Начало / Новини / Новини и събития

   
Изложба „Тerra Australis Incognita-Непознатата Южна земя“

В Централното фоайе на Софийския университет бе открита изложбата от географски карти „Тerra Australis Incognita - Непознатата Южна земя“. Събитието се организира от Българския антарктически институт и се провежда в рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Изложбата може да бъде разгледана до 12 декември 2016 г.

Доц. д-р Маргарита Младенова от Факултета по славянски филологии е наградена със сребърен медал и грамота от Карловия университет

Доц. д-р Маргарита Младенова от Катедрата по славянско езикознание на Факултета по славянски филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше наградена от декана на Философския факултет на Карловия университет доц. д-р Мирям Фрийдова със сребърен мемориален медал и почетна грамота за изключителен принос в развитието на българската бохемистика и чешката българистика.

Синдикат „Висше образование и наука“ – КНСБ отличи Софийския университет „Св. Климент Охридски“

В рамките на Национален форум, проведен на 25 ноември 2016 г., синдикатът „Висше образование и наука“ – КНСБ отличи Софийския университет „Св. Климент Охридски“ като най-добър социален партньор и за равнопоставеност в диалога при колективното трудово договаряне в Университета.

Магистрите випуск 2016 на Философския факултет получиха дипломите си за висше образование

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 224 възпитаници на Философския факултет, завършили образователната степен „магистър“, получиха своите дипломи. От тях шестима са пълни отличници.

Международна научна конференция "Християнството и Европа"

В Богословския факултет на Софийския университет се провежда Международна научна конференция на тема: "Християнството и Европа". Форумът е в памет на църковния историк проф.д-р Христо Стоянов и по случай 75 години от рождението му.

 

Втори Университетски симпозиум на тема „Развитие на социалната педагогика в България“ се проведе в Софийския университет

Факултетът по начална и предучилищна педагогика отбеляза 25-годишнината от създаването на специалност „Социална педагогика“ в България и 20 години от създаването на Катедра „Социална педагогика и социално дело“ в Софийския университет със симпозиум на тема „Развитие на социалната педагогика в България“.

Дипломираха се бакалаврите от випуск 2016 на Философския факултет на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата 280 бакалаври от Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ получиха дипломите си за завършено висше образование.

104 студенти получиха стипендии "Роберт и Нели Гипсън"

За 13-­а поредна година Фондация „Св. Св. Кирил и Методий” връчи стипендии по програмата „Стипендии на Роберт и Нели Гипсън”. Церемонията по награждаването се проведе в Театралната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Луис Басат беше удостоен с Почетния знак на Софийския университет със синя лента

В препълнената Аула ректорът на Алма матер проф. Анастас Герджиков връчи на Луис Басат Почетния знак на Софийския университет със синя лента. Предложението за награждаването на основателя на Института за творческо развитие „Басат Огилви“ и един от най-видните рекламисти в света е на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет.

Софийският университет е сред първите 250 висши училища в престижна международна класация

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ намира място в поредната престижна международна класация на най-добрите в научно отношение академични институции. В оповестения късно снощи рейтинг на Times Higher Education BRICS & Emerging Economies Rankings за 2017 година най-авторитетното висше училище в България е класирано в групата между 201-во и 250-то място. По-рано тази година Алма матер за първи път беше включен и в световната класация на университети на Times Higher Education (THE) .

Годишен отчет за състоянието на Университета направи пред Общото събрание ректорът проф. Анастас Герджиков

На 30 ноември 2016 г. се проведе заседание на Общото събрание на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Общото събрание е свикано от председателя проф. Тинко Тинчев съгласно чл. 28(1) от Закона за висшето образование и чл. 12(1) от Правилника за устройството и дейността на Софийския университет по решение на Академичния съвет, прието на 19 октомври 2016 г.

"Предизвикателството Аристотел" - Национална конференция с международно участие

През тази година се навършват 2400 години от рождението на Аристотел. ЮНЕСКО посвети годината на този юбилей. В целия свят по повод годишнината се провеждат много академични и културни събития – включително инициираната от Асоциацията за развитие на университетското класическо образование (АРУКО) конференция, наречена „Предизвикателството Аристотел“.

