Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Заповядайте на изложбата Наноосфера

   
Заповядайте на изложбата Наноосфера

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” Ви кани на изложбата Наноосфера, компютърна графика на основата на снимки от електронни микроскопи.

Автор Хуан Антонио Йеó
2 март:
18.00 Лекция от Хуан Антонио Йеó
Kонферентна зала
19.00 Официално откриване на изложбата
Галерия Алма Матер
Нанонауката и нейните приложения, представени от нанотехнологията, са една от границите на познанието, предизвикали огромен интерес в началото на този век. От сравнително кратко време учените разполагат с инструментариум, който не само позволява да се опознава материята в наноскала („мъничкото”), но и да се манипулира на тази основа чрез модифициране на характеристиките ѝ. Тези инструменти са основно електронните микроскопи и в частност, тези, които се наричат микроскопи на атомните, магнитните и пр. сили.
Интересните снимки, с които разполагаме, са всъщност електронни интерпретации на получените данни, а не оптични изображения. Това се дължи на факта, че най-малките фотони се намират в дименсии „нано” (между 1 и 100 нанометра). Различните цветове, които наблюдаваме, са въпрос на изкуствена палитра, функция на критериите за съответствие и на по-доброто разбиране на наблюдавания обект, но като че ли отговарят на определени естетически критерии, което се потвърждава от изложбите в галерии за визуални изкуства и от получените специални награди.
Пред нас се преоткрива свят в друга скала, предлагащ на художниците и хората на изкуството изключителната възможност да опознаят организацията на атомите и молекулите в хаотични структури и подреждания. Предлагат ни се също така непознати детайли от живота и структурата на материята - от най-малките вируси до фрагменти на ДНК, както и всякакви органични и неорганични молекули. Нови материали с нови свойства, нови техники се откриват всеки ден, като много от тях служат като вдъхновение за изкуството в наши дни.
Тълковният речник на RAE (Real Academia Española) определя понятието „ноосфера” като множество от интелигентни същества заедно със средата, в която се намират. Тази концепция, асоциираща геосферата (неживата материя) и биосферата (биологичния живот), е била въведена от Вернадски и се разглежда като израз на руския космицизъм, като по-късно е била използвана от Teilhard de Chardin. Следователно става въпрос за сфера на познание, в която се намират всички човешки същества, които обитават планетата. Обединявайки двата термина в заглавието на изложбата Наноосфера, свързваме познанието на нанонауката и нейните приложения. В същото време това е начин да покажем, че въпреки огромното количество информация за всички епохи, до която имаме достъп, истинското познание, с което на практика разполагаме, става все по-малко.
Като основа на моите работи съм използвал данните и изображенията, получени от електронните микроскопи на учените, обработени с инфографични техники. В някои от тях може да се усети духът на ноосфрата в действие, чийто символ са милионите хора от цял свят, които работят на различни места, обменяйки информация в реално време чрез мрежите. Така малко по малко напредваме във формулирането на дефиницията за едно бъдеще, изпълнено с надежда.
Juan Antonio Lleó
Посветено на Orlando Carreño и Pedro Serena (ICMM), които ме въведоха в наносвета.
Изкуството през всички времена е било мост, свързващ постиженията на науката с обществото. В много случаи творческите умения на учените и художниците са достигали до неочаквани приложения на началните открития и изобретения. За мен е удоволствие да допринеса нещо за тази цел, имайки привилегията да използвам тази „terra incognita”, представяйки научните постижения от позицията на художник в изкуство, отговарящо на съвременната ни епоха.

Коментари

Влез, за да коментираш.