Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
"24 часа нон-стоп театрален маратон"

По случай Международния ден на театъра - 27 март, Театър-лаборатория "Алма Алтер" организира десетотo издание на "24 часа нон-стоп театрален маратон".

Дискусия по проблемите в Студентски град

В 17:00 часа в Конферентната зала днес ще се проведе среща-дискусия по проблемите в Студентски град, организирана от Студентски съвет на Софийски университет "Св. Климент Охридски"

„Какво знам за Антарктида”

Награждаване на победителите от конкурса за рисунка и есе „Какво знам за Антарктида” на Българския антарктически институт съвместно с образователния портал Академика БГ се състоя на 20.03.2012 г. в Зала 1 на Софийски университет.

Как се прави бранд, за какво служи и колко струва?

Събитието на 3Challenge този месец ще е на 22 март (четвъртък) и ще бъде посветено на новите правила в създаването и развитието на марки.

Презентация на стажантската програма за 2012 г. на MKB Unionbank

На 22 март от 14 часа в Kонферентната зала на Ректората ще се проведе презентация на тазгодишната стажантска програма на MKB Unionbank.

GOLOGAN – UNPLUGGED

На 21 март, сряда, от 19:00 ч., в Театрална зала „Алма Алтер” на Софийски университет ще се проведе Етно-рок пърформанс и дискусия. Входът е свободен.

Семинар за предприемачеството

Стопански факултет организира Семинар за предприемачеството, развитието на нови възможности за бизнес в България и потенциалната роля на един високотехнологичен бизнес център към Софийския университет.

Изложба на студенти художествена специализация „Неконвенционални форми" (ФНПП)

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски“ Ви кани наизложбите: „Разрязано време" и „Четимо”. Заповядайте в Галерия Алма Матер, Софийски университет, Ректорат, Северно крило (вход откъм ул. „Шипка”) на 19.03.2012 г. от 19.00 ч.

Алма матер TV за проблемите на висшето образование

Студентското предаване „ПроАктивно” на телевизия Алма матер се захваща с кризата във висшето образование. Защо магистралите днес са по важни от образованието? Отговорите търсим от ректорите на най-стария университет в България и най-новия български университет в Перник.

"Животът на раждането (фетална памет)"

Лекцията на тема "Животот на раѓањето (фетална меморија)"/ "Животът на раждането (фетална памет)" се състоя на 16.03.2012 г. от 11 часа в Аулата на Биологическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

„Exiting from the crisis: towards a model of more equitable and sustainable growth”- представянето

Съюз на учените в България, секция "Социологически науки", с подкрепата на СтФ на СУ „Св. Кл. Охридски”, Национално експертно сдружение „ГЛАС” и Съюз на икономистите в България представиха книгата: „Exiting from the crisis: towards a model of more equitable and sustainable growth”.

Финансиране от държавния бюджет - конкурс 2012 г.

Срокът за подписване на договорите за Финансиране от държавния бюджет за сесия 2012 г. е от 14 март до 10 април. След тази дата няма да бъдат приемани договори за подписване.

Успех на студенти от ФМИ

На 08.03.2012 г. се проведе "Шеста студентска олимпиада по математика за югоизточна Европа (SEEMOUS)".

Kонкурс за стипендиите "ФУЛБРАЙТ”

Българо-Американска комисия за образователен обмен „Фулбрайт” и Информационно-рекламен център на СУ „Св. Кл. Охридски” Ви канят на 15 март 2012 г. от 17:00 часа в Аулата на СУ на представяне на ежегодния конкурс за стипендиите "ФУЛБРАЙТ”.

“Докторантски дейности - проекти и перспективи”

Софийски Университет "Св. Климент Охридски" и Асоциация на докторантите в България (АДБ) организират семинар на тема: “Докторантски дейности - проекти и перспективи”.

Семинар на тема „Аугуст Стриндберг и XXI век“

По повод на стогодишнината от смъртта на големия шведски писател, класик на световната литература и театър, Аугуст Стриндберг (1849-1912), която ще се отбележи в много страни, специалност „Скандинавистика“ в СУ „Св. Кл. Охридски“, организира българо-шведски семинар на тема „Аугуст Стриндберг и XXI век“.