Софийският университет отбеляза 1100-годишнината от успението на своя патрон св. Климент Охридски

Празникът започна с празнична утреня и божествена св. Литургия в параклиса на Богословския факултет, отслужена от архимандрит Флавиан, йеромонах Константин, свещ. Иван Иванов, свещ. Сава Кокудев, свещ. Венцислав Попов и дякон доц. д-р Иван Иванов. След това се проведе литийно шествие до паметника на св. Климент Охридски. Академичната общност на Софийския университет поднесе цветя на паметника на своя патрон, където деца от столичното училище, носещо името на свети Климент Охридски, изнесоха кратък рецитал.

Иван Теофилов бе удостоен с Голямата награда за литература на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” известният български поет, преводач и драматург Иван Теофилов бе удостоен с Голямата награда за литература на Университета за 2016 година.

Изложбата „Българска прослава на св. Климент Охридски 916-2016 г.“ бе открита в Университетската библиотека

В Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ бе открита изложбата „Българска прослава на св. Климент Охридски 916-2016 г.“. Експозицията е посветена на приноса на българските учени в изследването на делото на св. Климент и честването на светителя като патрон на Софийския университет и на Университетската библиотека. Събитието се провежда в рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет.

Департаментът по спорт награди най-добрите спортисти на Софийския университет за 2016 г.

На тържествена церемония за 18-та поредна година Департаментът по спорт награди най-добрите студенти-спортисти, отличили се с високи постижения на различни състезания през годината.

Факултетът по химия и фармация отбеляза патронния празник на Университета с научна конференция

Факултетът по химия и фармация за по редна година отбеляза патронния празник на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с научна конференция.

Международна научна конференция "Русистиката днес: традиции и перспективи"

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 70-годишнината на специалността "Руска филология" и 1100-годишнината от успението на св. Климент Охридски бяха отбелязани с международна научна конференция на тема "Русистиката днес: традиции и перспективи". Събитието се организира от Катедрата по руски език и Катедрата по руска литература към Факултета по славянски филологии.

Фотоизложба „Жива вода“

С кратка церемония в Биологическия факултет на Софийския университет беше открита фотоизложбата „Жива вода“. Изложбата е с образователна цел и може да бъде разгледана до 25 ноември. Тя се организира от Катедра „Обща и приложна хидробиология“ към Биологическия факултет и „Софийска вода” АД и се провежда в рамките на традиционните Климентови дни на Университета.

Кръгла маса на тема: „Просветителска и мисионерска дейност на св. Климент Охридски” се проведе в Богословския факултет

В аудитория 8 на Богословския факултет на Софийския университет се проведе кръгла маса, посветена на просветителската и мисионерска дейност на св. Климент Охридски.

Софийският университет и Организацията на ислямска република Иран за културни връзки подписаха споразумение за сътрудничество

Ректорското ръководство на Софийския университет се срещна с делегация от Организацията на ислямска република Иран за културни връзки, водена от нейния заместник-председател Абас Хамейар. На срещата присъстваха и деканът на Философския факултет проф. Димитър Денков и Мохамад Киани, културно аташе към посолството на Ислямска република Иран.

В Софийския университет бе отбелязан Денят на българската адвокатура

В 272-ра аудитория на Софийския университет тържествено бе отбелязан 22-ри ноември – Ден на българската адвокатура. Събитието бе организиран от Юридическия факултет, Висшия адвокатски съвет и Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“ и се проведе в рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

111 са успешно защитилите докторанти на Софийския университет за периода май-октомври 2016 г.

На тържествена церемония в Аулата успешно защитилите докторанти от всички факултети на Софийския университет получиха своите дипломи.

Абсолвентите от випуск 2016 на Факултета по педагогика получиха дипломите си за висше образование

На тържествена церемония в Аулата 200 бакалаври и магистри от Факултета по педагогика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ получиха дипломите си за завършено висше образование. От тях 80 са с отличен успех.

IN MEMORIAM

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че почина проф. дпн Димитър Иванов.

Опелото ще се състои на 23 ноември 2016 г., сряда, от 11:45 часа в църквата „Св. Неделя“.

 

Завърши випуск 2016 на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

В Аулата на Софийския университет, в деня на големия християнски празник Въведение Богородично, 54 бакалаври и 37 магистри от випуск 2016 от Богословския факултет на Софийския университет получиха дипломите си за завършено висше образование. 17 от абсолвентите са с отличен успех.

