Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
Хумболтовия съюз в България организира събрание, посветено на Международна година на Химията

На 5 декември 2011 г. (понеделник) от 16.00 в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” Ръководството на Хумболтовия съюз в България организира събрание посветено на изтичащата Международна година на Химията.

90 години от рождението на изтъкнатия български философ Азаря Поликаров

От 16:00 днес в Зала 1 ще се проведе честване на 90 години от рождението на изтъкнатия български философ Азаря Поликаров.

Изложба - живопис

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” Ви кани на изложба - живопис на проф. Емил Николов от НХА.

Скръбна вест

Стопанският факултет на СУ "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 01 декември 2011 г. след тежко боледуване ни напусна доц. д-р Арменухи Гарбис Пирян – Хачикян.

Кръгла маса за историята и постиженията на класическата филология в България

През тази академична година Катедрата по класическа филология в Софийския университет навършва 90 години.

"Да оставиш вярна диря"

Университетският аварийно-спасителен отряд представи своя проект „Да оставиш вярна диря” на Европейското турне на Доброволчеството в НДК.

Воден слалом и туризъм

Департаментът по спорт при СУ “Св. Климент Охридски“, съвместно с клуб „Мургаш-2003“ - МВР и Българска федерация по туризъм организират презентация на спорта "Воден слалом и туризъм".

Избраха новия ректорски екип

На заседание на Академически съвет от 30 ноември 2011 г. с тайно гласуване беше избран екипът на ректорското ръководство.

За руския език, култура, превод - един разговор с доц. д-р Цветана Ралева

Тази година се навършват 100 години от преподаването на руски език в Университета и 65 години от създаването на специалност „Руска филология”.

Встъпителна лекция на проф. д-р Тинко Тинчев от Факултета по математика и информатика

На 1 декември 2011 г. (четвъртък) от 18.00 ч. в зала 325 на ФМИ проф. д-р Тинко Тинчев ще изнесе встъпителна лекция на тема:

Логики за пространството

Представяне на сборници по биоетика

На 1 декември 2011 г. от 17 ч. в Конферентната зала на СУ “Св. Климент Охридски”, Ректорат, Северно крило ще бъдат представени сборниците: Integrative Bioethics and Pluri-Perspectivism и Автономия и биоетика.

100-годишнината от рождението на професор д-р Михаил Андреев

СУ „Св. Кл. Охридски”, Юридическият факултет и Университетско издателство „Св. Кл. Охридски” организират научна конференция, посветена на 100-годишнината от рождението на бележития български учен и преподавател в ЮФ на СУ „Св. Кл. Охридски” - проф. д-р Михаил Андреев.

Студентски кредити

Студентски съвет организира презентация на тема "Студентски кредити"

Трансфер на френската практика на приемна грижа в три страни: България, Румъния и Унгария

На 28 ноември 2011 г. започна семинар-дискусия по проекта Трансфер на френската квалификация “семеен асистент”.

Ден на информационните технологии в Юридически факултет

Започна Денят на информационните технологии в Юридически факултет.

"Наивното изкуство е изкуството на раздялата"

ИК "Жанет 45", Софийският университет "Св. Климент Охридски" и Културният център на Софийски университет "Св. Климент Охридски" представят стихосбирката "Наивно изкуство" от Марин Бодаков.

Социалистическият начин на живот – форма на социално инженерство или идеологически мираж?

На 29 ноември от 19:00 часа ще започне двумесечен изследователски семинар на Института за изследване на близкото минало и Софийски университет "Св. Климент Охридски".

“Ку-Ку: Презареждане”

В рамките на Климентовите дни екипът на студентското предаване „Ку-Ку: Презареждане“ представи бъдещите си проекти.

Ден на Япония

„Ден на Япония в Софийския университет" ще се проведе на 29.11.2011 г. Събитието се осъществява във връзка с „Дните на японската култура в България“ и има за цел да запознае академичната общност с различни аспекти от японската дипломация, политика, икономика и култура.

“Аз и НАТО”

Ако обичате да спорите и винаги имате собствено мнение, което не се боите да изказвате, заповядайте на 28 ноември 2011, понеделник, от 17:00 до 18:30 часа, на вълнуващ студентски дебат за моралните ценности днес и за това как ще изглежда светът утре.

Членството на България в ЕС като фактор за институционална промяна

Интердисциплинарният докторантски семинар към Философски факултет "Членството на България в ЕС като фактор за институционална промяна" организира своята заключителна конференция.

Концерт на формация ЮЛАНГЕЛО

Формация ЮЛАНГЕЛО представя музиката на България, Грузия, Армения и Корсика, събрана в новия им диск "42" с концерт в Аулата на СУ "Св. Климент Охридски" на 26 ноември от 18:00 ч.

Ден на „промоции” или „Най- , най- , най- „

24 ноември 2011 г. е паметна дата за много, вече бивши, студенти на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Съвременни изследвания по реторика

Катедра Реторика към Философски факултет организира конференция "Съвременни изследвания по реторика".

„Културният диалог между Изтока и Запада”

Центърът за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев” към СУ „Св. Кл. Охридски” съвместно с Института за Източна философия в Токио организират Международна научна конференция, която ще се проведе в СУ на 24 и 25 ноември 2011 г.

