Начало / Новини / Новини и събития

   
Фондация „Онасис“ спонсорира специалност „Новогръцка филология“

От началото на академичната 2016-2017 г. специалност „Новогръцка филология“ се радва на сътрудничеството с фондация „Александрос С. Онасис“ в популяризирането и развитието на обучението по новогръцки език и култура в Софийския университет.

Разговор за книгата на Александър Шурбанов "Опит“

В читалнята на Университетската библиотека "Св. Климент Охридски" се проведе разговор за книгата на проф. Александър Шурбанов „Опити“. В срещата участваха Силвия Чолева, проф. Георги Каприев, Илко Димитров, д-р Ангел Игов, Иван Ланджев.

В Софийския университет стартира Университетска образователна програма за третата възраст

В зала 65 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе открита първата по рода си в България „Университетска образователна програма за третата възраст“. Инициативата е на Философския факултет и поставя началото на едногодишна програма за лица в пенсионна възраст като част от процеса по създаване на действащ Университет за третата възраст у нас.

Кръгла маса на тема: „Римските договори: Eвропейският съюз е 60-годишен. Твърде млад ли е или твърде стар?“

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ бе домакин на кръгла маса на тема: „Римските договори: Eвропейският съюз е 60-годишен. Твърде млад ли е или твърде стар?“ (The Treaties of Rome: the EU is 60-years-old. Is it too young or too old?). Събитието бе организирано от посолството на Италия и Италианския културен институт по повод честването на 60-годишнината от подписването на Римските договори.

Близо 250 души посетиха поредната сбирка на Кръжока по астрономия

Най-голямата зала на Физическия факултет бе изпълнена до краен предел от любознателни посетители на различна възраст.

Специалност „Социология“ към Философския факултет отбелязва 40 години от своето създаване

По повод 40-годишнината на специалност "Социология" Катедра „Социология“ към Философския факултет на Софийския университет организира двудневна Юбилейна научна конференция на тема: „Как живеем заедно: общности, институции, мрежи“. Целта на форума е да предостави трибуна за обсъждане на основни проблеми на съвременността, както и на свързаните с тях предизвикателства пред социологическата наука.

Юбилейни четения „Неукраинисти за Украинистиката“

В Конферентната зала на Ректората се проведоха Юбилейните четения „Неукраинисти за украинистиката“. Събитието е част от редица инциативи през 2017 г. по повод 20-годишнината на специалност „Украинска филология“ в Софийския университет – единственият център в България за изучаване на украински език, литература, история, култура.

IN MEMORIAM

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че ни напусна проф. Николай Николов.

Поклонението ще се състои на 10 март 2017 година от 15:00 часа в храма „Успение Богородично” на Централните софийски гробища.

"Филмови плакати от 30-те до 80-те години на ХХ век" – изложба в Галерия „Алма матер“

В Галерия „Алма матер“ в Ректората бе открита изложба на филмови плакати, издавани в периода от 30-те до 80-те години на ХХ век. Експозицията е организирана от Регионалния исторически музей в Шумен и Културния център на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Колекцията може да бъде разгледана до 7 април 2017 г.

Награждаване на победителите във фотоконкурса „Сесия в Университетската библиотека“ и в играта „Класически ЦУБър”

В Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ бяха обявени победителите във фотоконкурса за авторски фотографии на тема "Сесия в Университетската библиотека". На тържествената церемония бе отличен и носителят на приза „Класически ЦУБър”.

COST акция събира на годишна среща в Алма матер учени от 24 европейски университети и научни организации

На 7 и 8 март 2017 г. Софийският университет „Св. Климент Охридски” е домакин на годишната среща на COST акция, която е посветена на обсъждане на методологии за оценяване на научни резултати от проекти в областта на обществените и хуманитарните науки. В срещата участват представители на 24 европейски университети и научни организации. От българска страна партньор е Стопанският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с представител проф. Албена Вуцова.

Изложба „Език свещен на моите деди: хърватско-български паралели“ бе открита в Софийския университет

Софийският университет е домакин на изложбата „Език свещен на моите деди: хърватско-български паралели“. Експозицията, посветена на българо-хърватските отношения през вековете, е представена в две части: в централното фоайе на Ректората и в Университетската библиотека и може да бъде разгледана до 16 март 2017 г.