Публична лекция на доц. Данаил Данов на тема: "Дигитализация и социални трансформации: медийна педагогика и медийна грамотност“

В Заседателна зала 2 в Ректората на Софийския университет доц. Данаил Данов от Факултета по начална и предучилищна педагогика изнесе публична хабилитационна лекция на тема "Дигитализация и социални трансформации: медийна педагогика и медийна грамотност“. По време на събитието бе представена и книгата му „Педагогика на медийната комуникация“.

Участие на Университетските ботанически градини в Младежката научна конференция „Климентови дни“

Университетските ботанически градини символично откриха честванията за 125- годишнината от създаването на първата ботаническа градина в България с участието си в ежегодната Младежка научна конференция „Климентови дни“ , която се проведе в Биологическия факултет на Софийския университет на 17 и 18 ноември 2016 г.

IX-та международна научно-практическа конференция "Право и социална политика"

В Конферентната зала на Софийския университет започна IX-тата международна научно-практическа конференция на тема: "Право и социална политика“, организирана от Катедрата по трудово и осигурително право към Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

В Софийския университет се състоя премиерата на „Живот и слово праведного Климента“

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна единственият по рода си в международен мащаб седемдневен театрален проект „Живот и слово праведного Климента“. Проектът се финансира със съдействието на Министерството на културата и Фонд „Научни изследвания“ на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Поредно златно отличие за отбора на Университета от TechRun 2016

Отборът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ спечели поредното си златното отличие, този път в The Big TechRun 2016. Каузата на шампионата TechRun е благотворителна и има за цел финансовото и моралното подпомагане на проекти и таланти в спорта и точните науки. През 2016 TechRun ще подкрепи преподаватели от програмата на фондация „Заедно в час“.

В Институт „Конфуций“ се проведоха открити лекции на тема „Аз и ти говорим за Китай“

Институт „Конфуций“ към Софийския университет отбеляза Климентовите дни на Университета с лекции на гост-лектори от Пекинския университет за чужди езици и Пекинския университет за китайска медицина. Събитието се провежда в рамките на серията открити лекции на тема „Аз и ти говорим за Китай“, организирани от Институт "Конфуций" и е част от традиционните Климентови дни на Университета.

Есенни докторантски четения във Факултета по начална и предучилищна педагогика

Във Факултета по начална и предучилищна педагогика се проведоха Есенни докторантски четения. Събитието е финансирано от Фонд „Научни изследвания“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и се провежда в рамките на традиционните Климентови дни на Университета.

Софийският университет "Св. Климент Охридски" запазва убедително водещото си място в Рейтинговата система на висшите училища

Софийският университет “Св. Климент Охридски” продължава да бъде на първо място в 21 от 25 професионални направления, в които обучава студенти, в шестото поредно издание на Рейтинговата система на висшите училища в България с актуална информация от 2016 г.

Вторият международен филологически форум за студенти и докторанти събра над 220 млади учени от 20 страни в Софийския университет

В Алма матер се провежда Вторият международен филологически форум за студенти и докторанти. В първия ден на форума бяха наградени български журналисти, както и студенти, изявили се в първата олимпиада по езикова култура и медиация за студентите от Юридическия факултет "Грамотните СУбекти". Събитието се организира от Факултета по славянски филологии на Софийския университет и се провежда в рамките на традиционните Климентови дни на Университета.

Младежка научна конференция „Климентови дни“ в Биологическия факултет на Софийския университет

В Биологическия факултет на Софийския университет се провежда традиционната Младежка научна конференция “Климентови дни”. Събитието е част от традиционните Климентови дни на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и е организирано от Биологическия факултет, Фонда за научни изследвания на Софийския университет, Научно-изследователския сектор при Университета, Университетските ботанически градини, Съюза на учените в България – Секция биофизика, биохимия и молекулярна биология и студентския клуб СКОРЕЦ.

Емануел Люлен изнесе лекция на тема „Бизнес етика“ в Софийския университет

Вицепрезидентът на групата L’Оreal Емануел Люлен гостува в Софийския университет и изнесе лекция пред студенти на тема „Бизнес етика“. Събитието беше организирано от L’Оreal-България и Стопанския факултет на Софийския университет. Преди лекцията Емануел Люлен се срещна със заместник-ректора на Университета чл.-кор. проф. дфзн Николай Витанов.

