Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Български юристи ще мерят сили в международно състезание по право

   
Български юристи ще мерят сили в международно състезание по право

На 25 и 26 февруари 2012 г. “Сдружение за международни състезания по право”, със специалното спонсорство на Фондация „Америка за България”, организира националните кръгове на световното състезание по Международно право “Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition”.

Домакин на събитието ще е Върховният Касационен Съд. Отборите на СУ„Св. Климент Охридски”, Американски университет в България, Нов български университет, Университет за Национално и Световно Стопанство и ЮЗУ "Неофит Рилски" са българските претенденти, които ще се борят за правото на участие в състезанието във Вашингтон. Темата на тазгодишния казус е: „ЛЕГИТИМНОСТ НА ВОЕННИТЕ ОПЕРАЦИИ ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА ДЕМОКРАТИЧНИ РЕЖИМИ и защита на паметници на културата във време на въоръжени конфликти.”
Philip C. Jessup е най-престижното състезание по право в света. Надпреварата има 53 годишна история, като в него са се „дуелирали” участници от над 80 страни. Структурата на състезанието е, че дебатите протичат като симулация на процес пред Международния съд на ООН. Всяка година отборите спорят по специално създаден за състезанието казус пред панел от професионалисти, които оценяват тяхното представяне и излъчват победител. Миналогодишните финалисти са отбора на Университета на Сидни (Австралия), а в галерията на шампионите на Jessup са университети като Кеймбридж, Сорбоната, Джорджтаун.
Българските национални кръгове се организират от Сдружение за международни състезания по право. Целата на организаторите е не само България да бъде представена от най-добрия отбор, но и с покачванто на интереса към такива прояви пропорционално да расте правната култура и конкурентноспособност на българските бъдещи юристи и лидери.

Коментари

Влез, за да коментираш.