Тодоровден беше отбелязан в Университетската ботаническа градина във Варна

По традиция и тази година в Университетската ботаническа градина Екопарк – Варна бе отбелязан Тодоровден. Събитието се провежда под патронажа на ректора на Софийския университет “Св. Климент Охридски“ и с него по традиция се поставя началото на сезона за ботанически посещения, екологичен и културен туризъм в Екопарка.

Научна конференция "Пепеляната вечеря на Джордано Бруно и раждането на модерната философия"

В Конферентната зала в Ректората се проведе научна конференция на тема "Пепеляната вечеря на Джордано Бруно и раждането на модерната философия". Тя бе организирана от Философския факултет на Софийския университет, Италианския културен институт и издателство "Изток-Запад". Представено бе и изданието „Пепеляната вечеря“ на големия италиански философ.

Студенти от Софийския университет ще провеждат стажове в институцията на омбудсмана на Републиката

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков и омбудсманът на Република България г-жа Мая Манолова подписаха споразумение за сътрудничество.

Софийският университет „Св. Климент Охридски” бе домакин на международната научна конференция „Персийски ръкописи на Балканите и в Централна Европа“

В Софийския университет „Св. Климент Охридски” се проведе двудневна международна конференция, посветена на средновековните персийски ръкописи на Балканите и в Централна Европа (23-24 февруари 2017 г.). Събитието бе организирано от Центъра за изследвания на Иран, Балканите и Централна Европа, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и специалност „Иранистика“ при Софийския университет.

Представлението „Човеците на Лорка“ спечели най-много награди „Алтер“

В нощта на „Оскарите“ в Театралната зала в Ректората се проведе официална церемония за раздаването на алтернативните театрални награди „Алтер“ за 2017 г. Те бяха организирани за поредна година от Театър-лаборатория „Алма Алтер“ на Софийския университет. Представлението „Човеците на Лорка“ спечели награда „Алтер“ за мегапродукция и наградата на публиката.

Стартира конкурсът за Наградата на Столична община за най-добър млад учен на Софийския университет "Св. Климент Охридски" за 2017 г.

Конкурсът се провежда за десета поредна година.

Предложенията за носител на Наградата на Столичната община за най-добър млад учен на Софийския университет „Св. Климент Охридски” за 2017 година се правят до края на месец юли 2017 г. съгласно чл. 6, ал.3 от Статута на наградата.

Представяне на сборника „БНР и БНТ между държавата и обществото от 1989 до 2015”

В Зала 13 на Факултета по журналистика и масова комуникация бе представен сборникът „БНР и БНТ между държавата и обществото от 1989 до 2015”. Книгата е под редакторството на доц. д-р Вяра Ангелова и доц. д-р Жана Попова и е издадена от Университетското издателство „Св. Климент Охридски“.

Започна участието на Софийския университет в Кандидатстудентска борса 2017

Събитието е организирано от Центъра за кандидатстудентска подготовка и информация и Сдружение „Кандидатстудентска борса“.

Дни на отворените врати на Центъра за дистанционно обучение

В рамките на събитието, което се проведе на 21 и 22 февруари 2017 г. в Конферентната зала на Ректората, ръководителят на Центъра проф. д-р Румяна Пейчева-Форсайт разясни обстойно националната и институционалната нормативна уредба за акредитация и провеждане на дистанционнна форма на обучение.

Академичният съвет прие промени в таксите за обучение в част от факултетите на Софийския университет през учебната 2017/2018 г.

На заседание, проведено на 22 февруари 2017 г., Академичният съвет на Университета прие промени в годишните такси за обучение на студенти, докторанти и специализанти за някои специалности в част от факултетите на Софийския университет през учебната 2017/2018 г.

Тържествено събрание, посветено на 30-та годишнина на Програма „Еразъм“, се проведе в Софийския университет

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя тържествено събрание, посветено на 30-та годишнина на Програма „Еразъм“. Събитието бе организирано от Центъра за развитие на човешките ресурси съвместно със Съвета на ректорите.

Седма национална стипендиантска програма „За жените в науката“

За седма година L'ORÉAL и ЮНЕСКО провеждат своята стипендиантска програма "За жените в науката“ и предизвикват отново българските жени-учени да представят своите научни проекти и потенциал.

