия факултет беше официално открита фотоизложбата "Хората до животните в Софийския зоопарк", гостуваща по покана на студентски клуб „Скорец“ към Факултета. В емоционалните снимки на фотографа Марсел Фенс зрителите имат възможност да усетят истинската връзка между животните от градината и техните гледачи, много от които са възпитаници на Биологическия факултет на Софийския университет.

В Софийския университет бе отбелязана 90-годишнината от рождението на Исак Паси

Почетната годишнина на големия български учен бе отбелязана с Четвърта годишна конференция Aisthetikos, организирана от Българското философско общество. В Централното фоайе в Ректората бе открита и изложбатаЕдин живот с книгите“. Експозицията може да бъде разгледана до 18 март 2018 г.

Сборник в чест на проф. Анисава Милтенова бе удостоен с наградата „Джон Д. Бел“ за 2017 г.

Асоциацията за българистични изследвания в Америка (BSA) присъди наградата „Джон Д. Бел“ за 2017 г. на сборника Vis et sapientia: Studia in honorem Anisavae Miltenova. Нови изследвания, интерпретации и подходи в медиевистиката (София, 2016). Две от съставителките на отличения сборник са проф. Мария Йовчева и проф. Маргарет Димитрова от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Започна изпълнението на проект „Наследство БГ“

Стартира изпълнението на проект BG05M2OP001-1.001-0001 „Изграждане и развитие на Център за върхови постижения „Наследство БГ“ по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, приоритетна ос 1 „Научни изследвания и технологично развитие“, процедура BG05M2OP001-1.001 „Изграждане и развитие на центрове за върхови постижения“, Компонент 4 „Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии“.

Международна научна конференция „Литература и техника”

В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет започна международната научна конференция „Литература и техника”. Тридневният научен форум се провежда в рамките на проекта за млади учени „Литература и техника. Изобретяване на Модерността в българската литература“ към Фонд „Научни изследвания“.

Софийският университет е партньор по проект AgroLabs-AgroFood Innovation Clusters

По Програма за транснационално сътрудничество „Балкани – Средиземно море 2014-2020” Биологическият факултет към Софийския университет, Катедра „Екология и опазване на природната среда“, спечели и започна работа по изпълнението на проект: “AgroLabs-AgroFood Innovation Clusters”, акроним на проекта: „AgroLabs“. Проектът е на обща стойност 956 303,00 евро, от които 85% е безвъзмездната финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и 15% е национално съфинансиране. Ръководител на проекта от страна на Университета е доц. д-р Валентин Богоев.

Дни на Константинос Кавафис в София

В Софийския университет се проведе кръгла маса с дискусия на тема: „Международният отзвук от творчеството на Кавафис: една гръцко-българска среща“, организирана от специалност „Новогръцка филология“ и Сдружение „Аристотел – културен мост", в сътрудничество с Гръцката фондация за култура и под егидата на посланика на Република Гърция в България. Научният форум се проведе в рамките на Дните на Кавафис в София.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Катарският университет подписаха Меморандум за сътрудничество

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков и президентът на Катарския университет д-р Хасан Рашед Ал-Дерхам подписаха Меморандум за сътрудничество с цел установяване на ефективни академични отношения и културни връзки.

Награждаване на победителите в конкурсите на Университетската библиотека и фейсбук страницата „Класически ЦУБър”

Във фоайето на Централната университетска библиотека „Св. Климент Охридски“ бяха обявени победителите във фотоконкурса за авторски фотографии на тема "Сесия в Университетската библиотека" и победителите в играта „ЦУБ Куиз“. На специалната церемония бе отличен и носителят на приза „Класически ЦУБър”.

Със средства от „Билла България“ бяха обновени пет лаборатории във Факултета по химия и фармация на Софийския университет

Във Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ официално бяха открити пет учебни лаборатории, обновени напълно със средства, предоставени от „Билла България“ ЕООД.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 3 март 2018 г. ни напусна доц. д-р Елка Дроснева, дългогодишен преподавател в Историческия факултет на Алма матер.

