Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / „Какво знам за Антарктида”

   
„Какво знам за Антарктида”

Награждаване на победителите от конкурса за рисунка и есе „Какво знам за Антарктида” на Българския антарктически институт съвместно с образователния портал Академика БГ се състоя на 20.03.2012 г. в Зала 1 на Софийски университет.

Повод за този творчески и образователен конкурс беше ХХ Юбилейна антарктическа експедиция на Република България. Задачата, която си бяха поставили организаторите от Българския антарктически институт съвместно с образователния портал Академика БГ, както и златният спонсор на конкурса и на самата експедиция - Корпоративна търговска банка, беше да провокират в децата интерес към Ледения континент и да ги запознаят с големия научен принос на българските експедиции в Антарктида.

Конкурсът се проведе в две категории – до 8 клас и от 8 до 12 клас. Децата до 8 клас участваха с рисунки, а от 8 до 12 клас - с есе. Творчеството на кандидатите от цялата страна постави пред сериозно изпитание членовете на двете журита.

Рисунките бяха оценявани от жури с председател г-н Илиян Зафиров, изпълнителен директор и член на Управителния съвет на Корпоративна търговска банка, и членове проф. Христо Пимпирев, председател на Българския Антарктически институт, и Евелина Гечева, управител на Академика БГ.

Творбите на децата от училища от цялата страна впечатляват не само с личното си отношение, а и с много оригинални идеи, които бяха старателно осъществени. Антарктида през творческия погледа на младите художници приемаше различни образи – от нежна, макар и студена, девойка до училище за пингвини. Някои дори представиха Ледения континет като Зона на мира.

Есетата бяха оценявани от жури с председател проф. Боян Биолчев и членове проф. Христо Пимпирев и Вяра Петрова, редактор в образователния портал Академика БГ.

Повечето участници в тази категория бяха ученици от 10 до 12 клас. Те демонстрираха богати познания за далечна Антарктида и впечатлиха журито с отношението си и изразеното съпричастие към работата на българските полярници.

Ето и имената на отличените:

Категория „Есе“

Първо място – Димитър Шиков, София

Второ място – Милослава Караиванова, Пловдив

Трето място – Айсен Сапунджи, Якоруда

Специална награда – Мария Гаралова, Пазарджик

Категория „Рисунка“

Първо място – Елица Ганева, 8-годишна, София

Второ място – Кристиан Захариев – Самоков

Трето място – Стефан Стефанов – Търговище

Специална награда – Павел Нешев, Сопот

На 18.05.2012 г. всички рисунки на малките участници ще бъдат изложени в Националния исторически музей, където ще красят залата, посветена на Антарктида.

Можете да видите всички рисунки тук.

И всички есета тук.

 

Яна Христова

Коментари

Влез, за да коментираш.