Университетската библиотека представя изложба, посветена на проф. Иван Шишманов

Университетската библиотека “Св. Климент Охридски” представя юбилейната изложба “Европеец, но преди всичко българин”, посветена на 155-годишнината от рождението на проф. Иван Шишманов – една от най-представителните фигури в българския духовен и обществен живот в периода 1888-1928 г. Изложбата може да бъде разгледана до края на месец февруари 2017 г.

Започва кандидатстудентската кампания на Софийския университет за учебната 2017/2018 година

На 20 февруари 2017 г. започва приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет. Крайният срок е 10 март 2017 г. за първата кандидатстудентска сесия и 19 май 2017 г. – за втората кандидатстудентска сесия.

Студенти от Юридическия факултет спечелиха второ място на състезание за правата на човека

Студенти от Юридическия факултет на Софийския университет спечелиха второ място в престижната надпревара по пледоарии по Европейската конвенция за правата на човека. Отборът на Софийския университет спечели наградата за най-добро писмено становище от името на правителството-ответник по жалба пред Европейския съд за правата на човека.

Доц. Соня Вътева от Стопанския факултет бе отличена с френския орден „Кавалер на академичните палми“

На тържествена церемония във френското посолство в София посланикът Ерик Льобедел връчи ордена „Кавалер на академичните палми“ на заместник-декана на Стопанския факултет на Софийския университет доц. д-р Соня Вътева.

28 февруари 2017 г. е крайният срок за плащане на таксата за летния семестър на учебната 2016/2017 година

Със заповед на ректора на Софийския университет от 1 юли 2016 г. се определя краен срок за заплащане на таксата за летния семестър на учебната 2016/2017 година за студенти редовно обучение в образователно-квалификационна степен „бакалавър“ и „магистър“ до 28 февруари 2017 г.

Академичният съвет на Университета ще обсъди промени в таксите за обучение в част от факултетите на Софийския университет през учебната 2017/2018 г.

На заседание на Съвета на деканите, проведено на 14 февруари 2017 г., бяха обсъдени предложенията на факултетите за размера на годишните такси за обучение на студенти, докторанти и специализанти за учебната 2017/2018 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

266 бакалаври и магистри от Факултета по начална и предучилищна педагогика получиха дипломите си за висше образование

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ абсолвентите от випуск 2016 г. на Факултета по начална и предучилищна педагогика получиха своите дипломи. Над 50 от бакалаврите и магистрите завършват с отличен успех.

Седем нови преподаватели започват работа в Софийския университет

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков връчи трудовите договори на седемте нови преподаватели, които се присъединяват към колегията на Университета. Ректорът пожела на колегите си професионални успехи и нови предизвикателства в научната сфера.

Отборът на Софийския университет спечели националния кръг на международното състезание по право Jessup 2017

За шести път отборът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" спечели националния кръг на едно от най-престижните международни състезания по право Jessup. Победата на студентите от Юридическия факултет на Алма матер им осигурява участие на финалите във Вашингтон през април 2017 г.

Университетските ботанически градини партнират във фотоконкурс на проект Homemade Green Sofia

Целта на проекта е да провокира какво и колко можем да направим сами, за да бъде София по-зелен, по-чист и по-приятен за окото град. Конкурсът стартира на 25 февруари 2017 г.

В Алма матер бе представен новоткритият минерал K-Mg арфведсонит

В Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми на Софийския университет “Св. Климент Охридски“ бе представен новооткритият минерал K-Mg арфведсонит, който е открит от д-р Момчил Дюлгеров, главен асистент в катедра „Минералогия, петрология и полезни изкопаеми“ на Геолого-географския факултет. Събитието е част от поредицата събития, посветени на 125-годишнината на Музея, която се отбелязва през 2017 година.

Университетската телевизия „Алма Матер“ представи програмните си линии

В Конферентната зала на Ректората бяха представени програмните линии на Университетската телевизия „Алма Матер“, които ще бъдат излъчвани в ефира на Българската национална телевизия през 2017 година.

Ирландският белетрист Джак Харт гостува в Софийския университет

В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет известният ирландски поет и белетрист Джак Харт изнесе лекция на тема: „Митологията е като котела на Дагда: рог на изобилието, безкраен източник на вдъхновение за писателя и до днес“. Събитието бе организирано от Катедра „Англицистика и американистика“ към Факултета по класически и нови филологии.

 

Юбилеят на акад. Благовест Сендов беше отбелязан в Института по математика и информатика на БАН

Акад. Сендов е български математик, общественик и дипломат. В периода 1973-1979 г. е ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Централна част в научните му изследвания заемат числените методи, компютърната геометрия и други.