В Софийския университет започна международна научна конференция „Балканите и Европа в Източната криза (1875–1881 г.)“

В Аулата бе открита международна научна конференция на тема: „Балканите и Европа в Източната криза (1875–1881 г.)“, организирана от Историческия факултет на Софийския университет. Събитието е част от програмата за честванията във връзка със 140-годишнината от Руско-турската освободителна война (1877-1878) и възстановяването на българската държавност и е финансирано от Университетския комплекс по хуманитаристика "Алма матер".

800 студенти повече ще получават стипендии през летния семестър на учебната 2017/2018 година

По предложение на Студентския съвет, съгласувано с Комисията по стипендиите, Ректорът на Софийския университет утвърди броя и размерите на стипендиите по успех за летния семестър на учебната 2017/2018 година. Стипендии по успех ще се изплащат на 3 000 студенти, с 800 студенти повече от зимния семестър на учебната година. Размерите им са запазени спрямо тези през зимния семестър.

Представители на Софийския университет бяха отличени за изключителен принос в изследвания, провеждани в ЦЕРН

Колаборацията CMS връчи годишните си награди за изключителен принос на млади учени в реализацията на програмата и за изследвания през 2017 година. Сред наградените са двама представители на Софийския университет - Тодор Иванов и Петър Црънчев.

Представяне на монографията „Игра в обучении русскому языку как иностранному. Исследование игры как образовательного феномена“

На 27.02. 2018 г. в библиотеката на Руския културно-информационен център в София беше представена новата книга на доц. д-р Илка Бирова, преподавател в Катедрата по руски език на Факултета по славянски филологии в Софийския университет, „Игра в обучении русскому языку как иностранному. Исследование игры как образовательного феномена“.

Работилница за мартеници в Алма матер

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе ежегодната творческа работилница за мартеници. Събитието бе организирано от преподавателите и студентите от Катедра „Етнология“ на Историческия факултет на Алма матер.

Академичният съвет прие промени в таксите за обучение в част от факултетите на Софийския университет през учебната 2018/2019 г.

На заседание, проведено на 28 февруари 2018 г., Академичният съвет на Университета прие промени в годишните такси за обучение на студенти, докторанти и специализанти за някои специалности в част от факултетите на Софийския университет за учебната 2018/2019 г.

В Алма матер се проведе цикъл лекции, посветени на Кабо Верде

Във Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет гостува Катарина Кардозо от Университета „Жан Пиаже“ в Република Кабо Верде. Тя изнесе цикъл лекции на тема „Кабо Верде – минало, настояще и бъдеще“ в рамките на академичния обмен по програма „Еразъм+“.

В Софийския университет бе открита изложбата „Да обичаш дивото. Монголия“

В Галерия „Алма матер“ бе открита изложба с фотографии на тема „Да обичаш дивото. Монголия“, организирана от Културния център на Софийския университет. Експозицията може да бъде разгледана до 16 март 2018 г.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 24 февруари 2018 г. ни напусна проф. д-р Пенка Караиванова. Опелото ще се отслужи на 28 февруари 2018 г. в 12.00 часа в храм "Възнесение Господне", бул. „Ситняково“.

Обществено обсъждане на идеен проект за Закон за движение по пътищата и проблеми, свързани с безопасността на движението

В 272-ра аудитория на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя обществено обсъждане на идеен проект за Закон за движение по пътищата и проблеми, свързани с безопасността на движението. Организатори на събитието бяха Софийският университет и Институтът за пътна безопасност.

Тодоровден в Университетската ботаническа градина Екопарк-Варна

По традиция и тази година в Университетската ботаническа градина Екопарк – Варна беше отбелязан Тодоровден. Събитието е под патронажа на Ректора на Софийския университет “Св. Климент Охридски“ и е традиционно за дейността на Ботаническата градина. Празникът поставя началото на сезон 2018 г. за ботанически посещения, екологичен и културен туризъм в Екопарка.

