Начало / Новини / Новини и събития / Делегация на Софийския университет посети Иран

   
Делегация на Софийския университет посети Иран

По покана на Техеранския университет „Аломе Табатабаи” делегация от Алма матер посети Ислямска република Иран. В рамките на посещението бе подписан договор за сътрудничество и обмен на преподаватели и студенти между Софийския университет и Техеранския университет "Аломе Табатабаи“.

Делегацията бе ръководена от заместник-ректора на Университета доц. Георги Вълчев, а в състава ѝ бяха още деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. Мадлен Данова, ръководителят на специалност "Иранистика" доц. Иво Панов, ръководителят на проект към Университетския комплекс за върхови постижения „Алма Матер“ доц. Данаил Данов и гост-изследователят Алиреза Пурмохаммад, който е преподавател в специалност "Иранистика" и изпълнителен директор на Центъра за изследване на Иран, Балканите и Централна Европа.

1

Университетът „Аломе Табатаи” е сред първите пет университета в страната по своята научна дейност, насочена предимно в областта на хуманитаристиката. С настоящия договор се институционализират съществуващите вече добри отношения между двата университета.

В рамките на посещението в Института за културно наследство в Техеран бяха представени сигналните бройки на „История славянобългарска“ на персийски език. Преводачи на книгата са преподавателите в специалност „Иранистика“ към катедра „Класически Изток“ в Софийския университет доц. д-р Иво Панов и гл.ас. Алиреза Пурмохаммад. На премиерата присъстваха директорът на Института инж. д-р Сайед Мохаммад Бехешти и посланикът на България в Иран Христо Полендаков.

2

Публикуването на „История славянобългарска“ на персийски език в Иран съвпада с 25-та годишнина от създаването на специалност „Иранистика“, 120-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между Иран и България и 130-та годишнина от основаването на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

През 2012 г. същият преводачески екип преведе на български език първия том на „Шах-наме“ („Книга за царете“) на персийския класик Абулгасем Фердоуси, за което бе отличен от Съюза на преводачите в България със специална награда за изключително високи постижения, а книгата получи Голямата годишна награда „Бронзов лъв“ на Асоциация „Българска книга“ за най-добър издателски проект.

3

Художественото оформление на новотο ценно издание е дело на проф. Виктор Паунов, а предговорите към него са от проф. дфн Кирил Топалов, проф. дфн Надежда Драгова и доц. д-р Иво Панов.

По време на гостуването си в Иран представителите на Софийския университет проведоха поредица срещи и с други ирански академични звена и центрове, сред които Академията на науките на Иран, Националната библиотека, Гиланския университет, Академията по персийски език и литература, Организацията за книгоиздаване и разпространение на иранската литература по света, както и на чуждестранната в Иран "Града на книгата", Института за културно наследство на Иран, Факултета по език и литература при университета "Аломе Табатабаи", на които бяха очертани рамките на бъдещо сътрудничество и съвместни научни проекти в различни области на познанието.