Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
Тънкостите в създаването на CV и мотивационно писмо

Поради проявения интерес от страна на студенти, Кариерният център организира втори семинар за кариерно развитие.

"Без корените на съвремието ние не можем да го опознаем напълно"

От днес до 20 януари в Централното фоайе на Ректората можете да разгледате изложбата „Корените на съвремието“.

Трансмодалност и сингуларност

Културният център на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Софийски литературоведски семинар Ви канят на кръгла маса „Трансмодалност и сингуларност“

Тържествено връчване на дипломите на Випуск 2011, Факултет по математика и информатика

На 6 януари в Аулата на СУ „Св. Кл. Охридски“ проф. дпн Албена Чавдарова – зам.-ректор по информационни дейности, академичен състав и администрация, обяви Випуск 2011 на ФМИ за закрит.

"Алма Алтер" на 12 години

Университетският театър "Алма Алтер" днес навършва 12 години.

"Присъедини се към нашия празник от 19.30 с "Алма Алтер Session", не идвай с празно сърце."

Корените на съвремието

Софийски университет "Св. Климент Охридски" и Полският институт в София Ви канят на откриването на изложбата „Корените на съвремието. Из най-новите изследвания на Института по археология и етнология при Полската академия на науките”.

Дарение

Софийският университет дари 270 екземпляра от изданието „Интегрираност на българските общини в информационното общество”.

Коледен турнир по волейбол

Коледен турнир по волейбол по смесени тройки за студентите на Софийски университет “Св. Климент Охридски” се проведе във волейболната зала на Биологическия факултет.

Весели празници!

Да бъде Коледата ви незабравима,

а годината - неповторима!

Да сте здрави, весели, засмени

и от Бог благословени!

Коледна версия на "Ах, Бродуей, Бродуей"

"Ах, Бродуей, Бродуей" в атмосферата на коледния дух и Университетски театър @лма @лтер на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ гледаха вчера любителите на театралното изкуство в препълнената зала.

Балкани или Балканизъм. Фестивал на eтнографския и антрпологичен филм

В рамките на три дни в Конферентната зала на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се проведе Фестивал на етнографския и антрпологичен филм.

Истината, доброто и красотата: философски прочити

На 21-ви и 22-ри декември 2011г. от 9.30 ч. в Зала № 1 на Софийски университет "Св. Климент Охридски" ще се проведе научна конференция по инициатива на Катедрата по логика, етика и естетика на тема: "Истината, доброто и красотата: философски прочити".

Поетическо четене на Ани Илков

Културният център на Софийския университет и издателство "Жанет 45" ви канят на Поетическо четене на Ани Илков на 21.12.2011 г. (сряда) от 19 часа в Театралната зала на Софийски университет „Св. Климент Охридски”

„Рейчъл“ – документален филм за жертвата и вярата

В театралната зала на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ беше представен вторият филм от документалната поредица на фестивала “Милениум“ - филмът „Рейчъл“.

Проф. Жан-Пол Жаке: Автономност, прозрачност и публичност в ЕС

Тази седмица за пореден път Софийски университет „Св. Климент Охридски“ имаше удоволствието да домакинства лекция на проф. Жан-Пол Жаке – един от най-авторитетните специалисти в областта на правото на ЕС.

Мирча Елиаде като романист в европейския контекст на 1920-те и 1930-те години

В понеделник, 19 декември 2011 г., от 16.00 часа в Зала 2 на Софийския университет проф. Румяна Л. Станчева от Факултета по славянски филологии, специалност Балканистика, ще изнесе публична академична лекция на тема "Мирча Елиаде като романист в европейския контекст на 1920-те и 1930-те години".

"Докторантски и постдокторантски четения 2011"

Исторически факултет Ви кани на традиционната конференция "Докторантски и постдокторантски четения 2011".

Да опознаем Корея

Уважаеми колеги, днес стартира семинарът под надслов "Да опознаем Корея", който Центърът по кореистика провежда в 18 СОУ - единственото у нас средно училище, където се преподава корейски език.

Компютърни и интерактивни средства за исторически езиковедски изследвания

На 15 декември в Зала 1 на СУ „Св. Климент Охридски” се проведе заключителната конференция на тема Компютърни и интерактивни средства за исторически езиковедски изследвания към Факултета по славянска филология.

Представяне на "(Н)етикет и възпитание с фокус към юношите" и "Уеббазирано обучение по чужд език"

Университетска библиотека "Св. Климент Охридски" и издателство "Изток - Запад" представят книги, свързани с електронното обучение у нас.

По стъпките на Фритьоф Нансен и Руал Амундсен

Днес в Университета ще се проведат две събития от Годината на Нансен и Амундсен в България, за да тръгнем по стъпките на големите изследователи и пътешественици.

Дарение на книги

„Асоциация Българска книга” дарява на библиотеката на Софийски университет „Св. Климент Охридски” 17 книги.

Случаят Катуница - причини и перспективи на социалните отношения в България

Факултeтният студентски съвет на Исторически факултет, Асоциация на студентите по социология в Софийски университет (АСССУ) и "Красива Европа" Ви канят на дискусия на тема "Случаят Катуница - причини и перспективи на социалните отношения в България".

Фестивал на етнографския и антропологичен филм

От 15 до 17 декември Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски” отново ще стане домакин на Фестивала на етнографския и антропологичен филм.

Публични лекции

Историческият факултет при СУ „Св. Климент Охридски” има удоволствието да ви покани да присъствате на двете публични лекции на нашия сръбски колега проф. д-р Влада Станкович.

Лингвистичен семинар

Катедра по български език към Факултета по славянски филологии на Софийски университет „Св. Климент Охридски” Ви кани на Лингвистичен семинар.