Отговор на Софийския университет по повод на въпроси на медии

По повод на въпроси на медии относно предложения на Физическия факултет, свързани с размера на студентските такси и броя на магистърските програми, Софийският университет заявява следното: Във Физическия факултет през 2017 г. са приети 102 студенти за обучение в степен „бакалавър“. Министерският съвет е включил професионално направление Физика в списъка на приоритетните професионални направления, в които в Република България съществува остър недостиг от квалифицирани специалисти. Правителството повиши субсидията за това направление и увеличи размера на стипендиите.

Седем нови преподаватели се присъединяват към академичната общност на Алма матер

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков връчи трудовите договори на седем новоназначени преподаватели.

Започна участието на Софийския университет в Кандидатстудентска борса 2018

Събитието е организирано от Центъра за кандидатстудентска подготовка и информация и Сдружение „Кандидатстудентска борса“.

Обща докторантска конференция „Млади изследователи“

В Аулата на Софийския университет бе открита докторантската конференция „Млади изследователи“, организирана от Докторантския център „Св. Климент Охридски“ с подкрепата на оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Събитието се провежда в рамките на проект BG05M2OP001-2.009-0013 (Докторантски център „Св. Климент Охридски“). Центърът осигурява финансиране за краткосрочни научни визити (над 200 пътувания), специализирани курсове и закупуване на научна литература (над 300 специализирани заглавия).

Проф. Анастас Герджиков: „Имаме нужда от нова голяма обща цел, която да ни увлече с устрема си и да роди съвременните герои“

По време на възпоменателната церемония, отбелязваща 145 години от гибелта на Апостола, която се проведе пред паметника на Васил Левски, слово произнесе и ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков.

Започва кандидатстудентската кампания на Софийския университет за учебната 2018/2019 година

На 19 февруари 2018 г. започва приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет. Крайният срок е 9 март 2018 г. за първата кандидатстудентска сесия и 18 май 2018 г. за втората кандидатстудентска сесия.

Преподаватели и студенти от Софийския университет взеха участие в международната изложба „АртРозалиада“

Преподаватели и студенти от Катедра „Визуални изкуства“ във Факултета по начална и предучилищна педагогика взеха участие в международната изложба „АртРозалиада“ в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“, гр. Велико Търново, която традиционно се открива всяка година на 14 февруари.

"Новите седмочисленици" - изложба, посветена на 130-годишнината от основаването на Алма матер

В централното фоайе на Университетската библиотека бе открита изложбата „Новите седмочисленици“. Експозицията по повод 130-годишнината от основаването на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е посветена на Александър Теодоров-Балан, Любомир Милетич, Иван Георгов, Станимир Станимиров, Йосиф Ковачев, Никола Михайловски и Иван Данев, преподаватели в първата година на Висшия педагогически курс.

Институт „Конфуций” към Софийския университет отбеляза китайската Нова година

Традиционният пролетен празник Нова година по Лунния календар бе отбелязан за поредна година в Институт „Конфуций“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Според китайската традиция 2018 е година на Жълтото куче и официално започва на 16 февруари.

Проф. Павел Павлович бе удостоен с престижната награда за книга на годината в Иран

На тържествена церемония в Техеран проф. дфн Павел Павлович, ръководител на Катедра „Арабистика и семитология“ във Факултета по класически и нови филологии на Алма матер, получи престижната награда за книга на 2017 г. в Ислямска Република Иран. Наградата му бе връчена от президента на Иран д-р Хасан Рухани.

Делегация на Софийския университет посети Иран

По покана на Техеранския университет „Аломе Табатабаи” делегация от Алма матер посети Ислямска република Иран. В рамките на посещението бе подписан договор за сътрудничество и обмен на преподаватели и студенти между Софийския университет и Техеранския университет "Аломе Табатабаи“.

Студенти от Физическия факултет проведоха скрийнинг на цветното зрение

Студенти от специалност "Оптометрия" на Физическия факултет на Софийския универститет "Св. Климент Охридски" участваха в скрийнинг на цветното зрение на ученици от столичното 82-ро ОУ "Васил Априлов".

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 1 февруари 2018 г. ни напусна проф. Димитър Зашев.

Погребението ще се състои на 13 февруари 2018 г. в 14.00 часа на Боянското гробище.