Благотворителната изложба в подкрепа на ремонтни дейности в Астрономическата обсерватория на Софийския университет събра над 1 500 лв.

Инициираната от ученици от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски” благотворителна изложба с оригинални астрофотографии премина при голям успех. Събраните средства до момента надхвърлят 1 500 лв. Със сумата ще бъдат подпомогнати ремонти дейности в Астрономическата обсерватория на Софийския университет в парк „Борисова градина“.

 

Напусна ни големият интелектуалец и почетен доктор на Софийския университет Цветан Тодоров

Цветан Тодоров бе авторитетен учен, езиковед, литературен критик и теоретик, културолог, чиито философски анализи са част от дебатите на съвременната антропология и социология. Известен е както с философските си трудове и социалната си есеистика, така и с ярката си гражданска позиция. Централна част в неговите изследвания заема темата за Другия, за колективната памет, за собствената и чуждата културна идентичност.

„Албена“ се завръща в Университетския театър

В навечерието на 31 януари пред препълнен салон се състоя премиерата на „Албена“. Едно от най-обичаните представления на „Алма Алтер“ се завръща официално в афиша на театъра.

С безвъзмездна финансова помощ по програма „Региони в растеж“ ще бъдат обновени два факултета на Университета в кампус „Лозенец“

Софийският университет ,,Св. Климент Охридски“ и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Управляващ орган на Оперативна програма ,,Региони в растеж“ 2014 -2020 – Главна дирекция ,,Градско и регионално развитие“ подписаха Административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма ,,Региони в растеж“ 2014-2020 по процедура за директно предоставяне BG16RFOP001-3.003 ,,Подкрепа на висшите училища в Република България“.

Проф. Ганка Неделчева беше отличена със „Златна лира“

Съюзът на българските музикални и танцови дейци удостои проф. д-р Ганка Неделчева от катедра "Музика" на Факултета по начална и предучилищна педагогика с най-голямата награда за музикант в България - "Златна лира". Отличието се присъжда за високи художествено-творчески постижения като пианист и педагог по повод 30-годишната дейност на проф. Неделчева.

Малка нощ на театрите в „Алма Алтер“

С препълнена зала и бурни аплодисменти премина Малката нощ на театрите, организирана от Университетския театър-лаборатория.

Фондация “Св. Климент Охридски” обявява Единадесети национален литературен конкурс за стихотворение и разказ

За наградите могат да кандидатстват студенти с българско гражданство, обучаващи се у нас и в чужбина.

 

Китайският празник на пролетта бе отбелязан в Института „Конфуций“

За поредна година в Институт „Конфуций“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе отбелязан традиционният пролетен празник Нова година по Лунния календар.

Учебна стая-лаборатория бе открита във Факултета по математика и информатика

Във Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше официално открита нова учебна зала, която ще функционира като лаборатория за експериментиране с прилагането на съвременните ИТ технологии за нуждите на търговията.

Нов проект на Софийския университет ще насърчава спортуването сред студентите

Стартираха дейностите по проект Te(a)chIn Sport, финансиран по програма Еразъм+ СПОРТ на Европейската комисия, по който Софийският университет е водеща организация. Проектът бе представен на конференция, която се проведе в Алма матер. Целта му е да насърчи масовото практикуване на укрепващи здравето физически активности сред студентите и младите хора, като повиши тяхната информираност, използването на новите технологии и участието им в доброволчески инициативи.

В Софийския университет бе открита благотворителна изложба с астрофотографии на ученици от Софийската математическа гимназия

В Централното фоайе на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе открита благотворителна изложба с астрофотографии на ученици от Софийската математическа гимназия. Събраните средства ще бъдат използвани в помощ на ремонтни дейности в Астрономическата обсерватория на Университета.

Студенти и преподаватели от Физическия факултет участваха в училищен скрининг на зрението

В началото на 2017 г. успешно беше проведен поредният училищен скрининг на зрението. Той бе планиран и подготвен от Българския съюз на оптометристите и ръководството на средното училище "Христо Ботев" в Сапарева баня. Събитието бе осъществено с доброволното участие на преподаватели и студенти оптометристи от Софийския университет и Технологичния институт в Дъблин (Dublin Institute of Technology, DIT).