Призив на студентите от театър-лаборатория „Алма Алтер“

Студентите от театър-лаборатория „Алма Алтер“ призовават своите колеги, преподаватели и граждани на София: „Елате заедно да споделим своята гордост, че сме студенти на Софийския университет „Св. Климент Охридски“!

Семинар „НАОА и критерии за акредитация на университетите и висшите училища в контекста на библиотечно-информационната дейност в България“

В Конферентната зала на Софийския университет се проведе семинар на тема: „НАОА и критерии за акредитация на университетите и висшите училища в контекста на библиотечно-информационната дейност в България“.

Премиера на книгата "Фалшификати на антични и средновековни монети" на Иля Прокопов

В Заседателна зала 1 на Софийския университет се състоя премиерата на книгата "Фалшификати на антични и средновековни монети" на Иля Прокопов. Събитието бе организирано от Университетското издателство „Св. Климент Охридски“ и се проведе в рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет. "Св. Климент Охридски".

В Софийския университет бяха връчени Националните стипендии „За жените в науката“ за 2016 година

В Алма матер се проведе тържествена церемония по връчване на Националните стипендии за България „За жените в науката“ за 2016 гоина. Световната програма на „Л’Ореал“-ЮНЕСКО „За жените в науката” се реализира за шести път в страната ни с партньорството на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

ArtNet - Съвместна изложба на преподаватели и докторанти на Софийския университет и художници от сръбския град Лесковац

В Галерия „Алма матер“ в Ректората на Софийския университет бе изложбата ArtNet. Събитието се организира от Катедра „Визуални изкуства“ към Факултета по начална и предучилищна педагогика, Културния център на Софийския университет и Културния център на град Лесковац. Експозицията може да бъде разгледана до 2 декември 2016 г.

Софийският университет отбеляза 150-годишнината от рождението на Васил Златарски

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе отбелязана 150-годишнината от рождението на изтъкнатия българския историк Васил Златарски. В рамките на тържеството бе открита и изложбата „Васил Златарски – епоха в българската историческа наука“ в Историческия факултет. Събитията са част от традиционните Климентови дни на Софийския университет.

Завърши випуск 2016 на Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет 80 бакалаври и магистри на Физическия факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. Випускът има един пълен отличник.

„Галилео и значимостта на спътниковите навигационни системи за европейското общество“ - лекция на д-р Марко Лизи

Конферентната зала на Софийския университет беше домакин на поредното публично събитие, проведено в рамките на програма "Космически предизвикателства". Този път гост-лектор бе д-р инж. Марко Лизи – мениджър по проектиране на сателитни навигационни системи и услуги към Европейската космическа агенция.

Конференция „Устойчиво регионално развитие в България“ се проведе в Софийския университет

В Софийския университет се проведе ежегодната международна научна и бизнес конференция „Устойчиво регионално развитие в България“. Събитието беше организирано от катедра „Социално-икономическа география“ към Геолого-географския факултет съвместно със Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и е част от проявите, с които Университетът почита 1100-годишнината от успението на своя патрон свети Климент Охридски.

„Международната космическа станция и нейната научна и изследователска мисия“ - лекция на Антонио Фортунато

В Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе поредната публична лекция, организирана от програма "Космически предизвикателства". Лектор бе Антонио Фортунато – заместник-директор по операции на европейските астронавти на борда на Международната космическа станция (МКС), който представи научната и изследователска дейност на станцията.

Зрящи и незрящи студенти ще участват в 24-часов театрален експеримент

На 26 и 27 март 2017 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се проведе театралното предизвикателство „24 часа театрален експеримент без граници“. Събитието е първо по рода си и е уникално в световен мащаб.

Програма „Сасакава” към Софийския университет „Св. Климент Охридски” обявява конкурс за еднократни докторантски стипендии в размер до 2000 щатски долара

Стипендиите "Сасакава" са предназначени за изследователска работа на докторанти в чуждестранни университети и университетски библиотеки по темата на техните дисертации със срок не по-малък от един месец.
Срокът за кандидатстването е до 15 февруари 2017 г.

Осма международна научна конференция на тема „Съвременни тенденции на физическото възпитание и спорта“ започна в Софийския университет

В Конферентната зала на Софийския университет започна осмата по ред научна конференция, посветена на съвременните тенденции на физическото възпитание и спорта. Събитието се организира от Департамента по спорт и се провежда в рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет "Св. Климент Охридски".