"Рейчъл"

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски“ и продуцентска къща „Палимпсест“ Ви канят на втората прожекция от кино-клуб „Милениум“:

„ГМО – храни и фуражи”

Университетски клуб за опазване на природата ЮНЕКО и Екологично сдружение „За Земята” Ви канят на 14 декември (сряда) в Софийски университет "Св. Климент Охридски" на следните събития, свързани с провеждане на еднодневна информационна кампания на тема „ГМО – храни и фуражи”:

Събрание по повод приемането на България в ООН

Младежката организация към Дружество за ООН в България Ви кани на събрание на 14 декември (сряда) от 18 часа в Заседателна зала №1 на Софийския университет.

"Ние, виртуалният народ"

На 14 декември от 18:00 часа в Конферентната зала ще се проведе лекция на проф. д-р Ивайло Дичев на тема "Ние, виртуалният народ".

„Песни за любов и милосърдие”

На 13 декември (вторник) от 18 часа в Заседателна зала №2 на Софийския университет, ще се проведе представяне на преводите из лириката на Асен Разцветников на немски език.

„Предизвикателствата пред здравеопазването в условията на застаряващо общество в България”

Европейско младежко движение - България, Медицински университет София и Студентски клуб на политолога към СУ "Св. Климент Охридски" Ви канят на семинар с министъра на здравеопазването - д-р Стефан Константинов.

Учредява се Фонд за терапии за деца с аутизъм

Фондация "Стъпка за невидимите деца на България" и Сдружение „Тацитус” – организации на родители на деца с аутизъм в България, са инициатори и съучредители на Фонд за терапии за деца с разстройство от аутистичния спектър.

Шестият медиен панаир започва с дискусия “Медии, власт, пари”

Лекции на журналисти и издатели, международна научна конференция и медийни презентации са акцентите в едноседмичната програма на форума.

Посолството на Норвегия ще представи програми за финансиране на културни проекти в България

На 13 декември от 16.00 ч., в Kонферентната зала на СУ „Св. Климент Охридски“, посланикът на Норвегия Н. Пр. Тове Скарстейн ще говори за норвежката финансова подкрепа за български проекти в областта на културата.

Тържествена церемония по връчване на свидетелствата за първа професионалноквалификационна степен – сесия 2011

На 12 декември Департаментът за информация и усъвършенстване на учители връчва свидетелствата за най-високата, първа професионалноквалификационна степен (ПКС) на успешно защитилите иновационно-педагогически разработки.

Демокрацията болна от своите медии?

Дом на науките за човека и обществото провежда поредното 17-то издание на Форум „СОФИЙСКИ ДИАЛОЗИ“ на тема: „Демокрацията болна от своите медии?“

Българското общество на Достоевски е вече факт

В началото на седмицата по инициатива на катедра Философия на Философски факултет се проведе Учредително събрание на Българското общество на Достоевски.

Скандинавските литератури в България

На 9 декември ще се проведе семинар "Скандинавските литератури в България".

Бракове по любов

За десета поредна година, по случай 8-ми декември, Театър-лаборатория "@лма @лтер" организира Бракове по любов. Всеки има уникалната възможност да сключи брак единствено и само по любов с любимия човек (или нещо)!

Ежегодна научна конференция "Геонауки 2011"

На 8 и 9 декември в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски” ще се проведе традиционната Годишна научна конференция „ГЕОНАУКИ 2011”.

Успешна акция за кръводаряване в Софийски университет

Директорът на Национален център по трансфузионна хематология - доц. д-р А. Андреев поднесе своите най-сърдечни благодарности за подкрепата в подготовката и провеждането на акция за кръводаряване в Софийски университет.

Половината стипeндианти на фондация „Еврика” са студенти на Софийския университет

Днес от 13:00 часа в Националния дворец на децата се състоя връчването на стипендиите на фондация „Еврика”.

Стипендии на фондация "Св.Св. Кирил и Методий"

Днес със съдействието на Софийски университет и Международна фондация "Св.Св. Кирил и Методий", в сътрудничество с Американската фондация за България, бяха раздадени стипендии по волята на сем. Нели и Робърт Гипсън.

Договор за сътрудничество между Prince of Songkla University и Софийски университет

По покана на Геномния център към Софийски университет "Св. Климент Охридски" проф. дин Иван Илчев прие делегация от Prince of Songkla University, Тайланд.

Кръгла маса „Иновации в бизнесмодела на качествения вестник”

Учени от Софийския университет „Св. Климент Охридски”, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, УНСС, млади изследователи и журналисти ще участват в кръгла маса на тема: „Иновации в бизнесмодела на качествения вестник”.

Модели за мислене на бъдещето

Културният център на Софийски университет Ви кани на първата от серията интердисциплинарни конференции, посветени на културна история на съвременността, на тема "Модели за мислене на бъдещето".

Българско общество Фьодор Достоевски

Със съдействието на катедра Философия от Философски факултет по инициатива на д-р Емил Димитров днес от 18:00 ч. в Зала № 1 на Софийски университет „Св. Климент Охридски” ще бъде учредено Българско общество Фьодор Достоевски.

„Австралия-България – по-малко непознати”

След успеха на своята книга за българската общност в Австралия, издадена в навечерието на олимпийските игри в Сидни, д-р Мария Стайкова предлага на тези, които искат да научат повече за живота в тази далечна земя, преработеното второ издание със заглавието „Австралия – България – по-малко непознати”.

Нормализирането на социализма – вкарване в желани норми или опит за интерпретация на един страх

Тази седмица започна двумесечният изследователски семинар „Социалистическият начин на живот – форма на социално инженерство или идеологически мираж“, организиран от Института за изследване на близкото минало и Софийски университет.