Състезание за геймъри с “Microsoft Kinect “

Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) в партньорство с Майкрософт България и Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски” организира състезание за геймъри с “Microsoft Kinect “.

„Exiting from the crisis: towards a model of more equitable and sustainable growth”

Съюз на учените в България, секция "Социологически науки", с подкрепата на СтФ на СУ „Кл. Охридски, Национално експертно сдружение „ГЛАС” и Съюз на икономистите в България организират представяне на книгата: „Exiting from the crisis: towards a model of more equitable and sustainable growth”.

Започва ремонтът на хранилището на Университетската библиотека

На официална пресконференция в подземията на Университетската библиотека беше поставено началото на ремонтната дейност по проект "Реконструкция, модернизация и мерки за енергийна ефективност в комплекс "Ректорат" на СУ "Св. Кл. Охридски".

Идеи за използване на микро- и наносателити за подпомагане на изследванията и комуникациите с Българската антарктическа база на о-в Ливингстон

На 12.03.2012г. в Заседателната зала на ФзФ от 14.15ч. ще се състои нова работна среща-дискусия на тема "Идеи за използване на микро- и наносателити за подпомагане на изследванията и комуникациите с Бълг. антарктическа база на о-в Ливингстон".

Едгар Дали ли е нарисувал „Слънчогледите” на Ван Гог?

АТЕЛИЕ – Телевизионна работилница за изкуство и култура на „Алма матер” отива на гости в Художествената академия и Студентски град.

Кръгла маса "Президентски избори Русия 2012 - Quo vadis"

Катедра Нова и съвременна история към Исторически факултет на СУ „Св. Кл. Охридски”, Евразийски център „Via Evrasia”, с медиен партньор „Часът на инфохолиците”, БНР/Радио София, Ви канят на Кръгла маса "Президентски избори Русия 2012 - Quo vadis".

При огромен интерес започнаха дните на кандидат-студента

Централно фоайе на Ректората на моменти се оказва тясно за потока желаещи да се запознаят с различните специалности, които Софийски университет "Св. Климент Охридски" предлага за учебната 2012/2013.

Осемчасов работен сън или повярвай в себе си и ще успееш!

Вчера в Зала 1 на Ректората се проведе Уъркшоп - подготовка за Националните дни на кариерата, организиран от Центъра за кариерно развитие и Job Tiger.

Дни на кандидат-студента

За пета поредна година на 8 и 9 март ще се проведат традиционните Дни на кандидат-студента.

Факултет по химия и фармация

На официална пресконференция в Конферентната зала на Ректората деканът на Химически факултет проф. дхн Тони Спасов обяви преобразуването на факултета във Факултет по химия и фармация и откриването на специалност Фармация за уч. 2012/2013 г.

Как се преобразува фолклорът?

На 5 март 2012г. в Конферентната зала на Ректората проф. Стефано Алое откри лекция, посветена на Руския фолклор и култура, на тема: "Как се преобразува фолклорът?".

Лекция на тема "Recent Developments and Trends in Technology and Innovation Management"

Стопанският факултет организира семинар за предприемачеството, развитието на нови възможности за бизнес в България и потенциалната роля на един високотехнологичен бизнес център към Софийския университет.

Пресконференция на Факултета по химия и фармация

Ректорът на Софийски университет "Св. Климент Охридски" проф. дин Иван Илчев и Деканът на Факултета по химия и фармация свикват пресконференция относно предстоящите промени във Факултета.

Как да се подготвим за форума "Национални дни на кариерата"?

Във връзка с предстоящите Дни на кариерата, които ще се състоят на 13 и 14 март Центърът по кариерно развитие към Софийски университет „Св. Климент Охридски” и JobTiger организират предварителна среща със студенти.

Меморандум за сътрудничество

Днес беше подписан Меморандум за сътрудничество между Военна академия „Г. С. Раковски” и Софийския университет „Свети Климент Охридски”

Очи в очи с младите хора

На 02 март 2012 г. Софийският университет бе домакин на първата лекция на президента на Република България Росен Плевнелиев.

Заповядайте на изложбата Наноосфера

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” Ви кани на изложбата Наноосфера, компютърна графика на основата на снимки от електронни микроскопи.

