Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Международните климатични преговори. Очаквания, политики, позиции.

   
Международните климатични преговори. Очаквания, политики, позиции.

На 27 февруари 2012 от 18 часа в Заседателна зала №1 на Ректората на СУ „Св. Климент Охридски” ще се проведе открит семинар и кръгла маса на тема „Международните климатични преговори. Очаквания, политики, позиции.”

Гости на събитието ще бъдат преки участници в международните климатични преговори от българска и холандска страна, неправителствени организации, членуващи в Коалиция за климата - България и представители на научните среди, активно работещи по темата „климатични промени”.

Ще бъдат обсъдени резултатите от срещите на ООН за климата в Дърбан, Канкун, Копенхаген, както и очакванията за предстоящите срещи през 2012 и след това. Участниците в кръглата маса ще дискутират механизмите за водене на преговори, позициите и интересите на отделните държави, трудностите пред международното сътрудничество в борбата срещу климатичните промени, постигнатите успехи, както и очакванията за глобално споразумение.

В рамките на кръглата маса ще се съпоставят различията между позициите на неправителствените организации, институциите и бизнеса, като ще бъде направен опит за намиране на допирни точки и консенсус между тях.

Като основен акцент в дебата ще бъдат обсъдени темите, които попадат в дневния ред на климатичните преговори COP-18 в Катар през 2012 година. Ще се обърне внимание на мястото на България в преговорите, както и на възможностите и предизвикателствата пред страната ни в следствие на новите климатични и политически условия на европейско и глобално равнище.

На срещата ще присъстват студенти, преподаватели, представители на неправителствените организации, бизнеса и всичките заинтересовани от темата. Позициите и мненията, изказани по време на мероприятието не представляват официалните позиции на България, Холандия, ЕС или ООН.

Събитието е част от проект „ЗЕЛЕН УНИВЕРСИТЕТ и се организира от Университетския еко клуб (ЮНЕКО) и Фондация „Оранжева Луна” в партньорство с Коалиция за климата - България и Програма „Младежта в действие” на Европейската комисия.