Софийският университет взима участие в Европейската година на доброволчеството

София приветства Турнето на Европейската година на доброволчеството (ЕГД) - 2011 в България със събитие, организирано специално по този повод в Националния дворец на културата, между 24 и 26 ноември 2011 г.

Нанотехнологии - от фундаментални изследвания до приборостроене

13-тата международна конференция по Нанонауки и нанотехнологии „NANOSCIENCE & NANOTECHNOLOGY 2011” ще се проведе в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Софроний Врачански – книжовник и политик от Новото време

На 24 ноември в Зала 1 на Ректората ще се проведе Международна научна конференция "Софроний Врачански – книжовник и политик от Новото време".

Спортист на Софийски университет за 2011 година

Департаментът по спорт отличи най-добрите спортисти на Алма Матер за 2011 г.

Национален конгрес по психология

За шести път Дружеството на психолозите в Република България (ДПБ) със съдействието на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ организира Национален конгрес по психология.

Реквием за най-прекрасното приключение в историята на човечеството

През ноември Варшава тържествено отбелязва 100 години от Нобеловата награда на Мария Склодовска-Кюри.

Телевизионен маратон

АМТВ има удоволствието да покани всички колеги на специални прожекции на своите предавания в рамките на Климентовите дни в СУ “Св. Климент Охридски”.

Представяне на Камерун в България

Заповядайте във Франкофонския център тази сряда - 23 ноември 2011г. от 16:00 часа.

Климентови дни

На 25 ноември 2011 година се чества Патронният празник на Софийски университета „Св. Климент Охридски”.

Юбилейна научна конференция „Русистика: език, култура, превод”

Факултетът по славянски филологии и катедра „Руски език” Ви канят на международна научна конференция на тема „Русистика: язык, культура, перевод”, която ще се проведе в Ректората на Софийския университет от 23 до 25 ноември 2011 г.

Напразни усилия на любовта

Културният център на Софийски университет „Св. Климент Охридски” и Катедрата по англицистика и американистика на Софийския университет ви канят на пиесата: Напразни усилия на любовта.

Младежка научна конференция “Климентови дни”

Биологически факултет и фонд Научни изследвания на Софийски университет организират младежка научна конференция "Климентови дни"

Разходка из историята на двореца в Балчик

Университетски ботанически градини Ви канят на исторически семинар.

Популистките движения в Европа

Фондация за хуманитарни и социални изследвания – София с подкрепата на Trust for Civil Society for CEE, в рамките на месец ноември/декември 2011 Ви кани на поредица от публични лекции.

Лекции по компютърна лингвистика

Факултетът по славянски филологии Ви кани на две лекции по компютърна лингвистика на 21 ноември 2011, 16:00 ч. Зала 1, Ректорат.

Международна година на химията

Химически факултет при Софийски университет „Св. Климент Охридски” Ви кани на Научна конференция, посветена на Международната година на химията.

 

Първа национална студентска академия по хирургия

Днес започва Първата национална студентска академия по хирургия, организирана от Асоциацията на студентите по медицина към СУ съвместно с доц. д-р Любомир Спасов, декан на Медицински факултет и Софийски университет "Св. Климент Охридски".

Проф. дин Иван Илчев с втори мандат

На 17 ноември 2011 година от 10.00 часа започна Общото събрание, на което се проведоха избори за Ректор на Софийския университет.

Учителят: Призвание, Компетентност, Признание

Департаментът за информация и усъвършенстване на учители към Софийски университет "Св. Климент Охридски" организира есенен научно-образователен форум на тема "Учителят: Призвание, Компетентност, Признание".

Избори за Ректор

На 17 ноември 2011 г., Софийски университет „Св. Климент Охридски” ще избере своя Ректор и органи на управление за следващите четири години. Общото събрание ще се състои от 9:30 часа в 65 аудитория на Ректората.

Социализмът в огледалото на прехода

На 17 ноември 2011 г. от 18:00 ч. в Конферентната зала на Ректората ще бъде представена книгата на Искра Баева и Евгения Калинова „Социализмът в огледалото на прехода” на издателство „Изток–Запад”.

Япония – история на любов и омраза

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски“ ви кани на първата прожекция от кино-клуб „Милениум“ - „Япония – история на любов и омраза“ с реж. Шон Макалистър.

Публична лекция на тема "Десни критики на левия народ”

На 16 ноември от 17:00 часа в Конферентната зала ще се проведе лекция на доц. д-р Даниел Смилов на тема "Десни критики на левия народ".

На върха на света – Финландия и сътрудничеството между страните от скандинавския север

На 16 ноември 2011 г от 17:00 часа Посланикът на Финландия у нас Н. Пр. г-жа Таря Лайтиайнен ще изнесе лекция на тема “На върха на света – Финландия и сътрудничеството между страните от скандинавския север”.

Месамбрия Понтика и нейните некрополи

Уважаеми колеги,

Днес ще се проведе първата сбирка на интердисциплинарния семинар Phrontisterium Classicum за тази учебна година.