Студентската телевизия „Алма матер” тръгва с две предавания по Телевизия „Европа”

"ПроАктивно” – студентско предаване за образование, кариера и младежки каузи и „Ателие” - телевизионна работилница за изкуство и култура започват излъчване в националния ефир на ТВ „Европа” на 4-ти март.

Българската национална идентичност в XXI век

В навечерието на Националния празник Софийски университет "Св. Климент Охридски" организира публична лекция на г-н Росен Плевнелиев - президент на Република България.

Откриване на Лаборатория по биология

На 29 февруари, сряда, 11.30 ч., в Биологическия факултет на СУ, бул. „Драган Цанков” № 8, ще се открие реновираната ЛАБОРАТОРИЯ ПО БИОЛОГИЯ, която ще се използва за подготовка на Олимпийския отбор по биология на Република България.

Договор за сътрудничество между Центъра за източни езици и култури и Дипломатическия институт към МВнР

Миналата седмица беше подписан договор за сътрудничество между Центъра за източни езици и култури и Дипломатическия институт към МВнР.

Месец на поезията в Софийски университет

Културният център на Софийския университет ви кани на поетическо четене Кирил Кадийски, стихове и преводи.

Магистър по българска филология с европейска награда за журналистика

Даниела Горчева със статията си „Одисеята на Уинфред или как се попада в законов вакуум“ е победителят в националния конкурс за 2011 г. на наградата за журналистика на Европейския съюз „Заедно срещу дискриминацията!".

Начало на харвардския курс "Microeconomics of Competitiveness" - 1 март 2012

За трета поредна година към Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" ще се проведе едносеместриалният курс "Микроикономика на конкурентоспособността", разработен на основата на учебно съдържание от Harvard Business Schools и воден от възпитаници на Харвардския университет .

Подаването на заявления за участие в предварителната кандидатстудентска изпитна сесия започва от понеделник

От 27 февруари (понеделник) до 16 март 2012 г. се подават заявления за участие в предварителната кандидатстудентска изпитна сесия в Информационно-рекламния център (в тунелчето на Ректората).

„При Mамута: учени, поети, музиканти, роботи – срещи около човешкото”

Втората среща от форума „При Mамута: учени, поети, музиканти, роботи – срещи около човешкото“ е на 28.02.2012 (вторник) от 19.00 часа. Събитието е организирано от Културният център на СУ „Св. Климент Охридски".

“Идеи за използване на микро- и нано-сателити”

На 28.02.2012 във Физически факултет, в зала А315 от 10 ч. до 14 ч., ще се състои кратък Лекторат за студенти (Студентски семинар), посветен на темата на състезанието.

120 студенти тръгват на частни уроци по успех

Една трета от студентите в последните курсове на Стопанския факултет в Софийския университет ще имат възможността лично и насаме да зададат въпроси на мениджъри от различни сфери.

Международните климатични преговори. Очаквания, политики, позиции.

На 27 февруари 2012 от 18 часа в Заседателна зала №1 на Ректората на СУ „Св. Климент Охридски” ще се проведе открит семинар и кръгла маса на тема „Международните климатични преговори. Очаквания, политики, позиции.”

От звук към дума

На 23 февруари 2012 г. в Конферентната зала на Софийски университет „Св. Климент Охридки” бе представена последната книга на доц. дфн Юлияна Стоянова „Ранно езиково развитие (От първите звукови последователности до многословни изказвания)”.

Новини от Тайланд

В 18 брой на международното издание на Prince of Songkla University е отразена официалната визита на Тайландския университет в София.

Български юристи ще мерят сили в международно състезание по право

На 25 и 26 февруари 2012 г. “Сдружение за международни състезания по право”, със специалното спонсорство на Фондация „Америка за България”, организира националните кръгове на световното състезание по Международно право “Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition”.

Диалог между националните юрисдикции и Съда на Европейския съюз

Българският съдия в Общия съд на Европейския съюз госпожа Марияна Кънчева ще изнесе на 23 февруари от 17,00 часа публична лекция в Аулата на Софийски университет “Св. Климент Охридски”.

Как да пишем историята на Народна република България?

Институт за изследване на близкото минало и Софийски университет "Св. Климент Охридски" ви канят на третата среща в рамките на научния семинар "Режимът и обществото 1956-1989", ръководен от проф. Ивайло Знеполски.